taboola

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur? 19.04.2022

Tavuk yetiştirmek ve yumurta üretimi yapmak, özellikle yeni girişimcilerin tercihidir. Ancak doğru yatırım ve yüksek verim için yol haritasının doğru olmasının büyük önemi var. Siz de Tarfin Blog aracılığıyla tavuk çiftliği nasıl kurulur öğrenebilirsiniz. Tarımsal alışverişlerde çiftçilerimize avantajlı fırsatlar sunan ve sunduğu ödeme seçenekleriyle ihtiyaçların ertelenmemesi için imkan oluşturan Tarfin, mobil uygulamasıyla ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızda. Siz de Tarfin Mobil üzerinden girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilir, Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden sipariş verebilirsiniz. Üstelik Tarfin sayesinde, girdi alışverişlerini peşin veya hasat vadeli ödeyebilirsiniz. Siz de Tarfin avantajlarıyla tanışmak için hemen size en yakın yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz. 

Tavuk çiftliği kurmak için öncelikle kapsamlı bir araştırma ve planlama yapmalısınız. Sonrasında her adımı bu plan dahilinde atabilir ve adım adım tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ilk nokta ise tavuk çiftliğini hangi amaçla kurmak istediğinizdir. Zira yumurta üretimi, tavuk ürünleri veya tavuk eti için kurduğunuz çiftliklerin sistemi birbirinden farklıdır. Ardından yetiştirilecek tavuk cinsini belirlemeniz gerekiyor. Lohman Brown veya Ligorin gibi tavuk cinslerinden birini belirlendikten sonra arazinizin tavukların ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını incelemelisiniz. Önce tavukların barınma alanını belirlemelisiniz. Sonrasında ihtiyacınız olan malzemelerin listesini çıkartarak tedarik etmeniz önemli. Kafes, kümes, tünek, yumurta tablası, atık sistemi, havalandırma ve aydınlatma için gerek duyduğunuz çok sayıda malzemeyi alarak ilerlemelisiniz. Kuvöz ve suluk da aldıktan sonra, tavukların hangi yemle besleneceğine karar vermeli ve yem almalısınız. Ayrıca, eğer çok geniş kapsamlı bir tavuk çiftliği kurmayı düşünüyorsanız çalışacak personel için de alım yapmalısınız. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.


 

Tavuk Çiftliği Nedir? 

Bu adımlar göz önüne alındığın tavuk çiftliklerinin bir hayli maliyetli olduğunu fark edebilirsiniz. Bu nedenle, elinizde bir sermaye bulunmalı. Dilerseniz bankaların kredi imkanlarından ve devlet desteklerinden faydalanabilirsiniz. Eğer kişisel sermayeniz yeterliyse ve tüm bunlarla uğraşmak istemiyorsanız, anahtar teslim tavuk çiftliği kurulumu hizmeti veren firmalardan yardım alabilir ve zahmet göstermeden girişiminizi hayata geçirebilirsiniz. 

Tavuk Çiftliği Nedir? 

Tavukların içinde bulunduğu, onlara özel ekipmanlarla donatılmış çiftliklere tavuk çiftliği adı veriliyor. Tavuk çiftliklerinde, tavukların sağlıklı yaşam sürmesi, üretim için yeterli olgunluğa erişmesi amaçlanıyor. Hatta yumurta veya beyaz et için özel tasarlanmış çiftlikler, farklı teknik ve fiziksel donanımlarla karşımıza çıkıyor. Buna ek olarak, yumurta üreticisinin gezen tavuk veya organik tavuk yumurtası hazırlamak istemesi de üretim süreçlerini ve çiftlik koşullarını değiştiriyor.

Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti Nedir? 

Bazı girişimciler, tavuk çiftlikleriyle aynı ortamda kaz, ördek, hindi gibi diğer hayvanları da yetiştirmek istiyor. Bu durumda, çiftliklerin tasarımı ve ihtiyaçları değişiyor. Hayvanların bir arada yaşayabilecekleri ancak güvenliklerinin de sağlanacağı özel yapılan inşa ediliyor. Elbette aynı çiftlikte farklı amaçla yetiştirilen tavuklar da kendine yer bulabiliyor. Örneğin bir tavuk çiftliğinin bir kısmının et diğer kısmının yumurta üreticiliği için kullanıldığına şahit olabilirsiniz. 

Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti Nedir? 

Tavuk çiftliği kurmanın maliyeti, arazinin lokasyonuna, türüne, hayvanların cinsine, hayvan sayısına, üretim kapasitesine, ulaşım maliyetlerine, çiftliğin yapısına göre değişir. Örneğin, çadırda imalat yapan ve üretim için kendi arazisini kullanan bir çiftçinin maliyeti betonarme tesis kuran ve arazi alan bir diğer yatırımcıdan oldukça uygun fiyatlı oluyor. Bu nedenle, tavuk çiftliği kurmanın maliyeti konusunda bir rakam vermek doğru değil. Bunun yanında, dönemsel döviz kuru, salgın hastalıklar, mevsim şartları, enflasyon gibi diğer etkenler de maliyet değerlerini süreli olarak değişikliğe uğratabiliyor. Tüm bu bilgiler ışığında maliyet hesaplarını arazinize ve ihtiyaçlarınıza göre yapmalısınız. 

Gezen Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur? 

Gezen tavuk yumurtası, pazarda sıradan yumurtalar kadar talep gören bir ürün. Bu nedenle birçok üretici artık diğer sistemlerle üretim yapmaktansa gezen tavuk yumurtası çiftliği kurmaya karar veriyor. Gezen tavuklar, doğal ortamda gezerek büyüdüğü, yemini kendi bulduğu yetiştirilme koşullarına sahip. Gezen tavuk çiftliğinin kurulması için Tarım Bakanlığı onayına ihtiyaç duyuluyor. 

Tavuk Çiftliği Kurulumu için Gerekli Belgeler Nelerdir? 

Bakanlık esaslarına göre, kurulması gereken gezen tavuk çiftliklerinin taşıması gereken bazı özellikler var. Onların rahat gezeceği bir arazi olması, yem bulabilmesi, güvenle yetiştirilebilmesi gerekiyor. Bu şartlara uygun olarak, arazinin belirlenmesi sonrası kurulum aşamasına geçiliyor. Ayrıca bu kapsamda, tavukların kümeste üşümemesi için ısıtma sistemi kurulması gerekiyor.

Gezen Tavuk Yumurtası Üretim Çiftliği Nasıl Olmalı?

  • Gezen tavuk yumurtası çiftliklerinde tavuk başına 2 metrekare alan olması gerekiyor. Ancak alanın daha büyük olması güvenlik sorunları teşkil edebiliyor. 
  • Kümes içinde 5-6 tavuk için 1 metrekare alan bulunmasına ihtiyaç duyuluyor. Daha dar alanda tavuklar hastalanabiliyor. 
  • Tavukların açık alanda gezeceği bölümlerin güvenli olması önemli. Bunun için tavukların etrafı telle çevrilebiliyor. Bu sayede, tavuklar dışında canlılar alana giremiyor. 
  • Kümese girecek, yumurta alacak kişilerin hijyen önlemlerine uyum göstermesi şart. Eğer temizliğe dikkat edilmezse hastalıklar meydana gelebiliyor. 
  • Tavukların süre içinde yeterli güneş alması gerekiyor. Yeterince güneş almayan tavuklarda yumurtlama problemi görülebiliyor. Ancak fazla güneşe maruz kalmak da tavuklara zarar veriyor. 
Tavuk Çiftliği Kurmak için En Çok Tercih Edilen Tavuk Cinsleri Nelerdir? 
  • Tavukların aşılarının tam olması önem arz ediyor. Ayrıca, gerekli durumlarda veteriner kontrollerinin ihmal edilmemesi öneriliyor. 
  • Tavuklar parazit, virüs, bakteri gibi nedenlerle kolaylıkla hastalanabiliyor. Bu nedenle kümesin sık sık temizlenmesi ve bakımın tam yapılması gerekiyor. Tavuklarda en sık görülen hastalıklar hakkında araştırma yapmalısınız. Bu hastalıklar arasında yalancı veba, kanlı ishal, kronik solunum yolu hastalığı ve kanibalizm sayılıyor. 

