taboola

Amrock Çilli Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Amrock Çilli Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir? 29.04.2022

Hem süs tavuğu hem de et ve yumurta tavuğu olarak yetiştirilen amrock tavuklar, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de çiftçilerin tercihi oluyor. Amerika kökenli olan tavuklar arasında yer alan amrock, aynı zamanda çilli tavuk olarak da nam salıyor. Et ve yumurta verimini bir arada sunan cinslerden olan amrock tavuk hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog üzerinden ulaşabilirsiniz. Tarfin, tarımsal ve hayvansal alışverişlerde avantaj sağlayan peşin veya hasatta ödeme alternatifleriyle çiftçilerimizin yanında. Bunun yanında, Tarfin Mobil uygulaması üzerinden anında girdi fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Hem alışverişlerde fayda sağlamayı hem de çiftçilerimiz için güvenilir bilgi kaynağı olma misyonunu üstlenen Tarfin ile siz de toprağınızı bereketlendirebilir, hayvanlarınızın ihtiyaçlarını zaman kaybetmeden karşılamanın huzurunu hissedebilirsiniz. Tarfin ile tanışmak için Türkiye’nin dört bir yanındaki 1000’i aşkın yetkili satış noktası sizleri bekliyor. Siz de on binlerce mutlu çiftçiden biri olmak için acele edin!

Amrock Tavuk Özellikleri Nelerdir? 

Peki amrock tavuk nedir? Amrock tavuk, en çok yumurta yapan cinsler arasında yer alan, aynı zamanda et verimi de bulunan tavuklardan biridir. Pleymut tavuk cinsinin melezlemesiyle elde edilen amrock tavuklar, görünüm açısından da akrabası olan tavukları andırıyor. Gri ve siyah tüyleriyle estetik görünüm sunan ve uysal karakteriyle süs tavuğu olarak da beklentileri karşılayan ırk, çilli tavukların en çok rağbet gören seçeneklerinden biri. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Amrock Tavuk Özellikleri Nelerdir? 

Çilli veya amrock tavuk olarak anabileceğiniz cins, 

  • Ortalama 3-3.5 kilogram arasında değişen ağırlıkta oluyor. Kilolu tavuklar arasında görülen amrock tavuklar, bu sayede et tavukçuluğu için de kullanılabiliyor. Ayrıca, etinin çok lezzetli olduğunu not düşmeliyiz. Bu nedenle piyasada da talep görüyor. 
  • Yumurtadan çıkan civcivlerinin dişi veya erkek olduğu, diğer ırklara göre çok daha kolay belirleniyor. 
  • Amrock tavuklar, Türkiye’de yaşanan tüm iklim karakteristiklerine kolay uyum sağlıyor. Böylelikle ülkemizin her bölgesinde yetiştiriliyor. 
  • Beyaz ve siyah olarak iki renk çeşidi bulunuyor. 
  • Amrock cinsi tavukların ömrü, ortalama 7 ile 12 yıla kadar oluyor. Bunun yanında, bakımı ne kadar iyi olursa tavukların ömrü o kadar uzuyor. Kümesi sık temizlenen, doğru yem verilen, uygun şartlarda yaşaması sağlanan tavuklar, uzun yıllar çiftçilere eşlik edebiliyor. 
Amrock Tavuk Yumurtası Nasıl Oluyor? 
  • Pleymutlar gibi oldukça uysal olan tavuk türü, tavuk besiciliği için en ideal tavuk olarak gösteriliyor. Cinsin uysal olması, onları küçük yetiştiriciler için de uygun hale getiriyor. Uysal özellikleri gelişkin olmasına karşın bu tavukların kuluçkaya yatma ihtimalleri oldukça düşük oluyor. Anaçlığın pek fazla olmadığını aklınızda tutmalısınız. 
  • Bakımı oldukça kolay olan cins, doğal ortamda yüksek yumurta verimi sunuyor.  
  • Tavuklar, çevresel etkenlere, hastalık ve zararlılara karşı yüksek direnç göstermesiyle tanınıyor. Bu sayede uzun yaşayabiliyor. 
  • Renkli ve sık tüy yapısına sahip olması ayırt edici özelliklerden biri. Tüylerinin güneş altında büyüleyici bir şekilde parladığını görebilirsiniz. 
  • Tavuklar civcivlikten yetişkinliğe geçişte, hızda gelişim gösteriyor.  
  • Bu tavukların göz çevresi kırmızı renk oluyor. 
  • Sağlam bacak yapıları dikkat çekiyor. 
  • Zor şartlarda bile yumurta vermeye devam edebiliyor. 

Amrock Tavuk Yumurtası Nasıl Oluyor? 

Tavukların yumurta verimi, 7 aylıkken başlıyor. Amrock tavuklar, açık kahverengi renkte yumurta veriyor. Bunun yanında, tavukların yumurta ağırlıkları 65 gram civarında oluyor. Ayrıca, bu tavuklar yılda ortalama 200 yumurta verebiliyor. Çok iyi bakıldığında, bu sayı 250’ye çıkıyor. Buna ek olarak, yıllık yumurta verimini uzun yıllar üst düzeyde tutma özelliği bulunuyor. Elbette yumurta sayısını belirleyen birçok faktör olduğu için yetiştiricilerin iyi verim için birçok farklı etkeni kontrol altında tutması öneriliyor. 

Amrock Tavukların Yumurta Verimi Nasıl Artırılır? 

