taboola

Galloway İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Galloway İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir? 27.10.2022

Kökleri İskoçya’ya dek uzanan Galloway inek sığır ırkı, etçi ırklar arasında sayılıyor. 18. yüzyıldan bu yana tanınan ırk, 19. yüzyılın ikinci yarısından bu yana özellikle Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük çiftliklerde yetiştiriliyor. Afrika, Amerika ve Yeni Zelanda’da melezleri bulunan hayvanın safkanları ise çoğunlukla Rusya ve İskoçya’da varlık gösteriyor. Siz de Galloway inek - sığırı nedir detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz. Üstelik tüm çiftçilik faaliyetlerinizde, ihtiyacınız olan girdileri alırken Tarfin avantajlarını deneyimlemeniz mümkün. Örneğin Tarfin Mobil üzerinden girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilirsiniz. Üstelik Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden vereceğiniz tüm siparişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizleri bekliyor.

Peki Galloway inek - sığırı hakkındaki yazımızda başka hangi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz? 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Galloway İnek - Sığırı Nedir? 
  • Galloway İnek - Sığırı Özellikleri Nelerdir?
  • Galloway İnek - Sığırı Verim Özellikleri Nelerdir?

Bu başlıkların ardından Galloway ineklerle ilgili en çok merak edilen soruları da sizler için yanıtlayacağız. 

Galloway İnek - Sığırı Nedir? 

Gövdesindeki beyaz şerit ve siyah kürk ile tanınan, İskoçya kökenli, etçi cins sığırlar Galloway adıyla anılıyor. Hayvanın adı İskoçya’nın Galloway bölgesinden geliyor. Etimolojik olarak Galloway kelimesi, “İskandinav Galyaları” anlamına gelen “Gall Gaidheil” adından türüyor. 

Galloway inekler

Sadece safkanlarda görülen çift renkli tüy, melezlerde çoğunlukla tek renk olarak karşımıza çıkıyor. Karakteristik fiziksel özellikleri sayesinde ilk bakışta ayırt edilen Galloway inek - sığırı, İskoçya’nın batı bölümünden tüm dünyaya yayılıyor. Bugün dünyanın birçok farklı kıtasında, onlarca ülkesinde Galloway cinsi ineklerin yetiştirildiğini görebilirsiniz. 2022 yılı verilerine göre 23 ülkede var olan Galloway cinsi hayvanlar, özellikle Kuzey Avrupa’ya yayılıyor. 

Galloway İnek - Sığırı Özellikleri Nelerdir?

Özgün özellikleri sayesinde kuşaklı inek olarak da adından söz edilen Galloway cinsinin tek niteliği kürk rengi değil. Galloway inek - sığırı özellikleri arasında şu maddeleri sayabiliriz: 

  • Siyah ile kahverengi renkleri arasında çeşitlenen farklı renklerde Galloway sığırı bulunuyor. Birçoğunda siyah veya kahverengi üzerine beyaz kuşak şeklinde leke yer alıyor. 
  • İskoçya kökenli olan cinsin safkanları hala bu ülkede ve Rusya’da yetiştiriliyor. 
  • Dikdörtgeni andıran geniş gövdeli ve boyunsuz olmaları dikkat çekiyor. 
  • Genellikle soğuk iklim seven hayvanlar, uzun tüyleri ile tanınıyor. İskoçya’nın soğuk ikliminde yaşamaları nedeniyle sırtlarındaki kalın tüyler onlar için koruma sağlıyor. Öyle ki, bu kürk rüzgar ve yağmuru tutuyor. Kürkleri, özel yapısı sayesinde su geçirmezlik sağlıyor. 
Galloway İnek - Sığırı Nedir? 
  • 18 aylık tosunlar 400 kilogram dolaylarında ölçülüyor. Ayrıca merada günde ortalama 750 gram günlük ağırlık artışı gösteriyor. 
  • Hereford inek sürüsünün boyunsuz çeşitleri Galloway cinsi boğalar kullanılarak üretiliyor. 
  • Boyları orta uzunlukta oluyor. 
  • Büyük kafaları ve uzun kirlikleri bulunan hayvanlar boynuz bulundurmuyor. 
  • Koşul değişikliklerine hızla adapte oluyor. Zorlu yetiştirilme koşullarına karşı dahi dirençli olan hayvanlar dayanıklılıkları ile birçok bölgede yetiştirilebiliyor. 
  • Ortalama ömürlerinin 20 yıl olduğu kayıtlara geçiyor. Bu sayede uzun ömürlü bir cins olduğu görülüyor. 
  • Uysal düveler çiftçilere zorluk çıkarmıyor. 
  • Açık besiye uygun oldukları not düşülüyor. Hatta hayvanlar kapalı alandan ziyade açık meralarda zaman geçirmeyi seviyor. Öyle ki çok soğuk ve karlı olmayan zamanlarda, hayvanlar neredeyse tüm yıl boyunca merada tutulabiliyor. 
 Galloway İnek - Sığırı Verim Özellikleri Nelerdir?
  • Hemen hemen hiçbir sağlık sorunu yaşamayan tür, hastalıklara karşı en dayanıklı cinsler arasında sıralanıyor. 
  • Annelik içgüdüleri gelişmiş olan hayvanlar, yavrularına iyi bakıyor. Bu sayede buzağı ölümleri çok daha az yaşanıyor. Neredeyse hiç ölü doğuma rastlanmıyor. 
  • Özellikle yavrularını tehlikelerden korumakta usta olan bu hayvanların, avcı saldırılarına karşı avcılara saldırdığına dair rivayetler mevcut. 
  • Bariz kızgınlık dönemi uyarısı veren hayvanların döl verimi de yüksek oluyor. 

 Galloway İnek - Sığırı Verim Özellikleri Nelerdir?

