taboola

İnek Neden Öksürür?

İnek Neden Öksürür? 02.08.2023

Solunum sorunları ineklerde, buzağı ve besi danalarında sıklıkla görülüyor. Öksürük ile baş gösteren problemler enfeksiyonun göstergelerinden biri. Siz de inek neden öksürür sorusuna geniş kapsamlı yanıt almak için Tarfin Blog yazımızdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca tarım ve hayvancılık faaliyetlerinizde ihtiyaç duyduğunuz girdilerin fiyatlarını Tarfin Mobil üzerinden anında karşılaştırabilirsiniz. Üstelik dilerseniz ön onaylı limitinizi dakikalar içinde öğrenmeniz de mümkün. Alışverişinizi tamamlamak, sipariş oluşturmak da çok kolay. Siz de Tarfin ayrıcalıklarıyla tanışmak için Tarfin Mobil’i indirebilirsiniz!

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • İneklerde Öksürüğün Nedenleri Nelerdir? 
  • İneklerde Öksürük Belirtileri Nelerdir?
  • İneklerde Öksürük Nasıl Tedavi Edilir? 
  • Öksüren İneklere Nasıl Teşhis Konulur?

İnekler neden öksürür sorusuna yanıt aradığımız yazımızda sizler tarafından en çok sorulan soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Yazımızın sonundaki bölümde sık görülen soruları sizler için cevaplandırıyoruz. 

İneklerde Öksürüğün Nedenleri Nelerdir? 

Stres, virüs ve bakterilerin sebep olduğu zatürre ineklerde öksürüğün yaygın sebepleri arasında. Ayrıca akciğerde bulunan kıl kurtları, çeşitli bakteriler ve mikroplazmalar öksürük oluşturabiliyor. İrin bakterisi olarak bilinen trueperella pyogenes de zatürre vakalarının eşlikçisi olarak öksürüğe neden oluyor. Diğer taraftan Mycoplasma mycoides adlı plazma kaynaklı enfeksiyon da bulaşıcı sığır pleurapnömonisi sebepleri arasında. Benzer şekilde mantar sporları gibi nedenler, öksürüğe yol açabiliyor.

İneklerde Öksürüğün Nedenleri Nelerdir?

Birçok solunum yolu enfeksiyonu doğum gibi büyük streslerle başlıyor. Kalabalık, kapalı alan varlığı, havasızlık, nakliye gibi stres nedenleri dolayısıyla öksürük görülebiliyor. Zira stres bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve soluk borusunda bulunan mikroskobik tüycükler hareketsiz hale geliyor. Bu da hastalık yapıcıların çok daha kolay bir şekilde sisteme girmesi demek. Bu nedenle virüsler, bakteri, mantar ve parazitler hızla solunum yoluna yerleşebiliyor. Bununla beraber zatürre başlıyor ve akciğerlere irin doluyor. (Tarım ve Orman Bakanlığı Kaynakları) İnek neden öksürür artık biliyorsunuz, peki öksürüğü nasıl ayırt edeceğiniz konusunda bilginiz var mı?                                                  

İneklerde Öksürük Belirtileri Nelerdir?

Öksüren ineklerde boyun ileri doğru uzayarak sırt kambur hale geliyor. BVD-MD virüsü ve inatçı enfeksiyonlarda daha sık görülen bu belirtilerin yanında söz konusu Vena Cava Trombozu olduğunda burun kanaması semptomu, öksürükle beraber görülebiliyor. 

Ayrıca Ankara Üniversitesi Kaynaklarına göre, öksüren ineklerde şu belirtilere de rastlanıyor: 

  • Süt inekleri için verimde düşüş meydana geliyor.  
  • Yüksek ateş görülebiliyor. 
  • Hayvanlarda durgunluk baş gösteriyor. 
  • İştahsızlık ineklerde öksürüğe eşlik edebiliyor. 
  • Nefeste koku dikkat çekiyor. 
  • Solumanın sık ve yüzlek olmasına rastlanıyor. 
  • Soluk alan hayvanlarda zorlanma gözlemleniyor. 
  • Göğsüne vurulan hayvanların ağrı hissettiği kayda geçiyor. 
  • Karından sık soluma olabiliyor. 
  • Solunum sırasında hırıltılar duyulması da bekleniyor. 
  • Dil dışarıda ve salyalı hale rastlayabilirsiniz. 

Bu belirtilere bağlı olarak zayıflama, eklemlerde ödem, çeşitli akıntılar öksürük semptomu olarak not düşülüyor. 

İneklerde Öksürük Belirtileri Nelerdir?

İnekler neden zayıflar, diğer nedenleri hemen öğrenin!

Öksüren İneklere Nasıl Teşhis Konulur? 

İneklerde öksürüğün belirtileri diğer hastalıkların semptomları ile kolaylıkla karıştırılabiliyor. Bu nedenle detaylı bir muayene sonrası doğru teşhis konulması oldukça önemli. İnek neden öksürür karar vermeden önce mutlaka veteriner hekim kontrolü yapılmalı. Parazit, virüs, bakteri veya mantar gibi çok sayıda farklı öksürük nedeni olması, tedavi yöntemlerinin de farklılaşması anlamına geliyor. Bu nedenle veteriner mutlaka hayvanı görmeli, stetoskop ile solunumu dinlemeli. Ayrıca ayırıcı tanı için diğer semptomları da göz önüne almalı. Bunun için tahliller ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanılması olası. Kan tahlili, röntgen, ultrason gibi yöntemlerle inek neden öksürür net olarak anlaşılabiliyor. 

İneklerde Öksürük Nasıl Tedavi Edilir? 

Öksüren inekler için tedavi yöntemleri oldukça çeşitli ancak hemen hemen her tedavinin ana aktörü antibiyotikler oluyor. Ortalama 5-7 gün antibiyotik tedavisi sonrasında hastalığın nüksetmemesi için başka ilaçlarla tedavi destekleniyor. İneklerde öksürük tedavisi süresince stresin mümkün olduğunca azaltılması, dış etkenlerin kısıtlanması oldukça önemli. Ancak hastalığın türüne, nedenine göre antiviral kullanımı, tedavinin ödem atıcılar ile desteklenmesi mümkün. 

İneklerde Öksürük Nasıl Önlenir? 

Stres azaltıcı işlemler, ineklerde öksürüğün önlenmesinde başrol oynuyor. Örneğin doğum yapan inekler için özel alanlar ayrılması, onlara ihtimam gösterilmesi şart. Bunun yanında kuru dönemde ineklere parazitlere karşı ilaçlama, virüslere karşı aşılama yapılabiliyor. İlk kez aşık olanlar için doz tekrarı da yapılıyor. Bu sayede ineklerde öksürük nedenleri aktif olsa da, hayvanlar hastalıkla daha kolay baş edebiliyor. 

Bunun yanında ineklerin kalabalık, sıkışık, nemli, havasız ahırlarda tutulması, sağlıksız nakliye araçlarında taşınması kesinlikle önlenmeli. Elbette yemlerin küflü olmaması, ahırda küf bulunmaması şart. Çünkü küf sporları, alındığında akciğere yerleşerek ineklerde öksürük meydana getirebiliyor. Ek olarak, sürü yönetimi ilkelerine uyum hayati önem taşıyor. Akciğer rahatsızlıklarına karşı duyarlı hayvanlar olan ineklerin sağlıklı bir ömür sürmesi için öksürüğün önlenmesi gerekli. Önlemlerin eksiksiz alınması ölüme kadar varabilecek problemlerin kontrolü anlamı taşıyor. 

İyileştirilmiş çiftlik uygulamalarına özen göstererek, aşılama ve ilaçlamayı zamanında yaparak hayvanların öksürük gibi sık görülen sorunlara daha az yakalanmasını sağlayabilirsiniz. Sınırlı stresin yanı sıra vücudun sağlığını koruması için magnezyum alımına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca bağışıklığın güçlenmesi ve sindirimin dengede kalması için bakır, çinko, B vitaminleri gibi gıda takviyelerine başvurabilirsiniz. Elbette vitamin ve minerallerin fazlaca alınması da başka sorunlara yol açabileceğinden önce veterinerinize danışmalısınız. Dilerseniz solunum yollarının savunma mekanizmasını destekleyen bitkisel yem katkıları da bulunuyor. Doktorunuzun onayıyla bu ürünlere başvurabilirsiniz. 
 

İnek neden öksürür, teşhis nasıl konulur, tedavi nasıl yapılır sizler için detaylandırdık. Şimdi sıra, inek hastalıkları ve sığırlarda öksürük konusunda en sık sorulan soruları yanıtlamaya geldi: 

İneklerde öksürük nasıl geçer?

İneklerde öksürük öncelikle antibiyotik tedavisi, ardından veteriner hekimin nüksü önlemek için tercih ettiği ilaçlarla geçer. Veterinere danışmadan ilaç kullanımının daha büyük sorunlara neden olabileceğini unutmamalı mutlaka bir veterinerden destek almalısınız. Büyükbaş hayvanlarda öksürük tedavisi zaman alsa da kesinlikle ihmal etmemeli ve tedavi sonlanana kadar hekim önerilerini mutlaka yerine getirmelisiniz. Kolay nüksedebilen hastalığın tekrarlaması, çok daha hızlı ilerlemesine neden olabiliyor.

İnekte öksürük var ne yapmalıyım?

Eğer ineğinizde öksürük varsa zaman kaybetmeden veterinere danışmalısınız. Semptomun sebebi stres, hava değişikliği ile bağışıklık düşmesi sonucu alınan bir parazit, virüs veya bakteri olabilir. Sebep teşhis edilmeden yapılan tedavi etkisiz kalacağından bilinçsiz ilaç kullanmamalı ve doğru teşhis sonrası doktorun önerdiği tedavi yöntemlerine başvurmalısınız.

Danalarda öksürük neden olur?

Danalarda görülen öksürüğün en yaygın nedeni üst solunum yolları enfeksiyonu. Ancak enfeksiyona neden olan faktör değişebiliyor. Stres nedeniyle bağışıklığı düşen hayvanların bakteri, virüs veya parazit kapması olasılık dahilinde olsa da küflü yem yeme gibi nedenlerle de öksürük başlıyor. Bu nedenle öksürüğe karşı koruyucu önlemleri ihmal etmemeli, ahırları temiz tutmalı, stres faktörlerini ortadan kaldırmalı ve veterinerinizin önerilerine kulak vermelisiniz.

Buzağılarda öksürük neden olur?

Hassas hayvanlar olan buzağıların besleme, nakliye hataları sonucu öksürmesi olağan. Düşük kaliteli yem, susuzluk, hava değişikliği, stres, soğuk, küf ve kirli ahır sorunları buzağıların da yetişkin inekler gibi öksürmesine neden olabiliyor. Bu nedenle buzağı yetiştirirken çok daha hassas olması ve temizlik önemlerini ihmal etmemelisiniz. Zira yetiştirme şartları uygun olmadığı için solunum sorunu yaşayan hayvanların ölüm oranı %20’lere kadar ulaşabiliyor. Besi hayvanlarında büyüme kaybı ise genel karlılığı %25 oranına varan düzeyde düşürebiliyor.

share

Benzer Haberler

Teke Böceği Nedir? Fındıkta Teke Böceği Zararları Nelerdir?
01.06.2021
Teke Böceği Nedir? Fındıkta Teke Böceği Zararları Nelerdir?

Teke böceği fındık gibi birçok ağaca verdiği zararla tanınıyor. Teke böceği nedir, zararları nelerdir, tüm bilgiler Tarfin Blog'ta.

Devamını oku
Buğday Borsası - Buğday Fiyatları
30.06.2021
Buğday Borsası - Buğday Fiyatları

Buğday borsası ekmeklik, sert ve yemlik buğday fiyatları için referans noktası oluşturuyor. Buğday fiyatları hakkında temel bilgiler Tarfin Blog'da

Devamını oku
Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı
27.04.2023
Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı

Havadan tohumlamada kendini toprağa gömebilen taşıyıcı sayesinde çimlenme oranı artıyor. Havadan tohumlamaya yenilik getiren buluşla tanışın!

Devamını oku