taboola

Sıvı Kükürt Nedir, Ne İşe Yarar?

Sıvı Kükürt Nedir, Ne İşe Yarar? 09.08.2022

Element formundaki sıvı kükürt, toprağın düzenlenmesi ve pH düzeyinin ideal forma getirilmesinde etkili bir ürün. Günümüzde birçok çiftçimiz tarafından toprak ıslahı için kullanılan sıvı kükürtleri sizler için inceliyoruz. Siz de sıvı kükürt ne işe yarar hakkında bilgileri Tarfin Blog üzerinden okuyabilirsiniz.

Tarfin sadece çiftçilerimizi doğru bilgi ile buluşturmakla kalmıyor. Aynı zamanda Tarfin Mobil üzerinden girdi fiyatlarını anında karşılaştırmanız mümkün. Hatta Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleriyle tarımsal girdi alışverişleri de yapabilirsiniz.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Sıvı Kükürt Nedir? 

Sıvı kükürt hakkında hazırladığımız yazıda, konuya dair birçok ayrıntıyı bulacaksınız: 

  • Sıvı kükürt nedir temel tanımı sizlerle paylaşıyoruz. 
  • Sıvı kükürt faydaları nelerdir, ne işe yarar ayrıntılı bilgi veriyoruz. 
  • Sıvı kükürt hangi bitkilerde kullanılıyor açıklayarak sizleri aydınlatıyoruz. 
  • Sıvı kükürt nasıl kullanılır genel yönerge ile yol gösteriyoruz. 
  • Toz kükürt mü sıvı kükürt mü sorusunu iki ürünün karşılaştırması ile cevaplandırıyoruz. 
  • Dekara ne kadar sıvı kükürt uygulanır, farklı uygulama yöntemleri üzerinden anlatıyoruz. 
  • Bitkilerde kükürt eksikliği belirtileri nelerdir bilgisi ile kükürt ihtiyacını belirlemenize yardımcı oluyoruz. 

Son olarak sıvı kükürt hakkında merak edilen soruları yanıtlandırıyoruz. Siz de Tarfin’in sıvı kükürt hakkındaki detaylı açıklamaları sayesinde tarımsal üretime bereket katabilirsiniz. 

Sıvı Kükürt Nedir? 

Sıvı kükürt nedir die merak ediyorsanız toplam kükürt (S) içeriği ortalama %80 olan, SO3 yani kükürtdioksit kaynağı olarak %200’e denk düşen elementel kükürt ürününe sıvı kükürt adı veriliyor. 

Peki kükürt nedir? Doğada bulunan kükürt elementinin saf ve mikronize hale gelmiş formu olan sıvı kükürt, elverişli tarım arazilerinde çiftçilerimize büyük fayda gösteriyor. Tarımsal üretim sırasında, toprağın ıslahı için kullanılan sıvı kükürt ürünü, bilinenin aksine SO3 formunda değil S içeriğinde hazırlanıyor. Böylelikle toprağın pH düzeyini düşürmek, tuzluluğu ve kireci gidermek için fayda gösterebiliyor. 

Sıvı Kükürt Faydaları Nelerdir? 

Tarımsal üretimde toprağın hazırlanmasına yardımcı olan sıvı kükürt maddesi sera örtüsüne zarar vermediği için hem tarla üretiminde hem de seracılıkta tercih edilebiliyor. Kullanım miktarı toprak pH düzeyine ve yapısına göre farklılaşan sıvı kükürtün faydaları şu şekilde sıralanıyor: 