Esas olarak sığır eti için yetiştirilen hayvanlar, özellikle 1950 yılı sonrasında artan sığır eti piyasasındaki düşük yem ihtiyacı olan sığır talebine karşılık olarak yayılmaya başladı. Ayrıca yüksek kaliteli et ihtiyacı dolayısıyla Galloway inek sığırı popülerliğini hala sürdürüyor. Peki Galloway inek sığırı verim özellikleri neler? 

  • Cumberland adı verilen bölgede Galloway ineklerinin peynir yapımı için sağıldığı biliniyor. Ancak hayvan dünyanın hemen her yerinde sadece etçi olarak sınıflandırılıyor ve et üretimi için kullanılıyor. 
  • Döl verimi yüksek olan cins, mutlaka yılda bir yavru veriyor. Bazen yılda iki yavrulama da görülüyor. Hayvanın sütü iki yavruyu da doyuracak düzeyde yeterlilik gösteriyor. 
  • Cidago yüksekliği erkeklerde 140, dişilerde 130 cm olarak ölçülüyor. 
  • Canlı ağırlık erkeklerde 850 kilogram, dişilerde 550 kilogram oluyor. 
  • Buzağıların doğum ağırlığı ise erkeklerde ortalama 30 kilogramı, dişilerde 27 kilogramı gösteriyor. 
  • Eti yüksek kalitede oluyor. 
  • Düşük süt verimi gösteren hayvanın sütü ancak yavrularına yetiyor. 
  • Soğuk havalarda yetiştiği ve bu nedenle vücutları yağlanmaya meyilli olduğu için kas kazanımları oldukça yavaş gerçekleşiyor. Ancak deri altı kısmında direkt yağ yoğunlaşmıyor. 
  • Günümüzde et üretimi için kullanılsa da bu cinsin tarihte derisi için tercih edildiği de biliniyor. 

Galloway İnek - Sığırının Avantajları Nelerdir? 

Uyumluluğu, uysal yapısı ve anaç özellikleri ile birçok yönden avantaj vadeden Galloway inekler, birçok inek cinslerinin tercih etmediği kaba otlarla bile besleniyor. Bu anlamda mera yetiştiriciliği yapan çiftçilere kolaylık sağlıyor. Dezavantajlı arazilerde bile kolaylıkla otlatılabiliyor. 

Galloway İnek - Sığırının Avantajları Nelerdir? 

Ayrıca yavrularına iyi annelik yapması, kolay doğurması, kendi kendine emzirmesi, onları çabuk ayağa kaldırması, Galloway cinsinin temel özellikleri arasında yer alıyor. İnek hastalıkları ve sağlık sorunlarına karşı dayanıklılığı da her işletme için büyük bir maliyet kaleminin eksildiği anlamına geliyor. Buna ek olarak minimum besleme, barınma maliyeti ile kışı geçirmeleri de çiftçilerin onları tercih etmesine sebep oluyor. 

Galloway ineklerin yüzü nasıldır?

Geniş bir yüz, büyük bir baş ve büyük gözler bulunduran Galloway inekler, uzun, geniş ve tüylü kulaklarla dikkat çekiyor. Ayrıca kirpikleri uzun, burunları kare oluyor. Yüz ve beden görünümleri ile diğer ineklerden kolaylıkla ayırt edilmeleri mümkün oluyor.

Galloway ineklerin süt verimi nasıldır?

Genellikle süt verimi önemsiz olan Galloway sığırların et kalitelerinin yüksekliği onların sadece etçi olarak görülmesine neden oluyor. Gelişim açısından anguslardan daha geride olan hayvanların kuşaklı olanları, diğerlerinden daha yüksek süt verimi ile karşımıza çıkıyor.

Galloway sıcak iklimde yetiştirilir mi?

Soğuk iklim için uygun olduğu bilinmesine karşın, Galloway cinsi hayvanların sıcak iklimlere de kolaylıkla uyum sağladığı kayıtlara geçiyor. Ancak bu hayvanlar açık havada uzun süre vakit geçirdiği için meralarda özel güneş koruması sağlayan alanların bulunması gerekiyor. Çiftçiler genellikle meralara gölgelik bölümler oluşturmayı tercih ediyor.

Galloway eti nasıl olur?

Eti alacalı, mermer yağlı olan hayvanlar, yüksek karkas kalitesi ile tanınıyor. Otla beslenen hayvanların sulu, yumuşak ve lezzetli etleri oluyor. Hatta etlerinde çok sayıda faydalı omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bulunuyor.

Belted Galloway hangi ırkın melezi?

Belted veya kuşaklı(kemerli) Galloway ineklerinin, Black Galloway ile Dutch Belted ineklerin melezi olduğu biliniyor.

share

Benzer Haberler

Süne Böceği Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?
01.06.2021
Süne Böceği Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?

Süne böceği nedir, nasıl mücadele edilir soruları Tarfin Blog'ta yanıt buluyor. Süne böceğinin zararları gibi birçok konuda bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Kereviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
19.12.2022
Kereviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kereviz yetiştiriciliği nasıl yapılır merak ediyorsanız tüm bilgiler yazımızda. Kereviz yetiştiriciliğini öğrenmek için tıklayın!

Devamını oku
Tarfin Mobil’de Yenilik: Fiyat Teklifi İsteme Özelliği Şimdi Yayında
27.04.2023
Tarfin Mobil’de Yenilik: Fiyat Teklifi İsteme Özelliği Şimdi Yayında

Tarfin Mobil, sunduğu yeniliklerle çiftçilerimizin hayatını kolaylaştırıyor. Fiyat teklifi isteme özelliği ile çiftçilerimiz, avantajlı girdi alışverişini deneyimliyor.

Devamını oku