taboola

İnsektisit Nedir? İnsektisit İlacı Ne İşe Yarar?

İnsektisit Nedir? İnsektisit İlacı Ne İşe Yarar? 26.07.2021

iİnsektisit nedir diye merak ediyorsanız böceklerle mücadelede kullanılan insektisitler, toksik maddeler arasında sınıflandırılıyor. Kültür bitkilerinde sıklıkla görülen zararlılara karşı etkin mücadele sağlayan ilaçlar, ekinlerin hastalanması, hastalıkların yayılması için önleyici görülüyor. Çevrede bıraktıkları olumsuz etkiler nedeniyle kullanımı modern tarımda tartışmalara sahne olan ilaçlar, günümüzde daha bilinçli kullanılıyor ancak tartışmalar da devam ediyor. 

İnsektisit Ne Demek?

Bir tür pestisit olan insektisit, böcek ilacı olarak tanımlanıyor. Böceklerin yumurtalarına, larvalarına karşı etki eden ovisid ve larvisidler içeriyor. Hem endüstriyel hem de ev tipi insektisitler bulunuyor. 20. yüzyılda tarımsal verimliliğin artmasının en önemli nedenleri arasında insektisitler olduğu düşünülüyor. İnsanlar ve hayvanlar için de zehirli olan maddeler, bitkilere veriliyor. Bitkilerden beslenen böcekler bu yolla ölüyor ve zarar oluşmadan önleniyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Orman Genel Müdürlüğü’nün ilaçlarla ilgili yayınladığı belgeye göre, bilinen ilk bitkisel . insektisit nikotin olarak kayıtlara geçiyor. 17. yüzyılda, böceklere karşı kullanılan nikotinin ardından ikinci Dünya Savaşı yıllarından sonra, kimyasal insektisitlerin kullanımı artıyor. Art arda keşfedilen kimyasallar sayesinde kısa sürede etkinlik görülüyor. Tarımda adeta devrim yaratan insektisitler, özellikle basit uygulama teknikleri sayesinde hızla yaygınlaşıyor. 

Ancak insektisitlerin bilinçsiz kullanımı birçok farklı sorunu da beraberinde getiriyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı, insan sağlığını, çevreyi olumsuz etkiliyor. Doğada zor çözülen maddeler su kirliliği gibi sorunların artmasına neden oluşturuyor. Bu nedenle ilk keşfedilen sentetik organik bileşenlerin kullanımı 30-40 yıl içinde yasaklanıyor. Günümüzde insektisit kullanımı devam etse de çiftçilerimizin bilinçlenmesi, kontrollerin sıklaşması nedeniyle sorunlar kontrol edilebilir düzeyde tutulabiliyor. 

İnsektisit Ne Demek?

İnsektisit çeşitleri temelde üç grupta inceleniyor. 

  • Biyoinsektisitler altında bitkisel kökenli insektisitler, mikroorganizma kökenli insektisitler yer alıyor. Mikroorganizma kökenli böcek öldürücülerin arasına bakteriler, funguslar, virüsler ve nematodlar olarak kategoriler bulunuyor. 
  • Anorganik insektisitler ise arsenikli bileşenler, florlu bileşenler, kükürtlü ve civalı bileşenler olarak dörde ayrılıyor. 
  • Sentetik organik insektisitler ise klorlandırılmış hidrokarbonlar, organik fosforlular, karbamatlılar, sentetik piretroidler, benzoyl üreler ve diğerleri olarak sınıflandırılıyor. 

İnsektisit Böcek İlacı Ne İşe Yarar?

İnsektisit böcek ilacının ne işe yaradığını şu şekilde açıllayabiliriz:

  • İnsektisitler, zararlıların popülasyon büyüklüğünün azaltılmasına yardımcı oluyor. Bu sayede tarımdaki verim kayıplarının büyük oranda önüne geçilebiliyor. 
  • İnsektisitlerin geniş ve dar spektrumlu çeşitleri bulunuyor. Buna dayanarak tek bir türe veya geniş bir zararlı topluluğuna zarar vermesi için insektisit veya insektisit kombinasyonları kullanılabiliyor. 
  • Marketlerde, eczanelerde bile bulunabilen ilaçlar, ev tipi mücadeleyi kolaylaştırıyor. Tarımsal kullanım için tercih edilen ilaçlara da ulaşım kolaylığı avantaj vadediyor. 
  • İnsektisit kullanımının çeşitli ekipmanlarla yapılabilmesi ve bu ekipmanlar kolay ulaşılabilmesi böcek ilaçlarının diğer avantajlarını oluşturuyor. 
  • Kısa sürede böcekler üzerinde etki göstermesi insektisitleri ayrıcalıklı kılıyor. 
  • İnsektisit kullanımı, doğal rekabet içinde geçerli olan organizmaların popülasyonlarını değiştirdiği için ön görülemeyen bazı sorunlar doğurabiliyor. Rakip organizmalarda beklenmedik popülasyon artışları, özellikle dar spektrumlu ilaç kullanımında karşımıza çıkıyor. 
  • Bazı böcekler zamanla insektisitlere dayanıklılık geliştirebiliyor. Bu nedenle çok sık ve gereksiz ilaç kullanımı konusunda çiftçilerimiz uyarılıyor. 

İnsektisit Böcek İlacı Kullanımı Nasıl Yapılır?

insektisit ilaçların kullanımı şu şekildedir:

  • İlaçlama suyunun insektisit kararlılığını etkilediği biliniyor. Bazik ortamlar, insektisiti etkisizleştirebildiği için su pH’ına dikkat etmek önemseniyor. Çiftçilerimizin ilaçlama yapmadan önce kullanacakları suyun pH değerini bilmesi öneriliyor. Birçok insektisit için ideal pH derecesinin 5.5-6.5 olduğu belirtiliyor. 
  • İnsektisit veya fungusit uygulanacakken hedefin tamamının kaplanabilmesi için küçük damla üreten, hedefe yönlendirilen memelerin seçilmesi tavsiye ediliyor. 
  • İnsektisit böcek ilacı kullanımı için iyi kaplama yapılması gerekiyor. Ekinin her tarafı ilaçlanıyor. Yer aletlerine, yaprak altı meme takılarak yaprakların alt yüzeyleri de ilaçlanıyor. 
  • İlaçlamanın rüzgarsız ve serin havada yapılması önem taşıyor. 
  • Zararlıların yoğunluğuna göre ilaçlama sıklığı belirleniyor. 
  • Yumurta fark edilmesiyle beraber ilaçlamaya başlanıyor. 
  • Karışabilirlik durumu ilaca göre değişiyor. İlaçların karıştırılıp karıştırılamayacağına dair uzmanlardan görüş alınması, karıştırılabilir içeriklerin ön karışım testi sonrası uygulanması tavsiye ediliyor. Küçük alanlar için fitotoksite testi yapılması ve hazırlanan karışımın beklenmeden kullanımı önem taşıyor. 
  • Her uygulama öncesi böcek ilaçlarının kullanım talimatlarını okumalısınız. 
İnsektisit Böcek İlacı Kullanımı Nasıl Yapılır?
  • Çocuklardan, gıda ve hayvan yemlerinden uzakta kullanım gerçekleştirmelisiniz. 
  • Uygulama yaptığınız kıyafetleri değiştirmelisiniz. 
  • Uygulama sırasında hiçbir şey yiyip içmemeli, sonrasında ellerinizi iyice yıkamalısınız. Ayrıca sigara içmek de tehlikeli bulunuyor. 
  • İnsektisit kullanılan alanlara birkaç gün insan ve hayvan girmemesine özen göstermelisiniz. 
  • İlaçlama sıklığı ve hasat arasında geçmesi gereken zaman mahsule göre değişiyor. Ürüne göre ilaçlama şartları konusunda uzman desteği almalısınız. 
  • Uygulama yaparken koruyucu eldiven, koruyucu kıyafet, göz ve yüz koruyucu kullanılması gerekiyor. 
  • İlaçlama sırasında kullanılan kabın atık depolama alanında bertaraf edilmesi, cihazların özenle temizlenmesi tavsiye ediliyor. 
  • İnsektisit böcek ilaçlarının önerilerin dışında başka şekillerde, dikkatsizce kullanılması zehirlenmelere yol açabiliyor.

Yukarıdaki maddeleri inceleyerek insektisit böcek ilacı kullanımını öğrenebilirsiniz.

İnsektisit Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

İnsektisit zehirlenmelerindeki belitiler kişiden kişiye farklı yoğunlukta görülebiliyor. Genellikle zehirlenenler aşırı terliyor. Halsizlik, salivasyon (tükürük salgısı), mide bulantısı gibi belirtiler de ortaya çıkıyor. Zehirlenen kişiler, bradikardi (kalbin yavaş atması), taşikardi (kalp çarpıntısı), bronkore (sürekli ve çok fazla balgam) gösterebiliyor. Göz bebeklerinin küçüldüğü, merkezi sinir sistemi depresyonu, ishal, fasikülasyon (kaslarda seyirme) ve konvülsiyonlar (nörolojik bozukluklar) ortaya çıkıyor. 

