Halk arasında çilli tavuk, Ankara Pleymutu veya plamıt olarak nam salan pleymut tavuklar, 1950’li yıllardan bu yana ülkemizde tavukçuluk yapanlar tarafından tercih ediliyor. Henüz 50’li yıllarda, Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü aracılığıyla Türkiye’ye getirilen ve ilk olarak İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmeye başlanan tavuk ırkı, bugün ülkemizin hemen her köşesinde varlık gösteriyor. Siz de playmut tavuklar hakkında detaylı bilgi için Tarfin Blog’un sizin için hazırladığı bilgilerden faydalanabilirsiniz. Çiftçilerimizin tarım ve hayvancılık için ihtiyaç duydukları girdileri, uygun fiyatlarla almalarına ve avantajlı ödeme alternatiflerinden yararlanmalarına yardımcı olan Tarfin, Türkiye’nin dört bir yanındaki bini aşkın yetkili satış noktası ile sizlerle. Siz de Tarfin ile hemen tanışmak için Tarfin Mobil uygulamasını indirebilir ve yetkili satış noktaları aracılığıyla vereceğiniz siparişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.
Pleymut tavuk, Amerikan yerlisi bir tavuk türü. Hatta adını da Amerika’daki Plymouth bölgesinden alıyor. Tavukların tam adı ile Plymouth Rock olarak biliniyor. İlk olarak 19. yüzyılda kayıtlara geçen tür, kısa sürede Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok yetiştirilen tavuğu haline geliyor. Hem et hem de yumurta için tavuk yetiştiriciliğinde kullanılması, pleymut tavukları besici için avantajlı kılıyor. Dominique ırkı horozlarla, siyah Cochin ırkı tavukların melezlenmesinden elde edilen pleymut tavuklar, renk bakımından 7 farklı çeşitle karşımıza çıkıyor. En çok bilinenlerin başında ise beyaz ve çubuklu olanlar geliyor. Ayrıca, sarı, siyah, beyaz, silver, keklik desenli farklı pleymut tavuklar görebilirsiniz.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Yazımızda bulacağınız başlıklar şu şekildedir:
- Pleymut Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
- Pleymut Tavuk Özellikleri Nelerdir?
- Pleymut Tavuk Yumurtaları Nasıl Olur?
- Pleymut Çilli Tavuk Beslemenin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
- Pleymut Tavuğun Bakımı Nasıl Olmalı?
- Pleymut Tavuk Alırken Nelere Dikkat Edilir?
- Pleymut Horoz Özellikleri Nelerdir?
- Pleymut Tavuk Kaç Ayda Yumurtlar?
- Pleymut Tavuk Yumurta Rengi Nasıldır?
Pleymut Tavuk Özellikleri Nelerdir?
Türkiye’de hemen her tavuk çiftliği içinde yer alan cinslerden biri olan Pleymut, görünümü ve özellikleriyle diğer tavuklardan kolaylıkla ayrılıyor.
- Pleymut tavukların vücutları üçgen şeklinde oluyor. Ayrıca geniş ve uzun sırtları dikkat çekiyor.
- Halk arasında çilli tavuk olarak bilinen bu cins, yumurta ve et için kullanılabilmesi ile çok amaçlı tavuklar içinde sınıflandırılıyor.
- Eğer suni yem ile beslenirse ortalama 17 ile 18. haftalarda yumurtlamaya başlıyor. Doğal koşullarda yetiştirildiğinde ise yumurtlama 20 ile 21. haftayı bulabiliyor.
- Pleymut tavukların yıllık yumurta verimi 220 adet ve üzerinde oluyor.
- Sakin ve uyumlu mizaca sahip olmaları, diğer cinslerle ve insanlarla anlaşmalarını kolaylaştırıyor.
- Tavukların daha mutlu ve huzurlu hissetmesi için açık arazide yetiştirilmeleri öneriliyor.
- Yaşam süreleri 10-12 yıla kadar uzuyor. Ancak bakım şartlarının yaşam süresi üzerinde belirleyici olduğunu unutmamalısınız. Çok iyi bakılan pleymut tavukların nadiren de olsa 20 yıla kadar yaşadığı biliniyor.
- Soğuğa dayanıklılık gösteriyor.
- Ağır yapılı olan hayvanların uçma kabiliyeti hemen hemen yok denecek kadar az. Bu da bakımı ve kontrolü kolaylaştırıyor.
- Civcivlerinin olgunluğa erişme ve gelişim süreçleri oldukça hızlı tamamlanıyor.
- Tüysüz bacaklarıyla ayırt ediliyor.
- Tavukların ibikleri, gagaları ve gözleri kırmızı oluyor. Bazı tavukların gagalarının sarı olduğunu da fark edebilirsiniz.
- Ağırlıkları 3 ile 4 kilogram arasında değişiyor. Tavuklar genellikle 3-3.5, horozlar ise 4-4.5 kilo aralığında oluyor.