Tavuk Çiftliği Kurulumu için Gerekli Belgeler Nelerdir? 

Tavuk çiftliği kurmak isteyenler gerekli belgeleri toplamanız gerekiyor. Bu belgeler şöyle sıralanıyor: 

  • Başvuru beyan formu 
  • Resmi imza beyanları 
  • SGK kaydı 
  • Sorumlu müdürün bilgileri ve sözleşme beyanı
  • 50’den fazla kişinin çalıştığı işletmeler için işletme belgesi
  • 50’den fazla kişinin çalıştığı işletmeler için iş yeri hekimliği belgesi
  • İtfaiye raporu 
  • Tehlikeli maddeler zorunlu sorumluluk sigortası 
  • Mülk sahibinin tapu veya kira sözleşmesi beyanı
  • Tesis parseline ait imar durum belgesi 
  • Belediyeden işletmenin yer aldığı parsele uygun imar plan notları 
  • Yapı kullanma izin belgesi 
  • Belediyenin onayladığı vaziyet ve ölçekli makine yerleşim planı 
  • İlçe belediyesinden onaylı yapı ruhsat eki mimari proje 
  • Kapasite raporu 
  • İş akış şeması ve açıklama raporu 
  • Su Genel Müdürlüğü’nden uygun görüşü 
  • Çevre izni 
  • ÇED yönetmeliği kapsamında rapor
  • Çevre kirlenmesini önleyecek tedbirler hakkında rapor 
  • Karayolunda bulunan tesisler için ilçe belediyesinden geçiş yolu izin belgesi 
  • Tehlikeli atıklarla ilgili lisansa tabi ise bunun belgesi 
  • Ruhsat harcı 

Tavuk Çiftliği Kurmak için En Çok Tercih Edilen Tavuk Cinsleri Nelerdir? 

Tavuk çiftliği için en verimli görülen tavuklar arasında Lohman, Ligorin tavuk, Rhode Island Red ve ataks tavuk cinsleri sayılıyor. Lohman cinsinde yılda ortalama 250-300 adet kahverengi  yumurta elde ediliyor. Ayrıca bu tavuklar eti için de kullanılabiliyor. Ligorin cinsi tavuklar ise yılda 300-350 yumurta vererek yüksek verim vadediyor. Rhode Island Red tavuk, hem yumurta hem de et için verim sunuyor. Yılda 200 kahverengi yumurta elde ediliyor. Son olarak, yerli cins olan ataks tavuklar, yılda 250 adet krem ve beyaz yumurta sunuyor. Bu tavuk cinsinin tek dezavantajı ise fazla yem tüketmesi olarak kayıtlara geçiyor.

Tavuk çiftliği kurmak dışında lavanta yetiştiriciliği ya da dikenli incir yetiştiriciliği gibi konular hakkında bilgi almak isterseniz blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

share

Benzer Haberler

20-20-0 Gübre Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyatları
29.09.2021
20-20-0 Gübre Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyatları

20-20-0 gübre, içeriğindeki azot ve fosforla ekinlerin bereketini artırıyor. 20-20-0 gübre ne işe yarar merak ediyorsanız hemen tıklayın.

Devamını oku
Toprak Altı Sulama Sistemi
26.02.2024
Toprak Altı Sulama Sistemi

Toprak altı sulama sistemi nedir, nasıl faydaları vardır öğrenmek için hemen tıklayın! Toprak altı sulama sistemlerinin yararlarını deneyimleyin!

Devamını oku
Motorlu Çapa Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
13.01.2022
Motorlu Çapa Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Motorlu çapa makinesi toprağın işlenmesinde zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlıyor. Motorlu çapa makinesi nasıl kullanılır hemen bilgi alın.

Devamını oku