taboola

Biçerdöver Nedir?

Biçerdöver Nedir? 26.02.2024

Hasatta, harman ve ayıklama gibi işlemlerde görev alan biçerdöverler, temizleme için de kullanılan tarım makinelerine deniyor. Biçme genişliği 1 ile 8 metre arasında olan modeller, farklı büyüklükteki işletmeler için çeşitler bulunduruyor. Diğer hasat harman makineleri ile kıyaslandığında çok sayıda avantaj sunan biçerdöverleri daha yakından tanımak için yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Biçerdöver nedir ana başlıklı yazımızda bulacağınız diğer alt başlıklar, 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Biçerdöver Çeşitleri
  • Biçerdöver Ne İşe Yarar?
  • Biçerdöver Nasıl kullanılır?
  • Biçerdöver Nerelerde Kullanılır?
  • Biçerdöverlerin Tarihi

Tarfin sunduğu bilgiler ve girdi alışverişlerinde sağladığı avantajlarla çiftçilerimizin yanında. Siz de yazımızdan faydalanabilirsiniz. Bunun yanında, ihtiyaçlarınız için Tarfin’den destek alabilirsiniz. Size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarının ürünlerini Tarfin Mobil üzerinden görüntülemeniz mümkün. Ayrıcalıklı fiyatları inceledikten sonra sipariş için yetkili satış noktasına ulaşabilir, ödemenizi peşin veya taksitli seçenekleri değerlendirerek yapabilirsiniz. Size özel avantajlar hakkında detaylı bilgi almak, ipoteksiz, kefilsiz, dosya masrafsız Tarfin sistemi ile tanışmak için siz de zaman kaybetmeden Tarfin Mobil’i indirin!

Biçerdöver Çeşitleri

Biçerdöver çeşitleri çeki kaynağına, kullanılan koşullara, materyalin takip ettiği yolun şekline, biçme genişliğine  ve materyalin harmanlama düzenindeki akışa göre sınıflandırılıyor. 

  • Çeki kaynağına göre traktörle çekilen, traktöre bindirilen ve kendi yürür biçerdöver çeşitleri bulunuyor. Traktörle çekilen biçerdöverler ise kuyruk milinden hareketli ve kendi üzerinde motoru olan seçenekler olarak iki grupta inceleniyor. 
  • Kullanıldıkları koşullara ve arazi tipine göre biçerdöver çeşitleri ise iki grupta sınıflandırılıyor. Ova tipi ve bayır tipi biçerdöverler bulunuyor. Bayır tipi modeller arasında orta ve dik bayır tipi seçeneklerini görebilirsiniz. Orta bayır tipi modeller bayır yukarı 17, bayır aşağı 11 derece eğim alıyor. Dik bayır tipi olanlar ise bayır yukarı 29, bayır aşağı 19 dereceye uyum sağlayabiliyor. 
  • Materyalin takip ettiği yolun şekline göre biçerdöver çeşitleri üç gruba ayrılıyor. Çekilir tiplerde daha çok kullanılan L tipi, küçük tiplerde görülen I tipi ve kendi yürür özellikteki T tipi biçerdöverler bulabilirsiniz. 
  • Biçme genişliğine göre biçerdöver çeşitleri ise 5 farklı tipte inceleniyor, 
    • Tip 1: 4.2 metre ve daha büyük kendi yürür biçerdöverler
    • Tip 2: 3.0–3.6 metre, kendi yürür biçerdöverler
    • Tip 3: 2.4m–2.6 metre biçme genişliğinde, kendi yürür çeşitler
    • Tip 4: 2.0 m–2.2 metre biçme genişliğinde kendi yürür modeller
    • Tip 5: 2.0 metre  ve daha küçük traktöre bindirilmiş biçerdöver çeşitleri 
  • Son olarak harmanlama düzenindeki akış şekline göre iki ana biçerdöver çeşidi bulunuyor. Teğetsel akışlı biçerdöverler ve eksenel akışlı modeller bulunuyor. Eksenel veya aksiyal olarak bilinen biçerdöver çeşitlerinin tek rotorlu, çift rotorlu ve hareket yönüne dik akışlı seçenekleri var. (Kaynak)

Biçerdöver Ne İşe Yarar?

Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarına göre, biçerdöver parçaları hem hasat hem de harman görevlerini yerine getiriyor. Biçme, dövme (harmanlama), ayırma, temizleme ve ürün iletim, depolama, boşaltma üniteleri bulunan biçerdöverler, farklı modellere sahip olsa da aynı temel prensiplerle çalışıyor. İşte biçerdöver parçaları, üniteleri ve görevleri, 

  • Biçme ünitesi ürünü tarladan biçerek alıyor. Hasat yapan biçerdöver parçaları, ürünü boğaz elevatörü ile dövme ünitesine aktarıyor. 
  • Dövme ünitesi danelerin başaklardan ayrılmasına yardımcı oluyor. Dövme ünitesine gelen danelerin ayrılma oranı %80 ile %90 arasında değişiyor. Dövme ünitesinin eksenine akış şekline göre farklı biçerdöver çeşitleri bulunduğundan bahsetmiştik. 
  • Ayırma, temizleme ve ürün iletim, depolama, boşaltma üniteleri ise son adımı yerine getiriyor. Ayrılamayan daneler ve kalan saplar, ayırma düzenine geliyor ve ayrılarak temizlik adımına aktarılıyor. Burada içlerindeki başak kırıntıları, yabancı maddeler ve kesmik temizleniyor. Temiz haldeki daneler dane elevatörü yardımıyla depoya alınırken daneden daha hafif olan ayrıştırılmış kısımlar ve saplar biçerdöverin arkasından tarlaya atılıyor.
Biçerdöver Çeşitleri

Biçerdöverler ürünü tarlada biçmeye, dövmeye, sarsaklardan ayırmaya, temizlemeye ve geçici olarak depolamaya (zaman zaman yüklemeye) yardımcı oluyor. Biçerdöver kullanmanın en önemli faydası hasat ve harman masraflarından tasarruf oluyor. Hem iş gücü hem de zaman bakımından avantaj sağlıyor. Biçerdöverler sayesinde tarla toprak işlemeye daha kısa sürede hazır hale geliyor. Bu da ürünün daha erken pazara çıkması anlamına geliyor. Ayrıca makineli tarım sayesinde hasat ve harman sırasındaki kayıplar en aza iniyor. Kaybın yaşanmaması için biçerdöver parçalarının yakından tanınması, biçerdöver yüksekliğinin uygun şekilde belirlenmesi ve ayarlarının doğru yapılması büyük önem taşıyor. 

Biçerdöver Nasıl kullanılır?

Hasada başlamadan önce biçerdöver kullanırken dikkat etmeniz gerekenler var. 

  • Öncelikle hasat sırasında biçerdöveri düz kullanmalı ve zikzak hareketlerden uzak durmalısınız. 
  • Köşe dönüşlerde ürün kayıpları yaşanabildiğinden köşe dönüşlerinde tekniğe uygun manevraları tercih etmelisiniz.
  • Hasada tarlanın alt ucundan başlamalı ve ilk olarak saha çevresini biçmelisiniz. 
  • Çevre dönüşlerinde her zaman tabla yukarıda olmalı. Makinenin denge sağlamasına zaman tanımalı ve hızlı hareket etmemelisiniz. 
  • Yatık ürünleri biçerken ürünün tek tarafa yatık olması ile ürün kaybını en aza indirebilirsiniz. 
  • Rüzgarlı havada biçim yapmamalı, zorunda kalırsanız parselin uzun boylarını rüzgarı yana alarak biçmelisiniz. 
  • Deneyimli değilseniz eğimli tarlada biçim yapmamalısınız. Eğimli arazide ön teker aralığını genişleterek devrilme ihtimalini azaltabilirsiniz. 

