taboola

Dikenli İncir nedir? Nasıl Yetiştirilir?

Dikenli İncir nedir? Nasıl Yetiştirilir? 29.10.2022

Ülkemizde uzun yıllardır görülen ancak tüketimi son yıllarda popülerleşen dikenli incir, frenk inciri, hint inciri veya kaynana dili olarak tanınıyor. Akademik kaynaklarda Opuntia ficusindica olarak adlandırılan bitki, dikenli yaprakları ve meyveleriyle ilk bakışta dikkat çekiyor. Hem gıda sektöründe kullanılıyor hem de zamk üretiminde faydalanılıyor.

Orman yangınları ve erozyonla mücadeleye kadar birçok alanda işlevsel olan dikenli incir ağacını yakından tanımak için makalemizden yararlanabilirsiniz. Ayrıca dikenli incir yetiştiriciliği yaparken oluşan girdi ihtiyaçlarınızı Tarfin avantajlarıyla karşılayabilirsiniz. Öyle ki, girdi fiyatlarını Tarfin Mobil üzerinden anında görüntülemeniz ve karşılaştırmanız mümkün. Dahası, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden vereceğiniz siparişlerde, peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizleri bekliyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Yazımızda dikenli kaktüs meyvesi hakkında şu sorulara yanıt bulabilirsiniz: 

  • Dikenli İncir Nedir? 
  • Dikenli İncir Faydaları Nelerdir?
  • Dikenli İncir Nasıl Yetiştirilir? 
  • Dikenli İncir Nerede Yetişir?
  • Dikenli İncir İklim ve Toprak İstekleri Nasıldır?
  • Dikenli İncir Nasıl Sulanır? 
  • Dikenli İncir Gübreleme Nasıl Olur? 
  • Dikenli İncir Budaması Nasıl Yapılır?

Dikenli İncir Nedir? 

Kaktüsün bir türü olan bitkinin meyvesi olan dikenli incir ağacı, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuk bulunduruyor. Frenk veya Hint inciri isimleriyle kolaylıkla bulabileceğiniz ürün, yoğun C vitamini içeriği ile tanınıyor. Soyularak yenen veya suyu sıkılarak içilen ürün, besleyici özelliğinin yanı sıra cilt bakımı için kullanımıyla beğeni topluyor. Ayrıca bitki boya ve yapıştırıcı endüstrisi için de kullanılıyor.

Dikenli İncir Faydaları Nelerdir?

Dikenli görünümü ile ürkütücü olsa da dikenli incir faydaları sayesinde mutfaklarda daha çok yer alacağının sinyallerini veriyor. Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi sebze ve meyveleri arasında sayılan ürünler, yararları bilindikçe Türkiye’nin dört bir yanından talep görüyor.

Dikenli İncir Nedir? 

 

  • Dikenli incirin kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu biliniyor. 
  • C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık fonksiyonlarının devamını destekliyor. 
  • Sindirim sisteminin rahatlamasına yardım ediyor. 
  • Güçlü bir antioksidan olan Hint inciri, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasara karşı onarıcı etki vadediyor.
  • Cinsel gücü artırdığı düşünülüyor. 
  • Yorgunluğa iyi gelen ürün, İbn-i Sina tarafından en faydalı meyveler arasında sayılıyordu. 
  • Kilo kontrolünü destekliyor. 

Dikenli incir faydaları arasında bulunan bedene faydalarının yanı sıra çevreye de çok önemli bir yararı var. Yapraklarında büyük oranda su tutan kaktüs inciri, anız yakma gibi sebeplerle çıkan yangınlarda tampon olarak kullanılıyor. Bu nedenle orman alanlarının aralarına frenk inciri dikilerek yangınların yayılması engellenebiliyor.

Benzer şekilde kurak alanlarda yetişmesi bitkiyi erozyona karşı koruyucu hale getiriyor. Kısaca yenildiğinde vücuda, dikildiğinde toprağa ve çevreye çok sayıda fayda sunan Hint inciri, daha fazla ilgili hak ediyor. Peki dikenli incir nasıl ekilir ve dikenli incir yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz neler yapmalı? Daha fazla bilgi için okumaya devam edebilirsiniz.

Dikenli İncir Nasıl Yetiştirilir? 

Dikenli incir nasıl yetiştirilir diye merak ediyorsanız bu muhteşem bitkinin tohum üzerinden üretimi mümkün olsa da dikenli incir yetiştiriciliği çoğunlukla çoğaltma yöntemi ile yapılıyor. Gövde çelikleri kullanılarak çoğaltılan kaktüsler, köklendirilmiş dalların dikilmesiyle ürüyor. İyi köklendirme sağlamak için köklenecek dalların 1-2 yaşlarında olmasına ve ekleme bölgelerine yakın dikilmesine dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca çelik kesimlerini temiz bir bıçakla gerçekleştirmelisiniz.

İlkbahar aylarında, mart veya nisanda, alacağınız çelikleri rahatlıkla köklendirerek ekebilirsiniz. Çelik alma işlemini ağustos ayına dek sürdürmeniz mümkün. Çelikler gölgelik alanlarda ortalama 15-30 gün içinde kökleniyor. Köklendirme çoğunlukla saksılarda yapılıyor, sonrasında açık alana dikilebiliyor. Kuzey - güney doğrultusunda dikim hatları oluşturmalısınız. Direkt toprağa gömdüğünüz çeliklere can suyu vermeyi ihmal etmemeniz de bir hayli önemli. Siz de dikenli incir nasıl yetiştirilir diye yaptığınız araştırma sonucunda bu bilgilerden fayalanabilirsiniz.
 

Dikenli İncir Faydaları Nelerdir?

Ayrıca dikenli incir dikerken sıra arası ve üzeri mesafe dünyanın farklı yerlerinde farklı oluyor. Örneğin İtalya’da sıra arası 5-8 metre sıra arası, 4-5 metre sıra üzeri alan korunarak dikim yapılıyor. Meksika’da ise sıra arası için 80 cm, sıra üzeri için 30 cm bırakılarak dikim tamamlanıyor. Dikine uzayan bitkiler için siz de dikim alanına göre ideal mesafeyi kendiniz belirleyebilirsiniz. 

Dikenli İncir Nerede Yetişir?

Dikenli incir (Opuntia) çeşitli türlerde ve alt türlerde dünya genelinde farklı iklim ve coğrafi bölgelerde yetişebiliyor. Dikenli incir bitkileri sıcak, kuru ve güneşli bölgeleri sevdikleri için  genellikle çöl ve yarı çöl iklimlerinde en iyi şekilde gelişebiliyor. İşte dikenli incir nerede yetişir sorunuza alternatif cevaplar:

  • Akdeniz Bölgesi
  • Ege Bölgesi
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Dikenli incirler Türkiye'nin iç kesimlerinde daha nadir bulunsa da, kurak ve sıcak koşullara sahip bölgelerde de yetişebiliyor.

Dikenli İncir İklim ve Toprak İstekleri Nasıldır?

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nin 1994 yılında yayımlanan Frenk İnciri Yetiştiriciliği makalesine göre, dikenli incir tropik ve subtropik alanlarda yetişiyor. Kurak iklim isteyen bitki, birçok bitkinin yetiştirilemediği sıcak alanlarda kolaylıkla üretilebiliyor. Gölgeden ve fazla sudan hoşlanmayan kaynana dili bitkisi için optimum yetişme sıcaklığı 18 ile 26 derece arasında görülüyor. Soğuğa orta düzeyde dayanıklılık gösteriyor. Ayrıca -10 dereceden daha soğuk havada zarar görebileceği belirtiliyor.

Dikenli incirin toprak isteği ise yok denilecek kadar az. Toprak bakımından seçici olmayan kaktüs inciri, yamaçlarda ve kayalık yerlerde daha iyi yetişiyor. En iyi gelişimi ise uniform tınlı topraklarda gösteriyor.

Peki Hint inciri nasıl çoğaltılır? Hint inciri için en uygun toprak pH derecesinin 5.5 - 7.0 arasında olduğunu bilmelisiniz. Toprak derinliğinin de 40 cm ve üzerinde olması gerekiyor. Ayrıca çiçek oluşumu için soğuklama gereksinimi de bulunuyor. 

Dikenli İncir Nasıl Sulanır? 

