taboola

Mars’ta Tarım

Mars’ta Tarım 18.05.2021

Dünyada hızla tükenen kaynaklar, verimsizleşen araziler, azalan su, kızıl gezegen Mars’ta yeni yaşam kolonileri kurma ihtimalini bilim insanlarının gündemine taşıyor. Yaşamın bir parçası olan yemek için ise Mars’ta tarım yapılabilir mi sorusu akla geliyor. Uzmanlar, 2016 yılında Mars topraklarının tarıma elverişli olabileceğini açıklayarak tarımsal üretimde yeni bir kapı araladı. Issız gezegende verimli tarım vahaları kurmak için bugün araştırmalar titizlikle yürütülüyor. Dünyanın yakından takip ettiği Mars’ta tarım süreci, her geçen gün atılan yeni adımlarla umut veriyor. Mars’ta tarım projelerinin ilham verdiği çalışmalar, dünya üzerinde de tarıma yeni bir yön çiziyor. Topraksız tarım gibi yeni nesil birçok uygulama, dünyada tarım trendleri arasında yer alırken bir yandan uzay çalışmaları için geliştirilmeye devam ediyor. 

Mars'ta Tarım Mümkün mü?

Mars'ta Tarım Mümkün mü?

Mars’ta tarım yapmak üzerine hazırlanan birçok farklı proje bulunuyor. Deneyler ve yapılan araştırmalar, Mars üzerinde tarım yapılabileceği konusunda umut verse de aşılması gereken birçok engel olduğu biliniyor. Mars’ta bulunan toprak demir oksit içeriyor, düşük hava sıcaklığı, buz kütleleri, radyasyon gibi sorunlar, şimdilik gezegeni tarıma elverişsiz kılıyor. Öncelikle Dünya üzerinde güneş enerjisinin karbondioksit ve diğer gazlar tarafından tutulması ile meydana gelen sera etkisinin taklit edilmesi gerekiyor. Ancak bilim insanları bu engellerin tek tek aşılabileceğini müjdeliyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Nasa’nın ilgili haberine göre, aerojel levhalar ile Mars üzerinde tarım yapma araştırmaları sürdürülüyor. Harvard Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından yapılan aerojel, %99 hava içeriyor ve katı yapıda sunuluyor. Yalıtım sağlayan malzeme, yarı saydam olması sayesinde güneş ışınlarını filtreliyor, radyasyonu bloke edebiliyor. Hem bir yapı malzemesi olan hem de tarıma zemin hazırlayacak levhalar, Mars yüzeyindeki buzu eritecek sıcaklığı yaratma ihtimalini güçlendiriyor. Levhaların, bitkileri ve insanları Güneş’in radyasyonundan koruyabilmesi için araştırmalar devam ediyor. Mars’ta tarımı riskli kılan birçok faktör tek tek egale edilmeye çalışılıyor. Bunlardan bir diğeri ise Dünya kaynaklı bakterilerin Mars’a taşınma olasılığı… Bu nedenle çalışmalar büyük bir hassasiyetle yürütülüyor ve ancak uzun vadede sonuç vereceği ifade ediliyor. 

Icarus Dergisi’nde yayımlanan Challenging the Agricultural Viability of Martian Regolith Simulants adlı makaleye göre, Biyokimyacı Andrew Palmer ve Florida Teknoloji Enstitüsü'ndeki uzmanlar, kontrollü koşullarda Mars’ı taklit ederek tohum ekiyor. Çöl topraklarında besin desteği ile filizlenen ve büyüyen ekinler, sonrasında bir hafta içinde ölüyor. Mars toprağının pH düzeyi 9.5 civarında hesaplanıyor, bu koşulların bitkileri öldürdüğü düşünüldüğü için pH’ı düşürmek için sülfürik asitle toprak işlemden geçiriliyor. Bu kez iki hafta fidelerin canlı kalması sağlansa da maalesef ekinler yeniden can veriyor. Mars toprağında yer alan kalsiyum perklorat eklendiğinde ise tohumların hiç canlanmadığı not düşülüyor. Villanova Üniversitesi'nden Edward Guinan, Mars’ta tarımın önündeki en büyük engelin toprakta bu toksik tuz çeşidi olduğunu vurguluyor. Ancak durum ümitsiz değil, art arda gerçekleştirilen araştırmalarda, soya fasulyesine benzer bir ekin olan güve fasulyesinin Mars’a benzer koşullarda yetiştiği kayıtlara geçiyor. Henüz çok sağlıklı verim alınmasa da, Mars’ta özellikle yeşilliklerin, değiştirilen toprak içeriği sayesinde üretilebileceği belirtiliyor. 

Mars'ta Hangi Bitkiler Yetiştirilebilir? 

Mars'ta Hangi Bitkiler Yetiştirilebilir? 

Harvard Üniversitesi bünyesinde yapılan Mars Bahçeleri çalışması, Mars’ta tarım yaparken hangi bitkilerin yetiştirilebileceği sorusuna yanıt veriyor. 2017 yılında başlayan çalışma kapsamında 45 farklı bitki Mars yüzeyindekine benzer bir toprakta test ediliyor. Özellikle şerbetçiotu ve arpa türevleri olan bitkiler üzerinde yapılan deneyde, diğer sebzeler için de denemeler gerçekleştiriliyor. Sonuçlar, Mars’ta ışık azlığı nedeniyle domates, fasulye, bakliyat, mısır ve kök bitki yetiştiriciliği yapmanın şimdilik imkansız olduğunu gösteriyor. Tatlı patates, havuç ve patatese göre yetiştirilme ihtimali biraz daha yüksek görülen bir sebze olması ile diğer kök sebzelerden ayrılıyor. Ancak yapılan çalışmalar, karahindiba, marul, roka, ıspanak, börülce, sarımsak, lahana, soğan, bezelye ve küçük saksı bitkilerinin Mars’ta yetiştirilebileceğini gösteriyor. 

Mars'ta Sera Tarımı Yapılabilir mi? 

Mars'ta Sera Tarımı Yapılabilir mi? 

Yapılan sera çalışmaları, sera yetiştiriciliği aracılığıyla, Mars’ta yetiştirilmesi mümkün görülmeyen bazı sebzelerin üretilebileceği göz önüne seriliyor. Geçtiğimiz yıllarda Arizona Üniversitesi ve NASA işbirliği ile hazırlanan şişirilebilen portatif sera modelleri Dünya halklarına tanıtılmıştı. Şişirilebilir sera sistemi, Mars üzerinde sera tarımı yapılabileceği konusunda umut veriyor. Sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra su ve atık dönüşümü de sağlayan sera modeli, astronotların saldığı karbondioksiti ise bitkilerin fotosentezinde kullanmayı amaçlıyor, böylece oksijen üretimi sağlanıyor. Hidroponik bitki büyüme odası şeklindeki seralarda doğal ve yapay LED ışık sistemlerin kullanılıyor. Böylelikle güneş ışınlarından yararlanabilmek ve elektrik tasarrufu mümkün hale geliyor. 

Mars’taki seraların toprağı nereden bulacağı ise bir başka araştırmanın konusu oluyor. UGA Jeoloji Bölümü’nde çalışmalara konu olan toprak işlemleri, toprağın mineral yapısını ve tuzluluğunu ideal düzeye getirmeyi amaçlıyor. Ayrıca insan sağlığı için zararlı olan bileşenlerin topraktan ayrıştırılması gerekiyor. İnce atmosfere rağmen, Mars’ta toprağın nitrojen, fosfor ve potasyum gibi bileşenleri içerdiği biliniyor. Temel besin gereksinimlerini karşılayacak toprak yapısı henüz üretilebilmiş olmasa da denemeler devam ediyor. UGA öğretim üyeleri, bu çalışmaların Dünya’daki zorlu alanlarda, kötü toprak içeriklerinde ekin yetiştirme konusunda çare üretebileceğini not düşüyor. 

