taboola

Hollanda’nın Tarım Başarısı

Hollanda’nın Tarım Başarısı 22.03.2023

Dünyanın küçük ülkelerinden biri olan ancak dolar bazında dünyanın önde gelen tarım ürünü ihracatçıları arasında yer alan Hollanda’nın tarım başarısı diğer ülkelere örnek olacak nitelikte. Amerika’dan yüzlerce kat küçük olan ancak dünyanın en fazla gıda ihraç eden 2. ülkesi konumuna yerleşen Hollanda’nın tarım başarısının sırrı ise bilim ve teknoloji. Siz de Hollanda’nın hassas ve sürdürülebilir tarım uygulamaları ile Tarfin Blog aracılığıyla tanışabilirsiniz. Yüksek teknolojili tarım hakkında bilgi sahibi olurken günümüzdeki tarımsal girdi ihtiyaçlarınız için güvenilir yol arkadaşınız Tarfin’i tercih edebilir, Tarfin Mobil ile girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilirsiniz. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da Tarfin’de sizleri bekliyor. 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Hollanda'nın Tarım Ürünleri
  • Hollanda'nın Tarım Başarısının Sırrı
  • Hollanda ve Döngüsel Tarım

Hollanda'nın Tarım Ürünleri

Çiçekleri, sebzeleri ve birası ile ünlü olan Hollanda’nın en bilinen tarım ürünleri arasında, tahıllar, şeker pancarı, patates, sebze ve meyveler bulunuyor. Resmi kaynaklara göre, Hollanda'nın 2019 yılında en fazla ihraç ettiği ürünler arasında çiçek soğanları ve süs bitkileri var. Onu et ve süt ürünleri, yumurta, sebze, meyve ve içecekler takip ediyor. Hem tarım hem de hayvancılık alanında dünyaya örnek olacak bir yükseliş sergileyen ülkenin öne çıkmasının bir diğer nedeni ise tarımda teknoloji uygulamaları

Hollanda'nın Tarım Başarısının Sırrı

Hollanda’nın tarım çalışmalarındaki başarısının sırrı kuşkusuz bilim ve teknoloji yatırımları. Dünyayı sürdürülebilir bir şekilde beslemek için üniversitelerde araştırmalar, deneyler yapılıyor. Farklı sıcaklıklarda, renkli ışıklarla, farklı iklim faktörlerinde üretimin nasıl etkilendiğine, ekinlerin nasıl yetiştiğine dair veri toplanıyor. Üstelik bu sırada simülasyonlar ve bilgisayar modellerinden de yararlanıyorlar. Fotosentez sürecini taklit eden deneylerde özel sensörlerle bitkilerin ne kadar karbondioksit aldığını, nasıl fotosentez yaptığı anbean gözlemleniyor. Bilgisayar modelleri vasıtasıyla bitkinin büyümesi nasıl optimize edilir araştırılıyor. 

Hollanda'nın Tarım Ürünleri

İnovatif yöntemlerle tarım yapmanın izini süren uzmanlar, farklı demo merkezlerinde, farklı koşullardaki seralarda, bitki yetiştirmenin deneysel yollarını deneyimliyor. Sürdürülebilirliğin esas alındığı üretim sistemlerinde, güvenilmez iklim koşullarına karşı özel geliştirmeler de mevcut. Kontrollü ortamlarda yapılan tarıma yönelen Hollanda, seracılıkta geleceğin izini sürüyor. Seralar, su ve enerjiyi tasarruflu kullanan sistemler, sensörler, yapay ışıklar ile dolu. Akıllı seraları bilgisayar üzerinden kontrol etmek, ışık ve su miktarını değiştirmek de mümkün. Hatta tüm bitkiler oluklarda yetiştiriliyor, kullanılmayan sular dönüşüme alınarak yeniden sulamada görev alıyor. Bu sayede dışarıdaki domates üreticiliği yapılırken kullanılan suyun sadece %10’u ile domates yetiştiriciliği yapılıyor. Devridaim edilen su, dünyada bir ilki gerçekleştiriyor. 

Bitkiler yalnızca ihtiyacı olan kadar su ve gübre alırken, nem ve karbondioksit sensörleri bitkinin ihtiyacını sürekli olarak kontrol ediyor. Sensörler tarafından toplanan bilgileri kullanarak seraları tamamen akıllı hale getirmek ise bir sonraki hedef. Hollanda’da insanlar sadece teknolojiyi kullanarak eskisinden çok daha farklı bir tarım deneyimini yaşıyor. Daha fazla yerel üretime neden olabilecek bu teknolojik gelişmeler, küçük alanlarda çok çeşitli sebze meyve üretmeyi de beraberinde getiriyor. Üstelik daha az toprak ve su ile daha fazla ürün elde etmek mümkün. Özellikle taze sebzeler için uygun olan seralar hala her ekin için uygun değil. Örneğin mısır yetiştiriciliği bu şartlarda şimdilik imkansız görülüyor ancak yarın neler olabileceğini bilmiyoruz. Belki de ayda veya Mars’ta tarım için bu deneylerden ilham alınacak…

Ülkede tarım ekonomisinde altın üçgen adı verilen model de dikkat çekici. Bu ifade tarımsal üretimde araştırma, özel sektör, eğitim ve kamunun işbirliğine dayanıyor. Arge çalışmalarının girişimlerin desteklendiği sistemde, ülkenin toplu iş yapma kültürünün de payı var. Öyle ki ülkede kooperatifleşme oranı %85 ile %95 aralığında. Mezat sistemi sayesinde üretimde yüksek kalite ve güven sağlanıyor.  

Hollanda ve Döngüsel Tarım

Hollanda 2030 yılına kadar dünyada döngüsel tarımın lideri olmaya emin adımlarla ilerliyor. Bu bağlamda üretimde, ihracatta artışın yanı sıra kaynak tüketiminde tasarruf da önemseniyor. Doğa ile uyum içinde yapılan tarımsal üretimi merkeze alan ülke, enerji ve su verimliliğinde dünyanın dikkatini çekiyor. Yeşil etiket ve sertifika uygulamaları ülkede hız kesmeden sürüyor. Ayrıca tarımda sürdürülebilirlik için vergi avantajları dahil birçok cezbedici imkan var. 

Hollanda ve Döngüsel Tarım

Teknolojinin, akademik çalışmaların kamu kaynaklarınca desteklendiği Hollanda’da çiftçiler, dünyanın en yenilikçi 5 ülkesinden birini inşa etmenin gururunu yaşıyor. Çünkü Hollanda bugün dünyaya gıda ürünleri ihraç ederken, gelecekte altın değerinde olacak Know-how da biriktiriyor. Diğer bir ifade ile tarımda bilgiyi geliştirerek yeniden üretiyor ve hiçbir ülkenin elinde olmayan bir birikimle geleceğin dünyasında söz sahibi olmaya hazırlanıyor. 

Daha az insan gücü, daha yüksek teknoloji, yapay zeka ve robotik ile tarımsal üretim Hollanda’nın ve dünyanın geleceği olacağa benziyor. Üstelik ülke, coğrafyasının getirdiği dezavantajlara, yaşlanan nüfusuna, küçük yüzölçümüne rağmen metaverse ve tarım gibi yeni nesil başlıklarda da söz sahibi olacağını müjdeliyor. Öyle ki tarım girişimlerinde tarımsal ürünlerin dijital ikizleri de yetiştiriliyor. 

share

Benzer Haberler

Robotik Arı Kovanları ve Arıcılığın Geleceği
12.05.2023
Robotik Arı Kovanları ve Arıcılığın Geleceği

Robotik arı kovanları ve robot arılarla arıcılık yeniden biçimleniyor. Arıları koruyan ve tozlaşma için güvenlik vadeden robotik teknolojiyi tanıyın.

Devamını oku
Portakal Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.12.2022
Portakal Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemiz, portakal yetiştiriciliğinde dünyada 10. sırada yer alıyor. Peki portakal yetiştiriciliği nasıl yapılır? Hemen öğrenin.

Devamını oku
Karık Sulama Nedir, Nasıl Yapılır?
20.02.2023
Karık Sulama Nedir, Nasıl Yapılır?

Karıkla sulama en yaygın sulama yöntemlerinden biri. Açıklan karıklar vasıtasıyla sulama işleminin detaylarını hemen öğrenin. Karık sulama nedir yazımızda!

Devamını oku