taboola

Hereford İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Hereford İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir? 26.06.2022

Farklı ülkelerde, iklim koşullarında et üretimi için kullanılan ve yaygın olarak yetiştirilen hereford inekler, adını İngiltere’de Herefordshire bölgesinden alıyor. İnek ırkının kökeni Birleşik Krallık topraklarında yer alan bu yere dayanıyor. Günümüzde toplam 50 ülkede, beş milyonu aşkın safkan hereford ırkı olduğunu söyleyebiliriz. İngiltere’den dünyaya ihraç edilen ve 17. yüzyıl sonrasında dünyaya yayılmaya başlayan inekler, bugün Amerika’dan sonra en çok Güney Amerika’da bulunuyor. Ayrıca Japonya’dan Rusya’ya, İsrail’den İskandinavya ve Avustralya’ya kadar dünyanın dört bir yanında cinsin varlığı dikkat çekiyor. Hereford inekler hakkında daha detaylı bilgiyi Tarfin Blog yazımızdan alabilirsiniz. Tarfin, çiftçilerimize bilgi kaynağı oluşturmanın yanı sıra alışverişlerine destek olmak için de yanlarında yer alıyor. Tarfin Mobil aracılığıyla girdi ürünlerinin fiyatlarını anında görüntüleyebilir, karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca, Türkiye’nin dört bir yanındaki yetkili satış noktalarını ziyaret ederek, Tarfin aracılığıyla sipariş verebilirsiniz. Böylelikle, peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanmanız mümkün. Siz de Tarfin ile tarım ve hayvancılık işlerinize bereket katabilirsiniz. 
 

Hereford Sığır Özellikleri Nelerdir?

Peki hereford inek sığırı nedir? Sadece et amaçlı yetiştiriciliği yapılan ve yalnızca kendi buzağılarına süt veren hereford inekler, yemden yararlanma kabiliyetinin yüksek oluşuyla tanınıyor. Özellikle son yıllarda, et verimi nedeniyle ülkemize ithal edilen cins, çoğunlukla ithal gebe hereford düvesi alınarak yaygınlaştırılıyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Hereford Sığır Özellikleri Nelerdir? 

Geniş ve tüylü yüzleriyle ayırt edilen hereford sığırlarının temel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: 

  • Hereford türü inekler, genellikle kırmızı ve kahverengi renklerinde çeşitleniyor. 
  • Hayvanların başlarında, boyunlarında, alın, göbek altı, ayak ve kuyruklarında beyaz tüyler yer alıyor. 
  • Boynuzlu veya boynuzsuz olabilen hereford sığırların, boynuzları kısa ve küt şekilleniyor. 
  • Sakin ve uysal yapılarıyla tanınıyor. 
  • Her iklime adaptasyon yeteneklerinin bulunması, türün en önemli avantajını oluşturuyor. 
Hereford Sığırlarının Verimi Nasıldır? 
  • Mera ve açık besi hayvancılığı için elverişli olarak etiketleniyor. 
  • Hereford türünün iskelet yapısı oldukça güçlü ve sağlam görülüyor. 
  • Kas ve tırnakları da sağlam oluyor. 
  • Hereford etinin yağ oranı düşük, yumuşak ve kaliteli olarak tarif ediliyor. 
  • Ayrıca, geniş kemik yapısı sayesinde doğumları kolay oluyor. 
  • Annelik içgüdüsü oldukça iyi olan hayvanlarda buzağı ölüm oranı, bu nedenle kısmen daha az görülüyor. 
  • İştahın bir hayli açık olması, çabuk kilo alımını beraberinde getiriyor. 
  • Cinsin döl veriminin yüksek olduğu kayıtlara geçiyor. 

Dünyada sığır ırkları arasında en çok tercih edilen cins olan hereford, sağladığı tür avantajları sayesinde yetiştiricilerin tercihi olmaya devam ediyor. 

Hereford Sığırlarının Verimi Nasıldır? 

Boğaların cidago yüksekliği 140 ile 150 cm arasında değişiyor. İneklerde bu değer 130 ile 140 cm olarak karşımıza çıkıyor. Hayvanların canlı ağırlığı ise boğalarda 900 ile 1250 kilogram, ineklerde 600 ile 750 kilogram arasında oluyor. Hereford buzağılarının doğum ağırlığı, 33 ile 36 kg arasında kaydediliyor. Yağsız, yumuşak ve kaliteli et veren hayvanların etteki randımanı %70’i buluyor. Bu değer besi hayvanları için ortalamanın üstünde olduğundan, hereford dünyada et üretiminin en önemli kaynaklarından biri olarak gösteriliyor. 

Hereford İneklerinin Avantajları Nelerdir? 

Bu cins, et endüstrisinde sağladığı verimle öne çıksa da yetiştiriciler için farklı faydalarla da adından söz ettiriyor. Örneğin, hayvanların vücut ağırlığının hızlı artması, hem küçük hem de endüstriyel ölçekte yetiştirilebilmeleri, hemen her iklime uyum göstermeleri, kolay doğum yapmaları, döl veriminin yüksek olması ve etlerinin lezzetleri hereford inek yetiştirmek için ana nedenleri oluşturuyor. Ayrıca, bu cins, açık besi hayvancılığı için ideal bir seçenek oluşturuyor. 

Hereford Sığırların Bakımı Nasıl Olur? 

Hayvanlarının ahırının temiz ve kuru tutulması şart koşuluyor. Cereyanın önlenmesi, soğuk havanın kesilmesi için ahırdaki çatlaklar özenle onarılıyor. Ayrıca, inekler süt üretiminde kullanılmadığı ve buzağıları anneleri emdiği için, buzağı ve inekler ayrı bir bölmede tutuluyor. 

