taboola

Mibzer Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Mibzer Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır? 11.03.2022

Tarımsal üretimin her aşaması, özen ve emek gerektiriyor. Tohum seçiminden ekimine, ekinlerin bakımından hasadına kadar her adımda hem gerekli özeni göstermeye hem de doğru işlemleri gerçekleştirmeye yardımcı olan makineler mevcut. Tohum ekiminde çiftçilerimize destek olan araçlara; ekim makinesi, yani mibzer adı veriliyor. Mibzer nedir ve nasıl kullanılır sorularını Tarfin sizin için derliyor. Çiftçilerimizin tarım ve hayvancılık sırasında ihtiyaç duydukları girdileri avantajlı alışveriş seçenekleri ile almasını sağlayan Tarfin, hem Tarfin Mobil uygulaması hem de Türkiye’nin dört bir yanındaki yetkili satış noktaları ile yanınızda. Dilerseniz, uygulama üzerinden girdi fiyatlarını anında kontrol edebilir, satış noktaları aracılığıyla siparişinizi hızla oluşturabilirsiniz. Siz de Türkiye’de tarım alışverişlerini Tarfin ile gerçekleştiren on binlerce çiftçimizden biri olmak için 900’ü aşkın yetkili satış noktasından birini hemen ziyaret edebilirsiniz. 

Mibzer, tohumları istenen sıra arası ve sıra üzeri mesafeyi koruyarak, dilenen derinlikte gömmeye yardımcı olan makinelere deniyor. Kullanım amacına bağlı olarak farklı modellerde mibzer çeşitleri bulunuyor. Örneğin, kimi makinelerde sıra üzeri mesafe ayarı olmamasına karşın gübre atma fonksiyonu yer alıyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Mibzer Nasıl Çalışır?

Mibzerin çalışma sistemini anlamak için tüm aksamını bilmelisiniz. Genelde mibzer makinelerinde sekiz adet farklı bölüm yer alıyor.

Makinenin üst bölümünde bulunan tohum sandığının içine tohumlar yerleştiriliyor. Bu kısım genellikle sacdan imal ediliyor. Tohum sandığının hemen altında, ekici düzenler adı verilen aksam yer alıyor ve ayarlanan miktardaki tohumun borulara aktarılmasını sağlıyor. Borular, tohumları ekici ayaklara ileterek, görevini yerine getiriyor. Traktör tekerlekleri ile aynı hizada bulunan ekici ayaklar, gömücü olarak da anılıyor. Parçalar, toprakta istenen derinlikte çizi açıyor. Gömücü ayaklarla tekerlekler arasında hareket iletim düzenlerini görebilirsiniz. 

Bunun yanında, tohum sandığının hemen arkasında markör veya çizek denilen parça mevcut. Tarladaki dönüşlerden sonra ekim sürerken, sıra aralarında ekilmemiş dar alanların kalmaması için markör kullanılıyor. Traktör, gidişte markör ile iz bırakıyor ve bu izden gelerek arada ekilmemiş alan kalmamasının takip edilmesini sağlıyor. Son iki kısım ise tohum kapatma düzeni ve kaldırma düzeni adını alıyor. Tohum kapatma kısmı, gömücü ayağın açtığı çiziyi tohum döktükten sonra kapatıyor. Kaldırma düzeni ise gömücü ayakları iş ve yol durumuna getiriyor. 

Mibzer Makinelerinin Faydaları Nelerdir? 

Mibzer sayesinde sıraya ekim kolaylıkla yapılabiliyor. Sıraya ekim tercih edildiğinde,

  • Tohumlar zamanında topraktan çıkıyor. 
  • Tohumlar için doğru derinlik ve aralıkta çimlenme imkanı doğuyor. Ekinler için yaşam alanı hazırlanıyor. 
  • Sıraya ekim, çapa gibi bakım işlerinin daha kolay yapılmasına yardım ediyor. 
  • Tohumların hepsi aynı derinliğe ekildiği için çıkış da aynı zamanlarda oluyor. Elbette olgunluğa erişme ve hasat da eşzamanlı geliyor. 
Mibzer Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Mibzerle ekim yapmak, bir ekinin iyi yetişmesi için tek kriter değil. Eğer mibzerle ekim yapacaksanız ve iyi verim almayı umuyorsanız, tohum yatağını iyi hazırlamalısınız. Ayrıca toprak sıcaklığının ve nemin ekime uygun olmasına dikkat etmeli ve iyi seçilmiş, kaliteli ve sertifikalı tohumları kullanmalısınız. Son olarak, mibzeri ekine uygun ekim ayarlarında çalıştırmanız gerekiyor.

Mibzer hayatınızda işinizi kolaylaştırırken fındık tarımı ile ilgileniyorsanız fındık patozu makinesi yazımızı okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Mibzer Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

  • İyi bir ekim makinesinin yani mibzerin, tohumu zedelemeden ekim yapması gerekiyor. 
  • Ekinin doğru ekim özelliklerine göre ayarlanabilmesi gerekiyor. Ekim derinliği ve sıra arası mesafeyi korumalı. 
  • Mibzerin ayakları eşit sayıda ve hızda tohum atmalı. 
  • Farklı iriliklerde tohumlar ekebilen makineleri tercih etmelisiniz. Böylelikle bir mibzeri farklı ekimlerde kullanabilirsiniz.

Mibzer Nasıl Kullanılır? 

Ekim makinesi ile ekime başlamadan önce, mibzeri traktöre bağlamalısınız. Çekili tip makine kullanacaksanız, çeki okunun traktör çeki kancasına takılarak bağlandığından emin olmalısınız. Eğer asma tip makine tercih ediyorsanız, traktöre üç nokta askı düzeni (hidrolik) kullanarak bağlantı sağlayabilirsiniz. 

Mibzer Nasıl Kullanılır? 

Ekime başlamadan önce, düzgün ekim yapabilmek için gömücü ayakların yere paralel olması gerekiyor. Sağ-sol paralellik ve ön-arka paralellik ayarlarını tamamlamalısınız. Ardından, sıra arası mesafelerin eşit olması için gömücü ayakları kirişe bağlayan kelepçeler üzerinden ayarı gerçekleştirmelisiniz. Sonra, sıra üzeri ayara geçebilirsiniz. Özellikle tek dane ekim yapan mibzerlerde bu ayar oldukça önemli. Bu işlemi de tamamladıktan sonra, gömücü ayaklardaki yay basıncını değiştirerek derinliği ayarlayabilirsiniz. Eğer yay baskısı fazla olursa daha derine, az olursa daha yüzlek bir şekilde ekim yapabilirsiniz. Ayrıca, ekim normu ayarını tamamlamalısınız. Her makinede farklı olan bu ayarı yapmak için mibzerin kullanım kılavuzunu inceleyebilirsiniz. Son olarak markör yani çizek ayarı ile makine ayarları tamamlanıyor. Traktörün size gidiş ve dönüşlerde yol göstermesi için mibzerin iki yanına monte edilen parçaları, uygun pozisyona getirmelisiniz. 

Ekim sırasında traktör yakınında kimse olmamalı ve mibzeri tek başınıza kullanmalısınız. Makine üzerindeki gresörlükleri her iş günü öncesinde yağlamalısınız. Eğer mibzer yeniyse, ilk üç gün boyunca, günde 3-4 kez yağlamak gerekiyor. Ayrıca, tohum ve gübre atımını, mibzer sandığı boşken ayarlamış olmalı, sonra dolumu gerçekleştirmelisiniz. Mibzer ile traktörü birbirine bağladıktan sonra dolum yapmalısınız. Buna ek olarak, ekim öncesinde tohum ve gübreyi elemeli, gübre ve tohum içinde yabancı madde olmadığından emin olmalısınız. Aksi halde tıkanma sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Mibzer Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

