taboola

İnek Sütü Sağma Makinesi Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

İnek Sütü Sağma Makinesi Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır? 22.01.2022

Sütün sağlıklı koşullarda sağılması, hem ineklerin sağlığı hem de tüketicinin hijyen ihtiyacı için gerekli. Üretim aşamasında makineleşme ise insan emeğine ihtiyacı azaltırken, hijyen beklentisinin daha kolay karşılanmasına imkan veriyor. Verimin artmasına yardımcı olan inek süt sağma makineleri, hayvancılıkla uğraşanların işlerini büyük ölçüde kolaylaştırıyor. 

Süt sağma makineleri, güç sistemlerine göre iki çeşitte inceleniyor.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Elektrikli süt sağma makineleri: Elektrikle çalışan makineler, enerji erişiminin mümkün olduğu alanlarda, güvenli ve hızlı bir şekilde süt sağımına imkan veriyor. 
  • Benzinli süt sağma makineleri: Elektrik erişiminin olmadığı alanlarda, örneğin yaylalarda, kullanılan benzinli makineler, süt sağımı sırasında enerji gereğini ortadan kaldırarak gücünü benzinden alıyor. 

Makinelerin sabit ve taşınabilir modelleri de kullanıcılara sunuluyor. Ergonomik özellikli taşınabilir inek sütü sağma makineleri, genellikle üzerinde yer alan tekerlekler sayesinde kolaylıkla hareket ettirilebiliyor. Bunun yanında yarı sabit özellikli, kısa mesafelerde hareket ettirilebilen süt sağma makineleri de çiftçilerimizin tercihi olabiliyor. 

İnek sütü sağma makineleri çeşitleri arasında tek sağım ve çok sağım yapabilen seçenekler de dikkat çekiyor. Bir cihaz aracılığıyla kaç ineğin aynı anda sağılabileceğine göre ürünler çeşitleniyor. 

İnek süt sağma makinelerini incelerken kuru veya yağlı pompa ibarelerini görebilirsin. Yağlı tip makineler çalışırken daha az gürültü çıkarıyor. Kuru pompalar ise daha fazla gürültüye sebep oluyor. Ancak yağlı tip modeller çalışırken dışarı yağ bazlı atıklar salıyor. İki makine arasındaki, kullanıcı açısından farklar bundan ibaret. Ancak üretici açısından iki tip sağma makinesinin tamamen farklı sistemlerle çalıştığını hatırlatmakta fayda var. Kuru pompa tipindeki makineler, sistem gereği daha kapsamlı ve detaylı bir üretim sürecinden geçmek zorunda kalıyor. Yağlı tip pompalar ise hem daha basit bir teknikle üretildiği hem de daha yeni bir teknolojinin ürünü olduğu için, son yıllarda çok daha fazla üretiliyor ve karşımıza çıkıyor. 

İnek Süt Sağma Makineleri Nasıl Kullanılır?

Küçük çaplı işletmeler basit sistem sağım makinelerini kullanıyor. Güğümlerde toplanan sütler, kullanıma hazır olarak işletme tarafından alınıyor. Endüstriyel üreticiler ise vakum hatlı sağım makinelerinden yararlanıyor. Bu tür kompleks yapılarda, vakum pompası ahır dışında konumlanıyor. Vakum ise ahır içinde yer alıyor. Süt toplanan güğümler ve sağım başlıkları hareketli kasalara bağlanıyor.  Daha büyük sistemlere ise boru hatlı sağım sistemi adı veriliyor. Süt ahır içine, vakum hattı gibi döşenen süt toplama hattı üzerinden alınıyor ve tanklara ulaşıyor. 

İnek Süt Sağma Makineleri Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sütün daha hızlı, hijyenik ve daha az iş gücü ile sağılmasını ağlayan teknik araçlara süt sağma makinesi deniyor. Hayvanların cinsleri, küçükbaş veya büyükbaş olmaları onların meme boyutlarını değiştirdiği için her cins için farklı süt sağma makinelerinden bahsediliyor. İnek süt sağma makineleri ise ineklerin sütünün alınması için kullanılan teknolojik aletlerin karşılığı oluyor.

  • Yanlış sağım hayvanlarda mastitis gibi hastalıklara sebep oluyor. Hayvan sağlığının korunması için düzenli ve doğru tekniklerle yapılan sağım, büyük önem taşıyor. 
  • İnek süt sağma makineleri, doğru sağım sayesinde daha yüksek verim ve kaliteli süt elde edilmesine yardımcı oluyor. 
  • Sağım süreci sonunda daha düşük bakteri oranına sahip süt elde ediliyor ve sütün gıdaya uygunluk ihtimali yükseliyor. 
  • Süt sağma makinesi modelleri, çiftçilere büyük oranda zaman kazandırıyor. Makineler, insanlardan çok daha hızlı sağım yapıyor. Hatta aynı anda birden çok ineği sağabilen cihazlar bulunuyor. 
  • İş gücünden de tasarruf sağlıyor. Büyük bir mandırada sağımla görevli kişi sayısının fazla olması çiftlik sahibi için maliyet anlamına geliyor. Oysa inek süt sağma makineleri, birkaç kişinin yaptığı işi çok daha kısa sürede yaptıkları için işverene mali tasarruf sağlıyor. Kendi çiftliğinde çalışan çiftçilerimiz ise zamandan kazanarak, sağıma ayırdığı vakitte çok daha fazla işin üstesinden geliyor. 

İnek Süt Sağma Makineleri Nasıl Kullanılır?

