taboola

Potasyum Humat Nedir?

Potasyum Humat Nedir? 28.10.2022

Tarımsal gübre kullanımının amacı, bitkilerin gelişimlerinin hızlı ve sorunsuz olmasını sağlamak. İşte potasyum humat da bu konuda görev alan bitki besin desteklerinden biri. İçeriği tamamen doğal olan potasyum humat ürünleri, katkı maddesi içermiyor. Sodyum ve potasyum ana maddelerinden oluşan potasyum humat maddesi, suda çözünebilme özelliği sayesinde çiftçilerimiz tarafından tercih ediliyor. Siz de potasyum humat maddesi hakkında detaylı bilgi edinmek için yazımızdan destek alabilirsiniz. Üstelik tarımsal girdi alışverişlerinizde de Tarfin’i yanınızda hissetmeniz mümkün. Öyle ki girdi ürünlerinin fiyatlarını dilediğiniz her an Tarfin Mobil üzerinden karşılaştırabilirsiniz. Dahası, sipariş vermek için Tarfin yetkili satış noktalarından destek aldığınızda peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden de yararlanabilirsiniz. Siz de ayrıntılı bilgi için size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarını ziyaret edebilirsiniz. 

Potasyum Humat hakkında hazırladığımız detaylı yazıda yanıt vereceğimiz sorular şunlar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Potasyum Humat Nedir? 
  • Potasyum Humat Faydaları Nelerdir? 
  • Potasyum Humat Nasıl Kullanılır? 
  • Potasyum Humat Ne İşe Yarar?

Siz de Tarfin Blog aracılığıyla bu başlıkların yanı sıra potasyum humat hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarına da ulaşabilirsiniz. 

Potasyum Humat Nedir? 

Farklı humik asitlerin bir araya gelmesi ile oluşan potasyum humat, organik ürün ve atıkların miktarına bağlı olarak gelişiyor. %25 oranında organik madde bulunduran potasyum humatın %75’lik kısmı ise humik asit ve fulvik asit toplamından meydana geliyor. Leonardit içerikli doğal bir toprak düzenleyicisi olan ürün, bitkinin gelişimini ve verimini destekliyor. Ayrıca düzenli kullanımı toprakta sertleşme gibi istenmeyen durumların önüne geçmeye yardımcı oluyor. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin düzenlenmesini sağlayan ürün, sağlıklı ve güçlü gelişimin sırrı oluyor. Üstelik faydaları hasat sonrasında da devam ediyor, potasyum humat alan bitkiler hasat sonrasında çok daha uzun süre sağlıklı muhafaza ediliyor. 

Potasyum Humat Faydaları Nelerdir? 

K-Humat veya humik + fulvik asit isimleriyle anılan potasyum humatın faydaları oldukça fazla. Sebze ve meyve yetiştiriciliği için çiftçilerimize destek olan bu özel içeriği daha yakından tanımak için yararlarını bilmelisiniz: 

  • Potasyum humat kullanımı sayesinde bitkilerin organik maddelerden faydalanması artıyor. Ürün bitki metabolizmasında adeta katalizör vazifesi görüyor.
  • Kök oluşumunu ve bitki gelişimini büyük oranda destekliyor. Topraktaki sert yapıyı çözen ürün, bu sayede bitkinin köklenmesine yardım ediyor.
  • Mikro besinlerin topraktan alımını kolaylaştırıyor.
  • Kimi zaman toprakta yüksek oranda sodyum bulunuyor, bu içerik birçok bitki için zararlı oluyor. Oysa potasyum humat kullanımı, topraktaki aşırı sodyuma karşı toleransı artırıyor.
Potasyum Humat Nedir? 
  • K-humat sayesinde demir iyonları ve diğer mikro besin öğeleri serbest hale geliyor. Toprakta iyon alışverişi artıyor. Kil mineralleri tarafından tutulan fosfor, kalsiyum ve iz elementler bitkiler tarafından kolaylıkla kullanılabiliyor. 
  • K-humat kullanılan toprakların organik madde içeriği artıyor, toprak zenginleşiyor. Zenginleşmiş topraklarda tohumun çimlenmesi kolaylaşıyor. 
  • Toprak havalanıyor ve su tutma kapasitesi artış gösteriyor. 
  • Biyolojik çeşitliliği artan topraktaki yararlı organizmalar harekete geçiyor. 
  • Potasyum humat desteği alan sebze ve meyvelerin hasadı daha verimli oluyor. Ayrıca ürün kalitesi de yükseliyor. 
  • Patojenler ve bitkiye zarar veren zararlılar engelleniyor.
  • Toprağın tampon özelliği yükseliyor. 

Potasyum Humat Nasıl Kullanılır? 

Çilek, domates, salatalık, biber ve patates yetiştiriciliği sırasında kullanabileceğiniz potasyum humat maddesini bezelye, fasulye, patlıcan, kabak ve soğan üretimi sırasında da toprağa verebilirsiniz. Ayrıca karnabahar, kereviz ve brokoli yetiştirirken de üründen yardım almanız mümkün. Sebze yetiştiriyorsanız dekara ortalama 250-300 gram kadar topraktan uygulama yapabilirsiniz. Eğer yapraktan potasyum humat verecekseniz dekardaki sebzelere ortalama 30 gram ürün kullanabilirsiniz. (Her sebze ve farklı markalardaki potasyum humat için oran değişebileceğinden dolayı, ürün kullanım önerileri arasında yazan bilgileri dikkate almalısınız.)

Potasyum Humat Nasıl Kullanılır?

Peki potasyum humat nasıl kullanılır? Öncelikle fidelerin şaşırtılması sırasında 100 litre suya 250 gram potasyum humat karıştırmalısınız. Fide köklerini bu çözeltiye batırarak dikebilirsiniz. Bunun yanında vejetatif gelişme döneminde uygulama yapacaksanız yağmurlama veya damlama sulama ile entegre çözümler üretebilmeniz mümkün. 15-20 litre suda iyice çözdürdüğünüz karışımı tanka aktararak sulama ile uygulamaya geçebilirsiniz. 

Meyveye potasyum humat vermek istiyorsanız ağaç başına ortalama 25-30 gram üzerinden hesap yapabilirsiniz. Topraktan uygulamada dekar başına 250-300 gram, yapraktan uygulama için dekara 30 gram olarak düşünebilirsiniz. Elma, armut, ayva, kayısı, kiraz gibi birçok meyve için tercih edebileceğiniz potasyum humatı zeytinden bademe, erikten narenciyeye kadar birçok ürünün yetişmesi sırasında destek olarak tercih edebilirsiniz. Peki kullanım nasıl olmalı? Erken ilkbaharda, tomurcuk ve çiçeklenme süreçlerinin öncesinde, meyve olumunda, meyve büyümesinin devam ettiği dönemde olmak üzere 3 uygulama yapabilirsiniz. Ancak meyve büyüme döneminde sadece topraktan uygulama yapmanız gerekiyor, bu dönemde yapraktan uygulama ise doğru bulunmuyor. 
 

Potasyum Humat Ne İşe Yarar? 

Fındık yetiştiriciliği yapıyorsanız aynı miktarda potasyum humatı sonbaharda topraktan verebilirsiniz. İlkbahar mevsimi geldiğinde ise sürgün faaliyeti başladıktan sonra topraktan veya yapraktan uygulamaya yönelmeniz uygun oluyor. 

Eğer tahıl ve endüstri bitkilerine potasyum humat uygulamak isterseniz, ekim öncesinde katı kimyevi gübrelerle karıştırabilirsiniz. Bu şekilde toprağa uygulayabilir veya tek başına ürünü toprağa verebilirsiniz. Potasyum humatı kullanabileceğiniz tahıllar arasında buğday, arpa, çeltik, yem bitkileri, ayçiçeği, pamuk, mısır, tütün ve yer fıstığı bulunuyor. 

Potasyum Humat Ne İşe Yarar? 

Potasyum humat, toprağın zenginleştirilmesi, bitkinin topraktaki elementlerden yararlanmasını artırmak için kullanılıyor. Verim ve kalite için olumlu etki oluşturan ürün, köklerin, gövdenin daha güçlü gelişimine yardımcı oluyor. Üstelik hasat edilen meyvenin/sebzenin raf ömrünü de artıran madde, toprağın sert yapısını kırmada ve hafif bünyeli toprakların su tutma kapasitesini artırmada da kullanılıyor. Böylelikle hem ürün verimi artarken hem de toprak havalanarak tarıma daha elverişli hale geliyor. 

Kuraklığa dayanıklı toprak ve bitki oluşumuna katkı sağlıyor. Yorgun topraklar potasyum humat desteği sayesinde gençleşirken, kendi ağırlığının 20 katına kadar su tutabilen humik asit maddesi sayesinde topraktaki su miktarı dengeleniyor. Böylelikle kurak topraklarda tarım yapmak kolaylaşıyor. Az suyla verim almak, verimli tohum yatağı oluşturmak, erozyonu önlemek, güneş yararlanımını artırmak için potasyum humatın faydalarından yararlanılıyor. 

Fulvik asit nedir?

Humik asidin bir çeşidi olan fulvik asit, onun daha düşük moleküler ağırlığa sahip ancak daha fazla oranda oksijen taşıyan haline deniyor. Toprakta bulunan bu madde, organik ayrışma sonucu ortaya çıkıyor. Ayrıca ayrışma süreci boyunca bitki için yararlı binlerce organizma toprağa saçılıyor. Topraktaki en aktif maddelerden biri olan fulvik asit, toprağın verimini artıran anahtar içeriklerden biri olarak biliniyor.

Potasyum Humatın toprağa etkileri nelerdir?

Ağır bünyeli topraklarda geçirgenliği artıran potasyum humat, hafif bünyeli topraklarda ise su tutma kapasitesini artırarak toprağa bağlı elementlerin alımını kolaylaştırıyor. Böylelikle bitkiler besinlerden daha kolay bir şekilde istifade ediyor.

Potasyum Humat hangi gübrelerle karıştırılabilir?

Potasyum humatı, kalsiyum nitrat hariç gübrelerle karıştırabilirsiniz. Ancak her ihtimale karşı karışım yapmadan önce bir uzmana danışmalısınız.

share

Benzer Haberler

Yer Fıstığı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
21.01.2022
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yer fıstığı yetiştiriciliği nasıl yapılır merak ediyorsanız Tarfin Blog'tan bilgi alabilirsiniz. Yer fıstığı yetiştirmek için bilgilere hemen ulaşın.

Devamını oku
Kenan Özayvaz: “Gelir Korumalı Paket ile Kar Ettik. Bundan Sonra Tüm Alışverişler Tarfin’den”
12.10.2023
Kenan Özayvaz: “Gelir Korumalı Paket ile Kar Ettik. Bundan Sonra Tüm Alışverişler Tarfin’den”

Tarfin ile toprağına bereket katan Kenan Özayvaz, Gelir Korumalı Paket ile elde ettiği avantajı anlatıyor.

Devamını oku
Tarfin’den 50 milyon TL’lik ikinci sukuk ihracı
11.11.2022
Tarfin’den 50 milyon TL’lik ikinci sukuk ihracı

Tarfin, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Ziraat Yatırım Menkul Değerler ile yapmış olduğu iş birliği ile 210 gün vadeli ve 50 milyon TL nominal tutarlı ikinci tarım kira sertifikası ihracını tamamladı. Tarfin, gerçekleştirdiği bu sukuk ihracı ile tarım alanında yeni bir yatırım aracı sunmuş oldu.

Devamını oku