taboola

Sandy Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Sandy Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir? 24.04.2022

Beyaz rengiyle hemen herkesin göz aşinalığı bulunan sandy tavukların tam adı, Lohmann Sandy. Diğer ırklarla karşılaştırıldığında kısmen yeni bir ırk olmasına rağmen kısa sürede üreticilerin gözdeleri arasında yerini alan tür hakkında bilmeniz gereken her şeyi Tarfin aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Çiftçilerimize peşin veya hasat vadeli ödeme imkanıyla alışveriş şansı tanıyan Tarfin, blog ile çiftçilerimize doğru bilgi kaynağı yaratıyor. Türkiye’nin dört bir yanında yer alan bini aşkın yetkili satış noktası bulunan Tarfin, bugüne dek on binlerce çiftçi ve hayvancımızın ihtiyaçlarını vakit kaybetmeden karşılamasını sağladı. Siz de Tarfin ile toprağınıza bereket, hayvanlarınıza can katabilir, avantajlı ödeme koşullarıyla rahat bir nefes alabilirsiniz. Tarfin ile tanışmak için hemen Tarfin Mobil uygulamasını indirmeniz ve size en yakın yetkili satış noktasını ziyaret etmeniz yeterli.

Sandy Tavuk Özellikleri Nelerdir? 

Peki, sandy tavuk nedir? Beyaz renk, yumurta verimi çok yüksek, yaşama gücü ve hastalık direnci fazla bir tür olan Sandy, özellikle salma tavukçulukta kullanılıyor. Yumurta tavuğu olan Lohmann Sandy, erken dönem yumurtlamaya başlaması ile çiftçilere avantaj sağlıyor. Ayrıca, yumurtalarının köy tavuğuna benzemesi, Lohmann Sandy tavukları çok daha cazip kılıyor. Eğer siz de krem yumurta üretimi yapmak istiyorsanız, sandy tavuk cinsini tercih edebilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Sandy Tavuk Özellikleri Nelerdir? 

Sandy tavuk, karakteristik özellikleriyle çiftçilerimizi ikna ediyor. Üretici, sağladığı faydalardan dolayı salma yetiştiricilikte çoğunlukla sandy cinsine yöneliyor: 

  • Ülkemizde görülen tüm iklim koşullarına uygun olmasıyla tanınıyor. Dört mevsim dayanıklılık gösteriyor. 
  • Salma tavukçuluk için kullanıldığında, yüksek verim süresi 2 yıl oluyor. 
  • 18-20 hafta arasında kılavuz yumurta bırakan tavuğun yumurtlamasında 15 gün içinde periyodik artış gözlemleniyor. Bununla beraber yumurtlama ideal düzeye ulaşıyor. 
  • Salma tavukçulukta, lohmann sandy tavukların yumurtlaması 19/20. haftayı buluyor. 
  • 20. haftada, yetişkin bir sandy tavuğun canlı ağırlığı 1400 ile 1500 gram arasında oluyor. Canlı ağırlık, 26. haftada 1.52 - 1.61 kg, 32. haftada 1.59 - 1.71 kg, 70. haftada 1.62 - 1.74 kilogram, 100. haftada 1.66 - 1.76 kilogram değerini gösteriyor. 
  • 22 derece sıcaklıkta, sandy tavukların günlük yem tüketimi 110 gram hesaplanıyor. Sıcaklık değişimlerine ve diğer koşullara bağlı olarak yem tüketiminde değişim görülebiliyor. 
  • Tavukların 17. haftaya kadar olan büyüme periyodunda yaşama gücü %97-98 oranında hesaplanıyor. Yaşama gücü, 60. haftaya kadar %93.6, 100. haftaya kadar %91.8 oluyor. 
  • Sandy tavukların civcivken üzerinde siyah tüyler görülse de büyüdükçe bu tüyler beyazların arasında hemen hemen tamamen kayboluyor. 
  • Tüy rengi, beyaz olan tavukların ayakları sarı, ibikleri kırmızı, gagaları da sarı görülüyor. 
  • Almanya’dan dünyaya yayıldığı kayıtlara geçiyor. 

Sandy Tavukların Yumurtaları Nasıldır? 

  • Sandy tavukların kılavuz yumurtaları çoğunlukla çift hatta bazen üç sarılı çıkıyor. Çift sarılı olan yumurtaların ebatları daha küçük olsa da ilk yumurtalar ve çift sarılı olan kılavuzlar oldukça fazla değer görüyor. 
  • Sandy tavuklar, yılda ortalama 280 ile 330 adet arası yumurta verimine sahip. Oldukça yüksek sayıda yumurtlayan tavuklar, bu açıdan üreticinin yüzünü güldürüyor. 80 haftalık dönemde yumurta verimi 369’a, 95 haftada 443’e erişiyor. 
  • Yumurtaları krem-bej tonlarında olan sandy tavukların, yumurta verimi 140-150. günlerde %50’ye ulaşıyor.
  • Ayrıca 26. haftada yumurta ağırlığı 58.4 gram hesaplanırken, 32. haftada 61.5, 70. haftada 67.2, 100. haftada 67.9 grama ulaşıyor. 
  • Kabuk direnci mükemmel olan yumurtaların kabuk dayanımı 40 newton değerini gösteriyor. 
Sandy Tavukların Yumurtaları Nasıldır? 
  • En yüksek pik verim %93 ile %95 arasında. 
  • Sandy tavukların yem dönüşüm oranı (yem/kg) 20 ile 60. hafta sürecinde 1.91 ile 2.06 arasında. Bu değer, 20 ile 100 hafta arasında 1.88 ile 1.96 arasında kalıyor. 
  • Yemden yararlanma oranı (yumurta/kg), 20 - 60. haftalar arası 0.49-0.53, 20 - 100 haftalar arasında 0.47 - 0.51 ölçülüyor. 
  • Her bir düzine yumurta için yem tüketimi, 20 - 60. hafta arasında 1.39-1.49, 20-100 hafta arasında 1.49-1.60 kg hesaplanıyor. 

