taboola

Ataks Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ataks Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir? 22.04.2022

Ataks tavuklar genellikle çabucak adapte olma yeteneği ile biliniyor. Tavuk yetiştiriciliği yapanlar için ideal bir tercih olan ataks tavuklar sıkça tercih ediliyor. Yüksek oranda yumurta üretimi olması, dayanıklılığı ve hızlı bir şekilde büyüme özellikleri ile sıklıkla bilinen bir tavuk ırkıdır Ataks tavuklar. Ataks Tavuğu, genellikle ticari tavukçuluk yapan işletmeler tarafından sıklıkla olarak tercih edilmektedir.

Yumurta için tavuk yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen tavuk cinsleri arasında ataks tavuklar da yer alıyor. Ticari kahverengi yumurta tavuğu olarak anılan cins, ülkemizde oldukça fazla tercih ediliyor. Siz de ataks tavuk hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog üzerinden ulaşabilirsiniz. Çiftçilerimizin tarımsal alışverişlerde yanında olan Tarfin, doğru bilgiye erişim için kaynak oluşturuyor. Siz de binlerce çiftçimizin yüzünü güldüren Tarfin ile tanışmak için hemen Tarfin Mobil uygulamasını indirebilirsiniz. Böylelikle, uygulama üzerinden girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilir, size en yakın Tarfin yetkili satış noktası ile siparişlerinizi verebilirsiniz. Üstelik Tarfin’in tek avantajı sizin için en uygun tarımsal ürünleri bulabilmesi değil. Aynı zamanda peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı sunuyor. Siz de Tarfin’in yenilikleriyle tarım ve hayvancılık süreçlerinizi bereketlendirebilir, ihtiyacınız olan ürünleri zaman kaybetmeden alabilmenin huzurunu yaşayabilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Ataks Tavuk Özellikleri Nelerdir? 

Peki ataks tavuk nedir? Yumurta tavuğu alanının bilinen ilk yerli tavuğu olma özelliği taşıyan tür, dayanıklı olması ve tüm iklim koşullarına uyum göstermesi ile tanınıyor. Aynı zamanda ülkemizde en çok tercih edilen cins olan ataks, yumurta rengi ile doğal yumurta satışında da rağbet gören tavuk olma özelliği taşıyor.

İçeriğimizde bulabileceğiniz başlıklar şu şekildedir:

  1. Ataks Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
  2. Ataks Tavuk Özellikleri Nelerdir? 
  3. Ataks Tavuk Yumurtaları Nasıl Olur? 
  4. Ataks Tavukların Avantajları Nelerdir? 
  5. Ataks Tavukların Yumurta Sayısı Nasıl Artırılır? 
  6. Ataks Tavuğun Fiyatı 
  7. Ataks Tavuklar Kaç Yıl Yumurtlar?
  8. Ataks Tavukların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
  9. Ataks Tavukların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ataks Tavuk Özellikleri Nelerdir? 

Çoğunlukla salma olarak beslenen tavuklar, beslendiği ortama göre farklı özellikler gösterse de taşıdığı temel nitelikler şöyle sıralanıyor: 

  • Ataks tavuk özellikleri arasında ilk sırada yem tüketiminden bahsedebiliriz. Bu tavuklar, günde 110 ile 125 gram arasında yem tüketiyor. Bu rakam diğer ırklardan fazla olduğu için dikkat çekse de, yıllık yumurta veriminin yüksekliği, ataks tavukların yetiştirilebilmesine imkan tanıyor. 
  • Doğru beslendiği ve uygun şartlar sağlandığı durumda, üst düzey yumurta verimi ortalama 1.5 yıl devam ediyor. 
  • İyi beslenmiş ataks tavuklar, 2.4 kilograma ulaşıyor. Kötü beslenenler ise 2 kilogramın altına dahi düşebiliyor. Tavuklar yumurtacı bir cins olduğu için, yağ yapıcı besinlerden uzak durmaları gerektiğinin altı çiziliyor. 
  • Peki tavuklar kaç günde yumurtlar? Ataks tavuklar, genellikle 4 veya 5. ay itibarıyla yumurta vermeye başlıyor. Bu süre 18 - 20. haftaya denk geliyor. Salma tavukçulukta bu süre 19-21. haftaya uzayabiliyor. 
  • 1. kan olan ataksların her siyah tavukla karıştırılmaması gerekiyor. Siyah renk olan ataks ırkı, özellikle yüksek verimiyle diğer siyah tavuklardan ayrılıyor. Ayrıca, ataks tavukların boyunları kahverengi, geri kalan kısımları siyah oluyor. Bu ipucuyla ayırt edebilirsiniz. 
  • Çok hareketli ve yem arayıp bulmayı seven, meraklı hayvanlar olan ataks tavuklar, bu nedenle gezen tavuk veya organik tavuk üretimi için uygun görülüyor. 
  • Ataks ırkı, hibrit bir cins olmasına rağmen, köy tavuğuna benzer şekilde, kursağını doldurarak gezmeyi tercih ediyor. 

Ataks Tavuk Yumurtaları Nasıl Olur? 

Ataks tavuklar, yumurta üretimi konusunda ülkemizde en çok verim sağlayan cinsler arasında yer alıyor. Ataks tavukların yumurtalarının büyük çoğunluğu kahverengi renkte oluyor. Tam ton, krem, açık kahve ve pembemsi karışık renklerde olarak tanımlanıyor. Ayrıca tavukların günlük verdiği yumurtaların ağırlıkları 64 ile 70 gram arasında değişiyor. Bunun yanında, ataks tavuklar, salma tavukçuluk ile doğal yumurta üretiminde yılda ortalama 250 ile 270 adet yumurta veriyor. Bu ırkın, yumurta zirve yaşı 40 ile 46. hafta arasını gösteriyor. 

Ataks Tavuk Yumurtaları Nasıl Olur? 

Ataks yumurtaları hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı kaynaklarının verileri: 

  • Ataks tavukların 72 haftalık dönemde tavuk - gün yumurta adedi: 314 adet 
  • Ataks tavukların 72 haftalık dönemde tavuk - kümes yumurta adedi: 312 adet 
  • %50 verim yaşı: Ortalama 144 gün 
  • % pik randıman: 96
  • %90 üzerindeki süre: 18 ile 20 hafta 
  • %80 üzerindeki süre: 42 ile 47 hafta 
  • Ortalama yumurta ağırlığı: 64.7 gram

Ataks Tavukların Avantajları Nelerdir? 

Ataks tavuk yetiştirmenin en önemli avantajı, hayvanların zor ve sert kümes şartlarına karşı dayanıklı olması. Ayrıca, ülkemizdeki her iklime kolaylıkla uyum sağlayan tavuklar, topraklarımızın her köşesinde görülebiliyor. Ataks tavukların dayanıklılık ve uyum konusunda avantajı, hastalıklar söz konusu olduğunda da geçerli. Tavuklar, hastalıklara karşı dirençli olmaları ile tanınıyor. Tüm bu bilgiler ışığında, ataks türü, gezen tavukçulukta, organik yumurta üretiminde tercih ediliyor. Ataksın tamamen yerli bir ırk olması da saydığımız birçok avantaja neden oluşturuyor. 

Ataks Tavukların Yumurta Sayısı Nasıl Artırılır? 

Ataks tavukların yumurta üretimi 21 ile 23. haftalardan sonra adım adım düşmeye başlıyor. Ancak düşüşün belirginleşmesi 61.- 63. hafta arasını buluyor. Bu dönemden sonra hızlı bir azalma dikkat çekiyor. Dolayısıyla çiftçilerimiz ataks tavukların yumurta verimini artırmanın yollarını arıyor. Bu amaçla yapılan değişiklikler şöyle sıralanıyor: 

  • Düzenli veteriner kontrolünü ihmal etmemelisiniz. Herhangi bir hastalık şüphesi duyduğunuzda mutlaka uzman desteği almalısınız. 
  • Follukları düzenli kontrol etmelisiniz. 
  • Yem kombinasyonları uzman kontrolünden geçtikten sonra tavukları yemlemelisiniz. 
  • Sulukları sık sık dezenfekte etmeli ve tavukları kesinlikle aç, susuz bırakmamalısınız. Yem ve su yoksunluğu stres yaratacağından yumurta verimi düşüyor. 
  • Tavuk kümesi yani tavukların yaşam alanının, bölge iklimine karşın hayvanlara koruma sağladığından emin olmalısınız. 
  • Tavukları zaman zaman doğal beslenmeleri için salmalısınız. 
Ataks Tavukların Avantajları Nelerdir? 

Tüm bu noktalara dikkat ettiğinizde yumurta veriminin daha iyi olduğunu fark edebilirsiniz. 

Ataks Tavuğun Fiyatı 

Ataks tavuk ırkı, yumurta açısından oldukça verimli olduğu ve seçkin göründüğü için ülkemizde en çok rağbet gören cinslerin başında yer alıyor. Bunun yanında yerli bir ırk olması, kolay bulunabilmesi ve hemen her yerde yetiştirilmesi, ataks tavukların daha uygun fiyatlarla bulunabilmesine katkı sağlıyor. Bundan dolayı, ataks tavukların hemen her bütçeye uygun alternatifleri olduğunu söyleyebiliriz. Ancak dönemsel hastalıklar, tavuğun 1. kan olup olmaması gibi detaylar fiyatları değiştiriyor. Siz de eğer ataks tavuk almak istiyorsanız iyice araştırarak fiyat almalı, sizin için en uygun adresten tavukları tedarik ederek yetiştirmeye başlamalısınız. Sonrasında herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak adına, hayvanları aldığınız yerin güvenilir olduğundan emin olmalısınız. Hayvanların aşılı olması da oldukça önemli. 

Ataks Tavuklar Kaç Yıl Yumurtlar?

Ataks tavuklar, ortalama 3 yıl yumurta üretimi yapabiliyor. Ancak 3 yıl sonrasında verimde azalma meydana geliyor. En yüksek verim 21 ile 23. haftada elde edilirken bu verim 61 ile 63. haftalara kadar gözle görülür bir fark olmadan sürüyor. Bu tarihten sonra ise her geçen gün daha az verim çiftçilerimizi karşılıyor.

Ataks Tavuk Cinsinin Tarihi Nedir?

Ataks tavuk, 1930 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü (kısa adıyla TAE) tarafından geliştirilmiştir. 1995 yılında yapılan çalışmalar sonucu günümüzdeki ataks tavuklar geliştirilmiş ve Türkiye adına tescillenmiştir. Diğer bir deyişle, ataks tavuklar, tam anlamıyla yerlidir.

Ataks Tavukların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ataks tavukların bakımı diğer tavuklardan farklı değil. Onlara da bakarken aynı noktalara dikkat etmelisiniz. Örneğin, kümesin temiz olduğundan emin olmalı, düzenli olarak temizliğini yapmalısınız. Yem ve su ihtiyaçlarını aksatmadan karşılamalı, hayvanın gelişimi ve ihtiyacı için uygun yemleri tercih etmelisiniz. Bunun yanında, vitamin ihtiyaçlarını vermeli, gerekli durumlarda veteriner kontrolü ile destek sağlamalısınız. Elbette aşıları ve güneşle teması asla ihmal etmemelisiniz.

share

Benzer Haberler

Yoğun Tarım, İntansif Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
30.05.2023
Yoğun Tarım, İntansif Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

İntansif tarım, yoğun üretime ve verime odaklanan tarımsal üretim anlayışına deniyor. Yoğun tarım adı da verilen intansif tarımı yakından tanımak için tıklayın.

Devamını oku
Düve Nedir, Düve Neye Denir?
11.08.2022
Düve Nedir, Düve Neye Denir?

Düve nedir, inek ile aynı mıdır soruları sıklıkla soruluyor ve genellikle kafa karışıklığı yaratıyor. Düve neye denir tüm detaylarıyla yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
Dikenli İncir nedir? Nasıl Yetiştirilir?
29.10.2022
Dikenli İncir nedir? Nasıl Yetiştirilir?

Dikenli incir, kaktüsgillerden bir bitkinin meyvesidir. Dikenli incir nasıl yetiştirilir tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz. Hemen tıklayın.

Devamını oku