- Hastalıklara ve parazitlere karşı, diğer ırklarla kıyaslandığında daha dirençli oldukları biliniyor. Hatta ölüm oranlarının diğer tavuk ırklarından daha az olduğunu aklınızda tutabilirsiniz.
- Diğer cinslerle karşılaştırıldığında, daha fazla yem tüketme eğiliminde oldukları not düşülüyor.
- Pleymut tavukların nadiren de olsa gurk olma ihtimali bulunuyor.
- Ev atıkları arasında ve geniş bahçelerde yem bulma konusunda uzman olan pleymut tavuklar, salma yetiştiricilik yapan besiciler için fayda sağlıyor. Ancak çok meraklı ve analiz yapabilme kabiliyetine sahip olduklarını belirtmek gerek.
Pleymut Tavuk Yumurtaları Nasıl Olur?
Pleymut cinsi tavukların yumurtaları, açık kahverengi ile koyu kahverengi tonları arasında değişiyor. Yumurtaların ağırlığı ise 70 ile 80 gram arasında farklılık gösteriyor. 9-10 aylık yetişkin tavuklar, 160 ile 180 adet arasında yumurta veriyor. 1 yaşını doldurmuş olan tavukların yumurta verimi, yıllık 210 ile 220 arasında değişiyor. Ayrıca, çok iyi bakılan tavuklarda bu sayı 250 adete kadar çıkabiliyor. Bu fark, bakım durumu ve yaşam alanına göre belirleniyor. Düzenli beslenen, uygun yaşam alanında bakılan, düzgün bir şekilde bakımı yapılan tavukların veriminde belirgin artış dikkat çekiyor. Haftalık ortalama 5 adet yumurta veren pleymut tavukların verimi 3 yıla kadar sabit kalıyor. Ancak bu sürenin artıp azalması, bakım şartlarına göre değişiyor.
Pleymut Çilli Tavuk Beslemenin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Pleymut tavuk beslemenin en önemli avantajı, tavukların hem et hem de yumurta için kullanılabilmesi. Ayrıca, tavukların yaşam sürelerinin iyi bakımla oldukça uzun olması, yumurta verimlerinin yüksekliği, dayanıklılığı ve sakinliği diğer avantajları oluşturuyor. Eğer aile bireylerinizin tavuklarla vakit geçirme isteği varsa pleymut en iyi seçim. Sevilmekten, kucaklanmaktan hoşlanan bu tavuklar, bulabileceğiniz en arkadaş canlısı tavuklar olarak tanınıyor. Buna ek olarak uçamadıkları için çiftçilerin çevreyi yüksek çitlerle çevirme gereksinimi kalmıyor. Elbette tavuk kümesi çevresinin dışarıdaki tehlikelere karşı korunması önemli ancak tavukların uçmaması için ekstra bir önlem almaya gerek kalmıyor.
Pleymut tavukların dezavantajları arasında boyutlarının küçüklüğü, çok sıcak havada zorlanabilmeleri, zaman zaman inatçı olmaları, yumurta için daha iyi alternatiflerin bulunması sayılabiliyor. Ayrıca, tavukların göğsünün sığ, gövdelerinin dar ve kuyruklarının yüksek olması yine dezavantaj oluşturuyor.
Pleymut Tavuğun Bakımı Nasıl Olmalı?
Bakımı oldukça kolay olan pleymut tavuklar, günde 110 ile 130 gram arasında yem tüketiyor. Tavukların bakımı için yemlerinin her gün düzenli olarak verilmesi, kaliteli yem seçilmesi, mümkünse doğal ortamında yetiştirilmesi önem taşıyor. Ayrıca, uçma kabiliyetlerinin olmaması, tavukların kontrolünü kolaylaştırıyor. Bu nedenle açık alanda dolaşmalarına rahatlıkla izin verebilirsiniz.
Uysal, gürültüsüz ve sakin bir cins olan pleymut tavukların kümeslerini düzenli temizleyerek bakım gereksinimlerini karşılayabilirsiniz. Her ne kadar bakımsız kümeslerde ve kötü hava koşullarında dahi yumurta verse de, bakıma özen göstererek hayvanların daha uzun süre yaşamasını sağlayabilirsiniz.
Pleymut Tavuk Alırken Nelere Dikkat Edilir?
Pleymunt cinsi tavuk alırken safkan olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca tavukların aşı kartlarını kontrol etmeli ve sevk raporu talep etmeniz gerekiyor. Tüm üretici aşıları yapılmış, kayıtlı tavukları almalısınız. Bunun yanında aldığınız civcivlerin dişi olduğundan emin olmalısınız. Tavuklar organik yumurta üretimi için de kullanabildiği için bu şartların sağlanmış olması çok daha fazla önem kazanıyor.
Tüm bu bilgiler dışında Tarfin blog sayfamızda bulunan kırmızı örümcek nedir? ya da fındık patozu makinesi nedir? gibi içeriklere de ulaşabilirsiniz.