taboola

Su Kirliliği Nedenleri, Çözümleri

Su Kirliliği Nedenleri, Çözümleri 20.05.2021

Su kaynaklarının yanlış kullanımı, küresel ısınma, su kirliliği gibi nedenler geleceğin dünyasında su krizinin yaşanacağını gösteriyor. Ülkemiz su açısından en çok kıtlık yaşayacak ülkeler arasında olmasa da, yapılan çalışmalar su kaynaklarının yeterli olmayacağını göz önüne seriyor. Yaşam için hayati önem taşıyan suyun sağlık, beslenme ve geçim için korunması gerektiğinin altı çiziliyor. The National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) yayımladığı makalede, her yıl kirli su nedeniyle milyonlarca kişinin öldüğünü ve hastalandığını belirtiyor. İnsan, hayvan ve bitki sağlığı için suyun; kimyasallar ve diğer maddelerle kirlenmesi büyük tehdit oluşturuyor. 

Su Kirliliği Nedir?

Harvard Üniversitesi kaynakları su kirliliğini şöyle tanımlıyor: “İçme, yemek pişirme, temizleme, yüzme benzeri faaliyetler için suyun kullanılamaz hale gelmesi”. Su kirliliği yapılan testler, gözlem ve su canlılarının sağlık durumu üzerinden tespit edilebiliyor. Kirlenen suda zaman zaman gözde görülebilen çöpler, birikintiler, salgılar, ölü canlılar bulunabilirken, bakteri, virüs, parazit gibi gözle görülemeyen varlıklar da kirli suyun habercisi olabiliyor. Su kirliliği, hava ve toprak kirliliği ile bir arada inceleniyor. Topraktaki kirliliğin yer altı sularına, nehre, deniz ve okyanuslara uzandığı biliniyor. Benzer bir şekilde hava kirliliği aracılığıyla dağılan kimyasallar da suları kirletiyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Su kirliliği, zehirlenmelere, canlıların zarar görmesine, hastalanmasına ve ölmesine neden olabiliyor. Kirli su ile cilt teması, yeme ve içme yoluyla kullanım, ekin yetiştirilmesi kirlenmeden etkilenmenin en yaygın yolları oluyor. Kirleticilerin bedene girmesi ve organlara ulaşması, hastalıklara davetiye çıkarıyor. Biyolojik çeşitlilik hızla azalıyor, ormansızlaşma, iklim değişiklikleri, toprakta verimsizleşme gibi sorunlar su kirliliğinin sonuçları arasında sayılıyor. 

Su Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir?

Su Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir?

Doğrudan ve dolaylı kirleticiler, su kirliliğinin ana nedenleri arasında yer alıyor. Doğrudan kaynaklar, fabrika, rafineri ve arıtma tesisleri oluyor. Dolaylı kirletici kaynaklar arasında ise toprak, yeraltı suyu sistemleri ve yağmur suyu aracılığıyla su kaynağına ulaşan kirleticiler yer alıyor. Kirleticilerin türü, kirlenme nedeni, hızı değişiklik gösterse de kirletici ana faktörler şöyle sıralanabiliyor: 

  • Aşınmış, eski su borularından sızan zehirli maddeler
  • Yanlış ve kurallara aykırı atık sahaları, atık dökümü
  • Yanlış pestisit kullanımı, yanlış gübreleme 
  • Maden arama gibi faaliyetlerde kullanılan kimyasallar 
  • Arıtılmayan, sorunlu kanalizasyon sistemleri 
  • Sanayi atıkları 
  • Geri dönüştürülemeyen çöpler 
  • Yağ sızıntıları 
  • Küresel ısınma 
  • Radyoaktif atıklar
  • Hava kirliliği 
Su Kirliliğini Önlemek İçin Neler Yapmalıyız? 

Su Kirliliğini Önlemek İçin Neler Yapmalıyız? 

Harvard Üniversitesi’nin su kirliliği üzerine yayınladığı makaleye göre, su kirliliği ile baş etmenin hem bireyler hem de kurumlar tarafından uygulanabilecek yolları bulunuyor. 

