Tarımsal verimi artırmak için gübreleme en çok tercih edilen yöntemlerden biri. Gübrelemeyi kolaylaştıran ve az işlemle tarlayı bereketlendirmeyi sağlayan makinelerin başında gübre kırma makineleri geliyor. Gübreleri istenen boylarda öğütmeye yarayan ürünler, hayvan atıklarının arazide değerlendirilmesine yardımcı oluyor. Siz de gübre kırma makineleri hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog üzerinden sahip olabilirsiniz. Çiftçilerimizin tarımsal ve hayvansal girdi alışverişlerini avantajla buluşturan Tarfin, Tarfin Mobil uygulaması aracılığıyla tarımsal girdi fiyatlarını anında karşılaştırmanıza yardım ediyor. Üstelik, Tarfin alışverişlerinizde, peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da var. Tarımsal üretimin zorluklarını aşmanıza yardımcı olan Tarfin ile siz de toprağınızın ihtiyaçlarını zaman kaybetmeden karşılayabilirsiniz. Siparişlerinizi hemen oluşturabilir, bugüne dek Tarfin desteği ile üretim yapan on binlerce çiftçimizden biri olabilirsiniz. Hemen Türkiye’nin dört bir yanındaki Tarfin yetkili satış noktalarını ziyaret edin, siz de Tarfin avantajlarıyla tanışın!
Gübre kırma makineleri, ahır gübresini tarlada verimi artırmak için kullanan çiftçilerimiz tarafından tercih ediliyor. Makine, üzerinde yer alan farklı boylardaki kesme sistemiyle, gübreyi istenen boyutlara bölerek öğütüyor. Eşzamanlı olarak elek yardımıyla eleyerek kullanıma hazır hale getiriyor. Gübre kıyma makinelerinin bıçaklarının etrafında, entegre olarak konumlanmış simit şeklinde elekler yer alıyor. Çiftçilerimiz ihtiyaçlarına göre, diledikleri boyutlarda elek takarak, bölme sırasında elemenin istenen seviyede olmasına yardımcı oluyor. Böylelikle, partiküller haline gelen gübreler, sanayi ürünü gübreler gibi küçük boyutlara ulaşıyor. Aynı zamanda toprak öğütme makinesi olarak da kullanılan gübre kırma makineleri, silaj yapımına da yardımcı oluyor.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Gübre kırma makinelerinin kullanımı oldukça basit bir sisteme dayanıyor. Öncelikle makinenin farklı boyutlardaki eleklerinden birini seçmelisiniz. Makinelerde genellikle 2 mm, 4 mm ve 8 mm elek seçenekleri yer alıyor. Silaj bıçağı ve elek yerleşiminin ardından, makinenin yakıt deposu benzin ile dolduruluyor. Ek olarak yağ desteği verildikten sonra makine çalıştırılıyor. Motorun çalışması sırasında benzinli motor nedeniyle yüksek ses çıkıyor.
Elektrikli motora sahip olan modeller için güç sistemine bağlantı yapıldıktan sonra, alet kullanılabiliyor. Her iki modelde de makine üzerinde bulunan besleme haznesine parçalanacak gübre, yavaş yavaş veriliyor. Bu sırada makinenin bıçaklarına doğru gübrenin hareket ettirilmesi için bir tokmak desteği sağlanabiliyor. Üstten verilen gübre, alttan öğütülerek çıkıyor. Bu nedenle makineyi çalıştırmadan önce altına geniş kapasiteli bir varil veya çuval koymak gerekiyor. Gübre kırma makinelerinde çuvalın sabit kalmasına yardımcı olacak çuval takma kancaları da yer alıyor. Böylelikle akıntı ağzından dökülen parçalar, etrafa saçılmadan çuvallamak kolaylaşıyor. Bunun yanında, işlem sırasında kullanıcılar, besleme haznesinin üstünde yer alan düğme ile tüm sistemi kontrol edebiliyor.
Ayrıca kullanıcıların ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere tasarlanan tek, çift hatta dört şaftlı gübre öğütme makineleri bulunuyor. Makinelerin dakikada yaptığı maksimum devir, hazne kapasitesi, tekerlekli veya sabit çeşitleri kullanıcıların seçeneklerini oluşturuyor.
Gübre Kırma Makinelerinin Faydaları Nelerdir?
- Gübre veya tezek kırma makinesi olarak anılan aletler, hayvansal gübrelerin değerlendirilmesini sağlıyor. Hayvan dışkı ve atıklarının bitkiler için besine dönüştürülmesine yardımcı oluyor.
- Uzun ömür sayesinde gübre üretiminde süreklilik vadediyor.
- Besleme haznesinin büyüklüğü modele göre değişiyor. Kullanıcılar, ihtiyaçlarına göre daha geniş besleme hazneli çeşitlere yönelebiliyor.
- Hem hayvansal gübrelerin daha kolay dağıtılmasını hem de rahatlıkla toprağa karıştırılmasını sağlıyor. Özellikle kuruduğu için parçalanması zorlaşan gübreler, zahmetsizce dilenen büyüklüğe getirilebiliyor.
