taboola

Tavuk Kümesi Nasıl Yapılır?

Tavuk Kümesi Nasıl Yapılır? 17.04.2022

Et, yumurta için tavuk yetiştirmek isteyenler, tavuk kümesi kurma gereksinimi duyuyor. Hemen hemen her çiftçimizin ihtiyacı olan tavuk kümesi nasıl kurulur sizler için araştırdık. Siz de tavuk kümeslerinin nasıl olması, kurulması, hangi özellikleri taşıması gerektiğini Tarfin Blog üzerinden öğrenebilirsiniz. Tarfin, çiftçilerimize tarım ve hayvancılık girdileri için sunduğu alışveriş fırsatlarının yanında, bilgi kaynağı oluşturma görevini de üstleniyor ve Tarfin Blog üzerinden ilgili makalelerle çiftçileri aydınlatıyor. Girdi alışverişlerinde peşin veya hasat vadeli ödeme alternatifi sunan Tarfin, Türkiye’nin dört bir yanındaki 1000’i aşkın yetkili satış noktasıyla çiftçilerimizin yanında. Siz de bugüne dek Tarfin’in destek olduğu on binlerce çiftçiden biri olmak için hemen Tarfin Mobil uygulamasını indirebilir ve yetkili satış noktalarını ziyaret edebilirsiniz. 

Peki tavuk kümesi nasıl yapılır? Aslında bu sorunun birçok farklı yanıtını bulabilirsiniz. Araziye, tavukların ihtiyacına, bölgenin iklimine göre farklı malzemeler kullanarak tavuk kümesi hazırlayabilirsiniz. Örneğin yoğun yağış alan ve soğuk bölgelerde tavuğun ıslanmasına engel olacak yapıları tercih etmeli ve güvenli ısıtma sağlanacak kümesleri inşa etmelisiniz. Sıcak bölgelerde ise hava akışının sağlandığı yapı sistemleri organize etmeniz gerekiyor. Bunun için ahşap malzemelerin yanı sıra beton veya çadır da kullanılabiliyor.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

En basit haliyle, ihtiyaçları karşılayacak bir tavuk kümesi yapmanın yolunu sizlerle paylaşabiliriz. Öncelikle kümeslerin asıl amacı tavuklar için güvenli bir barınak oluşturmaktır. Bu nedenle, kapıları ve tel pencereleri yükseltilmiş yapılar kullanmalısınız. Ayrıca hem tavukların kaçmasını engellemek hem de dışarıdan zarar verecek canlıların girişini önlemek için tavuk telleri kullanmak gerekiyor. Bunun yanında, kümes içinde tavukların oturabilmesi için tar ve yumurta salabilmeleri için folluk bulunması önem arz ediyor. Tüm bu bilgiler ışığında, yeterli yer hesabı yaparak inşaata başlayabilirsiniz. 5 tavuk başına 1 metrekare alan olacak şekilde devam edebilirsiniz. Ek olarak, her 3-4 tavuk için bir folluk kullanmanız gerekiyor. 

İlk olarak, tavuk kümesi için yükseltme platformu yaparak başlayabilirsiniz. Böylelikle yırtıcıların kümesi kazmasını önlemek mümkün. Çimento blokları, tuğlalar veya ahşap platformlarla yükseklik oluşturduktan sonra, yer döşemesine geçebilirsiniz. Kontrplak veya muşamba gibi farklı döşemelerden yararlanarak basit bir kümes hazırlamaya devam edebilirsiniz. Ancak eğer uzun ömürlü bir kümes istiyorsanız kesinlikle beton zeminden vazgeçmemelisiniz. Kümese pencereler koymayı ihmal etmeyerek duvarları hazırlayabilir, pencereleri tavuk telleri ile örtebilirsiniz.

Tavuk kümesleri

Kapı için mandallı sistem kullanmak öneriliyor. Göz kanca tipi mandallı kapıları kullanabilirsiniz. Avcı hayvanların açması zor olacağından onlar tavsiye ediliyor. Ayrıca, kümes içine tavukların yumurtalarını bırakacakları folluklar bulunmalı. Yer seviyesine veya platform üzerine yerleştireceğiniz follukların kutu şeklinde olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer follukları bir platform üstüne konumlandıracaksanız, tavukların ulaşması için küçük bir merdiven veya rampa ekleyebilirsiniz.

Tavuk kümesinin üzerinde güvenli bir çatı olmasını sağlamalısınız. Yağmur suyunun ve soğuğun içeri girmesini engelleyecek çatıları düz veya üçgen şeklinde yapabilirsiniz. Buna ek olarak, kümesin zeminine çam talaşı dökerek temiz ve kullanışlı bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Elbette talaşı sık sık değiştirmeyi ihmal etmemek önemli. 

Tavuk Kümesi Nasıl Olmalı? 

Tavuk kümesi inşa etmek için temel gereksinimleri sizlerle paylaştık. Buna ek olarak tavuk kümesinde bulunması gereken özellikler de mevcut. 

  • Tavuk kümesinin korunaklı olması gerekiyor. Pencereleri, rüzgar ve yağmur almayacak şekilde konumlandırmalısınız. 
  • Follukları, kümesin köşesine yerleştirmeli ve yeterince derin olduklarından emin olmalısınız. 
  • Kümeste mutlaka tünek yer almalı. Hayvanın ayağı ne çok açıkta ne de kapalı olacak şekilde konumlandırılmalı. 
  • Kümes ısısı, ısıtıcı yardımıyla 18 ile 21 derece arasında tutulmalı. 
  • Tavukların gün ışığı alabilmesi ve havalandırma için pencerelerin doğru konumda olması gerekiyor. 
  • Kolay temizlenmesi için talaş serpseniz de sık sık bakım yapmayı ihmal etmemelisiniz. Düzenli temizlik olmadığında kümesle ilgili hijyen sorunları yaşayabilir ve tavukların hastalandığına şahit olabilirsiniz. Bu nedenle, kümeslerin haftada en az bir kez temizlenmesi gerekiyor. 
  • Duvarların sıvalanmasına özen göstermelisiniz, böylelikle tavuk biti oluşumunun önüne geçebilirsiniz. 
  • Suluk ve yemliklerin, yere dökülmeyecek şekilde konumlandırılması gerekiyor. Yere dökülen sular, temizlenmediğinde fungal hastalıklara davetiye çıkarıyor. 
  • Kümes içinde en az bir adet fan bulunması gerekiyor. Bu fan üfleyen değil, havayı çeken şekilde konumlandırılmalı. 
  • Follukları samanla doldurmalısınız, böylelikle tavuklar güvenle yumurta bırakabiliyor. 
  • Duvarlarda açıklık olması durumunda haşereler üreyerek tavukların sağlığını tehdit ediyor. Bu nedenle duvarların sıvasının sık sık kontrol edilmesi öneriliyor. 
  • Kümes ısısını sabit tutmak için çatıda izolasyon malzemeleri kullanabilirsiniz. 
  • Aşırı sıcaklarda tavukların olumsuz etkilenmemesi için çatıyı ıslatmayı deneyebilirsiniz. Ancak bunu yapabilmek için kümesin su almadığından emin olmalısınız. 
Tavuk Kümesi Nasıl Olmalı? 
  • Kümesin çevresine ince tavuk telleriyle çevrilmiş bir bahçe alanı yapmalısınız. Böylelikle verimin arttığını görebilirsiniz.
  • Ayrıca, gurk tavuklar için ayrı ve basit bir bölüm gerekiyor. Bu bölümde tünek olmasına gerek duyulmuyor. Yaklaşık 1.5 metrekare genişliğindeki bu alanda civcivler 1.5 ay kadar kalıyor. Sonrasında mevsim kış değilse ve gece sıcaklıklar 16 derecenin üzerinde ise yavrular normal kümese alınıyor. 
  • Cins ırklar besliyorsanız, cinsleri bölüm bölüm ayırmalısınız. 

Tavuk Kümes Çeşitleri Nelerdir?

Üç tip tavuk kümesinden bahsedilebiliyor: 

Çadır Kümes: Yılın 12 ayı stabil iklim şartlarına sahip olan yerlerde (Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin bazı kesimlerinde) bu tavuk kümeslerinden yararlanabilirsiniz. İklimlendirme olanağı zayıf olduğu için az sayıda bölgede bu kümeslerle verim elde edebilirsiniz. Ancak yabani hayvanların kümese girme riski çok az olduğu için yine de tercih ediliyor. 

Tavuk Kümes Çeşitleri Nelerdir?

Prefabrik (Sandviç Panel) Tavuk Kümesleri: İzolasyonu sağlanan, sandviç panellerden oluşan prefabrik tavuk kümesleri, çadırlar kadar hassas bir ortama sahip değildir. Tavukları dış etkenlerden uzak tutan ve minimum verimlilik için gerekli şartları sağlayan bu tavuk kümesleri, afet ve sert iklim olaylarına karşı tavukların güvende olmasına yardımcı oluyor. Ancak bu kümeslerde taban malzemelerisinin doğru seçilmesi ve tercihen ızgaralı tabanların kullanılması önem arz ediyor. 

Betonarme Kümesler: Maliyeti daha yüksek olsa da en uzun ömürlü kümesler olan betonarme tavuk kümesleri, ruhsatlandırma ve belgelendirmeye tabidir. Ancak eski yapıların restorasyonla kümese dönüştürülme ihtimali maliyetleri düşürebiliyor. 

Hangi tavuk kümesi çeşidini seçerseniz seçin, tavuk kümeslerini yaparken doğallığı ön planda tutmalısınız. Tavukların gezeceği yerlerden yiyecekleri yemlere kadar, suni olarak doğal şartlara benzer imkanlar oluşturduğunuzdan emin olmalısınız. Ancak bu şekilde tavuk yetiştiriciliğinde verim elde edebilirsiniz. 

Tavuk Kümesinin Boyu Ne Kadar Olmalı?

Tavuk kümeslerinin rahat temizlenebilmesi için boylarının ortalama 1.5 metre olması gerekiyor.

Gezen Tavuk Alanı Ne Kadar Olmalı?

Gezen tavuklar için alanlar çok küçük olduğunda beslenme bozuklukları, büyük olduğunda ise alan kontrolünde zorluk sorunları meydana geliyor. Bu nedenle, açık alan hesabını doğru yapmalısınız. 500 tavuk için ortalama 500 ile 1000 metrekare arasında bir arazi kullanabilirsiniz. Tavuk sayısı arttıkça alanı orantısal olarak büyütebilirsiniz.

share

Benzer Haberler

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
14.04.2021
Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çilek yetiştiriciliği nasıl yapılır konusu hakkında detaylı bilgi sizlerle. Çilek yetiştiriciliği için aradığınız tüm yanıtları yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını oku
Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.06.2021
Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Üzüm yetiştiriciliği binlerce yıldır Anadolu'da yapılıyor. Üzüm yetiştiriciliği ile ilgili temel bilgileri Tarfin Blog'da bulabilirsiniz.

Devamını oku
Koyun Keçi Çiçek Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
30.09.2022
Koyun Keçi Çiçek Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Koyun keçi çiçek hastalığı, ölümle sonuçlanabilen ciddi bir sorun. Koyun keçi çiçek hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında detaylar için tıklayınız.

Devamını oku