taboola

Turunçgillerde Akdeniz Meyve Sineği

Turunçgillerde Akdeniz Meyve Sineği 01.06.2021

Akdeniz meyve sineği, bilimsel adıyla Ceratitis capitata olarak anılıyor. Günümüzde meyve kalitesini etkileyen en önemli sorunlar arasında sayılan böcek, özellikle tatlı meyvelerin kalitesini düşürüyor. Dişiler, yumurta bırakmak için tatlı meyveleri kullanıyor. Meyve içinde larva aşamasına geçen ve meyveyi delen zararlı, bu yollar mahsullerin pazarda yer alamayacak zarara gelmesine neden oluyor. Dünyada geniş bir alana yayılan böcek, turunçgiller, sert ve yumuşak çekirdekliler başta olmak üzere ekonomik değeri olan 300’den fazla üründe konukçuluk yapıyor. 

Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi’inde yayımlanan Population Dynamic of Mediterranean Frut Fly, Ceratitis Capitata Wiedemann (Diptera: Tephritidae) in Hamzabeyli District adlı makaleye göre, anavatanı Afrika’nın doğusu ve tropikal bölgeler olan Akdeniz sineği, tropik ve subtropik bölgelerde görülüyor. Diğer meyve sineklerine göre daha serin iklimlere uyum gösterebildiği için ülkemizde turunçgiller, Trabzon hurması, nar, şeftali, nektarin ve incir meyvelerinde görülebiliyor. Günümüzde birinci derecede önemli ticari ürünlere zarar verdiği için mücadelesi büyük önem arz ediyor. Dünya Ticaret Örgütü tarafından, ihracatta toleransı 0 olan zararlı, yaş sebze ve meyve ihracatının önündeki en büyük engellerden birini oluşturuyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Akdeniz Meyve Sineği Nedir?

Akdeniz Meyve Sineği Nedir?

Ev sineğinin üçte ikisi büyüklüğünde olan Akdeniz sineği, sarımsı renk ile ayırt ediliyor. Vücudunun genel rengi sarımsı kahverengi olan sineklerin kanatlarında siyah ve soluk kahverengi şeritler yer alıyor. Akdeniz meyve sineği yumurtaları mekik şeklinde görülüyor. Beyaz renklerdeki larvalar, bacaksız halde ve 11 segmentten meydana geliyor. Pupa ise koyu kahverengi renkte ve fıçı şeklinde tanımlanıyor. Kışı toprakta ve ağaç üzerinde geçiren Akdeniz meyve sinekleri, turunç meyvelerin içinde pupa olarak kışlayabiliyor. Yaz başında çıkan erginler, yumurtalarını konukçu oldukları meyvelerin kabuğunun altına saklıyor. Yumurtadan çıkan larvalar ise toprağa geçerek pupa oluyor. Yumurtanın olması için sıcaklığın 16 derece olması gerekiyor. Akdeniz sineğinin yılda 4-5 defa döl vermesi ise böceğin verdiği zararın ne denli fazla olabileceğini gösteriyor. Hatta uygun alanlarda döl sayısı 7 veya 8’e kadar çıkabiliyor. Bir dişi Akdeniz sineği, ömrü boyunca ortalama 300 adet yumurta üretebiliyor. 

Tarım Orman Bakanlığı’nın Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) başlıklı yayınına göre, Akdeniz sineği erginleri, meyvelerin vurma olgunluğuna geldiği dönemde yumurta bıraktıkları noktalarda sarı lekelere neden oluyor. Olgun meyvelerde yumurta olan noktalarda ise kahverengi lekeler görülüyor. Esas zararı larva üzerinden veren sinek, meyvenin etli kısmından besleniyor. Larvanın beslendiği kısımlarda yumuşama ve çöküntü meydana gelebiliyor. Bu zararlı meyveler, hasat zamanından önce dökülerek kendini belli ediyor. Vuruklu ve bulaşık olan mahsullerin ihracatı yapılamıyor, yurt dışına satışına izin verilmiyor. 

Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

Aydın Tarım Orman İl Müdürlüğü’nün Turunçgil Bahçelerine Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi başlıklı yayınına göre, yumurta taşıyan meyvelerde erken sararma da görülebiliyor. Özellikle kayısı, ayva, elma, şeftali, incir, Trabzon hurması, mandalina, portakal ve greyfurtta konukçuluk yapan sinekler, limona ise zarar vermiyor. Kaynağa göre, Akdeniz sineği ile mücadele etmenin birçok farklı yöntemi bulunuyor. 

  • Kültürel önlemler: Turunçgil bahçelerine konukçu meyve ağaçlarının dikilmemesi en önemli kültürel önlem olarak biliniyor. Ayrıca hasat sonrasında ağaç üzerinde kalan meyvelerin muhakkak toplanması, kesinlikle bırakılmaması tavsiye ediliyor. Son olarak, ağaç altına dökülen meyvelerin toplanarak imha edilmesi tavsiyeler arasında yer alıyor. Bulaşık meyvelerin kesinlikle pazara verilmemesi, büyük önem taşıyor. 
  • Biyoteknik mücadele: Akdeniz sineği, ruhsatlı tuzaklar kullanılarak kitlesel tuzaklama ile ortadan kaldırılabiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu konuda çiftçilerimize mücadelede destek veriyor. Bu mücadele içinde tuzakla yakalama ve besin istasyonları sayılabiliyor. 
  • Kimyasal mücadele: Eylül ayı başında bahçelere asılan tuzaklar aracılığıyla ergin sineklerin çıkış kontrolleri yapılıyor, Akdeniz sineği tespit edildiğinde meyveler vurma olgunluğuna erişmişse ilaçlamaya başlanıyor. 
Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

Akdeniz Meyve Sineği Ruhsatlı İlaçlar Nasıl Kullanılmalıdır?

Aydın Tarım Orman İl Müdürlüğü’nün Turunçgil Bahçelerine Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi başlıklı yayınına göre, vurma olgunluğuna erişim dipten itibaren sararma başlaması ile anlaşılabiliyor. Üreticiler, bulundukları ilin tarım il müdürlüğünden mücadeleye başlama tarihini ilan ederek çiftçilerimizi bilgilendiriyor. Tüm çiftçilerimizin bu ilanı bekleyerek harekete geçmeleri gerekiyor. Akdeniz sineği ilaçlamalarında zehirli yem kısmi dal yöntemi uygulanıyor. İlaçlar, ağaçların güneydoğusunda 1-1.5 metrekarelik alana uygulanıyor. Yaprakların iyice ıslanması gerekiyor. Ağaç başına ortalama 150 gram ilaçlı karışım uygulamak yeterli oluyor. Bir sıra ilaçlanıp bir sıra atlanarak tüm bahçede kimyasal mücadele gerçekleştiriliyor. İkinci ilaçlamada ise ilk ilaçlamada atlanan sıra kimyasal ilaçla ıslatılıyor. İki ilaçlama arasında ortalama 7-10 gün süre geçmesi gerekiyor. İlaçlamalar hasat zamanı gelmeden 10 gün kadar önce bitiriliyor. Günlük ortalama sıcaklık 16 derecenin altına düştüğünde ilaçlama sonlandırılıyor. 

Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı Nedir? 

