taboola

Besi Bitirme Yemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Besi Bitirme Yemi Nedir? Ne İşe Yarar? 30.09.2021

Besi sürecinin son döneminde kullanılan besi bitirme yemleri, hayvanların kesim öncesinde yeterli ağırlığa ulaşması, sağlıklı olması ve dengeli beslenmesi için özel tasarlanıyor. Tamamlayıcı yemler, genellikle besi hayvanlarının son 3 aydaki rasyosunda kullanılıyor. Sindirimi kolaylaştırıcı olan yemler, hayvanların protein, enerji, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik içerikler bulunduruyor. 

Bazı yemlerin kullanımı hayvanların kilosu üzerinden hesaplanıyor. Besi bitirme yemini, ortalama 350-400-500 kilogram canlı ağırlığa ulaşan hayvanların tüketmeye başlaması öneriliyor. (Besi bitirme yemlerinin markalarına, çeşitlerine göre kullanılabileceği hayvan ağırlığı önerisi değişiklik gösteriyor. Ürün çeşitlerini incelerken yemin hangi kilo itibarıyla kullanılabileceğine dikkat etmelisiniz.) 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Besiden daha çok kar sağlanması amacıyla geliştirilen ve hayvanlarda yüksek canlı ağırlık artışı sağlamayı amaçlayan ürünler, yemin ete dönüşüm oranını iyileştiriyor. Karkas kalitesinin ve randıman dönüşümünün artmasına yardımcı olan tamamlayıcı yemler, kas ve kemik gelişiminin güçlenmesi için çiftçilerimize destek veriyor. 

Besi Bitirme Yemi Nedir?

İçerisinde ideal oranda ham protein, ham selüloz, ham yağ, ham kül, sodyum, A vitamini, D3 vitamini, demir, iyot, kobalt, bakır, mangan, çinko, selenyum bulunan ve yüksek enerji bulunan, besi bitirmeye uygun özel yemler, besi bitirme yemi adıyla anılıyor. Besiye alınmış danaların ve tosunların beslenmesi için tercih edilen ürünler, besinin son 2-3 ayında kullanılabiliyor. Bu dönemde hayvanların artan enerji ihtiyacına ve et artışı için gerek duyulan aminoasit gereksinimine uygun içerikler, yemde yer alıyor. Besi geliştirme yemi kullanımının ardından geçiş yapılacağı zaman, ortalama 1 hafta 10 gün kadar geçiş dönemi düzeni uygulanıyor. Lezzetli ve iştah açıcı olduğu için hayvanlar tarafından severek tüketilen yemlere, kısa sürede adaptasyon sağlanıyor. 

Besi Bitirme Yemi Faydaları Nelerdir?

Besi bitirme yemlerinin avantajları: 

  • Vitamin, aminoasit ve mineral yönünden oldukça zengin olan besi bitirme yemlerinin yanında herhangi bir tahıl kırması kullanmak gerekmiyor. Yemlerin sağladığı verim göz önüne alındığında oldukça ekonomik olduğunun altı çiziliyor.
  • Besi bitirme yemlerinin isteğe göre pelet ve toz formlarında alternatifler bulunabiliyor.
  • Dayanıklı paketlerde tasarlanan besi bitirme yemlerinin kullanılması ve depolanması oldukça kolay görülüyor.
  • İçeriğindeki doğal maddeler, yağlanmaya sebep olmuyor. Yalnızca mozaik yağ oluşumunu düzenleyerek etin daha lezzetli olmasına imkan tanıyor.
  • Yemlerin yanında vitamin ve mineral desteğine gerek kalmıyor.
  • Yem içinde sindirilebilirliği yüksek ve kaliteli hammaddeler içeriyor.
  • Besi bitirme yemleri, işletmelerde kullanılan tüm kaba yemlerle ideal bir şekilde karıştırılabiliyor.
  • Uygulama kolaylığı, işçilik maliyetlerinde azalma sağlıyor.
  • Orijinal ambalajındaki besi bitirme yemleri, Tarım Bakanlığı normlarına uygun olarak piyasaya sürülüyor.

Besi Bitirme Yemi Faydaları Nelerdir?

  • Metabolik ve hormonal nedenlerden dolayı, besinin bu aşamasında hayvanların enerji ihtiyacı oldukça yükseliyor. Bu nedenle sıradan yem kullanımı yeterli verim sağlayamıyor. Besinin son 2-3 ayında değişen ihtiyaçlara yönelik tasarlanan besi bitirme yemleri, yüksek enerji vadediyor.
  • Enerji verimi sayesinde besiye alınan  hayvanlarda hızla canlı ağırlık artışı sağlanıyor.
  • Besi bitirme yemi, hayvanların kesim öncesindeki süreci daha sağlıklı tamamlamasına yardım ediyor.
  • Kastan alınan  kilo, ette mermerleşme ve sağlığın korunması dolayısıyla, hayvan sahiplerinin besiden daha çok kar etmesi sağlanıyor.
  • Rumen problemlerinin önüne geçmek için selüloz bulunduruyor. Yemlere asidoz, timpani ve ishalden korunmak için tampon maddeler ilave ediliyor.
  • Yemler, yoğun yemleme ile oluşabilecek problemlerin önüne geçmeyi sağlıyor.
  • Besi bitirme yemleri, saman ve silaj gibi kaba yemlerle beraber yüksek performans veriyor.
  • Hayvanlarda görülebilen ayak problemlerini azaltıyor. Zemine ve beslenmeye bağlı oluşabilecek ayak ve tırnak sorunları doğru yemle en aza indiriliyor.
  • Besi sığırlarının kesim öncesinde hazırlığını tamamlıyor. Ette mermerleşmeye destek oluyor.
  • Yüksek enerji, besinin daha çabuk tamamlanmasını sağlıyor.
  • Kas gelişimi hızla tamamlanıyor. Bu sayede kilo artışı beklenenden çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.
  • Yüksek nişasta içeriği besleyicilik sunuyor.
  • Nakil ve sıcaklık stresi nedeniyle hayvanlarda oluşabilecek olumsuz etkiler, doğru yemleme sayesinde en aza indiriliyor.

Besi Bitirme Yemi Ne Zaman ve Ne Kadar Verilir?

Besi bitirme yemlerinin bazılarının serbest şekilde, bazılarının günde en az 2-3 öğün halinde verilmesi öneriliyor. Bunun yanında, eğer öğün şeklinde beslenme yapılıyorsa her gün aynı saatte yemleme yapmak önem taşıyor. 

Besi sığırlarında suyun serbest verilmesi tavsiye ediliyor. Eğer suyun serbest bırakılması mümkün değilse, günde 3 öğün yeterli suyun sağlanması gerekiyor. Yem programı oluşturulurken hayvanların ağırlıklarına göre karıştırılacak kaba yeme göre belli oranda besi bitirme yeni kullanılıyor. Kaba yem olarak saman, kuru ot yani yonca ve mısır silajı kullanılabiliyor. Eğer bu dönemde mısır, arpa ve buğday gibi dane yemleri veriliyorsa muhakkak ezilmesi gerekiyor. 

Besi Bitirme Yemi Ne Zaman ve Ne Kadar Verilir?

Bir hafta, on günlük alışma döneminde hayvanların azar azar yeme alıştırılması gerekiyor. Arzu edilen yemleme seviyesine gelene kadar porsiyonlar artırılmaya devam ediliyor. Canlı ağırlık kazanımına bağlı olarak her 100 kilograma günde en az 2 kilogram veya toplam kuru maddenin yüzde sekseni kadar besi bitirme yemi veriliyor. 

Besi döneminde yeterli verimin alınabilmesi yalnızca yemlemeyle ilişkili değil. Besi hayvanlarının bu süreçte doğru düzenlenen barınaklarda tutulması gerekiyor. Hayvan başına ayrılan kuru altlık alanının her 100 kilogram canlı ağırlığa göre en az 1 metrekare olması öneriliyor. Gezinme alanının ise bunun 1-2 katı olması daha iyi bulunuyor. Serbest sistemlerde minimum 25 cm alan bulundurmalısınız. Rekabetin olmaması ve yeme serbest ulaşımın bulunması için alan miktarının yeterli olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca, besi hayvanlarını çok kalabalık olmayan padoklarda tutmalısınız. Hayvanların mümkün olduğunca aynı yaşlarda ve benzer ağırlıklarda olmasına dikkat etmelisiniz. Buna ek olarak hayvanların gerekli aşılarını yaptırmalı ve sağlık kontrollerini gerçekleştirmelisiniz. Barınakların iyi havalandırılmasına özen göstermelisiniz. Ancak bu noktaları tamamladıktan sonra yemle beraber yüksek verimden bahsedebilir, besi bitirme yeminin de katkısıyla daha karlı hayvancılık yapacağınızdan emin olabilirsiniz. 

Besi Bitirme Yemi Fiyatları 

Besi bitirme yemleri genellikle 50 kilogramlık paketlerde sunuluyor. Besi bitirme yemi fiyatları, ürünlerin markalarına, vitamin ve mineral içeriklerine, ambalaj özelliklerine göre değişebiliyor. Pelet ve granül formda çeşitler bulunuyor, yem formu da fiyat üzerinde değişiklik gösterebiliyor. Geniş yelpazede çeşitlenen fiyatlar, çiftçilerimizin seçim yapmasını zorlaştırabiliyor. Bu nedenle besi bitirme yemi seçerken yem içeriğini tüm detaylarıyla incelemeli, rasyonuza uygun, besi hayvanlarınızın kilosuna ve gereksinimlerine uyumlu yemlere yönelmelisiniz. Seçtiğiniz alternatifler arasında, son olarak fiyatı değerlendirmeye almalı ve en uygun opsiyon ile alışverişi tamamlamalısınız. 

Besi Bitirme Yemi Fiyatları 

Besi bitirme yemi fiyatlarında en avantajlı seçenekleri bulmak için siz de Tarfin Mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanındaki yüzlerce yetkili satış noktası ve binlerce mutlu çiftçimizin referansı ile Tarfin, sizlere güvenli alışveriş vadediyor. Peşin veya vadeli ödeme seçenekleri sunan Tarfin, çiftçilerimizin yüzünü güldüren yeni nesil sistemiyle hem tarım hem de hayvancılık ihtiyaçlarınızda yanınızda. Tarımsal ürün yetiştiriciliği ve hayvan besiciliği sırasında doğan ihtiyaçlarınız için Tarfin ile hemen tanışabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?
23.05.2022
Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?

Diskaro, toprak işlemek için kullanılan araçlardan biridir. Diskaro nedir, diskaro çeşitleri nelerdir detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Tıklayınız.

Devamını oku
Tarfin Pro ile Sermayeye Gerek Olmadan Ürün Gamınızı Genişletin!
30.06.2021
Tarfin Pro ile Sermayeye Gerek Olmadan Ürün Gamınızı Genişletin!

Tarfin Pro ile tanışmaya hazır mısınız? Sermayeye gerek olmadan ürün gamınızı geliştirmek için siz de Tarfin Pro'yu inceleyin.

Devamını oku
Hububat Elevatörü Nedir?
19.03.2024
Hububat Elevatörü Nedir?

Tahıl maddelerinin taşınmasını ve depo süreçlerini kolaylaştıran hububat elevatörü nedir, çeşitleri nedir hemen öğrenin! Detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku