taboola

Dal Öğütme Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Dal Öğütme Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır? 27.02.2022

Parklarda, bahçelerde, tarlalarda ve peyzaj alanlarında kullanılan yaprak ve dal öğütme makinesi çeşitleri; çürümüş, kopmuş ve kesilmiş parçaların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor. Özel mülklere ait bahçelerde, kamu parklarında ve çiftliklerde kullanılan dal öğütme makineleri hakkında detaylı bilgiyi Tarfin Blog’da bulabilirsiniz. Çiftçilerimizin tarımsal ve hayvansal girdi alışverişlerini avantajlarla buluşturan Tarfin, peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri ile yüz güldürüyor. Türkiye’deki 900'ü aşkın yetkili satış noktasıyla, bugüne dek on binlerce çiftçimiz, Tarfin Mobil’den faydalanıyor. Siz de Tarfin Mobil ile girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilir, toprağınıza bereket katmak için kullanacağınız ürünleri zaman kaybetmeden sipariş verebilirsiniz. Tarfin hakkında daha detaylı bilgi almak için size en yakın yetkili satış noktalarına ulaşabilirsiniz.

Dal Öğütme Makinelerinin Faydaları Nelerdir?

Çiftçilerin, bahçıvanların ve peyzaj ile görevli işçilerin pratik yardımcıları arasında yer alan dal öğütme makineleri, keskin bıçaklarıyla yaş ve kuru dalları parçalamayı kolaylaştırıyor. Çürümüş dal parçalarını, kopmuş yaprakları temizlemeyi kolaylaştıran makineler, büyük parçaları bile  öğütmeyi başarıyor. Kullanıcılar, dal parçalarını yakacak olarak kullanmak veya tarlaya sermek üzere küçük hale getirirken, atık azaltmayı hedeflemek için de öğütme makinelerinden yararlanabiliyor.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Dal Öğütme Makinelerinin Faydaları Nelerdir?

Yaprak ve dal öğütme makineleri yüksek çekiş gücü sayesinde büyük ebatlardaki dalları  ve kısmen ağır parçaları bile kolaylıkla çekebiliyor. İhtiyaca göre artırılıp azaltılabilen çekiş gücü sayesinde, beklentiler karşılanıyor.Ayrıca gerekli hallerde enerji tasarrufu sağlanıyor. Daha küçük parçaları çekmek için kullanılan özel başlıklar, takılıp çıkarılabilen aksesuarlar, dal öğütme makinelerine kullanışlılık katıyor.
 

Dal öğütme makineleri, çöpe atılacak parçaların daha kolay toplanmasına, yakacak olarak kullanılabilecek formda hazırlanmasına ve temizliğin çok daha kolay bir şekilde yapılmasına imkan tanıyor. Tekerlekli gövdeler, temizlik yapılacak arazide rahatlıkla hareket ettirilebilirken, geniş depolama haznesi bulunan çeşitler de kullanıcılara fazla zahmet vermeden geniş alanların temizlenmesine yardımcı oluyor. Konforlu tutma kolları ile tamamlanan ergonomik dal öğütme makineleri, sürme işlemini kullanıcılar için çok daha rahat hale getiriyor. 
 

Özellikle yeni nesil modellerde yer alan düşük desibelli çalışma imkanı ise öğütme sırasında gürültü düzeyini minimumda tutarak konfor vadediyor. Yüksek motor gücüne sahip olan alternatifler ise çok daha kısa sürede dal öğütme işlemlerini tamamladığı için iş gücünden ve zamandan tasarruf sağlıyor. Farklı çaplara sahip bıçakları, geniş veya küçük başlıkları, motor gücü seçenekleri, artırılıp azaltılabilen çekiş gücü ile dal öğütme makineleri, günümüzde hemen her çiftliğin, bahçenin ihtiyacı. 

Dal Öğütme Makinesi Çeşitleri Nelerdir?

Yaprak ve dal öğütme makineleri, öncelikle güç kaynaklarına göre çeşitleniyor. Gücünü elektrikten alan, benzinle çalışan veya traktör miline bağlanarak kullanılan farklı yaprak ve dal öğütme makinelerini görebilirsiniz. Küçük bahçeler ve işletmeler için çoğunlukla elektrikli dal öğütme makineleri yeterli oluyor. Ancak söz konusu olan daha büyük araziler ve güç erişimi olmayan alanlar olduğunda, traktör miline takılarak kullanılan makineler çok daha kullanışlı görülüyor. Benzinli dal öğütme makineleri ise sesli çalışmaları ve egzoz çıkışı nedeniyle, ev tipi kullanıma pek de uygun görünmüyor. 

Dal öğütme makinelerinin, küçük kapasiteli modellerinin birçoğunda kolay hareket sağlayan tekerlekler yer alıyor. Yarı sabit veya mobil olarak tasarlanan ürünler, arazi içerisinde kolaylıkla hareket ettirilerek dilenen yere taşınabiliyor. Genellikle yaprak ve dal öğütme makinelerinin alt kısmında yer alan geniş hazneler, işlem sonrasında öğütülen parçaların boşaltılmasını kolaylaştırıyor. 

Motor kapasitesi, öğütme hızı ve hazne genişliği, dal öğütme makinesi çeşitleri arasından seçim yaparken kullanıcıların kriterleri oluyor. Ev tipi makineler çok daha kompakt formda tasarlanırken, endüstriyel ve mile bağlanarak çalışabilen traktör arkası dal öğütme makinesi alternatiflerinin daha geniş kapasiteli ve büyük ebatlı olduğunu fark edebilirsiniz. Traktör arkası dal öğütme makinelerinin birçoğu kuru öğütme parçalarının yanında, bünyesinde yüksek nem bulunduran muz, palmiye fideleri gibi dalları ve yapraklı nemli parçaları da çıkarabiliyor. Bu parçaların makineden atımını sağlayan geniş çıkışlı özel tasarımlar, alternatifler arasında yer alıyor. Buna ek olarak, dal öğütme makinelerinin bazılarında sobalık odun yapmak için kullanabileceğiniz daire testeresi olduğunu da görebilirsiniz. 

