taboola

Fiğ Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Fiğ Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 28.07.2022

Toprağa azot kazandırdığı için kendinden sonra ekilen bitkiye verim katan fiğ bitkisi, dayanıklılığı ve faydalarıyla öne çıkıyor. İyi bir yem bitkisi olan fiğ, yeşil ot, kuru ot, silaj veya dane olarak kullanılabiliyor. Ayrıca fiğ bitkisi, yeşil gübre olarak  verildiğinde fakir toprağı zenginleştirmeye de yardımcı oluyor. 

Bitki, soğuk ve kuraklığa karşı direnç gösteriyor. Üstelik fiğ yetiştiriciliği, arpa, buğday ve yulaf yetiştiriciliği ile beraber karışık yapılabiliyor. Tüm bu avantajlar nedeniyle ülkemizde fiğ yetiştiriciliği sıklıkla yapılıyor. Siz de fiğ yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi için yazımızdan yararlanabilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Fiğ Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır? 

Fiğ yetiştiriciliği sırasında gereksiniminiz olan girdileri Tarfin ayrıcalıklarıyla sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz hemen Tarfin Mobil uygulamasını indirebilir ve fiyatları anında karşılaştırabilirsiniz. Siparişlerinizi Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden oluşturarak, peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Zaman kaybetmeden Tarfin ayrıcalıklarını deneyimlemek için Türkiye’nin dört bir yanındaki bini aşkın yetkili satış noktası sizleri bekliyor. 

Peki fiğ nasıl yetiştirilir? Fiğ yetiştiriciliği tohumla gerçekleştiriliyor. Hazırlanan toprağa serpme veya kombine hububat mibzer makinesi ile fiğ ekiliyor. Ekim ayı ile kasım sonu arasında yapılan fiğ ekimi sonrası toprağa merdane çekmek gerekiyor. Bu sayede, tohumlar daha çabuk çimleniyor ve kış zararı önleniyor. Ayrıca fiğ, diğer tahıllarla beraber ekildiğinde kalitesi artıyor. Tek ekime nazaran, yulaf, arpa veya buğday yetiştiriciliği ile birlikte ekim yaptığınızda alt yaprakların daha az sararıp döküldüğünü, danelerin çürümesinin önlendiğini fark edebilirsiniz. 

Fiğ Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır? 

Ot üretimi içi serpme ekip yapacaksanız, dekar başına 10-12 kilogram fiğ ve 4-5 kilogram kadar tahılı beraber ekebilirsiniz. Sıraya ekim için 8-10 kilogram kadar Macar fiği ve 3-4 kilogram tahıl kullanabilirsiniz. Sıraya ekimde 3-5 cm derinlik olmasına dikkat etmeli ve 18-20 cm kadar sıra arası mesafe bırakmalısınız. 

Fiğ Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır? 

Tahıl yetiştiriciliği yapılan topraklarda rahatlıkla fiğ yetiştirebilirsiniz. Yüksek verim için orta ağır ve ağır kireçli, nemli toprakları fiğ yetiştiriciliği için tercih edebilirsiniz. Fiğ yetiştiriciliği için tarlayı ilkbahar aylarında pulluk yardımıyla, 25-35 cm derinliğinde sürebilirsiniz. Ancak eğer tahıl veya silajlık mısır yerine fiğ yetiştireceksiniz gölge tavında sürmeye özen göstermelisiniz. Toprak hazırlığı yaparken, toprağın kuruyup sertleşmemesi için diskaro ile toprak işleme gerekiyor. 

Fiğ Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Olur? 

Ankara Tarım İl Müdürlüğü’nün fiğ yetiştiriciliği belgesine göre, fiğ bitkisi köklerinde fazla miktarda azot yumrucukları oluşturduğu için çok fazla azot desteğine ihtiyaç duymuyor. Yalnız, ekimle beraber dekara 12 ile 14 kilogram kadar DAP gübre  verebilirsiniz.

Fiğ Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalıdır? 

Serin iklimde iyi gelişim gösteren fiğler, kışların ılıman olduğu bölgelerde kışlık olarak ekiliyor. Ayrıca kışları sert olan yerlerde ilkbaharda büyüyerek yaz sonunda olgunlaşıyor. Diğer taraftan yerli fiğ soğuğa dayanıklı olmaması ile tanınıyor ve maksimum -8 dereceye dayanıyor. Macar fiği ve tüylü fiğ çeşitleri ise soğukta bile yaşayabiliyor. Buna ek olarak, tüylü fiğ başta olmak üzere tüm fiğ çeşitleri kuraklığa dayanıyor. Özellikle 300-500 mm yağış alan yarı kurak bölgelerde fiğ yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Fakat çok kurak yerlerde fiğ veriminin düştüğünü aklınızda tutmalısınız. 

Fiğ Hasadı Nasıl Yapılır?

Hemen hemen her çeşit toprakta yetişen fiğ, derin, kalkerli, killi ve verimli topraklarda daha iyi yetişiyor. Söz konusu kumlu topraklar olduğunda ise toprağın yeterli miktarda gübrelenmesi gerekiyor. Ayrıca toprağın su tutumunun iyi olması şart. Toprak organik madde açısından fakir ve kumlu ile tüylü fiğ, nemli ise Macar fiği tüyleri daha kolay yetişiyor. Asiditeye dayanıklı olan fiğ, kireçlemeye gerek kalmadan yetiştirilebiliyor. 

Fiğ Hasadı Nasıl Yapılır? 

Fiğ, baklalarının yarısı dolduğu zamanda hasat ediliyor. Ancak oldukça yavaş kartlaşma yaşandığı için fiğlerin hasadında gecikme, kalite kaybına yol açmıyor. 

