taboola

Papaya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Papaya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 29.11.2021

Hem tropik hem de subtropik iklim kuşağındaki ülkelerde yetiştirilen papayanın tarımı, dünyada en çok Brezilya, Nijerya, Hindistan, Meksika ve Endonezya’da yapılıyor. Anavatanı Güneydoğu Asya, Avustralya ve Güney Amerika olan ekin, günümüzde dünyanın dört bir yanında ekonomik yetiştiriciliği yapılan bir mahsül olarak karşımıza çıkıyor. 

Papaya yetiştiriciliği talebi günümüzde çok sayıda farklı ülkeden geliyor. Papaya, dikimin hemen ardında meyveye yatarak yetiştiricilik için avantaj vadediyor. Bunun yanında, tohumla çoğaltılması, tohumların uzun süre uygun koşullarda saklanabilmesi çiftçilerimiz için önemli bir özellik oluyor. Ek olarak, farklı iklim ve toprak özelliklerine kolaylıkla adapte olabiliyor. Tüm nitelikler, papaya yetiştiriciliğine her geçen gün daha çok kişinin rağbet göstermesine neden olarak gösteriliyor.  

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Ağacı uzun boylu olan ve birkaç yıllık ömre sahip olan papaya, farklı yapısıyla dikkat çekiyor. Onun gövdesi odunsu özellik göstermiyor. Yumuşak dokulu gövde ve direkt gövdeden çıkan yapraklar bulunuyor. Kökleri 20-25 cm derine iniyor ve yüzeysel dağılıyor. Ayrıca gövdenin içinin boş olması ve koşu yeşille renklenmesi yine ayırt edici özellikler arasında sıralanıyor. Papaya ağacının taç kısmındaki gövdesinde, sürekli dökülen yapraklarının uzun saplarını görebilirsiniz. Yıldıza benzeyen geniş yaprakların kenarları ise dişli oluyor. Ayrıca papaya yapraklarını kopardığınızda, incir misali süt aktığını görebilirsiniz. 

Papaya Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı?

Uzun ve yuvarlak yapılı meyve veren iki yaygın türü bulunuyor. Uzun meyveler daha tatlı oluyor. Ancak bitkinin tatlılık ve aroma oranı ancak balkabağını andıracak kadar yüksek olabiliyor. Görünüşü her ne kadar kavuna benzese de, papayaların kavuna nazaran oldukça tatsız olduğu biliniyor. Besleyici ve vitamin deposu olan meyveler, olgunlaşmadan koyu yeşil görünse de zaman içinde sarıya ve turuncuya dönüyor. Meyve ağırlığı yuvarlak cinslerde 600-800 gram, uzun cinslerde 1000-1600 gram görülüyor. Papaya meyvesini açtığında, içinde dilimlere bölünmüş, açık turuncu etini ve çok sayıda yuvarlak, kahverengi çekirdekleri bulabilirsin. Bu çekirdeklerden tohum şeklinde üretim yapılabiliyor. 

Papaya Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı?

Papaya bitkisi, en iyi 25-30 derece sıcaklıkta yetiştiriliyor. Ayrıca iklimin nemli olması, papaya yetiştiriciliği için avantaj kabul ediliyor. Bol güneş ışığı isteyen bitki, rüzgara karşı ise bir hayli dayanıksız oluyor. Bu nedenle güneş almasının sağlanması ancak rüzgardan korunan alanlarda yetiştirilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca papaya, dona karşı da oldukça hassas özellik gösteriyor. Sıfırın altında sıcaklık ile karşılaştığında kısa sürede ölüyor. Eğer sıcaklık 12-14 derecenin altına düşerse bitkilerin büyüme ve gelişmesi bir hayli gecikiyor. Bitkinin yıllık yağış isteği 1200 - 1500 arasında oluyor. 

