taboola

Sığır Löykozu Nedir?

Sığır Löykozu Nedir? 03.01.2024

Sığırların karşılaştığı yaygın sağlık sorunları arasında önemli bir yere sahip olan sığır löykozu, viral bir hastalıktır. Bovine Enzootik Leucosis olarak literatürde anılmaktadır. Bu hastalık özellikle süt sığırı hayvanlarında yaygın olarak görülür ve çeşitli organlarda tümör oluşumlarıyla karakterize edilir. Siz de sığır löykozu hakkında detaylı bilgiyi Tarfin Blog aracılığıyla alabilirsiniz. Tarfin, tarım ve hayvancılık sektöründe ihtiyaç duyulan ürün ve hizmetleri karşılamak amacıyla mobil platformunda geniş bir yelpaze sunmaktadır. Siz de girdi alışverişlerinizde Tarfin Mobil üzerinden peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Tarfin, tarım ve hayvancılık sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden ve bu alandaki ihtiyaçları karşılayan bir platform olarak, çiftçilerimize uygun ve etkili çözümler sunmaktadır. Siz de Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce Tarfin çiftçisinden biri olmak için size en yakın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz. 

Sığır löykozu hakkında yazımızda bulabileceğiniz detaylar; 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Sığır Löykozu Çeşitleri Nelerdir?
  • Sığır Löykozu Belirtileri Nelerdir?
  • Sığır Löykozu Nasıl Bulaşır? Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Tüm dünyada, özellikle Amerika ve Avrupa kıtalarında görülen sığır löykozu ekonomik kayıplara yol açan ve ihmal edilmemesi gereken bir hastalık. Siz de hayvanlarınız için hastalık hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. 

Sığır Löykozu Çeşitleri Nelerdir?

Sığır löykozu, tümoral bir hastalıktır. Bu hastalık, lezyonların yerleştiği oranlara, hayvanların yaşına ve klinik tabloya göre farklı belirtiler gösteriyor, değişen isimlerle anılıyor. Hastalığın beş farklı klinik formu bulunmakta: 

  • Enzootik Viral Löykozis (Erişkin sığırlarda görülen sığır löykozu): Genellikle 5-8 yaşları arasında görülen bu sığır löykozu, tüm dünyada yaygın olarak görülüyor. Bu nedenle Avrupa Birliği ülkelerinde damızlık hayvanlar, hastalık için ithalat sırasında teste tabi tutuluyor. Etkeni retroviruslardan bovine leukemia virus (BLV) olan hastalık, sadece sığırlar için tehlikeli görülüyor. Enfekte olan bir sığır ömrü boyunca taşıyıcı olarak görülebilirken çevresel faktörler nedeniyle virüs hastalık yapıcı hale dönüşebiliyor. Hayvanların yalnız etinde değil, kanında, tümör oluşan dokularında, sütünde ve idrarında bulunabilen virüs, çoğunlukla salya ve burun akıntısıyla bulaşmıyor. Ayrıca sperm sıvısı da virüs taşıyıcı özellik göstermiyor. Bu nedenle taşıyıcı olan hayvanlar, suni tohumlamada kullanılabiliyor. 
  • Sporadik Juvenil Löykozis: 6 aylıktan küçük buzağılarda görülüyor.
  • Sporadik Timik Löykozis: 2 yaşından küçük genç sığırlarda meydana geliyor. 
  • Sporadik Deri Löykozu: Genç sığırlarda ayırt ediliyor. Deri üzerindeki lezyonlar ile karakterize ediliyor.
  • İyi Huylu Lenfositozis: Bu form, genellikle iyi huylu bir şekilde seyreden lenfosit artışı ile belirleniyor. 
Sığır Löykozu Çeşitleri Nelerdir?

Sığır Löykozu Belirtileri Nelerdir?

Sığır löykozu belirtileri genellikle 4-8 yaş arası erişkin sığırlarda ortaya çıkıyor. En sık görülen semptomlar ise zayıflama, verim düşüklüğü ve lenf düğümlerinde ağrısız, yangısız simetrik şişlikler olarak sıralanıyor. Ağrısız olsa da, hayvanlarda lenf düğümlerinde basınca bağlı fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Bazı durumlarda ise sığırlarda belirgin belirti görülmese de hastalık laboratuvar testleri ile teşhis edilebiliyor. İşte tüm detaylarıyla sığır löykozu belirtileri; 

  • Sığır löykozu belirtileri genellikle yüz çevresinde ortaya çıkıyor. Çene altı ve göz yuvarlağı arkası lenf nodüllerinde şişmeler meydana geliyor.
  • Lenf düğümlerindeki büyümeler, rektal veya vajinal muayene sırasında da tespit edilebiliyor.  
  • Hayvanlarda tümörlere bağlı kilo kaybı görülüyor.
  • Süt veriminde düşüş meydana geliyor. 
  • Zaman zaman ateş yükseliyor. 
  • İştahsızlık da sığır löykozu durumunda beklenen belirtiler arasında yer alıyor. 
  • Hayvanların kondisyonlarında gerileme meydana geliyor. 
  • Anemi, atipik sığır löykozu belirtileri arasında sayılıyor. 
  • Nadiren nabız değişimi gözleniyor. 
  • Yemek borusuna basınç yapan bir tümör olması durumunda solunum güçlüğü ve hırıltılı soluma meydana geliyor. 
  • Hastalık ile beraber mastitis görülme olasılığı da artıyor. 
  • Omuriliğe etki eden tümörler ise felce yol açabiliyor. 

