Hasat edilen fındık, zuruflu halde daha çabuk bozuluyor. Özellikle nem fazla olduğunda zuruflu fındığı depolamak da kullanabilmek de zorlaşıyor. Bu nedenle, zuruflu fındığın bir an önce ayrılması gerekiyor. Bu işlem harmanlama adını alıyor. Çiftçilerimiz fındığı zurufundn ayrı olarak sattığı için, kurutma, zuruftan ayırma, soldurma işlemleri yoğun iş gücü ile gerçekleştiriliyor. Patoz, harmanlamayı kolaylaştıran makineye deniyor.
Patozlar, tohumları saplarından, kabuklarından ayıran makinelerin genel adını oluşturuyor. Fındık patozu ise fındık harmanında kullanılan makinelerin adına deniyor. Kültür yem bitkilerin savlarını ve dallarını öğüten makine, fındığın ise dış kabuğunu ayırmada işe yarıyor. Harman dövme işini gören fındık patozları, köylerde hasat döneminde sıklıkla kullanılıyor.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Fındık Patozu Makinesi Nedir?
İskoçyalı Makine mühendisi Andrew Meikle tarafından icat edilen patoz, el ile yapılan harmanın yerini alıyor. Hem işçinin emeğinden hem de vakitten tasarruf sağlayan tarım makinesi, ağır harman işini ortadan kaldırarak kolaylaştırıyor. 18. yüzyıldan beri dünyada kullanılan, 19. yüzyılda yaygınlaşan araç, önceleri yalnız tahıllarda kullanılıyordu. 1970’li yıllardan beri fındıkta kullanılıyor. Patos, sap döver gibi isimlerle anılan tarım aleti, adını Fransızca’daki Batteuse kelimesinden alıyor. Türkçe’deki karşılığı ise halk arasındaki söylenişinden geliyor.
Fındık patozları, çiftçilerimize büyük kolaylık sağlıyor. Ortalama 30 kişinin yaptığı işi tek başına halleden tarım makineleri, harman süresinde 4-9 gün kadar kısalma sağlıyor. Makineler, fındığı ayırıyor, temiz bir şekilde harmanlayıp çuvallayabiliyor. Ayrıca makineler sayesinde fındıkların taşı, tozu kolaylıkla ayrılıyor. İçi boş fındıklar da ayırt ediliyor. Makinenin modeline göre fındık patozu çalışma prensibi hızı, hazne kapasitesi, motor gücü değişiklik gösteriyor. Dakikada yapılan devir de değişiyor. Otomatik şalter bulunduran fındık patozları pratik ve güvenli kullanım vadediyor. buna ek olarak elek delik çapı ve makinenin elek kalınlığı da modele göre değişiyor.
Fındık patozu türleri üçe ayrılıyor.
- Traktörlü fındık patozu
- Arabalı fındık patozu
- Küçük tip fındık patozu
Traktörlü fındık patozu, büyük arazilerde kullanılıyor. Özellikle birden çok ortağın olduğu geniş arazilerde tratörlü patozlar tercih ediliyor. Arabalı patozlar ise tek kişinin kullandığı küçük araziler için uygun görülüyor. Küçük tip fındık patozları ise küçük yerleşkeler için seçiliyor.
Soldurma işleminden sonra fındıklar patoza veriliyor. Zuruf ile fındık ayrılıyor. Ayıklanan fındıklar, toprak harmanlarda bez serilere bez üzerinde veya beton harmanlarda 3-4 cm kalınlıkta seriliyor. Tırmıkla ara ara karıştırılarak kurutuluyor, soldurma dahil tüm bu işlemler 15-20 gün sürüyor. Seçilen fındıklar çuvallara dolduruluyor, çuval ağızları dikilerek kapatılıyor ve fındıklar pazara sürülüyor.
Fındık Patozu Makinesi Nasıl Çalışır?