Dal Öğütme Makinesi Nasıl Kullanılır?

Odunsu bitkilerin budanması sonucu arazide kalan ince ve kalın dalların, atıkların bertaraf edilmesi için dal öğütme makineleri kullanılıyor. Parçalama ve kompostlama için ideal çözümler sunan makineler, çiftçilere organik malzemeler sağlıyor. Çit budama makinesi veya motorlu testere kullanılarak yapılan kesimler sonrasında ortaya çıkan malzemeler, parçalayıcılar aracılığıyla küçültülüyor. Çiftçilerimiz elde edilen öğütülmüş parçaları, yabani otların büyümesini önlemek amacıyla kompost olarak yere yayarak kullanabiliyor.

Dal Öğütme Makinesi Çeşitleri Nelerdir?

Dal öğütme makineleri, gerekli alana taşınarak, öğütme haznesine uygun boyutlardaki dallar, öğütme işlemine konulabiliyor. Kapasitesine göre kimi dal öğütme makineleri, 6 santimetreye, kimileri 15 santimetreye kadar olan dalları öğütebiliyor. Ayrıca atölye atıkları, ağaç parçaları, çıtalar, budanmış dallar da öğütülerek küçük hale getirilebiliyor. 

Makineyi çalıştırmadan önce dal kalınlığına uygun hız ayarı yapmak oldukça mühim. Sürücü topunun dönüş yönü ve anlık duruş kabiliyeti,  makinelerin avantaj sağlayan özellikleri arasında yer alıyor. Yeterli miktarda öğütülecek parçayı koyduktan sonra elektrik motorunu yormayacak kadar öğütme işlemini art arda gerçekleştirebilirsiniz. Herhangi bir sorun olduğunda anlık durdurma ile iş güvenliğini sağlayabilirsiniz. 

Ürünlerde yer alan çıkış bacaları, talaşı doğru istikamete yönlendirebilmek için 360 derece döndürülebiliyor. Eğer sabit bir bacaya sahip olan makineniz varsa, işleme başlamadan önce bacanın çıkış yönünü hesaplamalı ve makineyi öyle çalıştırmalısınız. Ufak parçalara ayrılarak yonga haline getirilen atıklar, birkaç ay beklendikten sonra fermantasyona uğratılıyor ve toprak yüzeyine yayılmaya hazır hale geliyor. 

Dal Öğütücü Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Dal parçalama makinesi kullanırken baca yönünde herhangi bir canlının bulunmadığından emin olmalısınız.
  • Öğütücüye dal parçalarını verirken, oldukça dikkatli olmalı mümkünse eldiven kullanmalısınız. Çiftçilerimizin dal öğütme makinesi kullanırken taşıma sırasında zarar görmemek adına iş ayakkabıları giymesi, gözlük takması, baş koruyucu  ve eldiven kullanması önem arz ediyor.
  • Öğütücünün hızını ayarlamadan, baca yönünden emin olmadan kesinlikle makineyi çalıştırmaya başlamamalısınız.
  • Herhangi bir nedenle, öğütücünün yanından ayrılacağınız zaman, muhakkak makineyi kapatmalı ve güç sistemini pasif hale getirmelisiniz.
  • Dal öğütme makineleri açıkken, kesinlikle yerini değiştirmemeli, yarı sabit ve mobil makineleri hareket ettirirken kapalı olduğundan emin olmalısınız.
  • Dal öğütme makinelerinin modellerine uygun olan dal çaplarına dikkat etmeli, makinelere uygun olmayan büyüklükte dalları kesinlikle atmamalısınız.
  • Sadece kuru dal öğütmeye uygun olan makineleri, nemli dal ve yaprakları parçalamak için kullanmamalısınız.
  • Makine açıkken haznesini boşaltmaya çalışmamalı veya öğütme sırasında herhangi bir takılma olduğunda kollarınızı uzatarak parçaları almaya çalışmamalısınız. Önce anlık durdurma işlemini devreye sokmalı ve makinenin durduğundan emin olduktan sonra hamle yapmalısınız.
  • Ürünleri kullanmaya başlamadan önce güç bağlantılarının doğru yapıldığından, bıçakların yeterince keskin olduğundan emin olmalı, düzenli temizlik ve bakımı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. 

Tüm bu noktalara dikkat ederek dal öğütme makinelerini güvenle kullanabilirsiniz. Ayrıca Motorlu tırpan nasıl kullanılır merak ediyorsanız, yazımızdan okuyarak öğrenebilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Arı Otu Yetiştiriciliği
25.03.2024
Arı Otu Yetiştiriciliği

Arı otu yetiştiriciliği ülkemizde sıklıkla yapılıyor. Faselya olarak da bilinen bitki meralarda tercih edilerek nektar kaynağı olarak kullanılıyor. Keşfedin!

Devamını oku
Tarfin VDMK
26.11.2019
Türkiye’nin Tarım Alacaklarına Dayalı VDMK İhracı

Tarfin'den tarım alacaklarına dair VDMK ihracı

Devamını oku
Nane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.10.2022
Nane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kozmetik, gıda ve ilaç sektörü için nane yetiştiriciliği yapılıyor. Peki nane yetiştiriciliği için nelere dikkat edilir, sulama yapılır mı? Tüm sorularınızın yanıtları için tıklayın!

Devamını oku