  • Eğer fiğ tahıllarla beraber yetiştiriliyorsa, kartlaşmaya izin vermeden, gecikmeden hasat yapılması gerekiyor. 
  • Kılçıklı bitkilerle karışım yapılıyorsa, tahılın çiçeklenme döneminde biçmeye geçmelisiniz. 
  • Biçilen otu silaj yaparak değerlendirecekseniz, tahılın süt olumu döneminde biçim yapmalısınız. 


 

 

Macar fiği nedir?

Soğuğa ve kuraklığa yerli fiğden daha dayanıklı olan Macar fiği, ülkemizde de yetişen türler arasında yer alıyor. Özellikle Orta Anadolu’nun soğuk iklimine dayanabilen fiğ, kış soğuklarından zarar görmüyor. Tüylü olduğu için gri renk görünen bitki, yarı dik veya dik olarak yetişiyor. 60-70 cm kadar boylanan Macar fiği bitkisi, yardımcı bir bitkiye ihtiyaç duymadan tek başına yetiştirilebiliyor ve kaliteli hayvan yemi oluşturuyor. Aynı zamanda yeşil gübre olarak da değerlendirilebiliyor. Macar fiği yetiştirmek için iyi hazırlanmış bir tohum yatağına sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Fiğ nedir, ne işe yarar?

Besleyici bir yem bitkisi olan fiğ, hayvanların yüksek oranda nem almasına yardımcı oluyor. Ayrıca yeşil gübre olarak kullanılması sayesinde toprak organik madde bakımından zenginleşiyor.

Fiğ nerede yetişir?

Ülkemizde doğal olarak yetişen türleri bulunan fiğin, yüksek adaptasyon yeteneği sayesinde yeni türleri de ülkemizde yetiştirilebiliyor. Akdeniz ülkelerinde, Orta ve Kuzey Avrupa’da, Amerika’da ve Orta Doğu ülkelerinde fiğ yetiştiriciliği yapılabiliyor.

Fiğ otunun hayvanlara faydaları nelerdir?

Besin değeri bir hayli yüksek olan fiğ, kaba yem elde etmek amacıyla yetiştiriliyor. Tohumlarıyla yüksek oranda protein sunan fiğ bitkisi, hayvanların gerekli besin değerini almasına katkı sağlıyor. Ancak hayvanların çok iştahlı tüketmemesi nedeniyle yonca kadar çok tüketilmiyor.

Fiğ hastalıkları nelerdir?

Sıcaklık ve nem, fiğ bitkilerinde hastalıklara yol açabiliyor. Kurşuni küf ve yaprak leke hastalığı, fiğde sık görülüyor. Yaprak dökülmesine ve solgunluğa neden olan hastalıklar zaman zaman kırmızı lekelerle ayırt edilebiliyor. Kültürel önlemler ve kimyasal mücadele tedbirleri sayesinde hastalıkların üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca fiğ bitkisi üzerinde mildiyö, kök çürüklüğü gibi hastalıklara da rastlayabilirsiniz.

Fiğ zararlıları nelerdir?

Fiğ bitkisi, baklagillerde görülen birçok zararlının hasarına maruz kalabiliyor. En önemli fiğ zararlıları arasında; yonca hortumlu böceği, bezelye afidi, mısır koçan kurdu, çim hortumlu böceği, kesici kurtları sayılabiliyor.

Fiğ anızı nadas yerine geçer ne demek?

Ülkemizde köylerde sık kullanılan atasözlerinden biri olan “fiğ anızı nadas yerine geçer”, fiğ yetiştiriciliğinin toprağa faydalarını vurguluyor. Tek yıllık bir bitki olan fiğin yetiştirilmesi, özellikle patates, ayçiçeği gibi bitkilerin edildiği arazilerde toprağın dinlenmesi ve iyileşmesi için tercih ediliyor. Böylelikle fiğden sonra ekilen bitkinin verimi yükseliyor. Hem besin elementleri ve organik madde açısından zenginleşen hem de yoğun işlemeye maruz kalmayan toprak, yorulmadan ekonomik olarak kullanılmış oluyor. Yeşil bitki olarak kullanılan fiğ, toprağı ıslah ediyor.

Fiğ çeşitleri nelerdir?

Dünyanın farklı bölgelerinde, serin ve ılıman iklim kuşaklarında çok sayıda farklı fiğ türü varlık gösteriyor. Ülkemizde fiğ denince akla vicia sativa türü yerli fiğ geliyor. Diğer yandan vicia pannonica olarak bilinen Macar fiği ve vicia villosa isimli tüylü fiğ de yem bitkisi olarak kullanılabiliyor. Yerli fiğe göre daha yüksek ot verimi vadeden Macar fiği, her geçen gün daha çok çiftçimiz tarafından üretiliyor.

share

Benzer Haberler

Potasyum Gübresi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
31.10.2021
Potasyum Gübresi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Potasyum nitrat potasyum sülfat gübresi nedir ve içerisinde yoğun potasyum bulunduruyor. Potas gübresi nasıl kullanılır, çeşitleri nelerdir hemen öğrenin.

Devamını oku
Edirne Uzunköprü’de Toprak Kadın Emeği ile Bereketleniyor:
07.03.2022
Edirne Uzunköprü’de Toprak Kadın Emeği ile Bereketleniyor

Edirne Uzunköprü’de Birikim Gübre’nin yöneticisi Dilek Özdemir ile gerçekleştirdiğimiz, 8 Mart’a özel sohbetimiz sizlerle.

Devamını oku
Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.11.2021
Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Lahana yetiştiriciliği yılın büyük çoğunluğunda yapılabiliyor. Beyaz ve kırmızı lahana nasıl yetiştirilir öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını oku