Lohman Sandy Yumurta Verimi Nasıl Artırılır? 

Tavuklarda yaşlanma, bakımsızlık ve hastalıklar yumurta veriminin düşmesine sebep olabiliyor. Yumurta verimi ile ilgili bir sorun yaşadığınızda öncelikle tavukların günlük yaşam alışkanlıklarını gözden geçirmelisiniz. 

Tavuklar yeterince güneş görüyor mu, tavuk kümesi yeterince konforlu mu, temiz mi, tavuk yemi ve su ihtiyacı olması gerektiği gibi karşılanıyor mu? Eğer bu sorulardan herhangi birine yanıtınız hayırsa, koşulları iyileştirmelisiniz. Sonrasında sorun hala devam ederse, tavuğunuzu bir veteriner kontrolüne götürmelisiniz. 

Sandy Tavuk Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Sandy tavuk alırken, hayvanların aşılarının tam olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse atalarının nasıl yetiştirildiğini, aşılı olduğunu bildiğiniz hayvanları tercih etmelisiniz. Sandy Türkiye’de kısmen yeni bir tavuk cinsi olduğu için yerli kaynaklarda çok fazla bilgi bulamayabilirsiniz. Ancak tavuk almadan önce mutlaka araştırma yapıp, sandy cinsinin sizin için uygun olup olmadığını incelemelisiniz. Kümesin büyüklüğü, donanımı, havalandırması, yemleri sandy için uygun mu bakarak seçim yapabilirsiniz. 

Lohman Sandy Civcivleri Nasıl Olur?

Sarı renkteki tavuk civcivleri, üzerinde siyah noktalar bulunduruyor. Lohman sandy türünü bu siyah tüylerden ayırt etmek mümkün. Ancak  siyah tüyler, büyüdükçe genellikle beyaz tüylerin arasında kayboluyor. Yine de bazı tavuklarda hala siyahlıkları görmek mümkün.

Sandy Tavuk Yılda Kaç Yumurta Yapar?

Sandy tavukların yıllık yumurta verimi 280 ile 320 adet arasında hesaplanıyor. Hava şartları, tavuğun bakım koşulları, sağlığı gibi kıstaslara bağlı olarak verim artıp azalabiliyor.

Sandy Tavuk Yumurtası Ne Renktir?

Krem-bej renklerinde yumurta veren lohmann sandy tavuklar, köy tavuğu yumurtası renginde yumurta verebildiği için piyasada oldukça rağbet görüyor. Özellikle salma tavukçuluk yaparken sandy daha çok kullanılıyor.

Lohman Sandy mi Tinted mı?

İki cins, yakın ailelerden geldiği için yakın özelliklere sahip oluyor. Bunun yanında tinted tavuklar, daha az yemle daha çok yumurta verirken talebi karşılayacak civciv bulunamadığı için sandy tavuklar popülerleşmiştir. İki tavuk arasında ekonomik yönden avantaj sağlayan tinted olsa da ulaşılabilirlik nedeniyle sandy daha çok tercih ediliyor. Ayrıca tinted tavuklar daha parlak tüylü, uysal oluyor.

Lohman Sandy Yem Tüketimi Nedir?

Tavukların yem tüketimi, hayvanların sağlığına, yaşam koşullarına ve hava sıcaklığına bağlı olarak değişiyor. Sandy tavuklar, ortalama 22 derece hava sıcaklığında günde 108 ile 110 gram kadar yem tüketiyor.

Lohman Sandy Yumurta Ağırlığı Ne Kadardır?

Sandy tavukların bir yumurtasının ağırlığı yumurtlama dönemine göre değişiyor. 26. haftada yumurta 58.4 gram ağırlığa sahip olurken, tavuklar 32. haftada 61,5 ağırlığında yumurta veriyor. 70. hafta olduğunda ise yumurta ağırlığı 67.2 grama ulaşıyor. 100. haftada 67.9 gram yumurta karşımıza çıkıyor.

Lohman Sandy Hangi Ülkenin Tavuğudur?

Lohmann Sandy olarak anılan tavuk, adından da anlaşılacağı üzere Almanya’dan dünyaya yayılmıştır.

share

Benzer Haberler

Kudret Narı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
04.03.2024
Kudret Narı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kudret narı yetiştiriciliği ülkemizde tıbbi bitki üretimi için yapılıyor. Kudret narı nasıl yetiştirilir, verim nasıl artırılır hemen öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Robotik Arı Kovanları ve Arıcılığın Geleceği
12.05.2023
Robotik Arı Kovanları ve Arıcılığın Geleceği

Robotik arı kovanları ve robot arılarla arıcılık yeniden biçimleniyor. Arıları koruyan ve tozlaşma için güvenlik vadeden robotik teknolojiyi tanıyın.

Devamını oku
Tritikale Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
16.05.2022
Tritikale Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Tritikale yetiştiriciliği ülkemizde git gide yaygınlaşıyor. Kurak topraklarda yetişebilmesi ile tanınan tritikale nedir, nasıl yetiştirilir hemen öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku