taboola

Kestane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kestane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 27.02.2022

Kestane ülkemizde özellikle kış aylarında sıklıkla tüketiliyor. 1000-1200 metre rakım yüksekliği olan yerlerde yaşayabilen kestane ağaçları, fazla kireçli topraklarda yetiştirilemiyor. Ayrıca, toprağın gevşek olduğu bölgeler de kestane yetiştiriciliğine uygun değil. Kestane yetiştiriciliği ve kestane hakkında detaylı bilgiyi Tarfin Blog’da sizlerle paylaşıyoruz. Çiftçilerimize tarımsal ve hayvansal alışverişleri için peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı sunan Tarfin, verdiği bilgilerle de çiftçilerimize yol gösteriyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki 900'ü aşkın yetkili satış noktasıyla, bugüne dek on binlerce çiftçimizin alışverişlerinde tercihi olduğu gibi yarın da üretiminizde yanınızda yer alıyor. Tarfin Mobil avantajlarını keşfetmek için size en yakın yetkili satış noktasına ulaşabilir, girdi ihtiyaçlarınıza avantajlı çözümler bulabilirsiniz.

Kestane yetiştiriciliği vejetatif yolla çoğaltılarak yapılıyor. Bunun için daldırma ve çiçeklerin köklendirilmesi gibi yöntemlerden yararlanılıyor. En çok uygulanan ve en güvenilir yöntemin aşılama olduğunu aklınızda tutabilirsiniz. Elbette kaliteli tohum kullanmaya özen göstermeli ve tohumların çimlenme gücünün yüksek olduğundan emin olmalısınız .Katlama için 0 ile 4 derece arasında, nemli ve soğuk havada 3 aylık süre yeterli oluyor. Çöğürler 1 yıl kadar büyüdükten sonra 70 - 80 santimetre sıra arası mesafe ve 30 santimetre sıra üzeri aralıkla şaşırtıyor. Eğer tohumları katlanmadan ekecekseniz, çimlenme oranını arttırmak için 8 ile 10 santimetre derinlikte, malçlı toprak kullanmalısınız. Ayrıca tohumların üzerini dört ile beş santimetre kadar, malçlı toprak ile kapatmayı unutmamalısınız. Bu sırada toprağa birebir oranla yanmış çiftlik gübresi eklemelisiniz. Aşılama için göz aşısı yönteminden yararlanabilir, normal T yöntemini kullanarak, ilkbaharda sürgün göz aşısı uygulayabilirsiniz. Eğer yabani ağaçların aşılamasını yapacaksanız, kalem aşı uygulamasını tercih edebilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Kestane Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalı?

Kestane bahçesi oluştururken 10 - 12 metrelik dikim aralığı bırakmayı unutmamalısınız. Ağaçlar, normal bakım şartlarında 15 metreye kadar yükselebiliyor. Arazinizin uygunluğuna göre kare-üçgen şekil uygulaması yapabilirsiniz. Fide dikilecek çukurları, 40 - 50 santimetre derinlikte açmayı ve çukurları kompoze gübre ile doldurmayı unutmamalısınız. 

Kestane Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalı?

Ilıman iklim meyvesi olarak tanınan kestane, nemli ve ılık iklimlerde rahatlıkla yetiştiriliyor. Kışın eksi 35 dereceye kadar dayanabildiği ve yaprağını da döktüğü biliniyor. Ancak ani sıcaklık değişiklikleri, ağaçta çatlamalar meydana getiriyor. Bunun yanında kestaneler, ilkbahar donlarından olumsuz etkilenmiyor. Zira geç çiçek açıyor. 

Yaz sıcaklarının artmasından sonra kuraklık nedeniyle meyvede buruşukluklar, bozulmalar ve boş meyve üretimi görülebiliyor. Kestaneler, uzun vejetasyon süresine sahip oldukları için çiçek açma sonrası süre 150 hatta 200 günü bulabiliyor. Süre göz önüne alındığında, meyve sorunlarının yaşanması oldukça normal. 

Kestane Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı?

Kestane yetiştiriciliği için toplam 2000 ile 3000 santigrat derece sıcaklığa ihtiyaç duyuluyor. Bunun yanında yıllık yağış miktarının da 1000 mm’yi geçmesi kestane için yetiyor. Ancak yağış miktarının 1600 mm üzerinde olması, mantar hastalıklarının görülmesine ve ağaçların yapraklarının dökülmesine yol açıyor.

Kestane Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı?

Kazık köklü bir ağaç olan kestane, gevşek yapılı ve geçirgen topraklarda daha iyi yetişiyor. Ayrıca kestane yetiştiriciliği için volkanik kaynaklı ve potasyumca zengin olan topraklar büyük avantaj sağlıyor. Eğer ağır ve killi topraklarda kestane yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız, mürekkep hastalığına yakalanmasını göze almalısınız. Ya da toprak piresi sorununa dikkat etmelisiniz. Benzer bir şekilde soğuğun toplandığı çukur vadilerde de kesinlikle kestane yetiştiriciliği yapmaya çalışmalısınız. Dilerseniz yamaç arazilerde kestane bahçeleri kurabilirsiniz.

Kestane Yetiştiriciliğinde Budama Nasıl Yapılıyor?

Kestane yetiştirirken doruk dalı terbiye sistemini kullanabilirsiniz. Uygulama kapsamında ağaç belli bir yüksekliğe ulaştığında doruk dal kesiliyor. Budama sırasında ana dalların, ağacı dört yönlü kapsayacak, kuvvetli dallardan seçilmesine özen göstermelisiniz. Ayrıca ana dalların birbirine çok yakın yerlerden çıkmamasına dikkat etmelisiniz. Dar açılı dallar daha kolay kırıldığı için arada 50-70 derecelik açı bulunması gerekiyor. Bunun yanında yıllık sürgünlerde çok fazla kısaltma yapmamalısınız. Zira devamlı sürgün oluşumuna yol açacağı için bu yöntem meyveye yatmayı geciktirebiliyor. Ancak gerekli yerlerde, büyümeyi önlemek için uç almayı tercih edebilirsiniz. Son olarak, genç ağaçlarda çok fazla budama yapmak bodurluğa yol açabiliyor ve verim düşüklüğüne neden oluyor. 

Kestane Yetiştiriciliğinde Bakım ve Sulama Nasıl Yapılıyor?

  • Kestane ağaçlarını ilk dikim yılında toprağın nem durumuna göre ortalama 2-3 kez sulamalısınız. Sonraki yıllarda ise sulama yapmamalısınız. İlerleyen yıllarda yapılan sulama, kestanelere zarar veriyor. 
  • Buna ek olarak, eğimi çok yüksek olan yerlerde seki yapmak gerekiyor. 
  • Malçlama ile toprağın nemini korumasına yardımcı olabilir, yabancı ot gelişimde engelleyebilirsiniz.

Kestane Hasadı Nasıl Yapılır?

Kestane yetiştiriciliğinde hasat genellikle eylül ayı başlarından ekim ayı ortalarına kadar yapılıyor ancak çeşitlere göre zaman değişiklik gösterebiliyor. Kestaneler için hasat zamanının geldiğini, dikenli yumakların arasından hafifçe meyvelerin görünmesinden anlayabilirsiniz. 

Kestane Yetiştiriciliğinde Budama Nasıl Yapılıyor?

Kestane meyvelerinin hepsi de aynı anda olgunlaşmaz, bu yüzden eğer hasadı yere düşen meyveleri toplayarak yapacaksanız, meyveleri gün Işığında bekletmeden gün aşırı toplamayı unutmamalısınız. Ancak sırıkla çırpma, dal kırılmalarına, yaprak dökülmesine ve ağacın zarar görmesine neden olabileceğinden dikkatli davranmalısınız. Çiftçilerimiz genellikle olgunlaşan kapsüllerin kendiliğinden yere düşmesini bekliyor. Bu şekilde hasat yapmayı tercih ediyor. Bu yolla hem daha masrafsız hem de zahmetsiz hasat yapılıyor. Üstelik, yerden hasat, ağaçlara da herhangi bir zarar vermiyor.

Kestane yetiştiriciliği dışında ülkemizde yetiştirilen incir yetiştiriciliği ya da karpuz yetiştiriciliği ile ilgili bilgi almak isterseniz blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kestane Hastalıkları ve Zararlıları Nelerdir?

İstanbul Tarım İl Müdürlüğü kaynaklarına göre, kestane yetiştiriciliğinde en sık rastlanan zararlılar, kestane iç kurtlarıdır. Meyve kabuğunu delerek içeri giren ve meyveden beslenerek, kestanelere zarar veren kurtların pislikleri de meyve içerisinde kalıyor. Zararlılar, hem meyve dökümüne hem de kalite düşüklüğüne neden olabiliyor. Yılda bir döl veren kestane iç kurtları, hasat zamanına genellikle gelişmesini tamamlamamış oluyor. Depolama alanlarında meyveleri delip terk ettikleri için fark edilmeleri zorlaşıyor. Kestane iç kurtları ile mücadele ederken kurtlu meyveleri fark ettiğinizde direkt yok etmeyi unutmamalısınız. Ayrıca zirai ilaçlama makineleri ile hasattan hemen önce, ürün gömüleri yapılmadan, gömü toprağını ilaçlamalısınız. İlk işlemden ortalama 20-25 gün sonra, gömüdeki yığını nemlendirirken ilaçlamayı tekrar etmelisiniz. Kestane yetiştiriciliğinde en sık rastlanılan hastalıklar ise kestane mürekkep hastalığı ve kestane dal kanseri olur. Mürekkep hastalığında, bulaşık ağacın kök bölgesinde siyah çürümeler ve lekeler göze çarpıyor. Ayrıca kök boğazındaki kabuğu kaldırdığınızda kabukla doku arasında siyah-mavi bir sıvı olduğunu fark edebilirsiniz. Buna ek olarak, iletim demetlerinin tıkandığını, yapraklarda sararma ve sürgünlerde kuruma olduğunu görebilirsiniz. Söz konusu eğer kestane dal kanseri ise, herhangi bir nedenle ağaç üzerinde açılmış yarığın hastalığa giriş kapısı olduğunu unutmamalısınız. Bulaşık kısımlarda ilk başta çöküntü, daha sonra şişme ve zamanla çatlaklarda belirginleşme görülüyor. Hastalığa; dallarda, sürgünlerde ve kök boğazının üst kısmında rastlayabilirsiniz.

share

Benzer Haberler

Tarfin VDMK
26.11.2019
Türkiye’nin Tarım Alacaklarına Dayalı VDMK İhracı

Tarfin'den tarım alacaklarına dair VDMK ihracı

Devamını oku
Koyunlarda Delibaş Hastalığı Nedir?
18.09.2022
Koyunlarda Delibaş Hastalığı Nedir?

Koyunlarda delibaş hastalığı hakkında detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Koyunlarda delibaş hastalığı yani Coenurosis'in belirtileri, teşhis ve tedavisi bilgilerini hemen okuyun.

Devamını oku
Mibzer Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
11.03.2022
Mibzer Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Tohum ekiminde kullanılan araçlara; ekim makinesi, yani mibzer adı veriliyor. Mibzer nedir ve nasıl kullanılır sorularını Tarfin sizin için derliyor.

Devamını oku