taboola

Sorgum Yetiştiriciliği

Sorgum Yetiştiriciliği 08.04.2024

Sorgum sudan otu yetiştiriciliği genellikle yem bitkisi olarak kullanılmak için yapılıyor. Tek yıllık bir bitki olan sorgum otu, sulama yapılan tarlalarda verimle yetiştirilebiliyor. İlk veya ikinci ürün olarak tercih edilebiliyor. Sorgum bitkisi için gerekli şartların sağlanması durumunda yılda en az 5-6 kere biçilebilen bitki, kaba yem bitkileri arasında sınıflandırılıyor. Sorgum bitkisi ekim için ilkbahar sonu ve yaz başı tercih ediliyor. Hem otlak hem de silaj yem bitkilerinden biri olan sorgum genellikle soya yetiştiriciliği yapanların tercihi oluyor. Bitki, soya ile yetiştirildiğinde çok daha fazla besin değerine ulaşıyor. 

Sorgum bitkisi nasıl yetiştirilir konulu yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz, yazımızda bulacağınız alt başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Sorgum Yetiştiriciliği
  • Sorgum Bitkisi Nasıl Yetiştirilir? 
  • Sorgum Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?
  • Sorgum Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır?
  • Sorgum Yetiştiriciliğinde Sulama ve Biçim Zamanı
  • Sorgum Ekim Dönemi
  • Sorgum Yetiştiriciliği için Önemli Notlar

Tarfin, çiftçilerimiz için güvenilir bilgi kaynağı oluşturmanın yanı sıra alışverişlerde avantaj sağlamak için de hizmetinizde. Tarfin Mobil ile bulunduğunuz bölgeye en yakın Tarfin yetkili satış noktasını görüntüleyebilir, girdi fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanında yer alan Tarfin yetkili satış noktalarında, peşin veya hasat vadeli ödeme sistemi de sizleri karşılıyor. Hemen Tarfin ile tanışmak için şimdi Tarfin Mobil indirin!  

Sorgum Bitkisi Nasıl Yetiştirilir? 

Sorgum yem bitkisi için dekar başına yaklaşık 3 kilogram tohum kullanılıyor. Yeşil gübre veya otlatma için ekim yapıldığı durumda 60-70 cm sıra arası ve 6-7 cm civarında sıra üzeri mesafe korunuyor. Eğer kuru ot olarak, diğer bir deyişle silajlık kullanılacaksa o zaman sıra arası mesafe 45 cm, sıra üzeri aralık ise 5-6 cm oluyor. Dekar başına 4 veya 5 kilogram tohum kullanılıyor. 

Sorgum Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

Seçici bir bitki olmayan sorgum, kumlu ve tınlı topraklarda iyi bir tohum yatağı bulunduğu takdirde daha iyi yetişiyor. Bu nedenle toprak hazırlığı sorgum bitkisi yetiştiriciliği için büyük önem arz ediyor. Özellikle bitki eğer alanda ikinci bir ürün yetiştirilecekse mutlaka bol sulama ve toprak hazırlığının ardından ekimin yapılması öneriliyor. Tuzlu ve alkali topraklara da dayanıklı olan sorgum sudan otu, sıcak iklim bitkisi olması dolayısıyla direnci ile tanınıyor.

Sorgum Bitkisi Nasıl Yetiştirilir? 

Başarılı bir ekim ve kaliteli / verimli ürün için toprağın fiziksel yapısı iyileştiriliyor. Düzeltme, keseklerin kırılarak dağıtılması gerekiyor. Buna ek olarak toprak neminin yüksek olduğu dönemlerde toprak işleme yapılmaması önem taşıyor. Daha iyi işleme sonucu için hafif bünyeli topraklarda diskaro ve tırmık ile toprak yüzeyi ufalanıyor. Eğer ağır bünyeli bir toprakta ekim yapılacaksa rotovatörler ile ekim yatağı hazırlanıyor. Tarlanın çok gevşek olmaması avantaj sağlıyor. 

Sorgum Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır?

Kökleri güçlü ve bünyesi dirençli olan sorgum sudan otu, besinlerini kökleri aracılığıyla direkt topraktan alıyor. Bitkinin yetiştirildiği yerde yeni sürgünlerin oluşması için azotun yeterli olması önem taşıyor. Bu nedenle sudan otu yetiştiriciliği yapan çiftçilerimiz, suladıkları tarlalara sorgum ekim döneminde 6-7 kilogram azot maddesi veriyor. Azotlu gübreler kullanan üreticiler, gübrede dekar başına 8-10 kilogram kadar fosfor ve 10 kg potasyum da bulunmasına özen gösteriyor. Bitkilerin boyu biçim uzunluğunun yarısını aştığında ikinci azot tatbiki gerçekleştiriliyor. Bu dönemde dekar başına 5-7 kilogram azot toprağa veriliyor. Her biçim işleminin ardından dekara 6-8 kilogram daha azot verildiğinde verimde artış kaydediliyor. 

Sorgum Yetiştiriciliğinde Sulama ve Biçim Zamanı

Sıcak iklim bitkisi olsa da sorgum çeşitleri suyu seven ekinlerden biri. Bu nedenle sorgum yetiştiriciliğinin en önemli adımlarından biri sulama oluyor. Özellikle biçimin hemen ardından yapılan sulama ve azot gübrelemesi verimi yüksek oranda etkiliyor. 

Sorgum sudan otu için biçim zamanı, bitkinin  70 cm boyu aşmasına denk geliyor. Biçim kökten 10 - 15 cm kadar yüksekten yapılıyor. Bu sadece bitki zarar görmeden yeniden uzaması sağlanıyor. Bitkinin bu boya ulaşması 45 ile 60 gün arasında zaman alıyor. Eğer bitkinin yeterince boylanması beklenmeden biçim yapılırsa bitki yem olarak kullanılmıyor. Bu durumda bitkinin verimi düşüyor ve besin miktarı azalıyor. Boy uzunluğunun yanı sıra kın içinde salkım göründüğü zamanı biçim için doğru zaman işareti olarak düşünebilirsiniz. Danelerin sarı olum devresinde olduğu zaman dilimi içinde biçim yapabilirsiniz. 

Sorgum Ekim Dönemi

Sorgum ekim dönemi ilkbaharda başlıyor. Yurdumuzda nisan ayından ağustos ayına kadar ekimi yapılabilse de, genellikle ilkbahar sonu ve yaz başında yetiştiriciler ekimi tamamlıyor. Tohumdan yetiştirilen yem bitkisinin üretim süreci mısır yetiştiriciliği ile hemen hemen aynı. Hayvanlar için oldukça lezzetli bir yem olan sorgum ekim döneminden ortalama 45 gün sonra ilk biçime hazır oluyor. Boyu 60-70 santimetreye ulaşan sorgum yem bitkileri, bu boy itibarıyla hayvanlara yediriliyor. 

Bitki genç zamanlarında prusik asit yönünden zengin olacağı için ilk boylanmada, henüz 70 cm kadar büyümeden hayvanlara verilmesi tavsiye edilmiyor. Şayet büyümeden kesilirse, otlar hayvanlar için zehirleyici olabiliyor. İkinci ve sonraki biçimlerde 70 cm şartı aranmıyor. Ayrıca bitkinin yem olarak atlara yedirilmesi de önerilmiyor. Diğer büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar sorgum yemi ile beslenebiliyor.  

Sorgum Yetiştiriciliği için Önemli Notlar

Sorgum bitkisi hasadı genellikle biçerdöver vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Dane döken bir bitki olduğu için sorgum hasadında geç kalınmaması önem taşıyor. Doğru ve zamanında hasat edildiğinde bitkiler mısıra benzer düzeyde enerji ve lif vadediyor. Bu da sorgum yem bitkisini özellikle süt inekleri için önemli bir besin kaynağı haline getiriyor. 

Bitkinin yaprak ve kökleri yem olarak kullanılabiliyor. Ancak yemlemede kullanılacak köklerin günlük hasat edilmesi not düşülüyor. İyice yıkanan temizlenen kökler, günde 40 kilogramdan az olmak şartıyla hayvan beslenmesine dahil edilebiliyor. Kuru yem olarak kullanılacak sorgumun da kuru madde alımının yarısını geçmemesi tavsiye ediliyor. Bu hesapla, süt sığırlarına 5 kilogram civarında verilmesi öneriliyor. Diğer taraftan sağımdan hemen önce verilmesi sütün tat ve kokusunu değiştirebiliyor.  

Sorgum Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır?

Sorgum bitkisi ilk kesildiğinde biçimden sonra 4-5 saat beklenerek hayvanlara veriliyor. İlk biçimde 70 cm’nin altındaki bitkilerin kesinlikle yem olarak kullanılmaması gerektiğinin tekrar tekrar altını çiziyoruz. Kısa bitkilerin ilk biçimde yem olarak kullanılması hayvanlarda zehirlenmeye ve zehirlenme kaynaklı ölüme yol açabiliyor. Bu nedenle mutlaka gerekli uzunluğa ulaşılmasını beklemelisiniz. Kuraklık gören bitkilerin gelişmesi daha çok zaman alsa da beklemeniz önem taşıyor. 

Eğer sorgum bitkisi don görmüşse kuruyana kadar, ortalama 72 saat bekletildikten sonra yemlemede kullanılması öneriliyor. Yüksek/düşük dozda ve bilinçsiz gübreleme, düşük sıcaklık, yetersiz yağış, asitli toprak bitkinin genç halinde bolca yer alan prussic asit miktarının artmasına neden olacağından yem olarak kullanıma zarar veriyor. 

Siz de bu noktalara dikkat ederek sorgum bitkisini yetiştirebilir, yem olarak kullanabilirsiniz. Özellikle içerdiği lifler ile hayvan beslenmesinde önemli yeri olan sıcak iklim bitkisini üreterek büyük ve küçükbaş hayvanların rasyonuna ekleyebilirsiniz. Hem otlak hem de kuru yem olarak tercih edilebilen bitkiyi, soya ile beraber yetiştirerek besin değerinin daha yüksek olmasına sağlayabilirsiniz.  

share

Benzer Haberler

Arpa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
25.01.2022
Arpa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Arpa yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Arpa nasıl yetiştirilir, nasıl gübrelenir sorularının yanıtı için tıklayınız.

Devamını oku
Kurbanlık Ne Zamana Kadar Kesilir?
26.06.2023
Kurbanlık Ne Zamana Kadar Kesilir?

Kurban bayramı sürecinde en çok sorulan sorulardan biri; kurbanlık ne zamana adar kesilir? Kurban kesimi zamanı hakkında bilgiler için tıklayınız.

Devamını oku
20-20-0 Gübre Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyatları
29.09.2021
20-20-0 Gübre Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyatları

20-20-0 gübre, içeriğindeki azot ve fosforla ekinlerin bereketini artırıyor. 20-20-0 gübre ne işe yarar merak ediyorsanız hemen tıklayın.

Devamını oku