Biçerdöver Nerelerde Kullanılır?

Hareket edebilen ve birden çok işlemi yapabilen kombine araçlar olan biçerdöverler, ilk olarak tahıl hasadında kullanılsa da bugün birçok ekin için tercih edilebiliyor. Örneğin ot tohumu, baklagil tarımı, ayçiçeği ve mısır yetiştiriciliği için biçerdöverlerden faydalanabilirsiniz. Düz arazilerde kullanımı daha güvenli olan biçerdöverleri, uygun ayarlar yapıldığı ve deneyimli şoförler sürdüğü sürece eğimli arazilerde de kullanabilirsiniz. 

Biçerdöverlerin Tarihi 

Biçerdöverlerin tarihi gübre kırma makinesi ve mibzer gibi makineli tarım araçları ile aynı zamanlara, 19. yüzyıl sonrasına dayanıyor. 1880 yılında geliştirilen biçerdöverler, ilk modellerinde at ile çekiliyordu. Ağır ve hacimli makineler, büyük bir tekerlek yardımıyla hareket ediyordu. Takvimler 1930’lu yılları gösterdiğinde ise daha küçük çiftliklere yönelik kompakt tasarımlar geliştirildi. Traktörlerden bağlandığı kuyruk milinden güç alan yeni nesil biçerdöverler kısa sürede yaygınlaştı. 1940’lı yıllarda, kendi yürür tipte, 300 ile 420 santimetre boyutlarında biçerdöverler kullanılıyordu. Geniş alanlarda rahatlıkla kullanılan modern biçerdöverler, hareket ve çalışma gücünü artık motorlarından alıyordu. Ortaya çıktığı yıllarda, kurak alanlarda buğday hasadına yardımcı olan biçerdöverler 20. yüzyılla beraber arpa ve yulaf yetiştiriciliği sürecinde, hasat işlemlerinde de kullanılmaya başlandı. Yıllar içinde yağlı tohumlarda ve ot hasadında da tercih edildi. 

Biçerdöver Nasıl kullanılır?

Bir diğer makineli tarım ve çiftlik yardımcısı olan çit budama makinesi hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. 
 

Türkiye’de kaç adet biçerdöver bulunuyor?

Siirt Üniversitesi kaynaklarına göre Türkiye’de bulunan biçerdöver sayısı yaklaşık 13.000 olarak kayıtlara geçiyor.

Biçerdöver ehliyeti nasıl alınır?

Biçerdöver ehliyeti almak isteyen çiftçilerimizin önce Biçerdöver Operatörlük Belgesi Ve Operatörlük Eğitimi alması gerekiyor. İş güvenliği yasası gereğince belge almak zorunludur. Eğitim kapsamında teorik ve uygulamalı dersler verilir. Ardından sürücü adayları Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirdiği müfettişler gözetiminde sınava girer. Sınavlarda başarılı olan adaylar operatörlük sertifikası alarak yasal olarak biçerdöver kullanımı için ehliyet sahibi olur.

share

Benzer Haberler

Tarım Uydu Görüntüleme ile Gelişiyor
19.07.2022
Tarım Uydu Görüntüleme ile Gelişiyor

Tarım uydu görüntüleme sistemleri sayesinde gelişiyor. Uydu görüntüleme ile tarımda sorunlar erkenden tespit edilerek çözüm hazırlanabiliyor.

Devamını oku
Çavdar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
20.03.2022
Çavdar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çavdar yetiştiriciliği nasıl yapılır, iklim ve toprak beklentileri nelerdir sorularının cevapları için tıklayın. Çavdar yetiştiriciliği bilgileri Tarfin Blog'ta.

Devamını oku
Mastitis - Meme İltihabı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
30.09.2021
Mastitis - Meme İltihabı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Mastitis Nedir? Belirtileri, tedavisi ve önlemleri nelerdir? Hayvanlardaki mastitis sorununu çözme yöntemleri hakkında bilgi almak için hemen tıklayın.

Devamını oku