taboola

İklim Değişikliğinin Tarıma Etkileri Nelerdir?

İklim Değişikliğinin Tarıma Etkileri Nelerdir? 09.11.2023

Dünyada insanlığın hüküm sürdüğü yıllar boyunca yaşanan değişim, iklimi de kapsıyor. Çevre ve su kirliliği gibi problemlerle beraber, günümüzde iklim değişikliği çağın en önemli sorunları arasında. Elbette iklim değişikliğinin tarıma etkileri de yaşamı tehdit eden bir diğer faktör. Peki iklim değişikliği tarımı nasıl etkileyecek? Bu sorunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. Diğer taraftan, tarımsal üretimde ihtiyaç duyduğunuz girdiler için Tarfin Mobil yanınızda. Peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri bulunduran sistem sayesinde siz de ihtiyaçlarınızı ertelemeden hemen girdi alışverişi yapabilirsiniz. Üstelik girdi fiyatlarını uygulama üzerinden anında görüntülemeniz, size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarını hızla bulmanız mümkün. Siz de Tarfin ile gücüne güç katan çiftçilerimiz arasında yer almak için hemen size en yakın yetkili satış noktasına başvurabilirsiniz! 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • İklim Değişikliğinin Tarımsal İşletmelere Etkileri Nelerdir?
  • İklim Değişikliğinin Tarıma Etkileri Karşısında Mücadele Nasıl Olmalı?

Peki iklim değişikliğinin tarıma etkileri neler? Öncelikle değişimin daha sıcak ve daha az yağışlı koşulları beraberinde getirdiğini belirtmeliyiz. Bunun yanında ekstrem meteorolojik olayların görülme sıklığının artması bekleniyor. Su kaynakları azalırken kuraklık şiddetinde artış olması olası. Diğer taraftan su ve toprak kalitesinde bozulma, biyolojik çeşitlilikte azalma, ekolojik alanlarda kayma mümkün. Tüm bu sebeplere bağlı olarak tarımsal üretimde ve ürün kalitesinde azalma olacağı öngörülüyor. Elbette hastalık ve zararlılarda artış, gübreleme ve ilaçlama sorunları, sürdürülebilir gıda problemlerinin de gözlenmesi bekleniyor. (Kaynak)

İklim Değişikliğinin Tarımsal İşletmelere Etkileri Nelerdir?

İklim değişikliği, tarımsal işletmeleri de oldukça fazla etkiliyor.. Bu etkileri şöyle özetleyebiliriz; ekim-dikim problemleri, hasat-harman sorunları, toprak işleme zorlukları, gübrelemede çeşitli engeller, ilaçlama zorlukları, kültürel problemler (çapalama, budama vb.). Buna ek olarak tarımsal işletmelerin verimde azalmalar, kalite sorunları, su temini ve sulama sorunları, bitkisel çeşitlilik sorunları, aynı zamanda artan CO2 konsantrasyonlarının bitki büyümesini artırması gibi problemlerle yüz yüze gelmesi bekleniyor. 

İklim Değişikliğinin Tarıma Etkileri Karşısında Mücadele Nasıl Olmalı?

Söz konusu iklim değişikliği ile mücadele olduğunda, iki temel yaklaşım kabul görüyor. Bunlar; azaltım ve uyumdur. Azaltım politikaları, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlarken çoğunlukla sera gazı emisyonlarının azaltılması ile ilişkilendiriliyor. Uyum politikaları ise iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle başa çıkmayı hedefliyor.

İklim Değişikliğinin Tarımsal İşletmelere Etkileri Nelerdir?

Tarım alanında azaltım politikalarına örnek olarak toprak karbonu depolama kapasitesini artırmak için tarla ve otlak yönetiminin sağlanması verilebiliyor. Ayrıca toprakların ve bozulmuş tarım arazilerinin restorasyonu bu kapsamda değerlendiriliyor. Buna ek olarak metan gazı (CH4) emisyonlarını azaltmak için geliştirilmiş çeltik yetiştiriciliği teknikleri, besi hayvanı ve gübre yönetimi; azot oksit (N2O) emisyonlarını azaltmak için geliştirilmiş azotlu gübre uygulamaları, sığ toprak işlemeli tarım uygulamaları azaltma yöntemlerinden bazıları oluyor. Bu uygulamalar, toprak erozyonunu azaltırken fosil yakıtların kullanımını düşürüyor. Bu da topraktaki karbon depo kapasitesini artırarak ürün verimliliğini artırmaya yardımcı oluyor.

Sera gazı emisyonlarının azaltılması, karbon yakalama ve depolama yeteneği olan ekosistemlerin iyileştirilmesi ile mümkündür. Bu ekosistemleri iyileştirme çalışmalarının ormanlar, sulak alanlar, deniz ve kıyılar, çayırlar, tarım alanları ve turbalıklarda yapılması gerekiyor. Ekosistem bazlı uyum çalışmaları alanında su akışının ve su kalitesinin yönetilmesi, arazi eğimlerinin düzeltilmesi, su akışlarının yeniden ele alınması gibi maddeleri sayabiliriz. Ayrıca, tarımsal biyolojik çeşitliliğin korunması için özel alanlar oluşturulması da adaptasyon çalışmaları arasında yer alıyor. 

İklim Değişikliğinin Tarıma Etkileri Karşısında Mücadele Nasıl Olmalı?

İklim değişikliğinin tarıma etkilerinin yaşamda daha az hissedilmesi için bugün de yapılan çalışmalar var. Örneğin yağmur hasadı bunlardan ilki. Su tasarruf tedbirleri, toprak işlemede azaltma, doğrudan ekimin teşvik edilmesi, damlama sulama gibi verimli yöntemlerin kullanımı iklim değişimine neden olan sorunları yavaşlatmak için birer adım niteliğindedir. Rüzgar perdesi, gübreleme programında değişiklik, kuru tarıma özendirme çalışmaları, arazi tapulaştırma girişimleri de bu kapsamda ele alınabiliyor. 

share

Benzer Haberler

Kenan Özayvaz: “Gelir Korumalı Paket ile Kar Ettik. Bundan Sonra Tüm Alışverişler Tarfin’den”
12.10.2023
Kenan Özayvaz: “Gelir Korumalı Paket ile Kar Ettik. Bundan Sonra Tüm Alışverişler Tarfin’den”

Tarfin ile toprağına bereket katan Kenan Özayvaz, Gelir Korumalı Paket ile elde ettiği avantajı anlatıyor.

Devamını oku
Fındık Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
28.02.2022
Fındık Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Fındık toplama makinesi nasıl çalışır merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. Fındık toplama makinesi bilgileri için tıklayınız.

Devamını oku
Enterotoksemi Hastalığı Nedir? Aşısı ve Tedavisi
29.11.2021
Enterotoksemi Hastalığı Nedir? Aşısı ve Tedavisi

Kuzu ve buzağılarda sık görülen enterotoksemi hastalığı hakkında bilgiler Tarfin Blog'ta. Enterotoksemi aşısı ve tedavisi bilgileri için tıklayın.

Devamını oku