taboola

Şeker Pancarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Şeker Pancarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 22.06.2022

İnsan beslenmesinin gerekliliği, enerji ihtiyacına dayanıyor. Hızla kana karışan, kan şekerini yükselten ve aynı hızla enerji veren şeker de beslenme gereksinimlerinin başında geliyor. Şekerin hammaddesi olan şeker pancarı bu nedenle oldukça önemli. Aynı zamanda şeker pancarı, ülkemizde tarımı yapılan bitkilerden biri. Siz de şeker pancarı yetiştiriciliği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz. Tarfin Blog, Tarfin’in çiftçilerimiz için hazırladığı bir doğru bilgi kaynağı… Üstelik Tarfin’in çiftçilerimiz için sağladığı faydalar makalelerle sınırlı değil. Çiftçilere anında mobil cihazlar üzerinden fiyat karşılaştırma yapma imkanı tanıyan Tarfin Mobil uygulaması da Tarfin’in ülkemize armağanı. Üstelik, Tarfin aracılığıyla yapacağınız alışverişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizinle. Siz de Türkiye’nin dört bir yanında sizler için hizmet veren Tarfin yetkili satış noktalarını ziyaret ederek hemen detaylı bilgi alabilir ve bugüne dek Tarfin ile ekinlerine hayat veren on binlerce Tarfin çiftçimizden biri olabilirsiniz. Tarım girdilerinde avantajlı alışveriş için size en yakın Tarfin yetkili satış noktasına bekleniyorsunuz! 

Peki şeker pancarı yetiştiriciliği nasıl yapılıyor? Toprak hazırlığı, ekim ve gübreleme aşamalarında özen gerektiren şeker pancarı, dörtlü münavebe sistemine göre yetiştiriliyor. Bu bağlamda; pancar, buğday, mısır, fasulye - pancar, buğday, domates ve arpa yetiştiriciliği sırasıyla tarlada yerini alıyor. Kalitesi ve pazar değeri, şeker oranına göre belirlenen şeker pancarlarında, verimli üretim kadar kaliteli mahsul elde etmek de önem taşıyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Şeker Pancarı Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır? 

Sonbahar sürümü, şeker pancarı yetiştirmek için şart. Bu sayede, sonbahar kış yağışlarından daha fazla istifade edebilirsiniz. Ayrıca, ilkbahara daha kolay tarla ve tohum yatağı hazırlığı yapma avantajı elde edersiniz. Zira, ilkbahar hazırlığı çok daha hassas ve emek gerektiren bir iştir.

Şeker Pancarı Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır? 

Şeker pancarı söz konusu olduğunda, toprak hazırlığının zamanı, ekipmanların doğru kullanımı, verimi ve kaliteyi direkt etkiliyor. Hatta, tarla uzun süre aynı derinlikte sürülürse, altta sert bir pulluk tabanı oluşuyor. Bu taban, şeker pancarlarının köklerinin derine inmesine engel oluyor ve çatallanma karşımıza çıkıyor. Sorun ile baş edebilmek için, 4-5 yılda bir, pulluk tabanının ortalama 50-60 cm kadar altından dip kazan çekerek kırmayı ihmal etmemelisiniz. 

Şeker Pancarı Yetiştiriciliği için Hangi Çeşidi Kullanmalısınız? 

Kaliteye dayalı alım yapılan şeker pancarlarında doğru tohum ve çeşit seçimi oldukça önemli. Çeşit seçerken şu kriterleri göz önünde bulundurmalısınız: 

  • Şeker pancarı ekeceğiniz yerin iklimini ve toprak yapısını dikkate almalı, uygun çeşitlere yönelmelisiniz. 
  • Çeşidin hastalıklara ve tohuma kalkmaya dayanıklı olduğundan emin olmalısınız. 
  • Şeker pancarı türünün verimi ve şeker oranı yüksek olmalı. 
  • Tarla çıkış oranı iyi olmalı. Tohumların çimlenme gücünün yüksek olduğunu kontrol etmelisiniz. 
  • Sağlıklı, güvenilir ve ekonomik fiyatlı tohumlar seçmelisiniz. 

Şeker pancarı tohumlarındaki çeşit artışı sayesinde, günümüzde kaliteli tohuma ulaşmak çok daha kolay. Siz de doğru tohum seçimi ve şeker pancarı yetiştirme teknikleriyle istediğiniz kalite ve verimi elde edebilirsiniz. 

Şeker Pancarı Ekimi Nasıl Yapılır? 

Şeker pancarı bitkisini eğer zamanından geç ekerseniz yetişme süresi kısalıyor, olgunlaşma gecikiyor. Ayrıca, gübrelemeden beklenen gerekli verim artışına ulaşmak güçleşiyor. Elbette, zararlı ve hastalıklara karşı direnç de düşüyor. Bu nedenle, uygun zamanda ekim yapmaya özen göstermelisiniz. Peki doğru zaman nedir? Şeker pancarı yetiştiriciliği için topraktaki nem ve tav kaybedilmeden ekim yapmalısınız. Eğer ilkbahar geç donlarının görüldüğü yerlerde tarım yapıyorsanız, ekim zamanını çok fazla geçirmemeniz ayrıca önem taşıyor. 

Şeker Pancarı Ekimi Nasıl Yapılır? 

Şeker pancarı tohumlarının 4-5 derece sıcaklıkta toprak yüzeyine çıkabileceğini aklınızda tutarak ekim zamanını tahmin edebilirsiniz. Toprağın 0-5 cm kadar derinlikte, sıcaklığın 5-7 derece arasında olduğu, toprak tavda bulunduğu zamanlarda ekime başlamalısınız. Bu zaman İç Anadolu Bölgesi’nde tarım yapanlar için mart ayı sonu-nisan ayı ortasına denk düşüyor.

Şeker pancarı yetiştiriciliği için 45 cm sıra arası bırakmalısınız. Ayrıca, 20-25 cm mesafede tekleyebilirsiniz. Şeker pancarları için dekarda 9000-10000 bitki yetiştirilmesi uygun görülüyor. Ancak çıkışı garanti altına almak için daha sık sıra üzeri mesafede ekim tercih ediliyor. Maalesef bu seçim, tohum masrafının artması anlamına geliyor ve ekim hızını, kalitesini azaltıyor. Oysa şeker pancarı yetiştiriciliği için ekim yaparken hassas mibzer kullanmalı, mesafeleri korumalı ve traktör hızının 4 kilometre/saati geçmemeye özen göstermelisiniz. 

Şeker Pancarı Yetiştiriciliği Nerede Yapılır? 

Hem kalite hem de verim açısından bazı bölgelerimizin daha avantajlı veya dezavantajlı olduğunu söylememiz mümkün. Şeker pancarı yetiştiriciliği için, 

  • Denize yakın bölgelerde verim yüksek oluyor. Ancak şeker oranında düşüş dikkat çekiyor.
  • Doğu Anadolu’da özellikle sert iklimin hüküm sürdüğü kısımlarda, kök verimi azalıyor. Buna rağmen şeker oranı daha yüksek oluyor. 
  • Geçit bölgelerinde hem kök verimi hem de şeker kalitesi normal düzeyi buluyor. 
  • İç Anadolu, hem verim hem de kalite açısından, şeker pancarı yetiştiriciliğinde en iyi sonucun alındığı bölgelerin başında geliyor. 

Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır? 

Şeker pancarının doğru gelişimi için azot, potasyum ve fosfor bulunması gerekiyor. Verilecek gübrelerin bir kısmı sonbaharda, bir kısmı ise ilkbaharda uygulanıyor. Örneğin, fosforlu ve potasyumlu gübre ürünlerini sonbaharda verebilirsiniz. 

Buna karşın, azotlu gübrelerin ekim öncesi ve pancarların tarlayı kapatma dönemi arasında kullanılması öneriliyor. Azotlu gübrelerin üçte ikisi ilkbaharda toprak hazırlığı öncesinde, üçte biri ise son ot çapası öncesinde tatbik ediliyor. Son uygulama, hasattan en geç 2,5 ay önce yapılıyor. Bu zamanlara dikkat etmek mühim, zira fazla ve zamansız azot uygulaması aşırı yaprak gelişimini teşvik ediyor ve ürünlerdeki şeker oranı buna bağlı olarak düşüyor. Dolayısıyla ürünün pazar değeri azalıyor. 
 

Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır? 

Şeker pancarı yetiştiriciliğinde ne kadar gübre kullanılacağına toprak analizi sonucunda karar verebilirsiniz. Akademik kaynaklara göre, farklı bölgelerde yapılan çalışmalar sonucu 1 dekar alanda topraktan; 4-5 kilogram N, 1.5-2 kilogram P2O5, 4.5-7 kilogram K2O, 1.2-1.5 kg MgO, ve 0.5 kg S kalkıyor. Bu verileri baz alarak, 1 ton ürünün besin ihtiyacını belirleyebilirsiniz. 

Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Zararlılar Nelerdir? 

Şeker pancarı yetiştiriciliğinde mücadele için toprak altı mücadele şart. Sonbahar sürümü öncesi ilaçlama yapılıyor. Ayrıca, tohum ilaçlaması yöntemine de başvuruluyor. Yabancı ot mücadelesinin etkin yapılması da zararlı varlığı ve ekinin dayanıklılığı için oldukça mühim. Şeker pancarının en çok görülen zararlıları; yaprak pireleri, kalkan böceği, hortumlu böcek, yaprak bitleri ve kurtlar oluyor. 

Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Çapalama ve Tekleme Nasıl Yapılır?

Başlangıç gelişimi yavaş olan şeker pancarı, bu nedenle yabancı ot, kabuk bağlama gibi sorunlardan oldukça fazla etkileniyor. Dolayısıyla, bu aşamada en az iki çapa gerekiyor. Çapaların faydasıyla, şeker pancarları 15-20 gün içinde tarlayı kapatacak hale geliyor. Şeker pancarı yetiştiriciliğinde, sıra üzeri seyreltme de yapılması gerekiyor. Sıra üzeri mesafenin 20-25 cm’den az olmamasına özen göstermelisiniz. Bu işlem, pancarlar 4-6 yapraklı olduğu dönemde yapılıyor. Seyreltmenin ardından 1 dekar pancar tarlasında, ortalama 7 ile 9 bin adet şeker pancarı kalması gerekiyor.

share

Benzer Haberler

Badem Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.06.2022
Badem Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Badem yetiştiriciliği için iki farklı yol bulunuyor. Doğrudan araziye tohum ekerek veya aşılı fidanlarla dikim yaparak badem yetiştiriciliği yapılabiliyor.

Devamını oku
Kıvırcık Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?
28.07.2022
Kıvırcık Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Anavatanı Türkiye olan kıvırcık koyun ırkı, özellikle Marmara Bölgesi ve Ege’de yetiştiriliyor. Kıvırcık koyun çeşitleri hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Şap - Tabak Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
31.10.2021
Şap Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Şap hastalığı, hayvanlarda bulaşıcı bir enfeksiyon olarak biliniyor. Şap hastalığı nedir, belirtileri nelerdir ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi edinin.

Devamını oku