- Makine, gübrenin yanı sıra mutfak atıklarının da kolaylıkla parçalanabilmesine imkan tanıyor ve geri dönüşüme destek oluyor. Aynı dal öğütme makinesi gibi, besleme ünitesine konulan mısır sapı, koçanı gibi atıkları, doğrayarak silaj yapıyor. Böylelikle çöp azalıyor.
- Gübre kırma makineleri solucan maması ve gübresi yapımında da kullanılıyor.
- Hem nemli hem de kuru maddeleri öğütmekte kullanılabilen gübre kırma makineleri, birden çok işlevle kullanıcılara avantaj vadediyor.
- Makine boyutları ortalama 100 cm eninde, 120 cm yüksekliğinde ve 75 cm boylarında oluyor. Ebatlar, kolay depolanmaya imkan oluşturuyor. Net ağırlık ise 70-100 kilogram arasında değişiyor.
- Makineler, tek kişinin kolaylıkla kullanabileceği şekilde tasarlandığından, iş gücünde tasarruf elde ediliyor.
- 20 cm’ye kadar kırma kabiliyeti çiftçilere kolaylık vadediyor.
- Sabit kaz ayağı bulunduran aletler, yere monte gerekmeden güvenle kullanılıyor. Tekerlekli olan alternatifler ise iki adet tutma sapı bulunduruyor. Bu saplar taşınırken çıkarılabiliyor ve daha kolay yer değiştirmeye yardım ediyor. Ancak makineleri çalıştırmadan önce muhakkak tekerlekleri sabitlemek gerekiyor.
Gübre Kırma Makinesi Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Basit bir mekanizmayla çalışsa da keskin bıçaklara sahip olması ve besleme bölmesine, düzenli olarak kesilecek parçaların aktarılması, gereği gübre kırma araçlarının dikkatli kullanılmasını gerektiriyor.
- Kullanırken, gübre kırma makinelerinin besleme kısmındaki tokmak türü aracın, öğütülemeyecek materyalden yapıldığına emin olmalısınız.
- Makine çalışırken herhangi bir araçla veya elle besleme ünitesine müdahale etmemelisiniz. Öğütülecek maddeleri aktarırken makineyi durdurup sonra tekrar çalıştırmalısınız.
- Öğütme araçlarında işlemin doğası gereği, takılma gibi sorunlar yaşanıyor. Bu durumda, aracı hemen durdurmalı ve kapattıktan sonra bıçaklara takılan atığı çıkarmalısınız.
- Makinelerin kapasitesinden daha büyük parçaları kesinlikle öğütme haznesine bırakmamalısınız.
- Özellikle ilk kullanımlarda, yağlama işleminin yapıldığından emin olmalısınız. Bunun yanında her kullanımdan önce parçaların sağlamlığını kontrol etmelisiniz.
- Yaş malzemeleri öğüttüğünüzde makinenin temizliğine ekstra önem vermeli ve depolama öncesinde tüm haznenin, iç aksamın boş ve kuru olduğundan emin olmalısınız.
- Makinenin herhangi bir parçası bozulduğunda, muhakkak orijinal yedek parça takmalısınız. Uygun olmayan bıçak veya elekleri makineye takmak için zorlamamalısınız.
- Eğer öğütmek istediğiniz parçanın motoru çok fazla zorladığını fark ederseniz, parçayı bölmeyi veya yumuşatmayı denemelisiniz. Motor gücünü aşan parçalama işlemlerinin makineye zarar verebileceğini unutmamalısınız. Ayrıca, makineye kesinlikle taş, demir gibi sert maddeler atmamalı, uygun olmayan maddeleri parçalamaya çalışmamalısınız.
- Tezek kırma makinesi çalışırken çevrede çocuk veya hayvan olmamasına özen göstermelisiniz.
- Parçalama esnasında çevreye parçalar saçılabileceği için gözlük gibi koruyucu aksesuarlar edinmeyi ihmal etmemelisiniz.
- Gübre kırma makineleri eğer kaz ayağı bulunduruyorsa, düz bir zeminde durduğundan emin olarak çalıştırmalısınız. Eğimli arazilerde veya dengesiz durduğu pozisyonda makineyi kesinlikle aktif duruma getirmemelisiniz. Öğütme sırasında oluşan titreşim nedeniyle makinenin devrilmesi sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Eğer tekerlekli gübre kırma makinelerinden yararlanıyorsanız, çalıştırmadan önce tekerlekleri sabitlemeli ve dengede olduğundan emin olmalısınız.
- Gübre kırma makineleri çalışırken kesinlikle başından ayrılmamalısınız. Öğütülen gübreler çuvalları doldurdukça yeni çuval koymalı ve takma kancasına sabitlemeyi ihmal etmemelisiniz.
Son ve en önemli nokta ise gübre kırma makinelerinin kullanım kılavuzlarını okumak oluyor. Modele özgü bir güvenlik önerisi bulunabileceğinden, mutlaka çalıştırmadan önce makinenin kullanım kılavuzuna göz gezdirmelisiniz. Eğer kullanım kılavuzunda dikkat edilmesi gereken başka önerileri, makinenin kullanımına dair özel detaylar yer alıyorsa kılavuzdaki bilgileri takip etmelisiniz.