  • Bitkilerin donmaya karşı direncini artırıyor. 
  • Gece - gündüz sıcaklık farkının yüksek olduğu yerlerde bitkilerin bu farktan etkilenmesini azaltıyor. 
  • Hem ekim öncesinde hem de ekim sırasında kullanılabilme avantajı sunuyor. Ayrıca tüm gelişim dönemlerinde tatbik edilebiliyor. 
  • Kök ve yapraklarda oluşan mantarlara karşı etki gösteriyor. 
  • Toprağın pH değerini ayarlamaya yardımcı oluyor. 
  • Organik tarım sürecinde kullanılabilen nadir ürünlerden olan sıvı kükürt, toprak ıslahını organik üretimde de mümkün hale getiriyor. 
  • Toprağın kirecini ve tuzluluk oranını kısa sürede düşürüyor. 
  • Ekinlerin daha kısa sürede olgunlaşmasına destek veriyor. 
  • Ekinlerin, topraktaki iz elementleri alımını kolaylaştırıyor. (Fosfor, azot, potasyum gibi besin elementleri ve demir, kobalt, mangan ve çinko gibi maddelerin emilimi sağlanıyor.)
  • Birçok zararlıyı ekinlerden uzak tutuyor. 
  • H ve B1 vitaminleri için destek sağlıyor. 
  • Sıvı kükürt elementel formda olduğu için sülfat gibi kükürt formlarından dört kat daha fazla etki gösteriyor. 
  • Aminoasitler, koenzimler, enzim ve proteinlerin sentezlenmesi için kükürt yapıtaşı olduğundan, kükürt desteği sayesinde bitkiler sağlıklı gelişiyor. 
  • Fotosentez ve solunum için gerekli enerjinin sağlanması, kükürt desteği ile mümkün oluyor.

Yukarıdaki bilgileri detaylı bir şekilde okuyarak kükürtün faydalarını öğrenebilirsiniz.

Sıvı Kükürt Hangi Bitkilerde Kullanılabiliyor? 

Hem meyve hem de sebze üretiminde çiftçilerimizin başvurduğu ürünlerden biri olan sıvı kükürt, turunçgil tarımında, şeker pancarı yetiştiriciliği, buğday, marul, domates, nohut üretiminde kullanılıyor. Ayrıca kiraz yetiştiriciliği, ceviz, patlıcan, kavun, karpuz, arpa, salatalık, sarımsak, fındık, havuç, şalgam, patates, turp, üzüm, soğan, fasulye, mısır, lahana ve kabak üretiminde uygulanabiliyor.

Peki domatese sıvı kükürt ne zaman atılır? Domates bitkilerine sıvı kükürt uygulaması, genellikle domateslerin genç yaşlarındayken, hastalık riski yüksek dönemlerde veya hastalık belirtileri görüldüğünde başlanıyor. Akşamüstü veya serin hava koşullarında uygulama yapılarak, bitkilerin yapraklarına dikkatlice püskürtülmesi önem taşıyor. Bu uygulama, külleme hastalığı gibi mantar hastalıklarına karşı etkili bir koruma sağlayarak domates hasadını koruma açısından önemli olduğu biliniyor.

Sıvı Kükürt Nasıl Kullanılır? 

Bir kapta sulandırılarak seyreltilen ve bu şekilde kullanıma hazır hale gelen sıvı kükürtler için genellikle 1’e 3 oranında su ekleniyor. Kullanım aracı içine boşaltılarak iyice karıştırılan sıvı kükürtün bir gün içinde kullanılması gerekiyor. Eğer bu süre içinde kullanılmazsa taşlaşarak kullanılamaz hale geliyor. Ancak kullanım dozu ve şekli markadan markaya değişebileceği, önerileri farklılaşacağı için, aldığınız sıvı kükürtün etiketinde verdiğimiz genel bilgiye aykırı bir kullanım tavsiyesi yer alıyorsa, onu dikkate almalısınız. 

Sıvı Kükürt Faydaları Nelerdir? 

Toz Kükürt mü Sıvı Kükürt mü?

Toz kükürtün kullanımı ve uygulaması daha çok çaba gerektiriyor. Oysa sıvı kükürtün kullanımı ve uygulaması için hiçbir makineye, alete, ekipmana gerek duyulmuyor. Hem damlama sulama hem de yağmurlama sulama sistemleriyle uyum içinde kullanılabilen ürün, toz kükürtün neden olduğu solunum zorluğu gibi sonuçlar yaratmıyor. (Damlama sistemde tortu veya çökme yapmayan sıvı kükürt, bu sayede sulama memelerini tıkamıyor. Böylelikle çiftçilerimiz sulama kanallarının tıkanma endişesi olmadan toprağı ıslah edebiliyor.) Buna ek olarak, taşınması, depolaması ve sevk etmesi de oldukça kolay olduğu için çiftçilerimiz çoğunlukla sıvı kükürtü tercih ediyor. 

Dekara Ne Kadar Sıvı Kükürt Uygulanır? 

