taboola

Motorlu Testere Nasıl Kullanılır? Nasıl Seçilir?

Motorlu Testere Nasıl Kullanılır? Nasıl Seçilir? 10.01.2022

Motorlu testere alırken, aleti hangi amaçla kullanacağınızı tespit ederek seçimi yönlendirmelisiniz. Motorlu testere dendiğinde akla üç farklı çeşit geliyor. 

  • Akülü motorlu testereler
  • Elektrikli motorlu testereler
  • Benzinli motorlu testereler

Elektrikli, akülü veya benzinli testerelerin işleyişi hemen hemen aynı formda tamamlanıyor. Tüm sistem motorla çalışıyor. Motor gücü farklı yöntemlerle (elektrik, benzin veya akü) alabiliyor. Zincir metal, bisiklet zincirine benzer bir mekanizmayla hareket ederek testereyi çalıştırıyor. Testerenin verimliliğini belirleyen temel unsurlar ise motor gücü, zincir hızı ve kesici bıçak kalitesi oluyor. Bu unsurlara dikkat ederek, kalite ve performans dengesini koruyan ürünler tercih ederek siz de motorlu testereleri kolaylıkla kullanabilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Hangi testerenin sana göre olduğunu bilmiyorsan önerilerimize kulak vererek seçim yapabilirsin. Yarı profesyonel kullanıcılar genellikle elektrikli veya akülü testereleri tercih ediyor. Profesyonel kullanıcılar ve çok daha güçlü motora ihtiyaç duyanlar ise benzinli alternatifleri alıyor. Amatör kullanıcılar için, eğer elektrik sorunu yoksa, elektrikli testereler öneriliyor. Ancak gücü benzinli modellerden daha az olduğu için bu aletlerle tüm bir ağacı, tamamen kesmek maalesef mümkün görünmüyor. Kalın gövdeli bir ağacı parçalamak gibi zor ve güç gerektiren bir iş yapacaksanız benzinli motorlu testereleri alabilirsiniz. Güç işler için en az 4,5 HP motor gücü ve 50-60 cm pala uzunluğu olan seçenekleri tercih edebilirsiniz. 

Eğer motorlu testere ile birçok farklı iş yapmayı planlıyorsanız, benzinli ürünlerden daha iyi verim almanız mümkün. Çok fonksiyonlu ve zaman zaman zor işlerin üstesinden gelebilecek bir motorlu testerenin 3,5 ile 5 HP arası motor gücü bulundurmasına dikkat etmelisiniz. Pala boyunun da 45 cm’den uzun olması size avantaj sağlıyor. Ancak eğer ince dalları kesecek, küçük marangozluk işleri halledecekseniz, bahçe bakımı yapacaksanız, maksimum 3,5 HP motor gücüne sahip, hafif benzinli motorlu testerelerden ve elektrik modellerden seçebilirsiniz. 

Hangi motorlu testere modeli seçmeyi düşünürseniz düşünün, kaliteli markalardan ve orijinal ürünlerden almaya özen göstermelisiniz. Güvenlik düzeyi yüksek araçları tercih ederek hem iş veriminizi artırabilir, işleri kolaylaştırabilir hem de güvenliğinizi tesis edebilirsiniz. 

Motorlu Testere Nedir ve Ne İşe Yarar?

Zincirin elips şeklindeki bir metal etrafında dönmesi sayesinde kesme işlemini tamamlayan ve motor gücüyle çalışan testereler motorlu testere adını alıyor. Büyük ve zorlu işler için kullanılan aletler, çoğunlukla ağaç kesme ve bahçe bakımı için kullanılıyor. Kaba kesim yapan aletler, ince işçilik ve pürüzsüz yüzey oluşturmak için uygun görülmüyor. Zincir motorlu testereleri sadece odun kesiminde kullanmalı, taş, kaya gibi maddeleri kesmeyi denememelisiniz. 

Motorlu Testere  Nasıl Kullanılır?

  • Öncelikle motorlu testereyi güç kaynağına bağlamalı veya yakıt doldurarak güç almasını sağlamalısınız. 
  • Ardından güç alması için motorlu testerenin ilgili butonuna basmalısınız. 
  • Testerenin jiklesini yukarı kaldırmalı ve ipi güçlü bir şekilde çekmelisiniz. Birkaç çekiş sonrasında güçlü bir motor sesi duyduğunuzda, jikleyi kapatıp ipi tekrar çekmelisiniz. Bu işlem testerenin çalıştığı anlamına geliyor. 
  • Eğer testerenin motoru sıcaksa, jikleyi açmanız gerekmiyor. Sadece ipi çekerek motoru çalıştırabilirsiniz. 
  • Kesim sırasında, motorlu testereyi iki elinizle tutamaçları kavrayarak sıkıca tutmalısınız. Sağ elinizle, arkadaki elciği, sol elinizle öndeki elciği kavramalısınız. Doğru tutuşla, beklenmedik geri tepme durumunda kontrolü koruyabilirsiniz. 
  • Verimi artırmak ve güvenle çalışmak için testereyi tam güçle kullanmalısınız. 
  • Çalıştırma alanında bulunan üst tetik ve alt tetiği kullanarak motora güç verebilirsiniz. Önce üst, sonra alt tetiğe basmalı, güç verirken her ikisini birden basılı tutmalısınız. 
  • Hafifçe yana doğru eğilmeli, kesme zinciri hizasından uzak durmalı ve bu şekilde kesim yapmalısınız. 
  • Kesinlikle omuz hizasının üstünde bir düzlemde kesme işlemi gerçekleştirmemelisiniz. Yukarıda tutmak, kontrol kaybına neden olabiliyor. 
Motorlu Testere  Nasıl Kullanılır?
  • Acil durumda, fren kolunu öne doğru iterek kendinizi koruyabilirsiniz. 
  • Motorlu testereyi kullanmadan önce kesinlikle ürünün kullanım kılavuzunu okumalısınız. Kullanım talimatları hemen hemen aynı olsa da modele, markaya göre alınan  motorlu testerenin işleyiş şekli değişebiliyor. Motorlu testere nasıl kullanılır öğrenmek için ilk işlem öncesinde kullanım talimatlarına hakim olmalısınız. 
  • Asla kör zincirle kesim yapmaya çalışmamalısınız. Keskin bir zincirle, odun kesmek için hafifçe basınç uygulamalısınız. Eğer kesim sırasında ahşap tozu çıkıyorsa, bu tamir zamanının geldiğini ve zincirin körleştiğini gösteriyor. 

Motorlu Testere Çeşitleri Nelerdir?

  • Elektrikli testereler genellikle küçük ve orta ölçekli işlemler için kullanılıyor. Büyük bahçelerde, kablo uzunluğu sorun yaratabildiği için kullanışlılık oranı maalesef düşüyor. 
  • Elektrik erişiminin olmadığı alanlarda, büyük bahçelerde tercih ediliyor. Motor gücü ve çalışma süresinin yanında uç uzunluğu da seçimde kriter oluyor. 
  • Akülü motorlu testereler, genellikle kısa kılavuz palası kullanıyor. Bu nedenle ancak doğru kullanım ile yeterli verim elde ediliyor. 

Motorlu Testere  Fiyatları 

Motorlu testerelerin fiyatları genellikle motor gücü ve pala uzunluğu üzerinden çeşitleniyor. Ayrıca motorlu testerenin güç sistemi, güç dolumu sonrası çalışma kapasitesi gibi noktalar fiyat üzerinde etki gösteriyor. Çiftçilerimiz, sadece motorlu testere fiyatları üzerinden seçim yaptığında çoğu zaman kendileri için uygun olmayan seçimler yapabiliyor. Seçim sırasında önce size uygun olan, ihtiyaçlarınızı karşılayacak motor gücüne ve pala uzunluğuna sahip seçenekleri belirlemelisiniz. Ardından, bulduğunuz, size uygun olan bu seçenekler arasından, tüm özellikleri inceleyerek fiyat karşılaştırmasına geçebilirsiniz. 

Motorlu Testere Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Motorlu testere kullanırken güvenli bir ayakkabı, rahat ancak beden formuna uygun kıyafetler, koruyucu eldiven, baş, göz ve kulak koruyucular kullanmalısınız. Ayrıca yorgunken, alkollüyken, ilaç veya uyuşturucu etkisindeyken, uykusuzken motorlu testere kullanmamalısınız. Buna ek olarak, motorlu testere taşırken, aletin kapalı olduğundan zincirin arkaya baktığından ve susturucunun bedeninizden uzak durduğundan emin olmalısınız. Temiz bir çalışma alanı oluşturmadan, profesyonel bilgi sahibi olmadan, güvenlik ekipmanlarını giymeden kesinlikle motorlu testere kullanmaya başlamamalısınız. Planlanmış bir kaçış yolunuz olmalı ve her zaman B planını düşünerek hareket etmelisiniz. 

Motorlu Testere Nedir ve Ne İşe Yarar?

Motorlu testerenin bakımını düzenli yapmalı, zincirin körelip körelmediğini, yağın tam olduğunu her kullanım öncesi kontrol etmelisiniz. Üreticinin, montaj ve bileme yönergelerini adım adım uygulamalı, herhangi bir sorun gördüğünüzde profesyonel destek almalı ve kullanımı sonlandırmalısınız. 

Zaman zaman yıpranmaya, kullanıma bağlı olarak ürünlerde parça değişimi gerekebiliyor. Eğer parça değiştirmek zorunda kalırsanız, motorlu testere üreticisinin önerdiği ve modele tam uygun olan parçaları kullanmalısınız. Hem performans hem de güvenlik nedeniyle, kalitesiz, makineye uygun olmayan parçalardan uzak durmalısınız. 

Tarfin, çiftçilerimizin gereksinim duyduğu tüm tarım ve hayvancılık bilgilerini Tarfin Blog’ta paylaşıyor. Ancak elbette, Tarfin’in çiftçilerimize desteği sadece bilgi paylaşımıyla sınırlı değil. Tarfin Mobil uygulamasını indiren çiftçilerimiz, tarımsal girdi alışverişlerini avantajlarla tamamlayabiliyor. Türkiye’nin dört bir yanında yer alan yetkili Tarfin satış noktaları aracılığıyla, detaylı bilgi alınarak sipariş verilebiliyor. Çiftçilerimizin avantajlı fiyatlı, peşin veya hasat vadeli tarım alışverişi yapmasını sağlayan Tarfin sistemi ile tanışmak için siz de hemen Tarfin Mobil’i indirebilir veya size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarını ziyaret edebilirsiniz. Siz de Tarfin ile ödeme takviminizi yeniden düzenleyebilir, ihtiyaçlarınızı ertelemeden almanın konforunu yaşayabilirsiniz. 


 

share

Benzer Haberler

Brokoli Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.08.2021
Brokoli Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Brokoli yetiştiriciliği nasıl yapılır öğrenmek için hemen tıklayın! Brokoli yetiştiriciliği hakkında bilgiler Tarfin Blog'da.

Devamını oku
Zeytin Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
29.01.2022
Zeytin Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Zeytin toplama makineleri, farklı özelliklerdeki arazilerde hasada yardım ediyor. Zeytin toplama makineleri hakkında bilgi için hemen tııklayın.

Devamını oku
Fazla ve Yanlış Sulamanın Zararları Nelerdir?
03.10.2023
Fazla ve Yanlış Sulamanın Zararları Nelerdir?

Fazla ve yanlış sulamanın zararları arasında verimsizleşme başı çekiyor. Bilinçli sulama hakkında detaylı bilgi ve sulamanın önemi için tıklayınız.

Devamını oku