  • Mibzer ile ekim yaparken tohumların mümkün olduğunca düzgün bir sırayla ekilmesi gerekiyor. 
  • Tohum miktarının, tohum akışına uygun olmasına özen göstermelisiniz. Akışta tıkanma olup olmadığını kontrol etmelisiniz. 
  • Traktörü mümkünse aynı hızda kullanarak ilerlemelisiniz. 
  • Ekime başladıktan hemen sonra, ekim derinliği, sıra arası, üzeri mesafeler yeterli mi kontrol ederek ekime devam etmelisiniz. 
  • Markörün doğru ayarlanıp ayarlanmadığına ara ara bakmalısınız. 
  • Traktörün hidrolik düzeninin yüzücü pozisyonda çalışması gerekiyor. 
  • Deponun tamamen boşalmadan doldurulmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Genişliği 3 metreyi aşan tüm mibzerlerin karayoluna çıkması tehlikeli ve yasak. Kurallara uymalısınız. 
  • Mibzerlere ekim sırasında, kullanım kılavuzunda yer alan değerleri dikkate alarak, yükleme kapasitesini aşmayacak şekilde, sadece tohum ve gübre doldurmalısınız. Kesinlikle tohum ve gübre haricinde herhangi bir madde yüklememelisiniz. 
  • Buğday gibi ufak taneli tohumların ekimini yaparken, boşaltma kolu derecesini tamamen kapatmak gerekebiliyor. Atım miktarı bu şekilde istenen düzeyde tutulabiliyor. 

Mibzerin Bakımı ve Depolanması 

Makinelerin ayar düzenlerinin çalışır durumda olması gerekiyor. Bakım için ara ara mibzeri yağlamayı ihmal etmemelisiniz. Hava durumu değişikliklerinden sonra, her kullanımdan önce zincir ve kayış gerginliklerini kontrol etmelisiniz. Tekerlek havalarına bakmalı, aşınmış parçaları değiştirmelisiniz. Ayrıca parçaları yenilerken mutlaka orijinal parçalar kullanmalı, çıkma parçalar almamalısınız. 

Mibzer Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Kullanım sonrası mibzerdeki tohum ve gübreleri tamamen boşaltmalı ve sandıkları temizlemelisiniz. Sonra yağlama yapabilirsiniz. Ardından ekim yapar gibi mibzeri boşta çalıştırmalı ve bu şekilde yağın tüm sisteme geçmesini sağlamalısınız. Eğer boşta çalıştırma işlemini yapmazsanız makinenin donduğuna ve küflendiğine şahit olabilirsiniz. Buna ek olarak kesinlikle, hidrolik hortumları katlamadan, düz bir şekilde saklamaya özen göstermelisiniz. Korozyona karşı, boya yapmayı ertelememelisiniz. 

Son olarak makineleri kapalı, düşük nem vadeden alanlarda, kullanım kılavuzlarındaki şartları sağlayan yerlerde depolamayı unutmamalısınız. Hangar veya garaj gibi depolama alanlarının hava şartlarından etkilenmeyi önlediğinden emin olmalısınız. 

Fındık Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır? ya da salça makinesi nedir? konularını hemen öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

TARFİN’DEN 40 MİLYON TL DEĞERİNDE İLK SUKUK İHRACI
08.07.2022
TARFİN’DEN 40 MİLYON TL DEĞERİNDE İLK SUKUK İHRACI

Tarfin, 40 milyon TL değerindeki ilk sukuk ihracını gerçekleştirdi. Tarfin, 40 milyon TL değerindeki ilk sukuk ihracı ayrıntılarını okumak için hemen tıklayın.

Devamını oku
Sarımsak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
21.01.2022
Sarımsak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Sarımsak yetiştiriciliği dişler ile yapılıyor. Sarımsak nasıl dikilir, nasıl yetiştirilir tüm bilgiler için tıklayın.

Devamını oku
Susam Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.08.2021
Susam Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Susam yetiştiriciliği nasıl yapılır öğrenmek için Tarfin Blog'u okuyabilirsiniz. Susam nasıl yetiştirilir tüm detaylarıyla öğrenmek için tıklayın.

Devamını oku