Hereford İneklerinin Avantajları Nelerdir?

Bu durumda, memede süt durgunluğu veya mastisis sorunu gelişmesi engelleniyor. Gerekli yem ve suyun verilmesinin yanında hereford ineklerin ek bakım gereksinimi bulunmuyor. Yalnız buzağılamadan birkaç gün önce hayvanların, doğum sonrasında da kalacağı ayrı bir bölmeye alınması tavsiye ediliyor. 

Hereford Ne Zaman Damızlık Olabilir?

Erken gelişen ırk, 16 aydan itibaren damızlık olarak kullanılabiliyor. Erken ve hızlı gelişim, yetiştiricilere avantaj vadediyor. Bu nedenle birçok hereford sahibi, hayvanlardan kısa sürede verim elde edebiliyor.

Cüce Hereford Var mı?

Ankara Üniversitesi kaynaklarına göre, hereford türünün cüce çeşitleri de bulunuyor. Cüce herefordlar akrabalı çiftleştirme sonucu elde ediliyor. Ancak yaygın olarak bulunduklarından söz etmek imkansız.

Hereford Boynuzları Nasıldır?

Hereford türünün boynuzları diğer türlerden oldukça farklı. Boynuzlar, yapısı gereği önce dışarıya, sonra öne doğru uzuyor. Açık renkli, kısa ve küt olan boynuzların her hayvanda olması gerekmiyor. Boynuzsuz Galloway boğaların kullanımıyla, boynuzu olmayan Hereford sürüsü oluşturuluyor. Günümüzde boynuzsuz herefordlar da boynuzlular kadar yaygın. Boynuzun hayvan özellikleri veya verimi açısından bir etkisi bulunmuyor.

Hereford İneklerin Dezavantajları Nelerdir?

Et verimi yüksek olmasına karşın, süt verimi çok düşük olan hereford inekler, süt için kullanılamıyor. Sütleri ancak kendi buzağılarını doyurmaya yetiyor. Ayrıca düvelerin meme bezleri sorun yaşamaya oldukça açık oluyor. Bu nedenle, yetiştiricilerin hayvanların bakımına ekstra özen göstermesi önem arz ediyor. Diğer taraftan, her ne kadar adaptasyon kabiliyetleri yüksek olsa da, çok soğuk ve ısıtılmayan ahırlar hayvanların hastalanmalarına neden olabiliyor. Ahırların her zaman kuru ve temiz tutulması ise esas gereklilikler arasında yerini koruyor.

Hereford Cinsi Hastalıklara Dirençli midir?

Uygun bakım ve yemlemeyle, hereford cinsi birçok hastalığa karşı mükemmel direnç geliştiriyor. Hatta birçok bulaşıcı hastalığa karşı duyarlı olmadıkları kayıtlara geçiyor. Ancak bakım yeterli olmadığında özellikle meme iltihabı gibi hastalıklar sıklıkla görülüyor.

Hereford Buzağılarının Hayatta Kalma Oranı Nedir?

Diğer inek türlerine göre annelik iç güdüsü oldukça gelişmiş olan cinsin doğumu da vücut yapıları dolayısıyla kolay geçiyor. Hem doğum hem de anaçlık avantajı nedeniyle, buzağılarda hayatta kalma oranı %99’ı buluyor. Bu da yetiştiriciler için canlı buzağı sayısının artması anlamına geliyor. Üstelik, buzağıların da uyum ve direnç kapasitesi yüksek oluyor. Birçok hayvan, buzağı dönemini sağlıkla geçirerek yetişkin oluyor.

Siyah Hereford Sığırı Olur mu?

Hereford ineklerinin kahverengi renklerde olduğu ve kimi bölgelerinde beyaz tüyler taşıdığı biliniyor. Oysa, nadiren de olsa, siyah hereford sığırı görülüyor. Ancak kırmızı-kahverengi türe oranla yaygın değil. Siyah hereford sığırlarda da kahverengilerde olduğu gibi baş, karın, ayak bileği ve kuyruk ucunda beyazlık yer alıyor.

Hereford İnekler Ne Kadar Yaşar?

Hayvanların ortalama ömrü 13-14 yıl sürüyor. Ancak et için kullanılan cins genellikle büyüdükten, kesim ağırlığına geldikten sonra mezbahaya gönderiliyor.

Hereford İnekler Sağılır mı?

Sütü sağılmayan cinslerden olan hereford ineklerin sütü buzağılarına bırakılıyor. Ancak düzenli emilmesi, sütün memede kalmaması önem arz ediyor. Memeleri oldukça hassas olan herefordlar hakkında, yetiştiricilerin biraz özen göstermesi şart koşuluyor.

share

Benzer Haberler

Badem Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.06.2022
Badem Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Badem yetiştiriciliği için iki farklı yol bulunuyor. Doğrudan araziye tohum ekerek veya aşılı fidanlarla dikim yaparak badem yetiştiriciliği yapılabiliyor.

Devamını oku
Tarımsal Drone Uygulamaları
26.08.2022
Tarımsal Drone Uygulamaları

Tarımsal drone uygulamaları dünyada her geçen gün artıyor. Peki zirai insansız hava araçları ile neler yapabilirsiniz? Hemen öğrenin!

Devamını oku
Tavuk Kümesi Nasıl Yapılır?
17.04.2022
Tavuk Kümesi Nasıl Yapılır?

Tavuk kümesi nasıl yapılır, hangi özellikleri taşımalıdır biliyor musunuz? Tarfin Blog tavuk kümesi hakkında bilgileri paylaşıyor.

Devamını oku