Marmara Bölgesi’nin düz yapısı, ekili dikili alanların yaygınlığı ve endüstriyel faaliyetlerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Yükseltilerin az olması ve farklı iklimlerin geçiş alanında bulunmasından dolayı Marmara Bölgesi’nde tarımsal ürün çeşitliliği ve verim yüksek bulunuyor. Elbette modern tarım teknolojilerine yönelik artan talep de kalite ve verimin artmasına yardımcı oluyor. Siz de Marmara Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri hakkında detaylı bilgiye yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca tarımsal üretim sırasında ihtiyaç duyduğunuz girdilerin fiyatlarını Tarfin Mobil üzerinden karşılaştırmanız mümkün. Dilerseniz Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden sipariş oluşturarak peşin veya hasat vadeli ödeme imkanlarından da yararlanabilirsiniz.
Marmara Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri ile ilgili yazımızda bulabileceğiniz diğer başlıkları şöyle sıralayabiliriz:
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.- Marmara Bölgesi’nde Ne Yetişir?
- Marmara Bölgesi’nin İklimi Nasıldır?
- Marmara Bölgesi’nin Coğrafi Özellikleri Nasıldır?
- Marmara Bölgesi’nde Hayvancılık Nasıldır?
- Marmara Bölgesi’nde Ormancılık Nasıldır?
- Marmara Bölgesi’nde Tarım Teknolojilerinin Kullanımı
Peki Marmara Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri neler? Bölgede hem tahılları hem bostan sebzeleri hem de turunçgil, zeytin, baklagil ve meyve tarımı yapılabiliyor.
Marmara Bölgesi’nde Ne Yetişir?
Bölgenin farklı kesimlerinde farklı iklimlere uygun birçok tarımsal ürünün yetiştirildiğini görebilirsiniz. İşte bereketli Marmara topraklarında tarımı yapılabilen ürünler:
- Buğday çoğunlukla Trakya’da yetiştiriliyor.
- Kurak iklim seven arpa, Trakya’nın iç kesimlerinde yetiştiriliyor.
- Marmara Bölgesi tarım ürünleri arasında sayılan mısır, Güney Marmara’da yoğunlaşıyor. Öyle ki bu bölge Karadeniz Bölgesi ile beraber ülkemizdeki mısır yetiştiriciliği yüzdesinin %75’ine karşılık geliyor.
- Kocaeli, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ ve Kırklareli illeri Türkiye’nin yulaf ihtiyacına yanıt veriyor.
- Marmara’nın birçok ilinde patates yetiştiriciliği yapılabiliyor. Ancak özellikle Sakarya, patatesi ile tanınıyor.
- Güney Marmara, soğan ve sarımsak üretiminde öncü oluyor.
- Ülkemizde domates yetiştiriciliğinin ilk yapıldığı yer alan Güney Marmara kısmında hala domates yetiştiriciliği sürüyor. Hatta Bursa, salçalık domates konusunda ülkemizin en önemli kaynaklarından biri olarak görülüyor.
- Karadeniz Bölgesi’nin tarım ürünleri arasında başı çeken fındık, Güney Marmara’da da varlık gösteriyor.
- Ege Bölgesi’nin ardından, ülkemizde zeytin yetiştirilen en önemli ikinci bölge olan Marmara’nın özellikle Güney, Doğu ve Trakya kısımlarında zeytin yetiştiriciliği yapılıyor.
- Ülkemizdeki turunçgil ağaçlarının %1.5’u Güney Marmara’da bulunuyor.
- Türkiye’nin en kaliteli şeftalileri Bursa’da yetiştiriliyor.
- Güney Marmara’da armut yetiştiriciliği oldukça sık görülüyor.
- Ülkemizde ayçiçek üretiminin %70’i Marmara Bölgesi’nde yapılıyor. Özellikle Trakya ayçiçek tarlaları ile kaplanıyor.
Marmara Bölgesi’nin İklimi Nasıldır?
Marmara Bölgesi’nde Akdeniz, Karadeniz ve karasal iklim geçişleri görülüyor. Üç farklı iklim tipine de ev sahipliği yapan bölgenin Karadeniz kıyılarında ılıman iklim baş gösteriyor. Marmara ve Ege Denizi kıyılarında ise Akdeniz iklimi hüküm sürüyor. Bunun yanında iç kısımlarda karasal iklim etkilerini görebilirsiniz. Öyle ki iklim kıyıdan iç kesimlere doğru gidildikçe sertleşiyor. En çok kış aylarında yağış alan Marmara Bölgesi’nin en az yağış aldığı dönemler ise yaz mevsimini gösteriyor. Bölgede iklim çeşitlerinin çok olması nedeniyle bitki örtüsü ve tarımsal ürün anlamında da çeşitlilik olduğundan söz etmek mümkün.
Marmara Bölgesi’nin Coğrafi Özellikleri Nasıldır?
Yer şekilleri bakımından sade olan bölgenin ortalama yüksekliği oldukça az. Ancak Samanlı, Yıldız, Ganos, Biga gibi dağlar Marmara’da sıralanıyor. Bölgenin en yüksek dağı ise Uludağ olarak kayıtlara geçiyor. Marmara Bölgesi, ovalar bakımından da bir hayli zengin. Ergene, Adapazarı, Yenişehir, Karacabey, İnegöl ve Balıkesir ovaları bölgede yer alıyor. Aşınmış tepelikler ve dalgalı arazilerin geniş yer tuttuğu coğrafyada, Çatalca, Kocaeli, Biga ve Gelibolu platoları bulunuyor. Bu çevrenin en önemli akarsuları ise Ergene, Susurluk, Sakarya olarak not ediliyor.
Marmara Bölgesi’nde Hayvancılık Nasıldır?
Marmara Bölgesi’nde lojistik imkanların fazlalığı sayesinde hayvancılıkta da avantaj elde ediliyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü coğrafyada, kültür olarak yetiştirme biçimleri varlık gösteriyor. Ahırcılığın yaygınlaştığı alanda, yer şekilleri ve hava şartları da ahır hayvancılığının gelişmesine uygun görülüyor.
Makineli tarıma elverişli arazilerin bulunması mera ve otlakların az olmasını beraberinde getiriyor. Bu nedenle üreticiler ahır hayvancılığına yöneliyor. Yaygınlık olarak küçükbaş hayvancılık önde giderken kümes hayvancılığı da her geçen gün artıyor. Ancak Tekirdağ, Balıkesir ve Çanakkale illerimizde mera hayvancılığına da rastlayabilirsiniz. Ayrıca İstanbul, Gemlik ve Bursa’da ipek böcekçiliği yapılıyor. Marmara Bölgesi’nin Karadeniz kıyılarında da balıkçılık faaliyetleri sürüyor. Buna ek olarak yer yer kültür balıkçılığı ve alabalık çiftlikleri bulunuyor.
Marmara Bölgesi’nde Ormancılık Nasıldır?
Marmara Bölgesi’nin Yıldız Dağları’nın kuzey yönüne bakan yamaçlarında, Samanlı Dağları üzerinde ve Uludağ çevresinde verimli ormanlar yer alıyor. Ayrıca Karadeniz kıyılarında yer alan meşe ormanları yakacak odun üretimi için önemli bir kaynak görevi görüyor. Yıldız Dağları’ndan ise odun kömürü ve kereste elde ediliyor. Marmara’daki ormancılık faaliyetleri açısından Güney Marmara Bölümü de oldukça elverişli alanlardan biri olarak görülüyor.
Marmara Bölgesi’nde Tarım Teknolojilerinin Kullanımı
Ülkemizin tarım teknolojileri konusunda öncü bölgesi Marmara oluyor. Hem üretim hem de işleme süreçlerinde tarım teknolojilerinden yararlanılıyor. Gıda güvenliğine, sürdürülebilirliğe, verime ve kontrole destek sunan teknik imkanlar bölgede oldukça gelişmiş durumda. Üstelik bölgenin alçak coğrafi yapısı ve yatırım olanakları da teknoloji için elverişlilik sağlıyor.
Marmara Bölgesi’nde kullanılan tarım teknolojileri, sulama alanında mevcut. Su kaynaklarının etkili kullanımı, suyun temini, sulu tarım için gerekli uygulamaların gerçekleştirilmesi konusunda yenilikçi donanımlar bölgede deneniyor. Özellikle yaz aylarında azalan yağış nedeniyle düzenli sulama gereksinimini karşılamak için yeniliklerden faydalanılıyor. Barajların inşa edilmesi, kanalların kullanımı, sondajlar, damlama sulama donanımının kurulması Marmara çevresinde oldukça yaygın.
Toprağın havalanması için gerekli işlemler makinelerle yapılıyor. Mibzer ile ekim, diskaro ile toprak işleme Marmara Bölgesi’nin rutinlerinden biri. Zamandan, iş gücünden tasarruf sağlayan makineli tarım süreçleri sayesinde bölgede tarımsal üretim hız kazanıyor. Ayrıca Marmara’da ürünlere kolay erişim ve lojistik imkanların yeterli olması kaliteli gübre kullanımını da beraberinde getiriyor. Zararlı kontrolü için ise modern ilaçlama tekniklerinden yararlanan çiftçilerimiz erken müdahale ile sorunların üstesinden kolaylıkla gelebiliyor.
Ancak bölgede yoğun şehirleşme ve ulaşım sistemlerinin varlığı organik tarım için geniş araziler ayrılmasının önüne geçiyor. Tarımsal alanların yapılaşması, su kirliliği ve üretim alanlarının her geçen gün kısıtlanması gibi nedenlerle bölgede dikey ve topraksız tarım girişimleri artış gösteriyor.