Siz de insektisit kullanımıyla ilgili detaylı bilgiyi Tarfin Satış Noktaları aracılığıyla alabilir, tarım alışverişleriniz için Tarfin Mobil’i tercih edebilirsiniz. Tüm gübre, yem, tohum, ekipman ihtiyaçlarınızı peşin veya vadeli ödeme seçenekleriyle karşılayabilir, Tarfin desteği ile toprağınızı bereketlendirebilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanında, Tarfin avantajlarından yararlanan binlerce çiftçimiz arasında yer almak için hemen yetkili satış noktalarımıza gelebilirsiniz. 

İnsektisit Böcek İlacı Nerelerde Kullanılır?

Böcekler ve haşereler için kullanılan ilaçlar tarım arazilerinde ekinleri ilaçlarken, evlerde kullanılabiliyor.

İnsektisit Böcek İlacı Nasıl Depolanıyor?

İlaçların seri ve kuru bir yerde, orijinal ambalajında saklanması gerekiyor. Açılmadan saklanma süresi insektisit şişelerinde yer alıyor. Eğer ilaçların ambalajında farklı bir depolama önerisi bulunuyorsa, ürüne özel olan o önerileri dikkate alabilirsiniz.

İnsektisit Zehirlenmesinde Neler Yapılmalı?

İnsektisit zehirlenme belirtileri görüldüğünde ilk yardım tedbirleri alınması gerekiyor. Ayrıca yardım için sağlık birimine başvurulurken kullanılan ilacın etiket veya şişesinin götürülmesi erken müdahale için önem taşıyor. Zehirlenen kişilerin temiz hava çıkarılması gerekiyor. Eğer solunum durmuşsa, suni solunum yapılması ve hemen doktor çağrılması tavsiye ediliyor. Zehirlenen kişileri kesinlikle kusturmamak gerekiyor. Ağzın çalkalanması, bol su içilmesi ve doktora başvurulması gerekiyor. Ancak bazı ilaçlarda kesinlikle bir şey içilmemesi önem taşıyor. Kullandığınız ilacın üzerindeki önerileri dikkate alabilir veya UZEM’de verilen bilgilere göre hareket edebilirsiniz. Ciltle temas halinde ürün etiketindeki önlemlerin okunması ve önerilenlerin yapılması tavsiyeler arasında yer alıyor. Gözlerle temas durumunda bol su ile yıkama yapılmalı. İlk yıkama sonrasında kullanılıyorsa lensler çıkarılıyor. En az 15 dakika yıkamaya ara verilmiyor. Göz kapakları açık bir şekilde yıkanan gözlerde semptom sürüyorsa doktora başvuruluyor. Bilinen bir antidotu olmayan insektisitlerin semptomlarına göre genel tedavi belirleniyor. Muhakkak doktor görüşü almak hayati tehlike oluşmaması için önem arz ediyor. Kişide bilinç kaybı varsa kesinlikle bir şey içirmemek, zorla kusturmaya çalışmamak gerekiyor. Zehirlenen kişilerin detaylı bilgi için Ulusal Zehir Merkezi olan UZEM’i 114 numaralı telefondan araması öneriliyor.

En Tehlikeli İnsektisit Grubu Nedir?

En tehlikeli insektisit grubu insan sağlığına, çevreye ve diğer canlı organizmalara zarar veren kimyasal maddeler içeren insektisitlerdir. Bunlar genellikle yüksek toksisiteye ve yan etkilere sahip oluyor. Özellikle tarım ilaçlarının kullanımı ve diğer insektisitlerin yanlış uygulanması sonucu insan sağlığına zarar verebiliyor. Organofosfat insektisitler ve karbamat insektisitler gibi kimyasallar, bu tehlikeli gruplara örnek olarak verilebiliyor. Bu nedenle insektisitlerin güvenli bir şekilde kullanılması, etiket talimatlarına uyulması ve çevre ve insan sağlığının korunmasına özel dikkat gösterilmesi fazlasıyla önem taşıyor.

share

Benzer Haberler

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri
21.11.2022
Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen tarım ürünlerini sizler için listeliyoruz. Ayrıca Doğu Anadolu'da hayvancılık ve tarım başlıklarını detaylandırıyoruz. Hemen okuyun!

Devamını oku
Yaprak Gübresi Nedir? Ne Zaman Kullanılır?
28.07.2021
Yaprak Gübresi Nedir? Ne Zaman Kullanılır?

Yaprak gübresi nedir biliyor musunuz? Yaprak gübresi nasıl ve ne zaman kullanılır gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. Hemen tıklayın!

Devamını oku
Toprak Altı Sulama Sistemi
26.02.2024
Toprak Altı Sulama Sistemi

Toprak altı sulama sistemi nedir, nasıl faydaları vardır öğrenmek için hemen tıklayın! Toprak altı sulama sistemlerinin yararlarını deneyimleyin!

Devamını oku