taboola

Besi Geliştirme Yemi 15 Protein Nedir? Ne İşe Yarar?

Besi Geliştirme Yemi 15 Protein Nedir? Ne İşe Yarar? 30.09.2021

Besi hayvanlarının dengeli beslenmesi, gerekli enerjiyi alabilmesi için üretilen özel yemlere besi geliştirme yemi adı veriliyor. Özellikle mineral açısından zengin olan yemler, içerisindeki vitaminler ve yoğun protein ile hayvanların canlı ağırlıklarının artmasını sağlıyor. Ağırlık oranlarında genetik kabiliyet de önemli rol oynuyor. Besin desteği sayesinde hayvanlara sağlık anlamında birçok ek fayda getiren besi geliştirme yemi 15 protein değeri ile aminoasit kaynağı oluyor. 

Besi Geliştirme Yemi Nedir?

5-6 aydan daha büyük olan besi danaları için tercih edilen besi geliştirme yemleri, özellikle kas ve iskelet sisteminin gelişimine yardım ediyor. İçerisindeki kaliteli proteinler, vitamin ve minerallerle gelişim döneminde arzu edilen maddelerin birçoğunun tek kaynaktan verilmesine imkan oluşturuyor. Yemlerde; A vitamini, D3 vitamini, manganez, demir, çinko, bakır, kobalt, iyot, selenyum, fosfor, sodyum, kalsiyum, ham kül, ham yağ ve ham selüloz bulunabiliyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Besi geliştirme yeminin avantajları: 

  • Ürünler, hayvanların sevebileceği hoş kokusu sayesinde kolay alışma vadediyor. 
  • Sindirilebilirliği ve yemden yararlanma oranı yüksek olan besi geliştirme yemi, hayvanların sindirim sorunu yaşama ihtimalini minimize ediyor. 
  • Hızlı gelişimi ekonomik bir şekilde teşvik eden içerikler, hayvancıların karlılığını artırıyor. 
  • Kaba yem kalitesinin düşük olduğu bölgelerde, besi başı ve ortası dönemlerde çoğunlukla ekstra protein, vitamin ve mineral kullanımına gerek kalmıyor. 
  • Yemleme döneminin ardından kolaylıkla ve güvenle besi bitirme yemi kullanımına geçilebiliyor. 
  • Yemlerin çiftçilerimizin tercihlerine göre toz, palet ve granül formlarda çeşitleri bulunuyor. 
  • Yemler genellikle 50 kilogramlık polipropilen çuvallarda sunuluyor. Hem ekonomik hem de sağlıklı depolama sağlanıyor. 
  • Yemler rutubetsiz, havadar ve hijyenik alanlarda saklandığında son tüketim tarihine dek tazeliğini koruyor. 
  • Tamamlayıcı bir yem olan besi geliştirme yeminin kullanımının kolay olması tercih edilmesinin sebepleri arasında sayılıyor. 

Besi Geliştirme Yemi 15 Protein Faydaları Nelerdir?

  • Besi geliştirme yemi 15 protein, adını içeriğindeki %15 ham proteinden alıyor. 
  • Hayvanların kompleks aminoasit ihtiyacına yanıt veren yemler, kasların ve kemiklerin ideal oranda gelişmesine yardım ediyor. 
  • Vitamin ve mineraller daha hızlı ve dengeli büyümenin sırrını oluşturuyor. 
  • Günlük canlı ağırlık kazancı artıyor. 
  • Bazı yemler, yoğun beslenme sonucu oluşan rumen asitliği sorununun azalmasına yardım ediyor. 
  • Hayvanların daha sağlıklı olmasını sağlıyor. 
  • Aminoasit bileşenleri, hayvanların tırnak ve ayak bölgesindeki problemlerin hafiflemesine destek veriyor. 
  • Karkas kalitesinde ve randımanında iyileşme gözlemleniyor. 
  • Besi geliştirme yeni 15 protein, rumen pH’ını optimal seviyede tutmaya destek oluyor. 
Besi Geliştirme Yemi 15 Protein Faydaları Nelerdir?

Besi geliştirme yemi 12 protein ile beslenecek hayvanlar için dikkat edilecek başka hususlar da bulunuyor. Bu noktaların ihmal edilmemesi, sağlıklı ve verimli bir besi geliştirme döneminin sırrı oluyor. Hayvanlar besiye alınmadan önce iç ve dış parazit aşılarını yaptırmayı unutmamalısınız. Bunun yanında barınaklarınızın hijyenik olduğundan emin olmalısınız. Böylelikle besi verimini artırabilirsiniz. Benzer bir şekilde barınakların aydınlık olması, uygun sıcaklık değerlerinde tutulması ve düzenli olarak havalandırılması, besinin daha bereketli geçmesine imkan tanıyor. Tüm bilgilerin yanı sıra, besiye ilave edilecek hayvanların  bulaşıcı hastalıklara dair taramasını yapmış olmalı ve koyucu aşılarını yaptırmalısınız. Uzmanlar, besi hayvanlarının çok kalabalık olmayan padoklar şeklinde, olduğunca yakın yaşlarda ve ağırlıkta olacak halde barındırılmasını öneriyor. Gerekli haller dışında hayvan padoklarının değiştirilmemesi önem arz ediyor. Bunun yanında karantina gerektirecek özel durumlar için karantina padokları bulundurulması gerektiği ifade ediliyor. 

Besi Geliştirme Yemi Ne Zaman ve Ne Kadar Verilir?

Eğer besi geliştirme yemine yeni geçiyorsanız  ortalama 7-10 gün süreyle eski yemi yenisiyle karıştırmalısınız. Bu küçük düzenleme, hayvanların yeme alışmasını kolaylaştırıyor. Normalde bir yemden diğerine geçmek 15 gün kadar da sürebiliyor. Elbette besi yemi kullanırken kaliteli silaj ve kuru ot kullanılması tavsiye ediliyor. Kaba yem ile karıştırılarak verilen besi geliştirme yeminin yanı sıra hayvanların ulaşabileceği yerlerde temiz, taze ve bol miktarda su bulunması da önem taşıyor. 

Besi geliştirme yeminin verilecek miktarı, hayvanın kilosuna, ırkına, kaba yem kalitesine göre farklılaşıyor. Alıştırma döneminin başından itibaren günlük besi geliştirme yemi oranı artırılarak süreç yönetiliyor. Doğru ve dengeli bir beslenme planı için hayvanların yemle beraber günde en az 3 kez su alması öneriliyor. Kaba kıyılan kaliteli kuru ot ve bunun yanında hayvan başına belirli oranda mısır silajı verilmesi de öneriler arasında yer alıyor. Toplam rasyonun içine karıştırılarak serbest şekilde verilen geliştirme yemi için her hayvanın en az 40-50 cm yemlik alanı olması gerekiyor. Rekabetin olmaması ve yeme serbest ulaşımın sağlanması için bu genişliğin sağlanması önemli görülüyor. Besi hayvanlarının 24 saat besi geliştirme yemine ulaşımı ise bazı uzmanların verdiği tavsiyeler arasında yer alıyor. 

Besi geliştirme yemi kullanım şekli belirlenirken şu hususlara dikkat ediliyor: 

  • Yeme alışma döneminin ardından günde en az 2-3 öğün yem verilmesi öneriliyor. 
  • Yemlemenin her gün aynı saatte yapılması tavsiyeler arasında yer alıyor. 
  • Suyun serbest verilmesi mümkün değilse yine günde en az 3 kez su verilmesi gerekiyor. 
  • Yemin ne kadar kullanılacağı, hayvanın yaşına, cinsine, ağırlığına ve yemin markasına göre değişiyor. Konu hakkında detaylı bilgi ve danışma için Tarfin yetkili satış noktalarından bilgi alabilirsiniz.
  • Besi geliştirme yemi 5.-6. aydan itibaren, kesime 3 ay kalana kadar kullanılabiliyor. 

Besi geliştirme yemleri buzağılıktan yeni çıkmış hayvanların et kazanmasına yardımcı olacak özelliklerde hazırlanıyor. Besi geliştirme yemi protein 15 olarak bilinse de 16 hp 2600 me, 24 hp 2650 me, 12 hp 2750 me ve 20 hp 2500 me gibi alternatifleri de bulunuyor. 16 hp 2600 me olan besi geliştirme yeminin 8 ile 10. ay arasında kullanımı öneriliyor. 14 hp 2650 me olan yemler, 10-13 ay arasında verilebiliyor. 12 hp 2750 me olan alternatifler, 13 aydan kesime kadar olan sürede kullanılıyor. 20 hp 2500 olan opsiyonlar ise konsantre olarak adlandırılıyor ve arpa ile beraber uygulanıyor. 

Besi Geliştirme Yemi Protein 15 Fiyatları

Yem fiyatları, yemin çeşidine, markasına, paket gramajına, yemin besin değerlerine göre değişiklik gösteriyor. Her yem üretim standartlarını karşılasa da farklı ihtiyaçlara yönelik hazırlanan içeriklerin bazılarında vitamin ve mineral değerleri farklılaşıyor. Yemlerin ambalajları büyüdükçe birim fiyatta sağladığı avantaj artıyor ancak paket fiyatları doğal olarak yükseliyor. Tüm bu bilgiler ışığında besi geliştirme yemi protein 15 alternatifi arasında fiyat farklarının görülebildiğini tahmin edebilirsiniz. Fiyatları karşılaştırmadan önce ürün özelliklerini dikkatle incelemeli ve beklentilerinize uygun ürünleri değerlendirdikten sonra fiyat kıyasına geçmelisiniz.

Besi geliştirme yemi alışverişleriniz için en avantajlı fiyatları Tarfin Mobil’de bulabilirsiniz. Tarfin’de farklı markaların ürünlerini bir arada görebilir, fiyatlarını karşılaştırarak en avantajlı seçeneklere ulaşabilirsiniz. Peşin veya vadeli ödeme imkanıyla bütçenizi kolaylıkla yönetebilirsiniz. Besi geliştirme yeminin yanı sıra Tarfin, sığır süt yemi ve Actimoo kızgınlık takip sistemi gibi ürünler de sunuyor. Siz de hemen Tarfin Mobil’i indirebilir, hayvancılık faaliyetlerinizi çok daha verimli kılabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Salça Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
24.02.2022
Salça Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Salça makinesi modelleri hem evde üretimde hem de endüstriyel salça yapımında yardımcı. Salça makinesi nasıl çalışır hemen keşfedin!

Devamını oku
Zeytin Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
14.03.2022
Zeytin Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Zeytin yetiştiriciliği hakkında bilgi için tıklayın! Zeytin ve zeytin tarımı hakkında temel bilgileri Tarfin Blog üzerinden okuyabilirsiniz.

Devamını oku
Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.05.2022
Safran Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Safran yetiştiriciliği nasıl yapılır biliyor musunuz? Soğan ile üretilen safranlar, değeriyle çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor. Safran yetiştiriciliği bilgileri için tıklayınız.

Devamını oku