  • Su kirliliğini kontrol edebilmenin ilk yolu, daha az su tüketiminden geçiyor. Sınırlı kaynakların verimli kullanımı için evlerde su tasarruf cihazlarının tercih edilmesi öneriliyor. Diş fırçalarken suyun akıtılmaması, çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam dolmadan çalıştırılmaması, sebze yıkarken çıkan atık suyun sulamada kullanımı gibi öneriler sunuluyor. 
  • Ev ve iş yerlerinde daha az kimyasal temizleyici kullanmak tavsiye ediliyor. 
  • Belediyelerin su borularını kontrol etmesi ve düzenli aralıklarla yenilenmesi gerekiyor. 
  • Arıtma tesislerinin kurulumu, denetimi ve etkin kullanımı sağlandığında su kirliliği için önemli bir adım atılabiliyor. 
  • Giderlere yağ dökmemek, atık yağları toplayarak belediyenin atık toplama merkezlerine teslim etmek gerekiyor. 
  • Geri dönüştürülebilen ürünlerin tercihi, çöplerin ayrılarak sınıflandırılması ve geri dönüşüme uygun malzemelerin ilgili kutulara bırakılması önemli görülüyor. 
  • Yanlış böcek ilacı, tarım ilacı ve gübre çeşitleri kullanımından kaçınılması, bilinçli kullanımının öğrenilmesi, su kirliliği için önleyiciler arasında sayılıyor. 

Hawaii Üniversitesi’nin paylaştığı notlara göre, paketli gıda tüketiminden boya seçimine, plastik kullanımından yere çöp atmaya kadar hayatın içindeki birçok etki, su kirliliği için üzücü sonuçlar doğurabiliyor. Organik içerikli ürünler tercih etmek, paketsiz ürün almaya alışmak, yeniden kullanma ve geri dönüşüm alışkanlığı kazanmak, su kirliliğini hafifletmenin en kolay yolları arasında yer alıyor. Otomobil sürücülerinin araçlarının bakımını düzenli yaptırarak olası yağ ve kimyasal atık sızıntılarını önlenmesi gibi basit çözümler, su kirliliğinin azalmasını sağlıyor. 

Su Kirliliği Nedir?

Tarım ve Su İşleri Bakanlığı’nın bünyesinde yayımlanan Su Kirliliği Açısından Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi ile Hassas Alanların Yönetimine İlişkin Esaslar başlıklı uzmanlık tezi, iyi tarım uygulamalarının su kirliliğinin önlenmesindeki önemini vurguluyor. Makaleye göre, 

  • Gübrenin toprağa uygulanmasının uygun olmadığı dönemlerin belirlenmesi ve uygun dönemlerde gübreleme yapılması gerekiyor. Yağışlı zamanlarda yoğun gübre kullanımı tavsiye edilmiyor. Ekinleriniz için verim elde edebileceğiniz gübre çeşitleri arasında üre gübresi ve potasyum gübresi gibi çeşitler de yer alıyor. 
  • Damla sulama gibi uygulamaların teşvik edilmesi suyun verimli kullanımı için önemli görülüyor. 
  • Doğal sulak alanların kurulması öneriliyor. 
  • Bitkinin besin maddesine ihtiyaç duyduğu zamanın, toprağın ihtiyacının analizlerle belirlenmesi ve analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılması gerekiyor. 
  • Aşırı eğimli arazilerde, gübreleme konusunda uzman desteği alınması tavsiye ediliyor. 
  • Nemli mevsimlerde sızıntıyı sınırlandırmak için ekim nöbeti uygulamaları önemli görülüyor. 

Tarfin, su kirliliği konusunda toplumun ve çiftçilerimizin bilinçlenmesine önem veriyor. Tüm gübre ve ilaç ihtiyaçlarınız için adresiniz olan Tarfin, uygun fiyatlarla akıllı alışverişin yolunu sunuyor. Siz de Tarfin Mobil aracılığıyla tarım alışverişlerinizi hemen gerçekleştirebilirsiniz. Çevremizin zarar görmemesi, toprağımızın verimini kaybetmemesi için gübreleme ve ilaçlama öncesinde ihtiyaçlarınızı doğru belirlemeli, analiz yaptırmalı ve uzman desteği almalısınız. 

