taboola

Tarım Traktörleri ve Traktör Bakımı

Tarım Traktörleri ve Traktör Bakımı 05.12.2023

Tarım traktörleri, modern ve makineli tarımın vazgeçilmezi. İşgücüne bağımlılığı azaltan, işi hızlandıran, verimi artıran ve çiftçilerimize yardım eden traktörler, düzenli bakımla uzun yıllar kullanılabiliyor. Etkili ve uzun ömürlü performans için belli aralıklarla bakım sağlamak ve traktör kullanımı konusunda yetkin olmak önem taşıyor. Tarım traktörleri ve onların bakımıyla ilgili önemli konulardan Tarfin Blog’ta bahsederek sizlere genel hatlarıyla bilgi vermek istiyoruz. Buna ek olarak Tarfin tarım girdi alışverişlerinde de yanınızda! Tarfin Mobil ile tarım girdi alışverişlerinde en avantajlı fiyatları görüntüleyebilir ve karşılaştırabilirsiniz. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanmanız da mümkün. Size en yakın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret ederek Tarfin avantajlarıyla yüzü gülen binlerce çiftçimizden biri olabilirsiniz. 

Tarım traktörleri ve traktör bakımı konulu yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Traktör Bakımının Önemi Nedir?
  • Yeni Traktörde Dikkat Edilecekler 
  • Tarım Traktörleri için Bakım Ne Zaman ve Nasıl Yapılır? 
  • Traktör Bakımı İçin Temel Adımlar

Traktör Bakımının Önemi Nedir?

Traktör bakımı, tarlada yoğun şekilde ve zorlu şartlarda kullanılan traktörlerin uzun ömürlü ve maksimum performansta çalışabilmesinin sırrıdır. Düzenli bakım ile yakıt verimliliği ve performans korunması sağlanabiliyor. Ayrıca çalışma sırasında meydana gelen beklenmedik arızaların bu şekilde önüne geçebilirsiniz. Önceden fark ettiğiniz sorunları henüz büyümeden ortadan kaldırarak traktörün güvenli kullanımını sağlayabilirsiniz. Düzenli kontrol ve onarım, traktör bakımının iki ayağını oluşturuyor. Siz de tarım traktörleri için bu önemli rutini aksatmadan yerine getirmelisiniz. 

Yeni Traktörde Dikkat Edilecekler 

Yeni bir traktör aldığınızda ilk 60 saatlik ve 4000 kilometrelik çalıştırma süreci, motor açma devresi olarak adlandırılıyor. Bu döneme alıştırma veya rodaj da diyebilirsiniz. İşte bu zaman diliminde traktörün bakımı ve dikkatli kullanımı hayati önem taşıyor. İlk olarak yeni traktörün kullanım kılavuzunu dikkatle incelemelisiniz. Çalıştırmanın ardından motorun ısınması sürecinde kesinlikle motora tam gaz vermemeli, motora tam yüklenmemelisiniz. Bu sürecin ardından, tam yüke aşama aşama geçmek en sağlıklı seçenek olarak görülüyor. Kısaca, alıştırma devresinde yüksek ve alçak devirlerden kaçmalısınız. Bunun yanında radyatör suyu ve fren gibi temel bakım ögelerini sık kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. 

Yeni Traktörde Dikkat Edilecekler 

Yeni traktörde dikkat edilecekler arasında motor yağı da var. Alıştırma dönemi sonunda motor yağını değiştirmeyi, yağ filtresini temizlemeyi ve elemanını değiştirmeyi unutmamalısınız. Özellikle atom tipi yağ filtrelerini tamamen değiştirmek gerekiyor. Diğer taraftan hava filtresinin de yağını yenilemek, havalandırma filtresini temiz tutmak önem taşıyor. Şanzıman, diferansiyel ve direksiyon kutusu yağını kontrol ettikten sonra, akü su seviyesine de bakmalısınız. Debriyaj ve fren pedal boşluklarının kontrolüne önem vermeli, tüm cıvataların, somunların gevşek olmadığından emin olacak şekilde incelemelisiniz. Eğer bir gevşeme varsa sıkmalı, yetkili servise başvurarak silindir kapak saplama, somun ve subapları kontrol etmelerini istemelisiniz. 

Tarım Traktörleri için Bakım Ne Zaman ve Nasıl Yapılır? 

Tarım traktörlerinin alıştırma devresindeki bakımının ardından günlük bakımlara devam etmek gerekiyor. Tozlu ve çamurlu parçaları yıkamak, gres basmak, bu sırada gresörlük üzerinde kalan temiz gresi silmek rutinlerden bazıları. Dingil orta pimi, başı, aks yatakları, rotlar, debriyaj ve fren pedalları ile hidrolik kaldırma kollarını da gerekli hallerde greslemek bakımın önemli ayakları arasında. 50 saatlik haftalık bakım sırasında gresör bulunmayan mafsallara yağdanlık aracılığıyla yağ basmalısınız. Hava filtresinin yağını, temizliğini kontrol etmeli, vantilatör kayış gerginliğine bakmalısınız. Gerginlik 1 ile 1.5 cm boşluk olacak şekilde ayarlanmalı. Debriyaj ve fren pedalı için de boşluk kontrolü yapılması gerekiyor. Akü bakımını, asitli su seviyesi ölçümünü unutmamalısınız. Su düzeyinin plakaların 0.5 ile 1 cm üzerinde olması yeterli, eğer su bu seviyenin altındaysa su ekleyebilirsiniz. 

50 saatlik bakımın haricinde 15-200 saatlık aylık bakım rutininde motor yağı değişimi ilk sırada yer alıyor. Bu sırada yağ ile beraber filtre elemanlarının değişmesi gerekebiliyor. Yenilenme veya temizlenme işlemlerini aksatmamalısınız. Yağ değişimi gerektiğinde motor sıcak olmalı. Bu nedenle motor yağı değiştirmek için çalışma günlerini tercih edebilirsiniz. Düz bir alana çektiğiniz traktörün motoru henüz sıcakken karter boşaltma tapasını açmalı ve kirlenmiş yağı kaba almalısınız. Yağı kolayca boşaltmak için yağ koyma kapağını açabilirsiniz. Tamamen boşalmanın ardından tapayı temizlemek ve contaya özen göstererek yeni yağı gerekli miktarda eklemek kafi. Bu sırada yağ seviyesini çubukla kontrol etmelisiniz. Eğer yağ filtresi değiştirildiyse contasını iyi bir şekilde sıkmak önem taşıyor. Sonra motoru çalıştırabilirsiniz. Kısa süre sonra motoru durdurarak tekrar yağ seviyesini çubukla ve gösterge üzerinden kontrol etmelisiniz.  Buna ek olarak hidrolik yağ seviyesine bakmak, şanzıman ve diferansiyel yağ düzeyini incelemek gerekiyor. Ön tekerlerin bilya boşluklarına bakmayı da unutmamalısınız. Motor filtresi tortu kapaklarını açmalı ve mazot el pompası süzgecini temizlemelisiniz. 

Tarım Traktörleri için Bakım Ne Zaman ve Nasıl Yapılır? 

Söz konusu 300-400 saatlik, 3 aylık bakım olduğunda 150-200 saatlik bakım gereklerinin tamamlanmasına dikkat etmelisiniz. Bu bakım rutinlerinin yanı sıra subap ayarlarını kontrol için yetkili servise gidebilirsiniz. Kontrol ve gerekli değişiklikler sonrası yakıt filtresi çift ise birinci filtre elemanı değiştirilebiliyor. Hidrolik, diferansiyel ve direksiyon kutularının yağlarına bakıldıktan sonra cer dişlisi bulunan traktörlerde cer dişlisinin kutu yağı eksik ise ilave ediliyor. Keza ön tekerleklerin bilyalarının kontrolü ve teker kapaklarına gres eklenmesi de servis iş listesinde yer alıyor. 

600-800 saatlik, 6 aylık bakım da ek olarak ikinci yağ filtresi de değiştiriliyor. Enjektörlerin yetkili serviste kontrolü de bakımın bir parçası oluyor. 

Son olarak yapılan 1000-1200 saatlik senelik bakımda, hidrolik yağı değiştiriliyor. Şanzıman ve diferansiyel yağlarda da değişiklik yapılıyor. Yakıt deposunun çıkarılarak temizlenmesi, cer dişlisi yağının değişimi, soğutma suyunun boşaltılması önem taşıyor. Bu sırada temiz ve kireç bulundurmayan su kullanılıyor. Marş motoru ve şarj dinamosu yetkili servis tarafından kontrol ediliyor. Mazot pompasının ayarı yine serviste yapılırken ön tekerleğin rot ayarına da bakılması gerekiyor. 

Traktör Bakımı İçin Temel Adımlar

Traktör bakımı ve dönemsel işlemler için adım adım bilgilendirme yaptık. Ancak tarım traktörlerinin bakımı için yapılacak temel işlemleri özet olarak görmek isterseniz, sizlere şöyle bir akış sunabiliriz, 

  • Traktör motoru için düzenli yağ değişimleri, motorun düzgün çalışmasını sağlıyor ve aşınmayı önlüyor. Güvenli kullanım için yağ değişimlerini ihmal etmemelisiniz. 
  • Temiz hava filtresi, motora temiz hava sağlarken yakıt verimliliğini artırıyor. Bu nedenle hava filtresi kontrollerini ve temizliğini mutlaka yapmalısınız. 
  • Yakıt filtresi ve enjektörlerin düzenli kontrolü, yakıt sisteminin sorunsuz çalışması için gerekli. 
  • Doğru lastik basıncı ise traktörün dengeli bir şekilde çalışmasını sağlarken lastiklerin ömrünü uzatıyor.
  • Radyatör ve soğutma suyunun düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerekli hallerde değiştirilmesi şart. 
  • Akü, alternatör ve diğer elektrik bileşenlerine düzenli olarak bakılıyor. Zamanı geldiğinde akü değiştirilerek veya şarj edilerek performansın devamlılığı sağlanıyor.
  • Frenlerin düzgün çalışması, traktörün güvenli bir şekilde kullanılması için en önemli ögelerden biri. Fren kontrollerini ihmal etmemelisiniz. 
  • Son olarak traktöre bağlı ekipman ve aksesuarları da düzenli olarak incelemeli ve yetkili servis kontrollerini zamanında yaptırmalısınız. 
share

Benzer Haberler

Elma Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.08.2021
Elma Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Elma yetiştiriciliği nasıl yapılır merak ediyorsanız Tarfin Blog'dan okuyabilirsiniz. Elma yetiştiriciliği hakkında bilgiler için tıklayın.

Devamını oku
Tesviye Küreği Nedir?
09.02.2024
Tesviye Küreği Nedir?

Toprak düzeltme içi kullanılan tesviye küreği, kar küreme için de tercih edilebiliyor. Tesviye küreği çeşitleri hakkında bilgi alın!

Devamını oku
İnekler Neden Zayıflar?
13.09.2022
İnekler Neden Zayıflar?

İneklerin zayıflaması için birçok farklı neden var. İnekler neden zayıflar öğrenmek, en sık görülen nedenler hakkında bilgi edinmek için hemen tıklayınız.

Devamını oku