Fındık patozu makinesi nasıl çalışır diye merak ediyorsanız kolay ve kullanışlı olan fındık patoz makinelerinin fındık haznesine yeteri kadar ayrıştırılacak fındık ekleniyor ve makine çalıştırılıyor. Makine kolaylıkla fındıkların kabuklarını, taşını, toprağını, otunu, yaprağını ayırıyor. Patoz makinesinin çalışma sisteminde bazı modellerde patoz hortuma bağlı bulunuyor. Bu durumda serili olan fındıklar hortumla çekilerek makineye ulaştırılıyor. Hızlı çalışan ve geniş ağzı sayesinde fındıkları hızla içine çeken patoz, diğer ucundaki çıkış borularından ayıklanmış fındıkları dışarı veriyor. Boru uçlarına bağlanan çuvallara dolan ayıklanmış fındıkların çöpleri ise elekte ayrışıyor.
Ayıklanmamış fındıkların doldurulduğu haznenin alt kısmında dönen bir mekanizma yer alıyor. Dönen mekanizmadan inen fındıktan elekten geçiyor. Oldukça sesli çalışan makine, tertemiz ve çöpsüz fındıkları çiftçilerimize ulaştırıyor. Bu bilgiler sahilinde fındık patozu nasıl çalışır sorunuza yanıt bulabilirsiniz.
Fındık Patozu 1 Saatte Ne Kadar Fındık Çıkar?
Fındık patozları, fındık kabuklarını kırmak ve iç fındıkları ayıklamak için kullanılan makineler olarak tanımlanıyor. Fındık patozlarının kapasitesi marka, model ve boyutlarına bağlı olarak değişebiliyor. Genel olarak, fındık patozu 1 saatte ne kadar fındık çıkar sorunuz için aşağıdaki faktörleri dikkate alabilirsiniz:
Patozun Kapasitesi: Fındık patozunun kapasitesi, bir saat içinde işleyebileceği fındık miktarını belirler. Daha büyük ve güçlü bir patoz makinesine sahipseniz, daha fazla fındık işlemeniz mümkün olabilir.
Fındık Türü: Farklı fındık türleri ve boyutları, işleme hızını etkileyebilir. Bazı fındık türleri daha kolay kırılır ve işlenirken daha hızlı sonuçlar alınabilir.
Operatörün Deneyimi: Patozu kullanacak olan kişinin deneyimi, işleme hızını etkileyebilir. Deneyimli bir operatör, patoz makinesini daha verimli bir şekilde kullanabilir.
Bakım Durumu: Patozun düzenli bakımı ve temizliği de işlem hızını etkileyebilir. Bakımsız bir makine daha yavaş çalışabilir ya da arızalanabilir.
Patozların farklı kapasiteleri olduğu için her biri saatte farklı miktarlarda fındık çıkarabilir. Daha spesifik bir miktar belirtmek için, kullandığınız patoz makinesi kullanım kılavuzuna veya üretici tarafından belirtilen kapasiteye bakmanız gerekebilir. Genel olarak fındık patozu 1 saatte ne kadar fındık çıkar sorunuz için, bir saatte binlerce fındık işleyebilen patozlar bulunmaktadır, ancak bu miktar, yukarıda belirttiğimiz faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Fındık Patozu Makinesi Nasıl Kullanılır?
Patoz makinesinin kullanımı için şalteri açmak, patoz makinesinin çıktı borularına geniş çuvallar bağlamak ve patoz hortumuyla fındıkları çekmek yetiyor. Büyük makinelerde fındıkları patoza vurmak için hortumun başında bir kişi fındık çekmeyle görevlendiriliyor. Bir kişi çekilen fındıkların olduğu alanda tırmıkla fındıkları düzelterek hortumun çekeceği alanı düzenliyor. Birkaç kişi ise çuvalların dolmasını bekliyor. Dolan çuvalları kaldırarak yenilerini yerleştiriyor. Taşıma, çuvalların, hazmenin kontrolü için iyne birkaç kişinin görev alması gerekiyor. Vakum sistemli fındık patozlarını kullanmadan önce şu noktalara dikkat etmelisiniz:
- Makine üzerinde yer alan uyarı ve levhaları okumalısınız.
- Makine hakkında detaylı bilgiye sahip olmadan kullanmamalısınız.
- Makineyi traktöre bağlamadan önce traktörün el frenini çektiğinizden ve vitesi boşa aldığınızdan emin olmalısınız.
- Kırık kanatları, bükülmüş parçaları değiştirmeli ve makinenin tüm ayarlarını doğru şekilde yapmalısınız. Gerekiyorsa, makine sahipleri tarafından balans ayarı yapılmalı.