Mars Çalışmaları Dünya’da Tarımı İyileştirebilir 

Utah State Üniversitesi araştırmacıları ise Mars’ta tarım için azot ve nitrojen sorunlarının  göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatıyor. Ekinlere besin sağlayacak gübre çeşitleri  Mars için hala büyük bir muamma olma özelliğini koruyor. Mars’a gübre fabrikası kurmak gibi bir seçenek olmadığı için bu sorunu çözmek üzerine bugün milyonlarca dolarlık araştırma yatırımları gerçekleşiyor. Araştırmacılar, çalışmaların başarılı sonuç vermesi durumunda Sahra Çölü’nün bile cennet bahçesi olabilecek düzeyde verime ulaşabileceğini belirtiyor. Mars'taki gıda üretimi sorunlarının üstesinden gelmenin Dünya'daki bazı tarım problemlerinin çözülmesine yardımcı olacağı da araştırmacıları heyecanlandırıyor. 

Uzmanlar, Mars’ta tarım yapmanın bildiğimiz tarım yöntemlerinden daha karmaşık olduğu konusunda hemfikir. Gezegenin üstünün toprakla değil, bir toz tabakası ile kaplı olması, buluşların Dünya’da da ezber bozacağını ispat ediyor. Üretilen ekinlerin meyve vermemesi, bazı tohumların hiç çimlenmemesi, yetişenlerin verim sunmaması olumsuz sonuçlar gibi görünse de geleceğin tarım araştırmaları için geniş bir kaynak oluşturuyor. Başarısız her çalışma, Mars’ta tarım yapabilmek için kaynak olacak başarılı bir girişime karşılık geliyor. Ağır metallerin, radyasyonun, gübrelemenin ve sulamanın şimdilik Mars için sorun olduğu aşikar ancak biyologların, jeologların, fizikçilerin ve uzay bilimcilerinin çalışmaları hızlanarak her geçen gün sürüyor. İyi haberler ise yetiştirilmesi başarılan sebzelerin yendiğinde güvenli olduğunun analiz edilmesi. Yani az miktarda üretim, nadir başarılı çalışmada ele geçiyor ancak mahsulleri tüketmek güvenli. Ayrıca, Dünya’daki hava kirliliği dikkate alındığında sera ortamında, deneyde yetiştirilen sebzelerin herhangi bir saksı sebzesinden daha temiz olduğunun altı çiziliyor. Çalışmacılar, geleceğin dünyasında Mars’ta tarım olacağından artık emin, yalnızca biraz daha zaman gerekiyor. 

Dünya topraklarındaki zor koşullarla baş edebilmek, toprağı bereketlendirerek çiftçilik yapabilmek için Tarfin yanınızda. Tarfin mobil uygulamasını indirerek gübre, tohum fiyatlarını karşılaştırabilir, seçiminizi yaparak Tarfin satış noktaları aracılığıyla alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Siz de Tarfin ile hemen tanışabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Antraks - Şarbon Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
23.10.2021
Antraks - Şarbon Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Antraks şarbon hastalığı olarak da biliniyor. Hayvanlarda salgın oluşturabilen şarbon hastalığı nedir, belirtileri nedir hemen öğrenin!

Devamını oku
İnek Sütü Sağma Makinesi Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
22.01.2022
İnek Sütü Sağma Makinesi Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

İnek süt sağma makineleri, çiftçilerimizin hem iş gücünden hem de zamandan tasarruf etmelerini sağlıyor. İnek sütü sağma makinelerini tanıyın!

Devamını oku
Kampanya stoklarla sınırlıdır
21.01.2024
Tarfin'den 30 Çuval Granül Üre Alana 1 Çuval Hediye Kampanyası

30 Çuval Granül Üre Alana 1 Çuval Hediye!

Devamını oku