Su Kirliliğini Önlemek için Evde Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Su kirliliğinin önlenmesi için evde alınabilecek birçok önlem bulunuyor. Geri dönüştürülebilir ürün kullanımı, çöpleri ayrıştırmak, giderlere atık madde atmamak, suyu verimli kullanmak, yağı asla gidere dökmemek, kimyasal temizleyicilerden uzak durmak evde alınabilecek önlemlerin başında geliyor.

Su Kirliliği Sonucu Oluşan Deniz Salyası Nasıl Geçer?

Balıkçılık için tehdit oluşturan sorunun son yıllarda Marmara Denizi kıyılarında sıklıkla görüldüğüne dikkat çekiliyor. Uzmanlar, deniz salyası varlığının deniz canlısı tüketimi için sorun yaratmadığını vurgularken balıkçılık etkinliklerini zorlaştırdığının altı çiziliyor. Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve deniz salyası sorununun çözülebilmesi için Marmara Denizi’nin atık yükünün azaltılmasının gerektiği, kanalizasyon atıklarının arıtılmasının önemli olduğu vurgulanıyor. Denizlerimizde görülen, müsilaj adı verilen deniz salyası sorununun oluşumdan sonra birkaç ay sonra kendiliğinden yok olacağı belirtiliyor ancak yeniden oluşumun önlenmesi için atık probleminin, küresel ısınmanın üstesinden gelinmesi gerektiği ifade ediliyor.

Su Kirliliği Sorunu: Deniz Salyası Nedir?

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından paylaşılan habere göre, beyaz renkli deniz salyası balıkçılar arasında kay kay adıyla anılıyor. Suyun sıcaklığının  mevsim normallerinin üzerinde olması, su kirliliği gibi faktörler sonucu bakteri artışı ve buna bağlı olarak denizde yaşayan canlı, mikroorganizma ve fitoplanktonların çoğalması deniz salyası oluşturuyor. Su yüzeyinde biriken, beyaz renkteki tabakalaşma salya adını alıyor. Güneş ışınlarını engelleyen birikinti, oksijen geçirgenliğine mani oluyor ve canlı yaşamını olumsuz etkiliyor.

Su Kirliliğini Önlemek İçin Tarım Alanında Neler Yapılabilir?

İyi tarım uygulamalarına geçmek önemli bir adım olarak görülüyor. Bilinçli tarım ilacı ve gübre kullanımı önem arz ediyor. Ayrıca akıllı tarım sistemleri, otomatik sulama ve ilaçlama aygıtlarının varlığı gereksiz kullanımın önüne geçeceği için su kirliliğine karşı yapılabilecekler arasında yer alıyor. Çiftçilerimizin toprak analizini ihmal etmemesi ve analize göre toprağa besin desteğinde bulunması yapılabilecek en kolay noktalardan birini oluşturuyor.

share

Benzer Haberler

Aflatoksin Nedir?
21.12.2021
Aflatoksin Nedir?

Aflatoksin küflerin meydana getirdiği toksik maddelere deniyor. Aflatoksin çeşitleri hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Hayati Boğa
19.02.2021
Toprakla Geçen Bir Ömür: Hayati Boğa

Tarfin'in değerli satış noktaları her ay konuğumuz oluyor. Sayın Hayati Boğa'nın tarım ve hayvancılık önerilerine erişmek için söyleşimizi okuyabilirsiniz.

Devamını oku
Hücresel Tarım Nedir?
27.06.2023
Hücresel Tarım Nedir?

Hücresel tarım, geleceğin gıda sektöründe temel bir rol oynayarak bitki, mikroorganizma ve haşere bazlı alternatiflerle hızla gelişen bir alan. Keşfedin!

Devamını oku