Hastalığın ilk aşamasında, yani hayvanın tam olarak hasta hissetmediği dönemde, sorun kan testleri ve özel testlerle hastalığı teşhis edilebiliyor. Veterinerlerin hastalığın erken dönemlerini yakalayabilmek için düzenli olarak kan testleri yapması gerekiyor. Sığırlarda lenf yumrusu büyümesine neden olan başka inek hastalıkları da var. Bunlar arasında tüberküloz, aktinobasillozis ve theileriozis bulunuyor. Bu nedenle doğru teşhis için sığırların lenf yumrusu sorunlarıyla ilgili olarak, veteriner tarafından yapılan testlere başvurulması önem taşıyor. (Kaynak)

Sığır Löykozu Nasıl Bulaşır? Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Sığır Löykozuna sebep olan retroviridae ailesine ait virüs, kan, operasyonlar ve kan emici böcekler aracılığıyla bulaşabiliyor. Virüsün en yaygın bulaşma şekli, enfekte iğnelerin kullanılması olarak not düşülüyor. Ayrıca özellikle yeterli düzeyde ağız sütü almayan buzağılarda sütle bulaşma ile yayılıyor. 

Sığır Löykozu Belirtileri Nelerdir?

Hastalığa karşı etkili bir korunma stratejisi izlemek önemli görülüyor. Bu bağlamda, enfekte hayvanların ayırt edilmesi için testler uygulanması, düzenli kontrollerin yapılması gerekiyor. Enfekte hayvanlar izole edilirken uygun aşılama programları ile düzenli olarak aşılama öneriliyor. Ayrıca kan alımı, kısırlaştırma, boynuz kesme gibi işlemlerde kullanılan aletlerin steril olmasına özen gösterilmesi tavsiye ediliyor. Hatta küpeleme sırasında bile sığır löykozu bulaşabiliyor. Bu nedenle sürü sahiplerinin hastalık hakkında bilgilenmesi şart olarak görülüyor. 

Sığır löykozundan korunmak için kızgınlık dönemindeki hayvanların kanlı vajinal akıntıları gözlenmeli ve bu inekler sürüden ayrılmalı. Sürüye yeni katılan hayvanların ise en az 4 hafta ayrı tutulmalı ve test sonuçlarında negatif görülene dek kesinlikle diğer hayvanlarla temaslarına izin verilmemeli. Sığır löykozu hayvanlar arasındaki direkt temastan da bulaşabildiği için özellikle ithal hayvanlar sürüye katılmadan önce test yapılması büyük önem arz ediyor. 

Sığır löykozuyla mücadele etmek, sığır sağlığını korumak ve sürü verimliliğini artırmak için bu önlemlere dikkat etmek hayati öneme sahip. Sağlıklı bir sığır sürüsü için düzenli veteriner kontrolleri ve koruyucu önlemler, uzun vadeli başarı için temel unsurları arasında yer alıyor. Ülkemizde ihbarı mecburi hayvan hastalıkları arasında yer alan sığır löykozu için karantina ve dezenfeksiyon mevzuatları uygulanıyor. (Kaynak)

Sığır Löykozu testi nasıl yapılır?

Hastalığın tanısını koymada yardımcı olan testler arasında kan testleri yer alıyor. Ayrıca lenfosit kültürün mikroskopta test edilmesi, sütün incelenmesi sonuç verebiliyor. Spesifik antikorlar, lenfosit artışı, klinik semptomlar, laboratuvar muayenesi ve fiziki bulgular bir arada değerlendirilerek teşhis gerçekleştiriliyor.

Sığır Löykozu aşısı var mı?

Yapılan testler inaktive virüs aşılarının olumlu sonuçlar verdiğini gösteriyor. Henüz deneme aşamasındaki bu aşılar ticari olarak satışa sunulmuyor. Diğer bir deyişle günümüzde sığır löykozu hastalığına dair piyasada herhangi bir aşı bulmak maalesef mümkün görünmüyor. Gelecek yıllarda laboratuvar başarısı gösteren aşıların piyasaya çıkması umut ediliyor.

Sığır Löykozu insana bulaşır mı?

Hayır, sığırdan insana geçtiğine dair bir veri bulunmuyor. Hatta ilgili etken virüs, koyun-keçi çiçeği virüsü ile akraba olmasına rağmen, hasta sığırlardan koyun ve keçilere bulaşma gerçekleşmiyor. Hatta hasta koyun ve keçilerden de sığırlara geçen bir sığır löykozu vakası bulunmuyor.

Sığır Löykozu ölüme sebep olur mu?

Sığır löykozu ölüme sebebiyet veren hastalıklar arasında kategorize ediliyor.

Sığır Löykozu gebe anneden yavruya geçer mi?

Evet sığır löykozu hastalığının gebe annelerden yavrularına geçtiği bildiriliyor. Enfekte anneden doğan yavru buzağıların kontrol altına tutulması şart görülüyor. Öyle ki 6 aylık olana kadar, sadece negatif test veren inekler sürü içine salınabiliyor.

share

Benzer Haberler

İnek Neden Öksürür?
02.08.2023
İnek Neden Öksürür?

İnek neden öksürür, nasıl teşhis ve tedavi edilir sorularınız Tarfin Blog'ta yanıtlanıyor. İneklerde öksürük hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler için tıklayın.

Devamını oku
Çay Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
17.04.2021
Çay Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çay yetiştiriciliği nasıl yapılır, çay yetiştiriciliğinin incelikleri nelerdir sizler için araştırdık. Çay yetiştiriciliği hakkında bilgiler Tarfin Blog'ta.

Devamını oku
Mehmet Memecan
23.10.2019
Tarfin’in Kurucusu Mehmet Memecan Uluslararası Seçim Paneli'nde Endeavor Girişimcisi seçildi.

Mehmet Memecan Endeavor Girişimcisi Seçildi

Devamını oku