taboola

Maralfalfa Nedir?

Maralfalfa Nedir? 11.11.2023

Maralfalfa, "Pennisetum sp." olarak bilinen bir bitki türüdür. Bu bitki, özellikle hayvan yemleri üretimi için yetiştirilir. Sıcak ve nemli bölgelerde üretilir. Ana kullanım alanı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için yem olan maralfalfa otunun yaprakları ve sapları yüksek besin değerine sahiptir. Bu  nedenle hayvanların beslenmesinde yaygın olarak tercih edilir. Ayrıca, maralfalfa otunun hayvanların sindirim sistemine de faydalı olduğu düşünülüyor. Dayanıklı bir bitki türü olan maralfalfa çoğu toprak türüne uyum sağlaması ve sulama gereksiniminin düşük olması ile çiftçilerimiz için avantaj sunuyor. Çeşitli iklim koşullarında yetiştirilebilen maralfalfa, yüksek verimi ile yüz güldürüyor. Siz de maralfalfa otunu daha yakından tanımak için yazımızdan yararlanabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz yem ve diğer girdi alışverişleriniz için Tarfin Mobil yanınızda! Peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneği sunan, girdi fiyatlarını anında karşılaştırma imkanı tanıyan Tarfin Mobil ile ön onaylı limitinizi öğrenmek ise sadece dakikalar alıyor. Çiftçilerimiz için en avantajlı girdi alışverişinin adresi olan uygulama üzerinden size en yakın Tarfin yetkili satış noktasını bulabilir, zaman kaybetmeden Tarfin ayrıcalıklarını deneyimleyen binlerce çiftçimiz arasında yerinizi alabilirsiniz.

Yazımızda bulacağınız başlıklar şöyle: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Maralfalfa Nerede Yetiştirilebilir?
  • Maralfalfa Besin Değeri Nasıldır?
  • Maralfalfa Otu Ne İşe Yarar?
  • Maralfalfa Nasıl Ekilir?
  • Maralfalfa Bitkisi Hakkında Bilgi

 

Maralfalfa Nerede Yetiştirilebilir?

Ülkemizde henüz yeni yeni tanınmaya başlanan maralfalfa otu, silajlık mısıra alternatif görülüyor. Üstelik silaj için kullanılan mısırdan daha fazla verim sağlıyor ve daha az su istiyor. Küresel iklim krizi ve su kirliliği sorunlarıyla beraber geleceğin Türkiye’sinde daha çok yetiştirilebileceği düşünülen bu bitki geleceğin kaba yem alternatifi olmaya aday. Peki maralfalfa ülkemizde nerede yetiştirilebilir? 

  • Henüz daha fazla araştırmaya muhtaç olsa da maralfalfa bitkisinin Ege Bölgesi’nin kış aylarında don tehlikesi olmayan sahil kesiminde yetiştirilebileceği düşünülüyor. Bitki tek ekim sonrasında uzun yıllar verim verebileceği için kış donlarından kaçınılması en önemli gereksinimlerden biridir. 
  • Olumsuz koşullara karşı dayanıklı olduğuna inanılan maralfalfa otunun, en hızlı büyüdüğü dönem bahar ve yaz arasında. Yaz ile sonbahar arasında ise büyüme hızı yavaşlıyor. Ayrıca biçim süresi uzadığında sap gelişimi arttığı için kartlaşma meydana geliyor. Bu nedenle 60 günde bir biçim yapılması önemli. Tüm bu nedenler bitkinin Ege Bölgesi tarım ürünleri arasında sayılabileceğinin işareti oluyor. 
  • Konya’da yapılan maralfalfa ekimleri ise yıllık çelik ekimini zorunlu kılıyor. Bölgede kış donunun varlığı nedeniyle bitkiler uzun ömürlü olamıyor. Ayrıca, bölgede yaz ayları yerine nisan ayında ekim daha avantajlı görülüyor. Su ve bakım ihtiyacı az olan bitkinin, Konya’nın Çumra ilçesinde ise Akdeniz sahil yörelerindekine yakın düzeyde verim sağladığı gözleniyor.

 

Maralfalfa Besin Değeri Nasıldır?

Maralfalfa bitkisi, hayvan yemi olarak kullanıldığından, besin değeri özellikle hayvanlar için önemlidir. Maralfalfa'nın besin değeri genellikle aşağıdaki bileşenler üzerinden değerlendirilir:

  • Maralfalfa bitkisi oldukça yüksek bir protein içeriğine sahiptir. Protein, hayvanların büyümesi, gelişmesi ve süt verimi için önemli bir kaynak olarak değerlendiriliyor. 
  • İçerisindeki lif, hayvanların sindirim sistemi için faydalı ve sindirim sağlığını destekliyor. 
  • Maralfalfa bitkisi enerji sağlayan karbonhidratlar içeriyor. Bu sayede, hayvanların günlük enerji gereksinimini karşılamalarına yardımcı oluyor. 
  • Kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum ve diğer minerallere sahip olan maralfalfa, hayvanların kemik sağlığı, kas fonksiyonu ve genel sağlığı için besleyici bir kaynak adayıdır. 
  • Maralfalfa bitkisi, A, C, E ve K gibi vitaminleri içerebiliyor. Bu da hayvanların vitamin ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olması anlamına geliyor. 

Maralfalfanın erginlik dönemine ulaştığında, besin değerleri yaklaşık olarak şu şekildedir: yaklaşık yüzde 35 kuru madde, yüzde 16 sindirilebilir ham protein, yüzde 12 karbonhidrat ve yaklaşık yüzde 3 ham yağ içeriği. Elbette, iklim, toprak özellikleri ve dikim koşulları bu değerleri etkileyebiliyor. Türkiye’de maralfalfa yetiştiriciliği henüz çok yeni olduğu için ülkemizde yetişen bitkilerin içeriği konusunda çok sayıda çalışma mevcut değildir. 

Maralfalfa Otu Ne İşe Yarar?

Maralfalfa otu; mısır, sudan otu, şeker sorgumu gibi diğer bitkilerle aynı aileden geliyor. Özellikle Güney Amerika'da, yüksek rakımlı bölgelerde, 2.700 metreye kadar yetiştirildiği biliniyor. Uygun iklim koşullarında dikildiğinde 7 ila 15 yıl boyunca hasat edilebiliyor. Bu nedenle ortalama ekonomik ömrü yaklaşık 10 yıl olarak tahmin ediliyor. 

Maralfalfa Nerede Yetiştirilebilir? 

Maralfalfa otu, genellikle 60 ila 90 gün içinde hasat edilebilecek bir bitkidir. Boyu 3 metreyi aşabilirken, 5 metreye kadar uzunluğa ulaşabiliyor. Bu bitki genellikle yılda iki veya üç kez biçiliyor. Yüksek verimin yanında zengin besin değeri ile dikkat çeken ot, hayvan beslenmesi için önemli bir kaynak olabileceğinin sinyallerini veriyor. Ayrıca birim alanda fazla verim vadettiği için yem bitkisi arazilerinde yerden tasarruf sağlayabileceğini müjdeleniyor.

Maralfalfa Nasıl Ekilir?

Maralfalfa verimini artırmak amacıyla dekara 70 cm sıra aralığı ve 50 cm sıra üstü mesafeleriyle 2.700 adet çelik olarak dikiliyor. Bu düzenleme, bitkinin iyi gelişmesi için ideal görülüyor. İlk bakışta daha fazla bitki dikmek, verim artışı gibi görünse de yüksek kardeşlenme kapasitesine sahip olması nedeniyle sık dikimin ikinci yıldan itibaren sorunlara neden olabileceği belirtiliyor. Bu nedenle, belirli sıra aralığı ve sıra üstü mesafelerine uygun bir şekilde dikim yapmak, uzun ömürlü ve kesintisiz verim için ilk şartı oluşturuyor.

Maralfalfa Bitkisi Hakkında Bilgi

Çok yıllık bir bitki olan maralfalfa, iyi bakıldığında ve uygun şartlarda yetiştiğinde on yıldan daha uzun bir süre hayatta kalabiliyor. Çelikle üretilen maralfalfa için dekara ortalama 4000 ile 6000 adet çelik dikilebiliyor. Bitkinin yıllık biçim sayısı azaldıkça, silajdaki protein oranı da düşüş gösteriyor. Tropik iklimlere alışkın olan otun dayanıklılık derecesi -3 ile -8 arasında. Ancak sıfırın altındaki her derece bitki için risk anlamına geldiğinden, ılıman bölgelerde maralfalfa yetiştiriciliği tavsiye ediliyor. Bitkinin en yüksek verime ulaştığı yerler Tayland ve Brezilya olarak kayıtlara geçiyor. Diğer taraftan maralfalfa otunun ekonomik verim eşiğine ortalama 3 ile 4 yıl içinde ulaşması bekleniyor. 

Kaba yem bitkisi olan maralfalfa için azot, fosfor ve potasyum gübresi kullanılıyor. Bitki için yapılan çalışmalar henüz kısıtlı olsa da maralfalfa yetiştiriciliğinde 15-15-15 fosfor ve üre gübresi kullanımının yeterli olacağı düşünülüyor. 

Sıcak ve sulak yerleri seven bitki, ülkemizin kışları sert ve kurak geçen yerleri için kesinlikle uygun değil. Ancak Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü alanlarda deneme çalışmaları yapılıyor. Genellikle yem için kullanılan mısır silajı ile karşılaştırılan bitkinin daha verimli ve az maliyetli olma ihtimali üzerinde duruluyor. Fakat hala maralfalfanın Türkiye’de yetiştirilmesine dair net rakamlara sahip olmadığımız için kesin doğrulardan bahsetmek maalesef mümkün değil. Her yeşil bitki gibi kaba yem olarak değeri olan bitkinin maliyet analizini, verim beklentisini kesin olarak öngörmek elimizdeki bilgilerle maalesef oldukça kısıtlı. Maralfalfa yetiştirmek istiyorsanız, ülkemizde yapılan akademik çalışmaları inceleyebilir, bölgenizin tarım müdürlüğünün yayımladığı belgeleri inceleyerek karar verebilirsiniz. Ayrıca az bir alan için çelik alarak maralfalfa yetiştiriciliğini deneyebilir, sonraki yıllar için kendi çeliğinizi üretme yolunu da seçebilirsiniz.

Tarfin blog sayfamızda salep yetiştiriciliği ya da topraksız tarım içeriklerimizi okuyarak bilgi edinebilirsiniz.

share

Benzer Haberler

Karabuğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
08.04.2024
Karabuğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Karabuğday yetiştiriciliği tüketim yaygınlaştıkça artıyor. Ülkemizde yetiştirilmeyen karabuğday neden yetiştirilir, iklim ve toprak beklentisi nasıldır öğrenin!

Devamını oku
Patates Siğil Hastalığı
25.03.2024
Patates Siğil Hastalığı

Patates siğili, kök sebzelerde verim kaybına yol açabiliyor. Patates siğili nedir, nasıl ayırt edilir hemen öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Lacaune Koyunu Nedir Özellikleri Nelerdir?
25.10.2022
Lacaune Koyunu Nedir Özellikleri Nelerdir?

Lacaune Koyunu, dünyanın en ünlü koyun cinslerinden biri. Hem et hem de süt için kullanılan Lacaune koyunu nedir, özellikleri nelerdir hemen öğrenin.

Devamını oku