Sıvı kükürt uygulama miktarı, uygulama yöntemine göre değişiyor. Genel olarak damlama sulama yöntemiyle dekara 0,5 litre, yapraktan püskürterek uygulamada 250 ml sıvı kükürt veriliyor. Uygulamalar ortalama 25 gün arayla tekrarlanıyor. Ayrıca toprağın pH değerini ideal düzey olan 6.5’a getirmek için yapılan çalışmalarda, önce mutlaka toprak pH değerini bilmek ve ara ara ölçümleri tekrarlayarak kontrol etmek gerekiyor. 

Bitkilerde Kükürt Eksikliği Belirtileri Nelerdir? 

Sıvı kükürt gibi kükürt bileşenli içerikler, toprak ıslahının yanı sıra bitkilerin kükürt ihtiyacını gidermekte de kullanılıyor. Bitkilerde kükürt eksikliği belirtileri ise şöyle sıralanıyor: 

  • Tahıllarda kükürt eksik olduğunda bitkilerde genç yapraklardan başlayarak kloroz ortaya çıkıyor. Bununla beraber büyüme geriliyor, dik görünüm alan bitkide çiçek oluşumu azalıyor. Ayrıca nekrotik lezyonlar dikkat çekiyor. 
  • Pancar ve ıspanak gibi bitkiler söz konusu olduğunda genç yapraklar küçük kalıyor ve tamamen sararıyor. 
  • Baklagillerde azot eksikliği benzeri belirtiler baş gösteriyor. 
  • Pamukta, genç yaprakların damarları arasında sararma ve solma öne çıkıyor. Hatta kloroz bütün bitkiyi sarabiliyor. 
Sıvı Kükürt Nasıl Kullanılır? 
  • Soğan ve pırasa gibi ekinlerde genç yapraklar sararıyor. 
  • Domates yetiştiriciliği sırasında normal büyüme devam ettiği için kükürt eksikliğini fark etmek daha zor oluyor. Ancak dikkatle bakıldığında genç yapraklarda küçülme, sarımsı renk değişiklikleri ortaya çıkıyor. 
  • Tütünde genç yaprakların orta damarlarından itibaren sararma başlıyor. Sonra tüm yaprak sararıyor. Yaprak ayası normalden daha küçük ve uçları aşağı doğru sarkık oluyor. 
  • Meyve ağaçlarında, kükürt eksikliği olduğunda yapraklar sararıyor ve meyveler normalden küçük, kalın kabuklu oluyor. 

Sıvı kükürt gübresi ne işe yarar?

Sıvı kükürt gübresi sayesinde toprak yumuşuyor. Kükürt eksikliği giderilirken toprak ıslahı gerçekleşiyor. Ayrıca toprak ısısının ayarlanması, erken olgunlaşmanın gerçekleşmesi sağlanıyor. Buna ek olarak toprağın su tutma kapasitesi de sıvı kükürt kapasitesi ile yükseliyor. Hem toprak hem de ekin için faydalı olan sıvı kükürt, çiftçilerimiz tarafından kolay uygulanabilme avantajıyla tercih ediliyor.

Sıvı kükürt ilaçlama sistemleri ile kullanılabilir mi?

Evet, sıvı kükürtün içeriği 1 mikrondan daha küçük olduğu için damlama ve yağmurlama sulamanın yanı sıra ilaçlama sistemleriyle beraber de kullanılabiliyor. Aletlere, ekipman ve başlıklara zarar vermiyor.

share

Benzer Haberler

İneklerde Kaşıntı Neden Olur?
12.11.2023
İneklerde Kaşıntı Neden Olur?

İneklerde kaşıntı birçok farklı hastalığın belirtisi olabiliyor. İnekler neden kaşınır, nedenleri nelerdir öğrenmek için tıklayın.

Devamını oku
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?
29.12.2022
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri neler öğrenmek için hemen tıklayın. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tarım bilgileri Tarfin Blog'ta.

Devamını oku
Nar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
23.10.2022
Nar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Nar yetiştiriciliği tropik ve subtropik iklim alanlarında yapılıyor. Peki nar yetiştiriciliği nasıl yapılır, nar sulama ister mi? Tüm sorularınızın yanıtları için tıklayınız.

Devamını oku