İneklerde kullanılan süt sağma makineleri, vakum pompası, motor, vakum hortumları, pulsatör, sağım başlıkları ve sütün toplandığı güğümlerden oluşuyor. Vakum pompaları buzağıların emme hareketini andıran etki yaparken, pulsatörler buzağının diliyle yaptığı masajı taklit ediyor. Böylelikle süt dışarı alınıyor.

Makineler, kullanıcı dostu özellikleri sayesinde kolaylıkla iş rutininde yerini alıyor. İnek süt sağma makinelerinin kullanımı için önce cihaz güç kaynağına bağlanıyor. Eğer benzinli süt sağma makinesi kullanılıyorsa, benzin konularak makine hazırlanıyor. Sonra, makine motorunun üzerinde yer alan anahtarı çevirerek süt sağma makinesini çalıştırabilirsiniz. Cihaz üzerindeki basınç göstergesini takip ederek uygun seviyeye ulaştığında sağıma başlamanız gerekiyor. İşlem için meme lastiklerini hayvanların memelerine yerleştirmelisiniz. Oldukça kolay olan takma işlemi sırasında gergin olmamaya, hayvanları strese sokmamaya, belirtilen yönergeleri adım adım takip etmeye özen göstermelisiniz. Ardından süt sağımı başlıyor. Memeden alınan süt borularla kazana aktarılıyor. Sağım sonunda meme lastikleri çıkarılıyor ve makine temizlenerek yeniden kullanıma hazır hale getiriliyor.

İnek Süt Sağma Makineleri Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sağım makineleri çalışırken canlı ile direkt temas ettiğinden her gün temizlenmesi gerekiyor. Temizlik için hayvanların memesine takılan başlıklar, ılık suyla ön yıkamadan geçiriliyor. Ardından ılık su, süt sağım makinesi kazanına aktarılıyor ve çalkalanıp boşaltılıyor. Boru temizliği için özel hazırlanan aparatlarla detaylı temizlik yapılıyor. Suya karıştırılan temizlik malzemeleri ile kazan ve borular yıkandıktan sonra durulanıyor. Kazanda, borularda ve başlıklarda herhangi bir parça kalmadığından emin olduğunuzda, ilaçlı yıkamayı sonlandırarak kurutma aşamasına geçebilirsiniz. 

Süt sağım makinelerinin temizliğinin bu denli özen gerektirmesi yersiz değil. Hem meme başlarından hem de sütten diğer hayvanlara birçok bakteri, virüs ve mikrop bulaşabiliyor. Ayrıca, kirli kalan makineler de bakteriyel hastalıkların oluşmasına davetiye çıkartıyor. Doğru ısıda, doğru temizleyicilerle, uygun teknik ve özenle yapılan sağım makinesi temizliği, hijyenik süt sağma sürecini beraberinde getiriyor. 

İnek Süt Sağma Makineleri Fiyatları 

Birçok tarım ve hayvancılık makinesinde olduğu gibi süt sağım makinelerinde de fiyatlar, öncelikle döviz kurundan etkileniyor. Ayrıca, makinelerde kullanılan teknolojiler, garanti süresi, makinelerin kapasitesi, pompa türü, çoklu sağım seçeneği gibi özellikler fiyatlarda belirleyici oluyor. Bunun yanında, dönemsel kampanyalar, çiftçilerin farklı fiyat seçeneklerini görebilmesine imkan tanıyor. Siz de inek süt sağma makinelerini incelediğinizde birçok farklı fiyat bilgisine rastlayabilirsiniz. Seçiminizi yaparken ihtiyaçlarınıza, sahip olduğunuz inek sayısına, işletmenizin güç erişimine göre tüm özellikleri göz önüne bulundurmalısınız. Seçtiğiniz modelleri, en son fiyatlarına göre değerlendirerek karar verebilirsiniz. 

İnek Süt Sağma Makineleri Fiyatları 

Tarfin, tarım ve hayvancılık için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri Tarfin Blog’ta sizlerle paylaşıyor. Ayrıca Tarfin Mobil uygulamasıyla çiftçilerimize avantajlı tarımsal ve hayvansal alışveriş imkanı sunuyor. Tarfin Mobil uygulamasını indiren çiftçilerimiz, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan yetkili Tarfin satış noktaları aracılığıyla ihtiyaçlarını sipariş verilebiliyor. Avantajlı fiyatlar, peşin veya hasat vadeli alışveriş imkanı Tarfin’de. Siz de zaman kaybetmeden Tarfin’in yenilikçi tarım alışverişi sistemiyle tanışabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
31.10.2021
Mavi Dil Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Mavi dil hastalığı ile ilgili bilgiler Tarfin Blog'ta. Mavi dil hastalığı belirtileri ve mavi dil hastalığı tedavisi hakkında detaylar için tıklayın.

Devamını oku
Domates Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Mücadele Edilir?
07.02.2021
Domates Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Mücadele Edilir?

Domates zararlıları ve hastalıkları nelerdir diye merak ediyorsanız Tarfin Blog'ta okuyabilirsiniz. Domates zararlıları ve hastalıkları bilgisi için tıklayın.

Devamını oku
Motorlu Testere Nasıl Kullanılır? Nasıl Seçilir?
10.01.2022
Motorlu Testere Nasıl Kullanılır? Nasıl Seçilir?

Motorlu testere çiftçilerimiz tarafından sıklıkla kullanılıyor. Motorlu testere nasıl kullanılır, çeşitleri nelerdir hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku