taboola

Sıkça Sorulan Sorular: Gelir Korumalı Paket’te fiyatlar nasıl hesaplanır?

Sıkça Sorulan Sorular: Gelir Korumalı Paket’te fiyatlar nasıl hesaplanır? 16.11.2023

Gelir Korumalı Paket'te fiyatlar, çiftçiler alışveriş yaparken buğdayın piyasa değerine endeksli olarak hesaplanıyor. Sistem, TÜRİB (Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş.)’in fiyatlarını baz alıyor. TMO fiyatlarına bakılmıyor, sadece TÜRİB verileri üzerinden işlem yapılıyor. Seçilen vadeye göre, ilgili ayın ilk 15 gününde "ekmeklik buğday" segmentinde bulunan tüm ekmeklik buğday ürünlerinin fiyatlarının ağırlıklı ortalamalarını hesaplıyor. Bu hesaplama, çiftçinin ödeyeceği miktarı belirliyor.

Vade ayının 16. günü geldiğinde, Gelir Korumalı Paket’te fiyatlar ve çiftçinin ödeyeceği tutar hesaplanmış oluyor. Bu hesaplama, mahsulün piyasa değeri ile tonajına dayalı gerçekleşiyor. Diğer bir deyişle, çiftçinin satın aldığı ürün miktarı (tonaj) ve o dönemdeki mahsul fiyatı bir araya getirilerek baz alınıyor, ödeme miktarı belirleniyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Eğer mahsul fiyatı vade tarihinde değişmezse veya daha düşükse, çiftçi sadece %37.5 vade farkı üzerinden ödeme yapıyor. Ancak, mahsul fiyatı %100'den fazla artarsa, maksimum %137.5 fark uygulanıyor. Bu, çiftçilere fiyat dalgalanmalarına karşı etkili bir koruma sağlıyor.

Gelir Korumalı Paket’te fiyatlar nasıl hesaplanır artık biliyorsunuz. Gördüğünüz gibi sistem, çiftçilere satın aldıkları ürünler için bir tür gelir koruma ve fiyat güvencesi sunuyor. Bu sayede çiftçilerin, tarım girdilerini temin ederken güvenle alışveriş yapmasına imkan tanıyor. 

TÜRİB kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararı ile 2018 yılında hem tarım sektörünün hem ülke ekonomisinin istikrarlı büyümesine destek olmak amacı ile kurulmuş bir kurum olan TÜRİB, . Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. olarak isimlendiriliyor. TÜRİB, tarım emekçilerine sağlıklı, uygun ve gerçekçi fiyattan işlem yapabilecekleri, etkin bir platform sağlıyor. Tarım ürünleri gibi belirli ürünlerin alım-satımının yapıldığı bir pazar yeri olarak tanımlayabileceğimiz TÜRİB, çeşitli tarım ürünlerinin fiyatlarını belirlemede etkin rol üstleniyor. Böylece çiftçilerin ürünlerini pazarlamalarına ve fiyatlarını takip etmelerine imkan veriyor.

Gelir Korumalı Paket’te Çiftçiler Ödemesini Buğday ile mi Yapıyor?

Hayır, mahsul çiftçimizin! Gelir Korumalı Paket sisteminden yararlanan çiftçilerimiz, buğdayı yine istediği yere satabiliyor. Yalnızca Gelir Korumalı Paket kapsamında aldığı tutarın ödemesi, hasatta TURİB ekmeklik buğday fiyatı ve sözleşmede yazan tonaja karşılık gelecek TL tutarı ile hesaplanıyor. Kısaca, mahsulün kazandığı değer kadar vade farkı ile Gelir Korumalı Paket’in ödemesi yapılıyor. Çiftçimiz mahsulünü istediği yere yine değerinden satarak kazanç elde ediyor. 

share

Benzer Haberler

Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.07.2021
Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Patlıcan yetiştiriciliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilir biliyor musunuz? Patlıcan yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak özelliklerini hemen öğrenin.

Devamını oku
Koyun Keçi Çiçek Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
30.09.2022
Koyun Keçi Çiçek Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Koyun keçi çiçek hastalığı, ölümle sonuçlanabilen ciddi bir sorun. Koyun keçi çiçek hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında detaylar için tıklayınız.

Devamını oku
Limuzin İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
26.07.2022
Limuzin İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Limuzin inekler, kızıl tonlarındaki renkleri ile tanınıyor. Ağız ve göz çevresi daha açık renkli olan limuzin inekler, sürü yetiştiriciliğinde avantaj vadediyor.

Devamını oku