Papayaların toprak konusunda da seçici olmadığını söylemekte fayda var. En iyi papaya yetiştiriciliği; süzücülüğü iyi olan, hafif topraklarda yapılıyor. Toprağın süzücü ve nemli olmasına katkı sağladığı için önem arz ediyor. Organik madde miktarı yüksek, derin, kireçli ve iyi drenajlı toprakları seviyor. Papaya için ideal pH aralığı ise 5.5 ile 6.7 arasında oluyor. Yani hafif asidik topraklarda papaya yetiştirilebiliyor. 

Papaya Nasıl Yetiştirilir? 

Papaya çoğaltmak için dört yöntem kullanılıyor. Tohumdan çoğaltma, tepe daldırma yöntemiyle çoğaltma, çelikle çoğaltma ve doku kültürüyle çoğaltma tercih edilebiliyor. En sık kullanılan ve en kolay yöntem ise tohumdan çoğaltma oluyor. 

Papaya yetiştiriciliği tohum ile yapılıyor. En az 3-4 çekirdek kullanılarak yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Çekirdekleri toprakla örtmeniz yetiyor. İki ay kadar zaman sonra, fidelerin dikime hazır olduğunu görebilirsiniz. Fidan dikimi için önce 45 cm’lik bir çukur kazmanız gerekiyor. Ayrıca bu çukura 2,5 cm kadar uzak mesafeye, bitkinin sarılabileceği bir kazık yerleştirebilirsiniz. 

Papaya Nasıl Yetiştirilir? 

Bahçe tesisi sırasında 10 dişi ağaca 1 erkek ağaç denk gelecek şekilde dikim yapılıyor. Dikim sonrası, yaklaşık 5. aya kadar çiçeklenme gerçekleşiyor. Örneğin şubat-mart aylarında yapılan dikim sonrasında ilk meyve ekim-kasım aylarında alınıyor. Serin bölgelerde dikim için yaz ayları bekleniyor. Bu durumda verim ancak nisan-mayıs aylarında alınıyor. 

Papaya Nasıl Sulanır? 

Yeni dikilen papaya fidanlarının düzenli olarak sulanması önem arz ediyor. Söz konusu yetişkin bitkiler olduğunda ise yeterli yağış alan (1200 - 1500) bir bölge ise sulamaya gerek kalmıyor. Ancak kurak geçen dönemlerde sulama yapılması gerekebiliyor. Verim dönemlerinde haftalık sulamalar, alınan verimi büyük oranda artırıyor. Yalnız çok sulamadan da kaçınmak gerekiyor. Gereğinden fazla sulama çiçek ve meyve dökümüne yol açabiliyor. 

Papaya Gübreleme Nasıl Olur? 

Papaya yetiştirirken gübre uygulaması öncesinde muhakkak toprak analizi yaptırmalısınız. Bitkinin gereğinden fazla gübre vermek faydadan ziyade zarar getiriyor. Eksiklik durumunda papaya bitkisine, azotlu gübreler, fosfat, potasyum hidrat ve magnezyum verilebiliyor. 

Papaya Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele

Papaya yetiştireceksiniz en önemli görevinizin yabancı ot mücadelesi olduğunu kabul etmelisiniz. Ekinin çevresindeki toprağın düzgün işlenmesi için temizlik büyük önem taşıyor. Topraktaki tüm otları temizlemelisiniz. Bunun için elinizi, çapayı kullanabilir, toprağı yüzeysel olarak işleyebilirsiniz. Elle temizleme çoğu zaman yeterli olmuyor. Ardından daha yoğun bir çalışma gerekiyor. Çünkü elle toplama sırasında çoğunlukla papayaların toprağın besleyici kısmındaki kökleri de zarar görüyor. Ayrıca, kuraklık boyunca bitkinin etrafının samanla kaplanması öneriliyor. Bu sayede, yabani ot büyümesi kontrol altına alınarak ekinin toprağındaki nem korunuyor. 

Papaya Nasıl Sulanır? 

Papaya yetiştiriciliğinde en sık rastlanan hastalıklar arasında mozaik virüsü, kök çürüklüğü, çökerten, külleme, antraknoz, yaprak yanıklığı, papaya ringspot virüs hastalığı, papaya yaprak kıvırcığı virüs hastalığı sayılıyor. Papayanın en önemli zararlıları ise meyve sineği, papaya beyaz sineği ve kök nematodları oluyor. 

Hastalık, zararlı ve yabancı ot mücadelesinde çiftçilerimiz pestisit kullanımıyla başarı elde edebiliyor. Ancak doğru içeriğin, doğru zamanda ve dozda uygulanabilmesi için muhakkak bir ziraat mühendisinden destek almak öneriliyor. 

Papaya yetiştiriciliği için ihtiyaç duyduğunuz tarımsal ürünleri Tarfin Mobil üzerinden sipariş verebilirsiniz. Çiftçilerimizin ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olan Tarfin, peşin veya vadeli alışverişlerinize eşlik ediyor. Üstelik şimdi veya hasatta ödeme seçenekleri de çiftçilerimizi bekliyor. Siz de Türkiye’deki binlerce mutlu Tarfin çiftçimizden biri olmak için hemen Tarfin Mobil’i indirebilir ve Türkiye’nin dört bir yanındaki Tarfin yetkili satış noktalarına ulaşabilirsiniz. Toprağınıza, mahsülünüze bereket katmak için Tarfin avantajlarını zaman kaybetmeden keşfedin!

Papaya nasıl yenir?

Papayayı kabuklarını soyarak, çekirdeklerini çıkartarak tüketebilirsiniz. Kavun gibi dilimleyerek sofranızda yer verebilirsiniz. Ancak meyvenin tadının kavundan ziyade bal kabağını andırdığını belirtmeliyiz.

Papaya nasıl olgunlaştırılır?

Eğer yeşil bir papayayı dalından kopartmış veya satın almışsanız, onu sarartarak tüketmelisiniz. Bir kırmızı elma ve kese kağıdı yardımıyla papayayı olgunlaştırmanız mümkün. Papayanın sararabilmesi için hafif sararmaya yüz tutması gerekiyor. Eğer tamamen yeşilse papayanın olgunlaşması mümkün olmuyor. Ancak eğer hafifçe sararmaya başlayan bir papaya meyvesine sahipseniz, onu kırmızı elmayla beraber bir kese kağıdına koyup, kağıt poşetin üstünü kapatmalısınız. Bu şekilde karanlık bir ortamda tutmalısınız. Birkaç hafta sonra papayayı kese kağıdından çıkardığınızda sarardığını ve yemeye hazır hale geldiğini görebilirsiniz.

Papaya meyvesi Türkiye’de nerede yetişir?

Papaya yetiştiriciliği ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde yapılıyor. Antalya ve Mersin’de birçok papaya yetiştiricisi çiftçimize rastlayabilirsiniz. Bu şehirlerdeki Gazipaşa, Alanya ve Silifke ilçeleri, papaya yetiştiriciliğinde önemli rol oynuyor.

share

Benzer Haberler

Organik Tarım Nedir, Organik Tarım Belgelendirmesi Nasıl Yapılır?
11.08.2021
Organik Tarım Nedir, Organik Tarım Belgelendirmesi Nasıl Yapılır?

Organik tarım belgelendirmesi nasıl yapılır biliyor musunuz? Organik tarım nedir ve belge nasıl alınır tüm detaylarıyla öğrenmek için hemen tıklayın!

Devamını oku
Ferdi Aslan: “Torunlarımıza Bırakacağımız Tek Miras Üretim”
30.09.2021
Ferdi Aslan: “Torunlarımıza Bırakacağımız Tek Miras Üretim”

Tarfin’in Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki ilk yetkili satış noktalarından biri olan Yeni Dünya Tarım’dan Ferdi Aslan, çiftçiliği anlatıyor.

Devamını oku
Helmint Nedir? Helmint Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi
23.10.2021
Helmint Nedir? Helmint Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi

Helmint, solucan şeklinde olan ve canlı vücudunda parazit olarak varlık gösteren canlılara deniyor. Helmint enfeksiyonlar hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku