Toprağa azot kazandırdığı için kendinden sonra ekilen bitkiye verim katan fiğ bitkisi, dayanıklılığı ve faydalarıyla öne çıkıyor. İyi bir yem bitkisi olan fiğ, yeşil ot, kuru ot, silaj veya dane olarak kullanılabiliyor. Ayrıca fiğ bitkisi, yeşil gübre olarak verildiğinde fakir toprağı zenginleştirmeye de yardımcı oluyor.
Bitki, soğuk ve kuraklığa karşı direnç gösteriyor. Üstelik fiğ yetiştiriciliği, arpa, buğday ve yulaf yetiştiriciliği ile beraber karışık yapılabiliyor. Tüm bu avantajlar nedeniyle ülkemizde fiğ yetiştiriciliği sıklıkla yapılıyor. Siz de fiğ yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi için yazımızdan yararlanabilirsiniz.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Fiğ yetiştiriciliği sırasında gereksiniminiz olan girdileri Tarfin ayrıcalıklarıyla sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz hemen Tarfin Mobil uygulamasını indirebilir ve fiyatları anında karşılaştırabilirsiniz. Siparişlerinizi Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden oluşturarak, peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Zaman kaybetmeden Tarfin ayrıcalıklarını deneyimlemek için Türkiye’nin dört bir yanındaki bini aşkın yetkili satış noktası sizleri bekliyor.
Peki fiğ nasıl yetiştirilir? Fiğ yetiştiriciliği tohumla gerçekleştiriliyor. Hazırlanan toprağa serpme veya kombine hububat mibzer makinesi ile fiğ ekiliyor. Ekim ayı ile kasım sonu arasında yapılan fiğ ekimi sonrası toprağa merdane çekmek gerekiyor. Bu sayede, tohumlar daha çabuk çimleniyor ve kış zararı önleniyor. Ayrıca fiğ, diğer tahıllarla beraber ekildiğinde kalitesi artıyor. Tek ekime nazaran, yulaf, arpa veya buğday yetiştiriciliği ile birlikte ekim yaptığınızda alt yaprakların daha az sararıp döküldüğünü, danelerin çürümesinin önlendiğini fark edebilirsiniz.
Ot üretimi içi serpme ekip yapacaksanız, dekar başına 10-12 kilogram fiğ ve 4-5 kilogram kadar tahılı beraber ekebilirsiniz. Sıraya ekim için 8-10 kilogram kadar Macar fiği ve 3-4 kilogram tahıl kullanabilirsiniz. Sıraya ekimde 3-5 cm derinlik olmasına dikkat etmeli ve 18-20 cm kadar sıra arası mesafe bırakmalısınız.
Fiğ Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır?
Tahıl yetiştiriciliği yapılan topraklarda rahatlıkla fiğ yetiştirebilirsiniz. Yüksek verim için orta ağır ve ağır kireçli, nemli toprakları fiğ yetiştiriciliği için tercih edebilirsiniz. Fiğ yetiştiriciliği için tarlayı ilkbahar aylarında pulluk yardımıyla, 25-35 cm derinliğinde sürebilirsiniz. Ancak eğer tahıl veya silajlık mısır yerine fiğ yetiştireceksiniz gölge tavında sürmeye özen göstermelisiniz. Toprak hazırlığı yaparken, toprağın kuruyup sertleşmemesi için diskaro ile toprak işleme gerekiyor.
Fiğ Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Olur?
Ankara Tarım İl Müdürlüğü’nün fiğ yetiştiriciliği belgesine göre, fiğ bitkisi köklerinde fazla miktarda azot yumrucukları oluşturduğu için çok fazla azot desteğine ihtiyaç duymuyor. Yalnız, ekimle beraber dekara 12 ile 14 kilogram kadar DAP gübre verebilirsiniz.
Fiğ Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalıdır?
Serin iklimde iyi gelişim gösteren fiğler, kışların ılıman olduğu bölgelerde kışlık olarak ekiliyor. Ayrıca kışları sert olan yerlerde ilkbaharda büyüyerek yaz sonunda olgunlaşıyor. Diğer taraftan yerli fiğ soğuğa dayanıklı olmaması ile tanınıyor ve maksimum -8 dereceye dayanıyor. Macar fiği ve tüylü fiğ çeşitleri ise soğukta bile yaşayabiliyor. Buna ek olarak, tüylü fiğ başta olmak üzere tüm fiğ çeşitleri kuraklığa dayanıyor. Özellikle 300-500 mm yağış alan yarı kurak bölgelerde fiğ yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Fakat çok kurak yerlerde fiğ veriminin düştüğünü aklınızda tutmalısınız.
Hemen hemen her çeşit toprakta yetişen fiğ, derin, kalkerli, killi ve verimli topraklarda daha iyi yetişiyor. Söz konusu kumlu topraklar olduğunda ise toprağın yeterli miktarda gübrelenmesi gerekiyor. Ayrıca toprağın su tutumunun iyi olması şart. Toprak organik madde açısından fakir ve kumlu ile tüylü fiğ, nemli ise Macar fiği tüyleri daha kolay yetişiyor. Asiditeye dayanıklı olan fiğ, kireçlemeye gerek kalmadan yetiştirilebiliyor.
Fiğ Hasadı Nasıl Yapılır?
Fiğ, baklalarının yarısı dolduğu zamanda hasat ediliyor. Ancak oldukça yavaş kartlaşma yaşandığı için fiğlerin hasadında gecikme, kalite kaybına yol açmıyor.
- Eğer fiğ tahıllarla beraber yetiştiriliyorsa, kartlaşmaya izin vermeden, gecikmeden hasat yapılması gerekiyor.
- Kılçıklı bitkilerle karışım yapılıyorsa, tahılın çiçeklenme döneminde biçmeye geçmelisiniz.
- Biçilen otu silaj yaparak değerlendirecekseniz, tahılın süt olumu döneminde biçim yapmalısınız.