Akdeniz sineği ile biyoteknik mücadelenin bir parçası olan tuzak metodu, feromonlar kullanılarak uygulanıyor. İçinde karşı cinsin kokusunu bulunduran  tuzaklar, böceklerin çekilerek imhasını sağlıyor. Böylelikle üreme kontrol altına alınıyor. Bir döneme ortalama 5 adet tuzak asılarak mücadele gerçekleştiriliyor. Meyvelerde kalıntı bırakmayan yöntemde, tuzakların kapağında disk şeklinde aktif madde emdirilmiş bölge bulunuyor. Tuzak asıldıktan toplanana kadar etkisini koruyan feromonlar, 120 güne kadar sineklerin ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor. Yerden yaklaşık 1.5 metre yükseğe asılan Akdeniz sineği tuzakları, ağacın güney yüzüne yerleştiriliyor. Öğlen güneşine doğru bahçeye homojen bir şekilde yerleştirilen mücadele araçlarının girişlerinin dallar ve yapraklar nedeniyle tıkanmadığından emin olmak gerekiyor. Çiftçilerimizin tuzakları kurarken, kaldırırken eldiven takması gerekiyor. Tuzakların meyve renk değişiminden ortalama 2 hafta önce asılması tuzakların etkinliğini artırıyor. Dünyada birçok Akdeniz ülkesinde kullanılan Akdeniz sineği tuzağı, kullanımı kolay, ekonomik ve depolaması zahmetsiz olmasıyla çiftçilerimiz tarafından tercih ediliyor.

Tarfin, Akdeniz meyve sineği ile mücadelede yanınızda. Meyve bahçelerinizin kaliteli ve verimli ürün verebilmesi için ihtiyaç duyduğunuz tüm tarımsal ürünleri Tarfin’de bulabilirsiniz. Tarfin Mobil aracılığıyla en uygun fiyatlı alışverişi yapabilir, peşin veya vadeli ödeme seçeneklerini kullanabilirsiniz. Çiftçilerimiz için sunulan yüzlerce çeşit tarım ürününü Tarfin satış noktalarında bulabilirsiniz. 

Akdeniz meyve sineği besin istasyonu nedir?

Biyoteknik mücadelenin bir parçası olan besin istasyonu, kova tipi tuzaklardan farklı olarak zararlıların toplandığı bir parça bulundurmuyor. Hidrolize protein gibi cezbedicilerle insektisit karışımı bulunduran parçalar, yerden 1.5 - 2 metre yüksekliğe asılıyor.

Akdeniz meyve sinekleri kaç gün yaşar?

Malatya Tarım İl Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilere göre, Akdeniz meyve sineği ergininin doğal koşullarda ömrü 30-50 gün olarak biliniyor.

Akdeniz meyve sineği insan sağlığına zarar verir mi?

Akdeniz meyve sineğinin insan sağlığına verdiği bir zarardan söz edilmiyor. Böceğin yalnızca meyvelerde zarar oluşturduğu biliniyor.

Akdeniz meyve sineği kaç yumurta bırakır?

Dişilerin yumurta bırakması için sıcaklığın 16 derecenin daha üstünde olması gerekiyor. Konya Tarım İl Müdürlüğü’nün Akdeniz Meyve Sineği makalesine göre, bir Akdeniz sineği, ömrü boyunca ortalama 200-300 yumurta bırakabiliyor.

Akdeniz meyve sineği kaç döl verir?

Akdeniz meyve sineği yılda ortalama 4-5 döl verme görülüyor ancak zaman zaman bu sayının 7’ye, 8’e çıkabildiği not düşülüyor.

share

Benzer Haberler

Besi Bitirme Yemi Nedir? Ne İşe Yarar?
30.09.2021
Besi Bitirme Yemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Besi bitirme yeni nedir ve ne işe yarar sorularınızın yanıtlarını Tarfin Blog'da bulabilirsiniz. Besi bitirme yemi hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Sıkça Sorulan Sorular: Gelir Korumalı Pakete Nasıl Başvurabilirim?
11.10.2023
Sıkça Sorulan Sorular: Gelir Korumalı Pakete Nasıl Başvurabilirim?

Gelir korumalı pakete nasıl başvurabilirim diye soranlar için adım adım bilgiler yazımızda. Siz de gelir korumalı paket başvurusunu hemen yapın!

Devamını oku
Kudret Narı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
04.03.2024
Kudret Narı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kudret narı yetiştiriciliği ülkemizde tıbbi bitki üretimi için yapılıyor. Kudret narı nasıl yetiştirilir, verim nasıl artırılır hemen öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku