Fransa’dan dünyaya yayılan ve adını ülkenin güneybatısında bulunan Limousin bölgesinden alan limuzin inekler, kızıl tonlarındaki renkleri ile tanınıyor. Ağız ve göz çevresi daha açık renkli olan limuzin inekler, sakin yapıları ve rahatlıkları ile sürü yetiştiriciliğinde avantaj vadediyor. Ayrıca doğum açısından kolaylık sunan hayvanlar, az yağlı, yüksek kaliteli etiyle dikkat çekiyor. Limuzin inekler hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. Tarım ve hayvancılık hakkında en doğru bilgileri sizlerle paylaşan Tarfin, girdi alışverişlerinizde de yanınızda. Tarfin Mobil üzerinden girdi fiyatlarını anbean karşılaştırabilir, Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla vereceğiniz siparişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Türkiye’nin tüm bölgelerinde yer alan, sayısı 1000’i aşkın Tarfin yetkili satış noktasından size en yakın adresi ziyaret ederek Tarfin ile tanışabilirsiniz.
Limuzin İnek - Sığırı Nedir?
Bulunduğu bölgeye kolay adapte olabilen limuzin inekler, ılık iklimlerde yaşayan kısa tüylü bir ırk olarak tanınıyor. Ancak soğuk iklimlerde yetiştirildiğinde tüyleri daha uzun oluyor ve yöreye uyum gösteriyor. Irk, kızıl kahverengi tonlarındaki tüyleriyle kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Tür hakkında ilk resmi kayıtlar 1886 yılına rast geliyor. 20. yüzyıla gelindiğinde etçi özellikleriyle tanınan hayvanlar, 1923 yılında kurulan Limousin Cattle Society’nin kurulmasıyla dünyada tanınmaya başlıyor. Bugün dünyanın dört bir yanındaki 80 ülkede varlık gösteren limuzin inekler, melez birçok ırka kaynak oluşturuyor.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Limuzin İnek - Sığırı Özellikleri Nelerdir?
Limuzin cinsi inek - sığır hayvanların ayırt edici birçok özelliği bulunuyor. Limuzin inek beslemeden önce onlar hakkındaki tüm bilgilere hakim olmak için sizlerle paylaştığımız detayları inceleyebilirsiniz:
- Besi alanlarında yemden maksimum düzeyde yararlanabilen hayvanlar hem mera hem de sürü ineği olarak avantaj sağlıyor.
- Sakin mizaçları, kolay yönetilebilmeleri ve uyumlu yapıları, çiftçilerimize kolaylık vadediyor.
- Yetiştirildiği bölgeye bağlı olarak tüy uzunluğu değişen hayvanların ılık iklimlerde kısa, soğuk alanlarda uzun tüylü olması dikkat çekiyor.
- Renkleri açık kızıl ile koyu kızıl arasında değişiyor. Ancak nadiren siyah renk limuzin sığırı da görülebiliyor.
- Dişi hayvanların rengi genellikle erkeklerden daha açık tonlarda oluyor.
- Güçlü kas yapısı ile kolaylıkla fark ediliyor.
- Kulakları yuvarlak yapıda görülüyor ve çok uzun olmuyor.
- Boynuzsuz bir ırk olarak bilinen limuzin inek-sığırların nadiren boynuzlu olanlarına da rastlayabilirsiniz.
- Kirpikleri beyaz tonlarda oluyor.
- Uzun ömürlü olan hayvanların sağlık problemi oldukça nadir görülüyor.
- Hayvanların ağız etrafında ve göz çevresinde tüy renginden daha açık tonlarda renk farklılıkları görülebiliyor. Ayrıca anüs çevresi de açık renk oluyor.
- İnce ve sağlam kemikleri güçlü kaslarla tamamlanıyor.
- Hayvanların sindirim sistemi de bir hayli gelişmiş bulunuyor, mide yapılarının sağlam olduğu biliniyor.
- Buzağılar narin görünümlü ancak dirençli vücuda sahip oluyor. Bu sayede doğumları kolay gerçekleşiyor.
- Annelik iç güdülerinin yüksek oluşu sayesinde buzağı ölümleri çok az gerçekleşiyor.
- Avrupa’daki sığır ırkları arasında en iyilerden biri olarak gösterilen limuzin ırklarının döl verimi, et bağlama oranı oldukça yüksek.
Limuzin İnek - Sığırı Verimi Nasıldır?
