taboola

Tarım 4.0 Nedir? Getirdiği Yenilikler Nelerdir?

Tarım 4.0 Nedir? 31.01.2021

Teknolojinin gelişmesi ile yaşamın her alanı yeniliklere sahne oluyor. Mekanik, kimya, teknoloji alanlarındaki değişiklikler, tarımda da yeniliklerin doğuşunu tetikliyor. Dijitalleşme ile desteklenen yeni nesil tarım, tarım 4.0 adıyla anılıyor. Teknolojinin kullanımı, araçların farklılaşması, çiftçilerin satın alma süreçlerinin yenilenmesi, dış girdilere bağımlılığın azalması gibi farklılıklar, yeni tarım ile beraber hayata yerleşiyor. Siz de tarım 4.0’ın yeniliklerini merak ediyorsanız, yazımızı rehber olarak görebilirsiniz. Tarım 4.0 nedir? sorusunun cevabını tüm detaylarıyla yazımızda bulabilirsiniz. 

Tarım 4.0 Nedir?

Yeni teknolojiyle desteklenen akıllı tarım uygulamalarının tümü tarım 4.0 adıyla anılıyor. Dijitalleşen tarım uygulamaları, uzaktan yönetilebilen araçlar, oluşturulan bilgi sistemi, yapay zeka destekli makineler, tarım 4.0’ın kapsamına giriyor. İnternet ve kablosuz bluetooth teknolojisi, tüm yeniliklerin temelini oluşturuyor. Ekipmanlara yerleştirilen sensörler, kablosuz bağlantı aparatları yardımıyla veri topluyor. Çiftçiler, araştırmacılar kolaylıkla veri alarak, kilometrelerce uzaktan tarlaları, ekinleri, araçları hakkında bilgiye erişebiliyor. Hatta ekipmanlar uzaktan kontrol edebiliyor. Geleceğin teknolojisinde otomatik cihazlar bir komuta bile gerek duymadan keşfettiği sorunu kendi kendine hallederek, çiftçiye raporlayacağa benziyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Dünyada akıllı tarım geliştirmelerinin temel hedefleri arasında sürdürülebilirlik, verim, kapasitenin artırılması, doğaya zararın azaltılması sayılıyor. Yakıt tüketiminin azaltılması, üretkenliğin kontrolü, hassas tarım olanaklarını artırılması, daha hızlı veri analizi yapılabilmesi gibi avantajlar yeni teknolojiyle beraber geliyor. Yakın gelecekte toprağın kalitesinin, sulama seviyelerinin, hava durumunun, haşere sorununun, ilaçlama gereğinin yapay zeka kullanan cihazlarla ölçüleceği ve tüm veriler analiz edilerek, yine araçlarca gerçekleştirileceği öngörülüyor. Traktörlerde yer alan sensörler, sahaya yerleştirilen parçalar ve uydu görüntüleriyle kapsamlı veri toplama mümkün oluyor. Bugün henüz emekleme adımları görülen uygulamaların, yaşamı büyük ölçüde kolaylaştıracağı ve çiftçilerimizin maliyetini, emek gereksinimini azaltacağı öngörülüyor. Otomatikleşen dünyada, gözleme dayalı uygulamaların, tahminlerin, uzun zaman alan analizlerin yerini akıllı tarım, veri analizleri, bir tuşla işlem ve kontrol alacak gibi görünüyor. 

Tarım 4.0 yenilikleri nelerdir anlamak için önce bu sistemin nasıl işlediğine bakmak gerekiyor. IoT adı verilen, nesnelerin interneti olarak tanımlanan sistem, akıllı tarımın temelini oluşturuyor. IoT, aklınıza gelebilecek tüm nesnelerin internete erişip cihazlarla etkileşim haline alınması anlamına geliyor. Mekanik ve dijital makineler, hayvanlar, nesneler, tanımlayıcı sistemler (UID) ile ağ üzerinden birbirine veri aktarıyor. Bulut teknoloji ile depolanan verilerin ulaşımı için uydu, internet, bluetooth gibi bağlantılardan yararlanılıyor. Yapay zeka özellikli teknolojiler ise gelen verileri işleyerek gereksinimi, yapılacak işlemi tespit ediyor ve çiftçiye bildiriyor ya da çözüm için uygulamaya geçiyor. 

Akıllı Tarım Uygulamaları ve Örnekleri

Akıllı Tarım Uygulamaları ve Örnekleri

Akıllı tarım uygulama örnekleri her geçen gün çoğalıyor. Teknoloji ile biraz haşır neşir olan çiftçilerin bile rutini haline gelen kimi uygulamalar, akıllı tarımın ilk adımları olarak görülebiliyor. İşte akıllı tarım uygulamaları için örnekler ve geleceğin tarım uygulamaları için fikir verecek yenilikçi girişimler:  

  • Akıllı sulama sistemlerinin hava durumunu, toprağın ihtiyacını, ekin türünü belirleyerek sulama yapması akıllı tarım uygulamalarına örnek oluşturuyor. İşlemler için Iot tabanlı cihazlardan faydalanılıyor.
  • Çiftçinin tek bir tuşa basarak tüm sistemi aktifleştirmesi veya motoru tek tuşla kapaması artık mümkün. Kocaman bir alanın kontrolü için her makineyi, cihazı ayrı ayrı açıp kapama devri sona eriyor.
  • Topraklardaki nem sensörünün eşik değeri kontrol etmesi de tarım 4.0 gelişmeleri arasında sayılıyor. Eşik değerle kıyaslanan nem oranına göre pompa motorunun kapanıp açılması hem su kaynağının verimli kullanılmasına, ekinin ziyan olmamasına hem de elektrik tasarrufuna yardımcı oluyor.
  • İnsansız traktörler, evden uydu vasıtasıyla sahanın kontrolü, yeşil enerji kullanımı, otomatik sulama ve analiz, ürünün olgunlaşma düzeyinin otomatik belirlenmesi ve hasadı akıllı sistemlerle hayal olmaktan çıkıyor.
  • Lazer sistemlerle yabani otların tespiti ve insansız traktörlerle hemen alana müdahale edilmesi geleceğin tarım teknolojilerinin bir parçasını oluşturuyor.
  • Sıcaklık, nem sensörü gibi sensörlerin aldığı verilerin depolanması ve istendiğinde yine akıllı cihazlar üzerinden raporlanması mümkün. Geçen sezonun verimi, işleyişi konusunda tek tuşla rapor almak, tahmini yorumların ve deneyimlerin ötesinde somut bilgiler paylaşmayı sağlıyor. Haftalık nem, sıcaklık, toprak analizi raporları cep telefonlarından kontrol edilebiliyor. Raporlar, çiftçilerin ziraat odaları, kooperatifler, tarım müdürlükleri, dernekler, birlikler ile iletişimlerinde somut veri sunmalarına yardımcı oluyor. Aynı şekilde ihtiyacının oranını net şekilde bilen çiftçi, gübre, ilaç gibi alışverişlerini tam kararında yapıyor. İsrafın önüne geçilebiliyor.

İşte tarımın geleceği (Ayarlar kısmından altyazı ve Türkçe diline otomatik çevirme seçeneğini açabilir, Türkçe altyazı eşliğinde videoyu izleyebilirsiniz): 

Akıllı tarım uygulama maliyetleri, gerekli altyapı olduğunda çok daha düşük oluyor. Çiftçi yatırım olarak gördüğü bu yükün altına girmeyi ancak teknik altyapı olduğunda göze alabiliyor. Kırsal alanda, Türkiye’de iletişimi altyapısının kısıtlı olması, Avrupa’da bile kablosuz internet erişiminin hala yüzde 50’ye ulaşamaması asıl sorunu oluşturuyor. Ancak dünyanın dört bir yanında akıllı tarıma yatırım yapılmaya devam ediyor. Günümüzde dünyada, 20 milyarı aşkın kablosuz bağlantılı tarım aracı bulunuyor. Mobil uygulamalar ve geliştirilen yazılımlarla, çiftliklerde cihaz kullanımı her geçen gün artıyor. İnsan hatasından, doğa şartlarından, öngörülemeyen dış faktörlerden dolayı oluşan verim düşüklüğü, bu cihazlar sayesinde her geçen gün azalıyor. Çiftçinin tarlalardaki gözü olan dronelar, yabani otları tespit eden ek dalga boylarına sahip ışıklı cihazlar, mahsullerin kalitesini ölçen sensörler günden güne daha çok çiftçinin hayatını kolaylaştırıyor. 

Tarım 4.0 Yenilikleri ve Avantajları Nelerdir?

Tarım 4.0, kısıtlı bir alanda oluşacak teknolojik gelişimden daha fazlası anlamına geliyor. Nasıl bilgisayarlar, akıllı telefonlar, internet herkes için bir iyileşme ve gelişme sunduysa, akıllı tarım da yakın gelecekte her çiftçi, her yatırımcı, her tüketici için gelişme anlamına geliyor. Dünyanın faydası için gelişen tarım, yarın herkesin yüzünü güldürmeye hazırlanıyor. Yapılacak yatırımlarla tarımın geleceğinin aydınlık olduğunu söylemek mümkün, biraz çaba, yatırım ve destekle çiftçi güçlenmeye, tarım ve üretim güç kazanmaya hazır. Siz de bugünden teknolojileri araştırabilir, dünyadaki örnekleri takip ederek geleceğe bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Hayal etmeden gerçekleşmiyor ve bunu bilenler için akıllı tarım artık bir hayalden daha fazlasını işaret ediyor… 

Tarımda büyük avantajlar getirecek teknolojik yenilikler henüz hayatımızda değil ancak yine de çiftçilerimizin tarımda aradığı verime ulaşması için tüm alışverişlerini kolaylaştırmak için Tarfin Mobil ile hizmete hazırız! 

Tarfin Mobil’den kolay başvuru adımlarını tamamlayıp, ödeme tarihinizi kendiniz seçebilirsiniz.  Tarfin Mobil uygulamasını hemen indirebilirsiniz. 

Tarım 4.0 Yenilikleri ve Avantajları Nelerdir?

Akıllı tarımın avantajları arasında hem çiftçi hem tüketici hem de dünya için faydalardan bahsedilebiliyor. Sensörler, veri bağlantıları çiftçiyi doğanın bir adım önüne getiriyor. Böcek varlığını artmadan, susuzluk sorununu henüz gözde görünür olmadan, gelecek fırtınaları varışından önce anlamaya ve çözmeye yardımcı olan sistemler, üreticinin ürün kaybının azalmasına yardımcı oluyor. Verimin artması, daha kaliteli ürün alınması için önleyici önlemler hızla alınabiliyor. Çiftçi, akıllı tarım sayesinde toprağın ihtiyaçlarını, ekinin gereksinimlerini daha doğru görüyor ve gerekli adımları güvenle atabiliyor. Toplanan veriler, gübre ve yakıt kullanımını ciddi oranda azaltıyor. Bu farklar, gelirde artışı da beraberinde getiriyor. Yakıt ve kimyasal kullanımının azalması, su kaynaklarının kirlenmesini önlediğinden dünya için de avantaj sağlıyor. Tüketici ise çok daha kaliteli ve güvenilir ürüne kolaylıkla ulaşıyor. Ürünlerin üstüne yerleştirilen barkodlar veya kodlarla, ekinlerin tüm üretim şartlarına, toprak ve ilaç bilgisine internet üzerinden erişebiliyor.

share

Benzer Haberler

Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı
27.04.2023
Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı

Havadan tohumlamada kendini toprağa gömebilen taşıyıcı sayesinde çimlenme oranı artıyor. Havadan tohumlamaya yenilik getiren buluşla tanışın!

Devamını oku
Roka Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
03.05.2022
Roka Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Roka yetiştiriciliği nasıl yapılır, ülkemizde en çok hangi bölgelerde tercih edilir sizler için araştırdık. Roka yetiştiriciliği hakkında bilgiler için tıklayınız.

Devamını oku
Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.08.2021
Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ahududu yetiştiriciliği tüm detaylarıyla Tarfin Blog'da. Ahududu yetiştiriciliği hakkında ayrıntılı bilgi almak için hemen tıklayın.

Devamını oku