Yaklaşık üçte biri ekili dikili alandan oluşan Ege Bölgesi, tarım açısından oldukça elverişli topraklara sahip. İklimin, yer şekillerinin ve toprak yapısının kısa mesafelerde dahi değişim göstermesi nedeniyle Ege Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri çeşitleniyor. Zengin ürün yelpazesi ile ülkemizin en verimli topraklarına ev sahipliği yapan Ege Bölgesi’nde yetişen tarım ürünlerini sizler için araştırdık. Bölgede tarım öylesine önemli ki, bazı tarım ürünlerinin üretim miktarında Ege, ülke lideri konumunda yer alıyor. İç kısımlarında İç Anadolu Bölgesi etkisiyle farklı birçok ekine ev sahipliği yapan Ege’de genelde Akdeniz iklimi hüküm sürüyor. Ege Bölgesi’nin tarım ürünlerini Tarfin Blog aracılığıyla hemen öğrenebilirsiniz.
Tarfin, doğru bilgi kaynağı oluşturma misyonuyla çiftçilerimize destek oluyor. Ayrıca tarımsal girdi alışverişlerinizde, tarımsal ürün fiyatlarını Tarfin Mobil üzerinden karşılaştırabilirsiniz. Hatta Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden sipariş verdiğinizde peşin veya hasat vadeli ödeme imkanları sizinle. Siz de Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin dört bir yanında bulunan, sayıları toplam 1000’i aşan Tarfin yetkili satış noktalarına başvurarak Tarfin ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Peki Ege Bölgesi’nde hangi tarım ürünleri yetişiyor? Ege, verimli toprakları ve Akdeniz iklimi ile bakliyat, sebze ve meyve yetiştiriciliğinde öncü konumda bulunuyor. Ege Bölgesi’nde çiftçilerimiz çoğunlukla zeytin yetiştiriciliği yapıyor. Zeytini ve zeytinyağı ile ünlü olan bölge, ülkemizin zeytin üretiminin neredeyse yarısını gerçekleştiriyor. Ayrıca dünya zeytin ihracatında üst sıralarda yer alan Ege’de, kıyıdan 50-100 kilometre kadar iç kısımlarda zeytin üretimi yapılabiliyor.
Ege Bölgesinde Yetişen Meyveler Nelerdir?
Ege Bölgesi, Türkiye’deki üzüm üretiminin %40’ını sağlıyor. Ülkemizde en çok üzüm üretilen yer olan bölge, kurutularak piyasaya sunulan çekirdeksiz üzümde tekel pozisyonda bulunuyor. Özellikle Gediz Ovası, Büyük Menderes ve Küçük Menderes ovaları, üzüm yetiştiriciliği için tercih ediliyor.
Akdeniz iklimi meyvelerinden olan ve kış ılıklığı isteyen incir, %82 gibi büyük bir oranda Ege’de yetişiyor. Büyük, Küçük Menderes ve Gediz Ovası sınırları içinde incir yetiştiriciliği yoğunlaşıyor. Özellikle Aydın ili, yurt dışına ihraç edilen incirin başkenti konumunda yer alıyor.
Ege Bölgesi’nde yetiştirilen bir diğer meyve grubu ise turunçgil çeşitleri. Kış ılıklığına gereksinim duyan meyveler, çoğunlukla İzmir’in güneyinde üretiliyor. Türkiye’deki turunçgil üretiminin %10’luk kısmını üstlenen Ege, Akdeniz Bölgesi’nin ardından ülkemizin en büyük ikinci sırada konumlanıyor. Bölgede özellikle Muğla ili, Bodrum ilçesi ile mandalina üretiminin öne çıkan adresi oluyor.
Bu meyvelerin yanı sıra çilek ve kiraz da Ege Bölgesi’nde üretilerek iç ve dış piyasaya ulaşıyor.
Ege Bölgesi’nde Yetişen Sebzeler Nelerdir?
Domates, biber, patlıcan, pırasa gibi birçok sebze, Ege’nin bereketli topraklarında üretiliyor. Ayrıca kereviz, patates ve salatalık gibi sebzelerde de Ege Bölgesi’nin üretici olduğundan söz edilebiliyor. Akdeniz iklimi etkisindeki bölge, hem kaliteli hem de verimli üretim için uygun koşulları sağlıyor.
Ege Bölgesi’nde Tütün Üretimi
Ege’de yetiştirilen diğer önemli tarım ürünleri arasında tütün ve haşhaş yer alıyor. Tütünün Türkiye’deki üretim payının %50’si Ege Bölgesi’nden karşılanıyor. Özellikle Bakırçay Ovası, tütün açısından verimli özelliği ile tütün yetiştiriciliği için merkez konumunda yer alıyor.
Ege Bölgesi’nde Haşhaş Üretimi
İç Anadolu’ya yakınlığı ve kıyıdan uzaklaşmanın etkisiyle farklı iklim özellikleri sergileyen iç Ege, özellikle haşhaş yetiştiriciliği için ideal koşulları sağlıyor. Afyon ve çevresinde yoğunlaşan haşhaş tarlaları, devlet kontrolünde üretim gerçekleştiriyor. Keyif verici madde üretiminde kullanıldığı için Türkiye’de devlet kontrolü altında üretilen bitkinin %90’ı iç Ege’den karşılanıyor.
Ege Bölgesi İklimi Tarım için Verimli mi?
Ege’nin kıyı kesimlerinde Akdeniz iklimi özellikleri görülüyor. Çöküntü ovalarda, kıyıdan 100-150 kilometre içeriye dek Akdeniz iklimi etkileri seçilebiliyor. Hatta kıyı kesimlerde, kar ve don yağışı neredeyse hiç görünmüyor. Kışların ılıman geçmesi, yazın çok kurak ve sıcak olması bölge ikliminin en belirgin özellikleri arasında bulunuyor. Bu nedenle, kış soğuklarından ve donlardan etkilenebilen birçok bitki bu bölgede üretilebiliyor.
Ege Bölgesi’nin tarım için elverişli bir diğer noktası ise iç kısımları oluyor. Akdeniz’den karasal iklime geçiş alanı olan iç Ege’de sıcaklık farkları daha çok görülüyor. Kış mevsiminin daha soğuk ve karlı olduğu bölümde, yaz mevsimi de oldukça sıcak geçiyor. Ancak yaz kuraklığının az olması bölgede tarım için avantaj sağlıyor.
Ege Bölgesi’nde Bulunan Tarım Alanları Nelerdir?
Tarım açısından adeta bir cennet olan Ege Bölgesi’nde birçok ovada tarım yapılıyor:
- Edremit Ovası: Kazdağı ve Madra Dağı arasındaki Edremit ovası zeytin için ideal iklim ve toprak koşullarını sağlıyor.
- Dikili Ovası: Madra Dağı ve Yunt Dağı arasındaki düz delta, pamuk ve tütün üretiminin yapıldığı alanlardan biri oluyor. Ayrıca bölgede üzümden zeytine, domatese kadar birçok tarım ürünü üretiliyor.
- Menemen Ovası: Yunt Dağı ve Bozdağlar arasındaki Menemen Ovası, Gediz Nehri ile bereket kazanıyor. Bölgenin denize yakın ve engebesiz kısımlarında özellikle üzüm yetiştiriliyor. Buna bağlı olarak çevre illerde şarap ve sirke üretimi oldukça fazla yapılıyor.
- Selçuk Ovası: Bozdağlar ve Aydın Dağları arasındaki Selçuk Ovası, Küçük Menderes Nehri’ne kavuşuyor. Ege’nin en verimli ovalarından biri olan Selçuk’un %50’si tarıma elverişli bulunuyor. Bu alanda birçok sebze, meyve, karpuz, susam, kestane gibi tarım ürünleri yetiştiriliyor.
- Balat Ovası: Aydın ve Menteşe Dağları arasında yer alan Balat Ovası, geniş alanıyla tanınsa da yoğun engebe içerdiği için tarımsal üretim açısından çok büyük fayda sağladığı söylenemiyor.
Ege Bölgesi Tarım Ürünleri En Çok Nerede Yetişir?
Ege Bölgesi’nin en çok yetiştirilen tarım ürünleri, bazı bölgelerde daha yüksek verim gösteriyor.
- Zeytin, Kuzey kısımlarda, Edremit, Ayvalık ve Burhaniye civarında yoğunluk kazanıyor.
- Üzüm, daha çok İzmir, Denizli ve Manisa civarında yetişiyor.
- Haşhaş, Afyon başta olmak üzere Uşak, Kütahya, Denizli ve Manisa’da varlık gösteriyor.
- Tütün için Ege’nin batısında Manisa, İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli çevrelerine bakmak gerekiyor.
- İncir meyvesinin, en fazla Aydın çevresinde, Büyük ve Küçük Menderes Ovaları’nda tarımı yapılıyor.
- Pamuk, Ege Bölgesi’nin batısında yer alan çöküntü ovalarda yetiştiriliyor.
- Patates, İzmir’in Ödemiş ilçesinde yetişiyor.
- Turunçgil tarımı bölgenin güneyinden İzmir’e kadar olan kısmında görülüyor.
- Susam, genellikle batı kısımdaki ovalarda üretiliyor.
- Buğday hemen hemen tüm Ege’de yetiştirilebiliyor ancak daha çok İç Batı Anadolu bölümünde ekiliyor. Benzer şekilde Arpa da iç kısımlarda varlık gösteriyor.
- Şeker pancarı için uygun iklim özellikleri Afyon, Uşak ve Kütahya’da bulunuyor. Şeker pancarı yetiştiriciliği bu çevrede gelişiyor.