Olağanüstü et bağlama oranı sayesinde çiftçilerimize kar sağlayan limuzin hayvanlar, az yağlı ve yüksek kaliteli etiyle tanınıyor. Ayrıca döl verimi iyi olan hayvanlar, verim özellikleriyle çiftçilerin yüzünü güldürüyor:
- Cidago yüksekliği erkeklerde 145-155 cm arasında, dişi hayvanlarda ise 135 ile 140 cm civarında oluyor.
- Dişi limuzin ırklarının ağırlığı 600 ile 700 kilogram civarında oluyor. Yetişkin erkekler ise 1000 kilogram ağırlığı buluyor.
- Limuzin buzağılarının doğum ağırlığı erkeklerde 36, dişilerde 32 kilogramı buluyor. Ortalama 34.6 kilogram ağırlığında buzağılar dünyaya geliyor.
- Buzağılar sütten kesildiğinde, ağırlıkları 199 kg/CA ölçülüyor.
- Canlı ağırlık artışı günde 110 ile 1300 gram arasında oluyor. Diğer bir deyişle, bir limuzin hayvan günde ortalama 1270 gram alıyor.
- 1 yaşındaki limuzin inek-sığırların ağırlıkları 500 kilogramın üzerine çıkıyor.
- Süt verimi diğer ırklardan oldukça düşük olsa da yüksek et verimi kayda geçiyor.
- Satılabilir et kazancı 585-687 gr/gün olarak karşımıza çıkıyor. Buna bağlı olarak karkas randımanı ortalama %63.5’e ulaşıyor.
- Etleri ince lifli oluyor.
Limuzin ırkların verimi diğer hayvanlarla karşılaştırıldığında elde edilen sonuçlar bir hayli çarpıcı. Araştırmalara göre limuzin inek-sığırı, canlı ağırlık artışı çok hızlı olmasa da yemi ete dönüştürme konusunda diğer ırkların en verimlisi ünvanını alıyor. Ayrıca, uzun besi süresi performansı gözlemlendiğinde, düşük kemik ağırlığı ve yüksek et randımanı elde ediliyor. Diğer yandan genetik özelliklerinden dolayı etlerinin daha kaliteli ve yağsız olduğu belirleniyor.
Limuzin İnek - Sığırı Melezlemede Kullanılır mı?
Limuzin ırklarının doğumları çok kolay oluyor, bu nedenle çoğunlukla süt inekleri ile melezleniyor. Hatta kalitesi ile bilinen birçok türde limuzin genlerinden söz edebiliyoruz. Örneğin, limuzin hayvanlar Brahman sığırı ile melezleniyor ve bu işlemden Brahmousin ırkı gelişiyor. Diğer yandan Red Angus inek sığırı ile melezlenmesi sayesinde Lim-Flex ırkın da oluşmasını sağlıyor. Ayrıca Red Poll, Hereford inek, Pinzgauger, Simental sığır ve Charolais cinsleriyle yapılan melezleme çalışmaları etkileyici sonuçlar veriyor. Bu çalışmalar ışığında, limuzin ineklerle yapılan melezleme sonucu ineklerde üreme performansı artıyor. Annelik içgüdüsü gelişiyor. Bunun yanında, sütten kesilen buzağıların ağırlıklarının %20 oranında arttığı, sürü ömrünün 2 yıl daha fazla olduğu tespit ediliyor.
Yapılan bir diğer akademik çalışmaya göre, Brangus, Limuzin ve Simental boğalar ile Jersey ineklerin melezlenmesi test ediliyor. Besi, kesim ve karkas özellikleri karşılaştırıldığında, 510 günlük beside erkek hayvanların ortalama canlı ağırlık artışı brangus cinsi melezde 0.643, simental cinsinde 0.591, limuzin cinsinde 0.548 kilogram oluyor. Dişilerde ise sırayla 0.532, 0.539 ve 0.536 kilogram canlı ağırlık artışı kaydediliyor. Kesim için erkek dana gruplarında sırayla 457.7, 436.8 ve 450.7 kilogram canlı ağırlık tespit ediliyor. Söz konusu karkas randımanı olduğunda, %58.0, %56.1 ve %58.2 değerleri karşımıza çıkıyor. Ayrıca yaş deri ağırlıklarının 36.5 kilogram, 37.8 kilogram ve 39.3 kilogram olduğu araştırma sonuçlarında yer alıyor. Bu sonuçlar ışığında, melezleme çalışmalarınıza yön verebilirsiniz.
İnek Sütü Sağma Makinesi Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır? konulu yazımızı okumak için hemen tıklayabilirsiniz.