taboola

Sığır Süt Yemi Nedir? Sığır Süt Yemi Fiyatları

Sığır Süt Yemi Nedir? Sığır Süt Yemi Fiyatları 21.09.2021

İnekler, yüksek süt verimine sahip oldukları laktasyon döneminde özel beslenmeye ihtiyaç duyuyor. Bu dönemde fazla sulu kaba yem verildiği durumlarda, süt verimi artsa da hayvanlarda zayıflama meydana geliyor. Zaman içinde kuru madde tüketimini azaltan süreç, yetersiz beslenmeyle sonuçlanabiliyor. Oysa süt veriminin yüksek olduğu bu zamanda, özellikle yemlerin protein, mineral ve D vitamini değeri büyük önem taşıyor. Bu gereksinimleri karşılamak üzere geliştirilen özel yemler ise “süt yemi” adıyla çiftçilerimize sunuluyor. Doğru süt yeminin seçimi ve düzenli kullanımı, hem hayvan sağlığında hem de süt kalitesinde önemli fark yaratıyor. 

Sığır Süt Yemi Nedir?

Süt yeminde sindirilme oranı oldukça yüksek oluyor, ayrıca içerisinde yüksek protein, günlük vitaminler ve mineraller bulunuyor. Bileşim tahıllar ile tamamlanarak enerji sunuyor. Sığır süt yemleri, sindirim sistemi üzerinde de olumlu etki bırakıyor ve vitamin-minerallerin verimli kullanımına yardım ediyor. Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde, hayvanların vücut kondisyonlarının korunmasında ve kuru madde tüketimini ideal oranda desteklemekte işlevsel olan sığır süt yemleri, süt verimi derecesine göre seçiliyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Süt ineklerinin enerji gereksinimleri canlı ağırlıklarına ve süt verimine göre değişiyor. Günlük enerji, rasyondaki karbonhidratlar, yağlar ve proteinler üzerinden sağlanıyor. Süt ineklerinin rasyonlarında metabolik enerji ve toplam sindirilebilir besin maddesi üzerinden hesaplamalar yapılıyor. Karma Yem Tebliği uyarınca, karma süt yemlerinin en az 2400 ME Kcal/kg bulundurması gerekiyor. 

Süt yemleri ham protein ve ME yani enerji miktarı üzerinden çeşitleniyor. 16 50, 18 60, 19 60, 19 70, 19 80, 21 70, 22 80, 25 40, 25 45, 25 80 gibi alternatiflerden hayvanlara uygun olanlar seçilerek beslenme programı oluşturulabiliyor. Yemlerin içinde A, D3 vitaminleri, sodyum, demir, iyot, bakır, kobalt, mangan, çinko, kalsiyum, selenyum gibi mineraller bulunuyor. 

Sığır Süt Yemi Faydaları Nelerdir?

Sığır süt yemlerinin yeterli kullanımı, besin ihtiyacının tam olarak karşılanmasına yardımcı oluyor. Bu sayede hem hayvanın sağlıklı olması sağlanırken hem de süt veriminin daha iyi olması avantajı elde ediliyor. 

  • Doğru süt yeminin kullanımı, sindirime destek oluyor ve hayvanlar yemin faydalarından tam olarak yararlanabiliyor.
  • Süt yağı ve proteininde düşüş olmadan, hayvanın süt verim kapasitesinden maksimum faydalanılabiliyor.
  • Bazı yemler yer alan proteinler döl tutma oranında başarı ihtimalini artırıyor.
  • İçerisindeki mineral ve vitaminler hayvanların bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Hastalıklara karşı direnç artarken tırnak ve meme sağlığı da korunuyor. Başta ayak olmak üzere, hayvanın genel sağlık durumu korunuyor.
  • Doğru yem kullanıldığında hayvana ek vitamin ve mineral vermek gerekmiyor.
  • Yemler, sıcak stresi gibi dış faktörlerin vücut üzerindeki etkisini en aza indiriyor.
  • Sığır süt yeminin doğru seçilmesi süt kalitesini de olumlu yönde etkiliyor.
  • Sığırlara özel canlı maya rumen pH’ını düzenleyerek kaba yemlerden yararlanma düzeyini yükseltiyor.
  • Yemler lezzetli olduğu için hayvanlar severek ve iştahla tüketiyor.
  • Sağlıklı ve yüksek verimli damızlık üretimi sağlanıyor. (Ayrıca verimli hayvancılık için Actimoo kızgınlık takip sistemi gibi güncel uygulamalardan yararlanabilirsiniz.)
  • Kaba yem ile dengeli bir rasyon içinde kullanıldığında metabolik problemlerin azaldığı gözlemlenebiliyor.
  • Doğru yemler, sağmal süt ineklerinde doğum sonrası oluşan yıpranma ve kayıpların giderilmesine destek veriyor.
  • Doğum sonrası oluşabilecek ketozis problemlerini engelleyerek hastalık riskini minimize ediyor.
  • Tahıllarla karıştırılabilir yüksek proteinli sığır süt yemleri maliyetlerin düşmesine yardımcı oluyor.
Sığır Süt Yemi Faydaları Nelerdir?

Sığır süt yemi kullanılırken faydaların görülebilmesi için hayvanların su gereksinimlerinin de karşılaması önem taşıyor. Rasyonun tuz ve protein açısından zengin olması su ihtiyacının da artmasına neden oluyor. Selüloz içeriği, gübreleme ile su kaybını artıracağından hayvanların su tüketimini artırmak önem taşıyor. Uzmanlar sığırlarda su eksikliği belirtilerinin zaman içinde arttığını ancak belirtiler görünür olduğunda vücudun önemli ölçüde zarar görmüş olabileceğini belirterek su tüketiminin aksatılmaması gerektiğini hatırlatıyor. Hayvanların, temiz ve serin suya ulaşımının olduğundan emin olmalı, içme suyu sıcaklığını 13-19 derece arasında tutmalısınız. Süt veren ineklerde su ihtiyacını “(canlı ağırlık x 0.08)+günlük süt verimi” üzerinden hesaplayabilir ve ihtiyaç duyulan su litre miktarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca tüketilen her kuru madde kilogramı için 3-4 litre su ihtiyacı doğduğunu aklınızda tutmalısınız. 

Sığır Süt Yemi Ne Zaman ve Ne Kadar Verilir?

Süt yemini ilk defa kullanıyorsanız bir haftalık geçiş döneminden sonra günlük beslenme rutinini netleştirebilirsiniz. Günde en az 2-3 öğün besleme yapmalı ve günün hep aynı saatlerinde sığır süt yemi vermelisiniz. Hayvanın ağırlığına, günlük süt verimine bağlı olarak süt yeminin ve beslenen samanın, mısır silajının, kuru yonca ve yaş pancar posasının kilogramını belirleyebilirsiniz. Hayvan besleme ve süt yemi miktarı belirleme konusunda ilgili uzmanlardan bilgi almalısınız. Hayvanın sağlık durumuna, fiziksel özelliklerine ve diğer faktörlere bağlı olarak, birçok değişeni göz önüne alarak günlük yem miktarını belirlemelisiniz. Aldığınız yemin markasına, içeriğine, vitamin ve mineral oranına bağlı olarak yemleme miktarının değişebileceğini aklınızda tutarak markaların kullanıcılar için önerdiği miktarlara da muhakkak bakmalısınız. 

Sığır Süt Yemi Fiyatları

Piyasada birçok farklı markanın sığır süt yemlerini değişen fiyatlarla bulabilirsiniz. Sığır süt yemi fiyatları, öncelikle protein ve enerji içeriğine göre değişiyor. En pahalı yem en iyi seçenek olmadığı gibi en ucuz olan da sizin için en kötü alternatif olmayabiliyor. Hayvanın kilosu, süt verimi ve diğer değişkenleri göz önüne alarak ihtiyacınız olan süt yemi çeşidini bulmalı, ardından farklı markaların aradığınız besin değerindeki ürünlerini incelemelisiniz. Benzer oranda protein ve enerji sunan sığır süt yemlerinin vitamin ve mineral değerlerini karşılaştırmalı, tüm içerikler arasından en besleyici olanı seçerek fiyat karşılaştırmasına geçmelisiniz. Sığır süt yemi fiyatları, dönemsel kampanyalara, satış yerlerine, piyasa şartlarına göre değişebiliyor. Fiyat avantajı ile sığır süt yemi alışverişi yapmak için alternatifleri araştırmalı, incelemeli ve hayvanlarınızın ihtiyaçlarına en uygun olan seçeneği sipariş vermelisiniz. 

Tarfin; sığır süt, kuzu büyütme, besi bitirme yemi gibi tüm yem, hayvancılık ekipmanları ve diğer tarım girdileri ihtiyaçlarınız için yanınızda! Siz de Tarfin Mobil üzerinden yem fiyatlarını görüntüleyebilir, kolaylıkla karşılaştırabilirsiniz. Sizin için en avantajlı ürünleri bulabilir, yetkili Tarfin satış noktaları yardımıyla ürünler hakkında detaylı bilgiyi alarak alışverişlerinizi tamamlayabilirsiniz. Hayvanlarınızın sağlıklı gelişimi, süt veriminin optimize edilmesi, emeğinizin karşılığını alması için Tarfin desteğini her an hissedebilirsiniz. Hemen Tarfin Mobil uygulamasını indirin besi geliştirme yemi, sığır süt yemi gibi farklı çeşitlerdeki yem fiyatlarını takip edin, aradığınız ürünü en avantajlı fiyatlarla, güvenle satın alın. Türkiye’deki binlerce Tarfin çiftçimizden biri olun, ödemenizi peşin veya vadeli şekilde yaparak rahat edin. 

share

Benzer Haberler

Susam Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.08.2021
Susam Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Susam yetiştiriciliği nasıl yapılır öğrenmek için Tarfin Blog'u okuyabilirsiniz. Susam nasıl yetiştirilir tüm detaylarıyla öğrenmek için tıklayın.

Devamını oku
Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.06.2021
Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Üzüm yetiştiriciliği binlerce yıldır Anadolu'da yapılıyor. Üzüm yetiştiriciliği ile ilgili temel bilgileri Tarfin Blog'da bulabilirsiniz.

Devamını oku
Organik Tarım Nedir, Organik Tarım Belgelendirmesi Nasıl Yapılır?
11.08.2021
Organik Tarım Nedir, Organik Tarım Belgelendirmesi Nasıl Yapılır?

Organik tarım belgelendirmesi nasıl yapılır biliyor musunuz? Organik tarım nedir ve belge nasıl alınır tüm detaylarıyla öğrenmek için hemen tıklayın!

Devamını oku