Söz konusu Akdeniz ülkeleri olduğunda frenk inciri sulama istemiyor. Yalnızca çok kurak geçen yıllarda çiçeklenme ve meyve gelişimi dönemlerinde az miktarda sulama yapılabiliyor. Yeterli miktarda su verildiğinde çiçeklenme ve meyve gelişiminde artış meydana geliyor. İtalya’da dikenli incir yetiştiriciliği yapan çiftçiler, frenk incirinin çiçeklenme döneminin sonunda ve çiçeklenmeden 1 ay sonra olmak üzere iki defa sulamayı yeterli görüyor.

Benzer şekilde İsrail’in çöl şartlarında yapılan çalışmalarda günaşırı damlama sulama yapıldığında ve beraberinde besin takviyesi verildiğinde verimin artabileceği belirtiliyor. Ayrıca bazı araştırmalar kuraklık döneminde sulama ve gübreleme desteği ile ikinci ürün alınabileceğinin altını çiziyor. 

Dikenli İncir Gübreleme Nasıl Olur? 

Dikenli incirde sulama ve gübreleme yapılması, çiçek sayısında artışa, çiçeklerin canlı kalmasına ve meyve artışına yardımcı oluyor. Kışlık ürün almak için hasadın ardından yüksek dozda azot uygulanıyor. Hektar için ortalama 120 kilogram azot saf maddesi ile çiçek sayısında artış gözlemleniyor. Ancak bu artış ilkbaharda kayboluyor. Ayrıca İtalya’da dikenli incir yetiştirilirken çiftçiler çoğunlukla dikim sırasında 10-12 kilogram çiftlik gübresi kullanıyor. 
 

Dikenli İncir İklim ve Toprak İstekleri Nasıldır?

Dikimden önce depo gübresi olarak dekar başına P205 gübresi ve 30-50 kg K2O potasyum gübresi veriliyor. Diğer taraftan, dekara 16 kilogram saf azot ve 8 kilogram fosfor verilmesi verimde büyük oranda artış sağlıyor. İki besin elementinin yanı sıra B uygulamasının da kaktüs gelişimi için fayda sağlayabileceği belirtiliyor. 

Dikenli İncir Budaması Nasıl Yapılır? 

Kaktüs meyvesi veren bitki, budanmasa da meyve verdiği için çiftçilerimiz bu işlemi ihmal edebiliyor. Ancak olası çürüme ve bozulmalara karşı, düzenli budama büyük fayda sağlıyor. Yere yakın olan dallar, kurumuş ve iyi gelişmemiş kollar ve etli gövdeler kışın budanıyor. Budamayla gobleye benzer bir şekil alan frenk incirleri, çit ile terbiye edilebiliyor. 

Boyu 2 metreye yakın olan bitkilerin budanması hasat yapmayı da kolaylaştırıyor. Ayrıca dikimden sonraki ilk 3-4 yılda, uçtaki kladotlar alınarak düzenli budama yapılması gerekiyor. Sonra verime yatan bitkide, ana kladotların üzerinde ikiden fazla tek yıllık kladot bırakılmıyor. Her verimli kladot üstünde ortalama 5-7 meyve kalıyor. Bunun yanında budamanın erken ilkbaharda, uyanmadan önce yapılması gerekiyor. 

share

Benzer Haberler

Nar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
23.10.2022
Nar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Nar yetiştiriciliği tropik ve subtropik iklim alanlarında yapılıyor. Peki nar yetiştiriciliği nasıl yapılır, nar sulama ister mi? Tüm sorularınızın yanıtları için tıklayınız.

Devamını oku
Koyunlarda Scrapie Hastalığı Nedir?
27.10.2022
Koyunlarda Scrapie Hastalığı Nedir?

Koyunlarda scrapie hastalığı nörodejeneratif olarak sınıflandırılıyor. Sinir sistemi üzerinde etki gösteren koyun scrapie hastalığının belirtileri için tıklayın.

Devamını oku
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?
24.05.2022
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

İç Anadolu Bölgesi gelirini tarımdan elde ediyor. İç Anadolu Bölgesinde yetişen tahıllar, bakliyatlar, meyve ve sebzeler nelerdir hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku