Ekinlerin büyümesi için ilk aşama olan çimlenme, ülkemizde genellikle açık alana, tarlalarda yapılıyor. Sınırlı olarak seralarda da çimlendirme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Ekilebilir toprak üzerinde yapılan fidan yerleştirme ve bitki çimlendirme işlemleri, uygun koşullar olmadığında verimsizlik ile sonuçlanabiliyor. Özellikle don gibi ani gelişen olumsuz hava koşulları karşısında henüz direnci düşük olan bitkiler kolaylıkla etkileniyor.
Verim, hasılat, mahsul kalitesi ve yeterli tohum üretimi gibi birçok önemli aşama öncelikle bitki çimlendirme ve yetiştirmeye başlı oluyor. Çimlenme aşamasında yaşanan olumsuzluklar, tarımsal üretimde önemli bir kırılmaya neden oluyor. Bu nedenle tohum çimlendirme ve fidan yetiştirme için teknolojiden faydalanılması gerekiyor. İşte bu noktada karşımıza çimlendirme odası modelleri çıkıyor.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.İsrail, Hollanda ve Belçika gibi dünyanın önde gelen tarım ülkelerinde fidan yetiştirme genellikle bitki çimlendirme odası ile yapılıyor. Kültür tarımında şimdiden önemli yer edinen çimlendirme odaları, tarımda inovasyon arayışının işlevsel bir sonucunu ortaya koyuyor.
Çimlendirme Odası Ne Demek?
Çimlendirme odası, ekinlerin çimlenebilmesi için gerekli özelliklere göre idealize edilmiş izole odalara deniyor. Teknolojinin kazanımlarından yararlanılarak hazırlanan çimlendirme odalarında, nem oranından sıcaklık düzeyine, ışığa, karbondioksit oranına kadar farklı termodinamik değişkenler özenle belirleniyor. Ayrıca odalara yerleştirilen sıcaklık sensörleri, nem sensörleri ve C02 sensörleri ile düzenli kontrol sağlanıyor.
Her türlü bitkinin yetiştirilebileceği odalar, hem üretim için hem de deney, test ve araştırmalar için kullanılıyor. Atmosfer şartlarının yapay olarak oluşturulduğu odalarda farklı hacimlerde üretim yapılabiliyor. Endüstriyel soğutma sistemleri kullanılan odalara alternatif olarak benzer sistemlerle tasarlanan çimlendirme dolapları da kullanılabiliyor.
Çimlendirme Odası Özellikleri
Çimlendirme odalarının standart boyutlarından söz edilemiyor. İsteğe bağlı olarak, dilenen ölçülerde tasarlanan çimlendirme odalarında özel dolgular kullanarak yalıtım sağlanıyor. Öyle ki en az 80 mm poliüretan dolgulu paneller yerleştiriliyor. Özel raf sistemi ve gizli çelik konstrüksiyondan imal edilen odalar, istenen raf yüksekliği, genişliği ve sayısı üzerinden müşteri talebine göre tasarlanıyor. Çimlendirme odalarının standartları şöyle sıralanıyor:
- Ekinlerin çimlenmesi için tasarlanan soğuk odaların 0 derece sıcaklıkta olması gerekiyor.
- Çimlendirme odası içindeki bağıl nemin %100’e ulaşması şart görülüyor.
- Bitkilerin büyütüldüğü fidan yetiştirme odaklarında sıcaklık 5 derece sıcaklıkta tutuluyor.
- Fidan yetiştirme odalarında bağıl nem %100’e yakın oluyor.
- Yetişmiş fidanların stoklandığı, muhafaza edildiği pazarlama soğuk odalarında sıcaklığın 7 derecede tutulması öneriliyor.
- Yetişmiş fidanların muhafaza edildiği soğuk odalarda bağıl nem yine %100’e yakın sabitleniyor.
- Kolaylık sağlaması açısından hem çimlendirme, büyütme hem de muhafaza odalarında, soğutucu ünitelerde soğutucu akışkan buharlaşma sıcaklığı -2 kabul ediliyor.
- Çimlendirme odası içinde 6000 lux nominal ışık değeri sağlanıyor. İsteğe göre bu değer 20000 luxe kadar çıkarılabiliyor. Ancak sistemin titreşim oluşturmaması ve bitkide stres yaratmaması önem taşıyor.
Çimlendirme Odasında Neler Olmalı?
Çimlendirme odasının donanımının yeterli olması, başarılı çimlendirme süreci geçirilmesi için şart görülüyor. Öncelikle, çimlendirme işlemi için hassas soğutma cihazlarına ihtiyaç duyuluyor. Ardından, yüksek kaliteli soğuk oda poliüretan panellerden ve soğuk oda kapılarından yararlanılarak tam izolasyon sağlanıyor. Bunun yanında yüksek basınç nemlendirme özelliği ve bütün oda çevresine yayılan yüksek basınç hattı aranıyor. Elbette kış dönemi için ısıtma özelliği de olması gerekiyor. Çimlendirme odası donanımının tek kontrol paneli bulunması, soğutma, nemlendirme ve ısıtma sistemlerinin kolaylık ve hızla kontrol edilmesi şart görülüyor. Odada yer alan özel fanlarla homojen hava dağılımı sağlanması da önem arz ediyor. Farklı sensörler yardımıyla değişkenlerin takip edilmesi tavsiye ediliyor. Son teknoloji ile donatılmış çimlendirme odalarında, istenmeyen bir değerle karşılaşıldığında manuel müdahaleye gerek kalmadan otomatik optimizasyon da sunulabiliyor.
Çimlendirme odasındaki opsiyonel özellikler arasında karbondioksit kontrolü, mevsim simülasyonu yapabilen otomatik sistemler, merkezi izleme modülü, fan hız kontrol mekanizması, fan basınç switch ve servis vanaları sayılıyor. Doğanın simüle edildiği odalarda, 1 derece sıcaklık hassasiyeti, 2 relatif nem hassasiyeti, gece/gündüz uzunluklarında değişimler, gün ışığı aydınlatmalar, dijital kontrol paneli, zaman programı yapabilme özelliği, gün ışığı aydınlatmaları, arıza ışıkları, basınç otomatikleri, titreşim alıcı olması önem taşıyor.
Çimlendirme Odası Neden Önemlidir?
Kültür tarımının gelişmesiyle beraber daha verimli ve hibrit tohum üretimi gerçekleşiyor. Ancak tohumların vadettiği verimi gerçekleştirmesi için optimum şartlar doğal yollarla sağlanamıyor. Bitki çimlendirme ve yetiştirme sistemleri, bu ihtiyaca karşılık olarak doğuyor. Bitkilerin bozulmasını önlemek amacıyla tasarlanan cihazlar uzun zamandır hayatımızdayken, çimlenmeye yardımcı olan soğuk depoların bu kadar geç tasarlanması tarım alanındaki büyük bir açığın işaretini veriyor. Teknoloji ve tarımın buluşmasının sonucu olan çimlendirme odaları, modern ve sürdürülebilir tarımın ayrılmaz bir parçası olacağa benziyor.
Çimlendirme odalarının avantajları şöyle sıralanıyor:
- Çimlendirme odası kısa sürede tohumun filizlenmesine yardımcı oluyor.
- Tüm değişkenler kontrol edilebildiği için şartlardaki ani değişimler sonucu zarara uğrama ihtimali en aza iniyor.
- Hem zamandan hem de alandan tasarruf sağlıyor.
- Çimlendirme odası kullanımı sayesine tohumlardan beklenen verimi alma olasılığı artıyor.
- İzole odalar sayesinde mevsim ne olursa olsun, dilediğiniz ekini yetiştirmeye başlayabilirsiniz.
- Çimlenme daha hızlı ve eşit şekilde gerçekleşiyor.
Çimlendirme Odası Nasıl Yapılır?
Tohum çimlendirme için kullanılan çimlendirme odası, tohumun en iyi şekilde filizlenmesi için ideal koşulları sağlıyor. Gerekli, nem, ışık ve soğutma sistemlerini içinde bulunduran odaların kurulması ciddi mühendislik çalışmaları ve iklimlendirme bilgisi gerektiriyor. Odanın, dış koşullardan etkilenmeyecek şekilde izole edilmesi ise kurulumun en önemli aşamasını işaret ediyor. Gün içinde değişen sıcaklık ve nem oranının odaya etki etmemesi gerekiyor, bağıl nemin sabit kalması önem taşıyor. Bu nedenle geçirgenliği en aza indirecek kalın profiller, izolasyon dolguları ve soğuk depo kapıları kullanılıyor. Benzer bir şekilde, raf sistemleri de soğuk depolara uygun, özel malzemelerden üretiliyor. Tüm bilgiler ışığında kişilerin kendi başlarına, teknik destek almadan soğuk çimlendirme odası kurması hemen hemen imkansız görülüyor. Hem malzeme tedariği hem de teknik donanımın kurulumu için profesyonel iklimlendirme firmalarından ve endüstriyel soğutucu markalarından destek alınabiliyor.
Çimlendirme odası veya çimlendirme dolabı gibi ihtiyaçlarınız için siz de soğutma alanında uzman firmalardan, ziraat mühendislerinden ve iklimlendirme uzmanlarından destek alabilirsiniz. Ekinlerinizin verimli ve kaliteli ürün vermesi için ideal iklim şartlarını çimlendirme odaları ile oluşturabilirsiniz. Ayrıca gelişim döneminde doğru vitamin ve mineral desteğini vermelisiniz. Tarfin, tarım girdisi ihtiyaçlarınızı karşılamanız için sizlere teknoloji tabanlı bir çözüm ortaklığı sunuyor. Yeni nesil sistemi sayesinde tarım alışverişi yapmanızı sağlayan Tarfin, peşin veya vadeli ödeme seçeneklerini kullanıcılarıyla buluşturuyor. Üstelik hasatta ödeme avantajı da bulunuyor! Siz de hemen Tarfin Mobil’i zaman kaybetmeden indirebilir, size en yakın Tarfin yetkili satış noktasına ulaşarak Tarfin ile ilk siparişinizi verebilirsiniz.