Her ne kadar dayanıklı tavuklar arasında görülse ve her koşulda yumurta vermeye devam etse de, kötü bakım şartları amrock tavukların verimini düşürüyor. Onların uzun süre ve çok sayıda yumurta verebilmesi için şunlara dikkat edebilirsiniz: 

Amrock Tavukların Yumurta Verimi Nasıl Artırılır? 
  • Tavuk kümesi ve yaşam alanının kurallara uygun olması gerekiyor. 
  • Follukların doğru yerleştirilmesi yumurta verimi için şart görülüyor. 
  • Özellikle sonbaharda ve kış mevsiminde, kümesin yağmur ve rüzgar almaması gerekiyor. Doğru yaşam koşulları oluştuğunda, yumurta verimi artıyor. 
  • Kümeslere uzun tünekler yerleştirmeyi denemelisiniz. Tavukların kendini daha iyi hissetmesini sağlayan bu eklentiler, yumurta verimini de artırıyor. 
  • Tavukların beslenmesine özen göstermeli, onları açlık ve susuzluk stresine sokmamalısınız. Doğru yem seçimi de bir hayli mühim. Düzenli ve doğru beslenen tavukların yumurta verimi de artış gösteriyor. 

Amrock Tavuk Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Bu tavukları alırken pleymut ile karıştırmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca, oldukça verimli bir tavuk cinsi olan amrock tavuklar ile daha sonra sorun yaşamamak adına mutlaka satın almadan önce, hayvanların aşı kartlarını özenle kontrol etmelisiniz. Sevk belgesi olup olmadığına bakmalı ve güvenli satıcılardan alışveriş yapmalısınız. 

Amrock tavuklar hakkında merak edilen soruların yanıtlarını Tarfin Blog’ta bulabilirsiniz. Ayrıca, sandy tavuklar ve broiler tavuk cinsi hakkında bilgilere diğer yazılarımızdan ulaşabilirsiniz. 

Amrock Tavuk Fiyatı Nedir?

Amrock tavukların fiyatları piyasa koşullarına göre sık sık güncelleniyor. Ayrıca satıcılar arasında da fiyat farklarına rastlamanız mümkün. Bu nedenle amrock tavuk almadan önce aynı dönemde, farklı satıcılardan fiyat almalı, sizin için en uygun fiyatı bulmaya gayret göstermelisiniz. 

Amrock Tavuk ile Pleymutlar Nasıl Ayırt Edilir?

Amrock tavuklar, tüy deseni ve görünüm bakımından pleymutlarla oldukça benziyor. Bu nedenle iki cins birbiriyle sıklıkla karıştırılıyor. Oysa ikisini ayırt etmek için ibiklerine bakmak yeterli. Amrock çilli tavukların ibikleri, pleymutların aksine uzayıp katlanmıyor. Ayrıca, ibikleri daha kısa ve sert oluyor. Bunun yanında, amrock tavukların bacakları sarı oluyor. Göğüs kısımlarının da daha etli olduğunu fark edebilirsiniz.

Amrock Tavuklar, Salma ve Organik Yetiştiricilik için Kullanılır mı?

Gezmeyi seven ve bir hayli meraklı bir cins olan amrock tavuklar, salma ve organik yetiştiricilik açısından avantaj vadediyor. Hatta bu tavuklar, kapalı ortamlarda çok uzun süre kalmayı sevmiyor. Arazilerde yemek aramak ve dolaşmak onların yumurta verimini hızla artırıyor.

Amrock Horozlar Nasıldır?

Amrock horozların ağırlığı 4 ile 4.5 kilo arasında değişiyor. Dişilerinden daha iri olan horozların, ayırt edici tek özelliği kilosu değil. Horozlar, kendilerine has, diğer cinslere benzemeyen bir sese sahip. Öyle ki, bir amrock horoza sahipseniz, kümeste bir kurt uluduğunu sanabilirsiniz. “Aaa, ouuu” gibi farklı sesler çıkararak öten amrock ırkı horozlar, sahipleri için ilginç bir deneyime kapı aralıyor. Çevrenizde bir amrock horoz olup olmadığını da sesinden fark etmeniz mümkün.

Pleymut mu Amrock Tavuklar mı Daha İyi?

İki cinsin birbiri ile akraba olduğu biliniyor. Huy bakımından neredeyse aynı özelliklere sahip olan, görünüşleri bir hayli benzeyen tavuklar, yumurta veriminde ufak bir farka sahip. Eğer sizin için önemli olan yumurta verimi ise amrock tavuklardan iyi bakımla, yılda 20 ile 40 adet fazla yumurta elde edebilirsiniz. Amrock tavukların yumurta kabuk renginin kreme dönük olduğu da not düşülüyor.

share

Benzer Haberler

Timpani - Şişme Hastalığı Nedir?
30.09.2021
Timpani - Şişme Hastalığı Nedir?

Şişme hastalığı adıyla da anılabilen timpani hayvanlarda sık sık görülüyor. Timpani nedir, nasıl tedavi edilir öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Mehmet Memecan Endeavor Global'de
29.06.2021
Mehmet Memecan Endeavor Global'de

Tarfin markasının kurucusu Mehmet Memecan, Endeavor Global’de 2021 Outliers listesinde yer alarak başarısını tescilliyor. 

Devamını oku
Humik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?
31.03.2021
Humik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?

Humik asit toprağın verimini artıran organik bileşenlerden oluşuyor. Humik asit ne işe yarar gibi soruların yanıtını humik asit ile ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını oku