- Çalıştırmadan önce gevşek, çözülmüş parçaların kontrolünü yapmalısınız.
- Patoz makinesi kullanırken üzerinizde salaş, bol ve bir yerlere takılabilecek kıyafetler olmadığından emin olmalısınız.
- Sap döver makinelerin emniyet pim ve kavramalarının görev yapar durumda olduğuna bakmalısınız.
- Mafsallı şaft bağlantısını doğru bir şekilde yapmalısınız.
- Traktörün yanından ayrılmadan evvel motoru kapatmalı, anahtarı almalı ve el frenini çekmelisiniz. Gerekiyorsa hem patozun hem de traktörün tekerleklerine takoz yerleştirmelisiniz.
- Tamir, bakım gibi işlemlerin bitirildiğinden emin olmak üzere önce makineyi çalıştırmalı sonra fındıkları atmaya başlamalısınız.
- Eğer çalışma sırasında tıkanma olursa kesinlikle makine haznesine elle müdahale etmemelisiniz.
- Patoz çalışır durumdayken el, ayak veya yabancı aletlerle makineye herhangi bir müdahalede bulunmamalısınız.
- Alet çalışırken çevrede çocuk veya hayvan olmamasına özen göstermelisiniz.
- Makine çalışırken kesinlikle üstüne çıkmamalısınız. Makinenin çevreye çöpleri sıçratacağını farkında olarak gerekli mesafeyi almalısınız.
Patoz makineleri, her türlü arazide fındık hasadı ve ayıklaması yapabilecek özelliklerde çeşitleniyor. Uyumlu traktör modelleri, hasat ve ayıklama kapasitesi, vakum mesafesi patozun özelliklerine göre değişiyor. Boş ve dolu fındığı ayırabilme özelliği de modellerde ayrıca belirtiliyor.
Fındık Patozu Makinesi Fiyatları
Fındık patozu makinesi seçerken makinenin uyumlu traktör bilgisine, dönüm derecesine, toplama hortumu uzunluğuna, şaft mili özelliğine, yüzde kaç patoz yapabildiğine, eğimli arazide çalışıp çalışmadığına, boş fındık özelliği olup olmamasına bakmalısınız. Elbette tüm bu özellikler ve farklar, fındık patozu makinesi fiyatları üzerinde de değişikliğe neden oluyor.
Makinenin boyutu, kapasitesi, boyutları, motor gücü, fındık patozu çalışma prensipleri fiyatlar üzerinde belirleyici oluyor. Ayrıca seçim yaparken fındık patozunun yedek parçasının bulunup bulunmadığına, yedek parça fiyatlarına da bakılması gerekiyor. Garanti süresi, makine markasının yetkili servis ağının genişliği gibi bilgiler ürün fiyatları kadar önem arz ediyor.
Fındık patozu makinelerinin fiyatları, markasına, özelliklerine, bahsedilen teknik detaylara göre oldukça geniş bir aralıkta çeşitleniyor. Fiyat makasının geniş olması nedeniyle, çiftçilerimiz fındık patozu makinesi alırken titiz araştırmalar yapmak zorunda kalıyor. Ancak günümüzde fiyat - kalite dengesini karşılayan birçok makine bulunabiliyor. Çiftçilerimiz makineleri tek başına alabildiği gibi kiralayarak ya da birden çok çiftçi bir araya gelip satın alarak ulaşabiliyor.
Siz de fındık toplama makinesi ve fındık yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiye Tarfin aracılığıyla ulaşabilir, fındık yetiştirirken ihtiyaç duyacağınız girdileri Tarfin Mobil aracılığıyla satın alabilirsiniz. Tarfin, tarımsal alışverişte kolaylıkla fiyat karşılaştırmanıza, peşin veya hasat vadeli alışveriş yapmanıza yardımcı oluyor.
Türkiye’nin dört bir yanında yüzlerce yetkili satış noktası bulunan Tarfin’in bugüne kadar avantajlarından faydalanan 32000’i aşkın çiftçimizden biri de siz olabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak, ayrıcalıklı tarımsal alışverişin fırsatlarından yararlanmak için siz de zaman kaybetmeden yetkili satış noktalarını ziyaret edebilir ve Tarfin uygulamasını indirerek Tarfin ile tanışabilirsiniz.