taboola

İnek Hastalıkları Nelerdir?

İnek Hastalıkları Nelerdir? 22.08.2022

Sığır hastalıkları, hayvanların et, süt ve döl verimini olumsuz yönde etkiliyor. Sık sık hastalanan ineklerin en sık muzdarip olduğu rahatsızlıkları sizler için listeledik. Siz de inek hastalıkları nelerdir fikir sahibi olmak için Tarfin Blog yazımızdan faydalanabilirsiniz. Çiftçilerimize güvenilir bilgi kaynağı oluşturma hedefiyle çalışan Tarfin, aynı zamanda Tarfin Mobil sayesinde tarımsal girdi alışverişlerinde de yanınızda. Siz de hemen Tarfin Mobil ile girdi fiyatlarını karşılaştırabilir ve siparişlerinizde peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Tarfin ile tanışmak için size en yakın yetkili satış noktasına ulaşmanız yeterli. Tarfin, bini aşkın yetkili satış noktasıyla Türkiye’nin dört bir yanında sizinle… 

İnek Hastalıkları Neden Olur? 

İnek hastalıkları nelerdir anlatacağımız yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şunlar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • İnek hastalıkları neden olur anlatıyoruz. 
  • Sığır hastalıkları nelerdir tek tek açıklıyoruz. 
  • Ardından sığır hastalıklarını önlemek için neler yapabiliriz değiniyoruz. 

Siz de sığır hastalıkları konusunda detaylı bilgiyi almak için yazımıza başvurabilirsiniz. 

İnek Hastalıkları Neden Olur? 

Büyükbaş hayvan hastalıkların birçok farklı nedeni olduğundan söz edebiliriz. Ancak yaygın görülen belli başlı birkaç neden mevcut. Örneğin bakımsızlık, kötü besleme gibi nedenlerle hayvanlarda bakteriyel, virüs kaynaklı veya bağışıklık sisteminin bozulmasına bağlı birçok fungal hastalık görülebiliyor. Bazı hastalıkların nedeni hala tam olarak açıklanamazken kimilerinin genetik kaynaklı olduğu da biliniyor. Kimi ırklar hastalıklara karşı daha dayanıklı olurken kimileri duyarlılık gösteriyor. Bu nedenle sığır hastalıklarının önlenmesinde ırk seçiminden bakıma, yemlemeden aşıya kadar birçok faktör öne çıkıyor. 

Sığır Hastalıkları Nelerdir? 

Sığır cinsi hayvanlarda en sık görülen hastalıklar arasında şu rahatsızlıklar sıralanıyor: 

  • Mastisis meme iltihabı yazımızda geniş çaplı olarak anlattığımız rahatsızlık, meme dokusunun iltihaplanması anlamına geliyor. Tek veya iki lobda görülebilen hastalık memelerin körelmesine kadar ilerleyebiliyor. Ayrıca süt veriminde azalmaya ve süt yapısında bozulmaya yol açıyor. Diğer taraftan mikropların, bakımsızlığın, darbelerin ve sağım hatalarının neden olabildiği sorun, CMT testi ile tanı alıyor. Buna ek olarak kızarıklık, şişlik, yangı ve ağrı mastisisi işaret ediyor. Bu hastalık ile karşılaştığınızda hemen ilaç tedavisine başlamalısınız. Çünkü erken teşhis durumunda avantaj sağlanan rahatsızlık ilerlediğinde tedavi şansı oldukça düşüyor. Sorunun önlenmesi için temizliğe özen göstermeli, sağımdan sonra memeleri antiseptik ile temizlemeli, memelerde süt bırakmamaya dikkat etmelisiniz. 
  • Hipokalsemi süt humması makalemizde ayrıntılarına ulaşabileceğiniz hastalık, yeni doğum yapmış hayvanlarda görülüyor. Kandaki kalsiyum ve fosfor miktarının düşmesine bağlı olan inek hastalığında, hayvanlar yattığı yerden kalkamıyor. Ayrıca bu sorun süt verimi yüksek hayvanlarda daha çok görülüyor. Bu bağlamda jersey gibi süt inek çeşitlerinden daha çok karşımıza çıkıyor. Baş ve ayaklarda titremeye, sallantılı yürümeye, ayakta durmada güçlüğe neden olan hipokalsemi, tedavi edilmezse ölüm yaşanıyor. Yalnızca saatler içinde tedavisi sonuç veren hastalık için mutlaka uzman bir hekim desteği almalısınız. Bu hastalıktan korunmak için gebe inekleri doğuma 60-70 gün kala kuruya almalı ve yeşil kaba yem ile beslemelisiniz. Ayrıca sağmal ineklere süt yemi vermeli, kesinlikle besi yemi kullanmamalısınız. 
Sığır Hastalıkları Nelerdir?
  • Timpani şişme hastalığı yazımızda daha önce ele aldığımız sorun, gaz oluşumuna dayanıyor. Karın gazı çıkaramadığı için şişiyor. Taze ve soldurulmayan yemlerin, bozuk, küflü gıdaların beslemede kullanılmasından kaynaklanan rahatsızlık, yumru bitkilerin yemek borusunu tıkamasından da meydana geliyor. Karında aşırı şişme ile ayırt edebileceğiniz hastalığa sancı, zayıf nabız, solunum güçlüğü eşlik ediyor. Eğer tedavi olmazsa hayvanların kalpleri durabiliyor. Bu hastalığı yaşayan hayvanları gezdirmeli, ağzına gem vurmalısınız. Ayrıca ön ayakları yükseltmeyi deneyebilirsiniz. Veteriner desteği almanın önemli olduğu sorunda, uzmanlar gaz giderici ilaçlarla sorunu ortadan kaldırabiliyor. 
  • Piroplazmoz adı verilen kan işeme hastalığı  ineklerde sıklıkla görülüyor. İştahsızlık, sarılık gibi belirtilerle kendini gösteren sorun keneler aracılığıyla meydana geliyor. Özellikle kenelerin yoğun olduğu nisan ve ekim ayları arasında, çiftçilerimizin dikkatli olması gerekiyor. Tedavi şansı yüksek olan sığır hastalığında kenelerle mücadele, esas önlemi oluşturuyor. 
  • Tüberküloz veya verem, sığırlarda da karşımıza çıkıyor. Kronik ve bulaşıcı bir hastalık olan verem, insanlara da bulaşabiliyor. Bunun yanında bulaşımdan 10-50 gün sonra ortaya çıkan hastalığın en önemli belirtileri; deride lezyon, ateş, öksürük, solunum güçlüğü oluyor. Veremi önlemek için alınan hayvanlara test yapmak önem taşıyor. Ayrıca havalandırma, iyi bakım ve besleme hayvan sağlığını korumaya yardımcı oluyor. 
Sığır Hastalıklarını Önlemek için Neler Yapabilirsiniz? 
  • Antraks / şarbon adı verilen inek hastalığı, dalağın şişmesi ile karakterize edilen bir salgın. Bulaşıcı olan ve ani ölüm oluşturan şarbon, sığırların yanı sıra koyun, keçi, fil, kedi ve köpeklerde de görülebiliyor. Bulaşımdan birkaç gün sonra belirti veren hastalık iştahsızlık, sendeleme, solunum sorunları, yüksek ateş ile görünür oluyor. Ölüme neden olabilen inek hastalığında hayvanların vücutlarından kan geliyor ve deride püstüller oluşuyor. Hastalığın tedavisi için en kısa sürede veteriner desteği almalısınız. Ayrıca önlenmesi için aşılama çalışmalarına katılabilirsiniz. Elbette salgına neden olduğu için hasta hayvanların karantinasına ve defnedilmesine ayrıca önem göstermelisiniz. 
  • Yanıkara hastalığı hakkında daha detaylı bilgi yazımızda sizleri bekliyor. Kasların iltihaplandığı, ateşli ve öldürücü bir sığır hastalığı olan yanıkarada, iştahsızlık, durgunluk, diş gıcırdatma görülüyor. Ayrıca solunum, ateş ve nabızda artış dikkat çekiyor. Veterinerler, kas içi antibiyotik uygulaması ile hastalığa çözüm bulabiliyor. Hastalıktan korunmak için aşı şart görülüyor. 
  • Brusellozis yavru atma hastalığı daha önce değindiğimiz sığır hastalıklarından bir diğeri. Birçok büyükbaş ve küçükbaş hayvanda görülen hastalık, adından anlaşılabileceği üzere yavru atmaya neden oluyor. Böylelikle gebelik 6 veya 7. aylarda sonlanıyor. Ölü gerçekleşen doğumlar sonrası hayvanlar hastalığı yaymaya devam ettikleri için sürüden ayrılıyor. Yoğun dezenfeksiyon gerektiren hastalık için aşı en önemli önleyici. 
  • Şap tabak hastalığı ateş, ağız akıntısı, ağız ve ayakta döküntülü yara olarak kendini belli ediyor. Bulaşıcı bir hastalık olan şap, sığırların yanı sıra vahşi hayvanlarda, koyun, keçi, manda ve domuzlarda da görülüyor. Et ve süt verimini azaltan sorun meydana geldiğinde, muhakkak tarım il müdürlüklerine haber vermek gerekiyor. 
  • Sığır vebası hastalığı sindirim sisteminde yaralara ve kanlı ishale yol açıyor. Ölüm oranı yüksek olan hastalık, vücut sıvılarından diğer sığırlara bulaşıyor. Hastalanmış hayvanların sürüden ayrılması ve uzun süreli tedaviye alınması gerekiyor. Ancak tedavi ekonomik olmadığı için hasta hayvanlar mecburi kesime tabi tutuluyor. 

Sığır Hastalıklarını Önlemek için Neler Yapabilirsiniz? 

İnek hastalıklarının tamamen önlenmesi mümkün olmasa da riski en aza indirmek için yapılabilecek birçok eylem var. 

  • Hayvanların bozuk, küflü yiyecekler yemesinin önüne geçmelisiniz. 
  • Aşılarını zamanında yaptırmalısınız. 
  • Herhangi bir hayvanda hastalık görüldüğünde hemen sürüden ayırmalı ve veteriner kontrolünde gerekli karantina önlemlerini almalısınız. 
  • Salgın hastalık riski olduğunda, zor olsa da sürüyü itlaf etmelisiniz. 
  • Hayvanlar hastalandığında tedavi için uzmana başvurmak önem taşıyor. Erken tedavi için vakit kaybetmeden veterinerlerle temas halinde olmalısınız. 
  • Karnesi olan, soyu belli hayvanları almalısınız. Riskli yavrulardan uzak durmalısınız.
  • Ahırları temiz tutmalısınız. 
  • Ahırlarda iyi havalandırma önem taşıyor. 
  • Ahır duvarlarının sıvanması, böcek ve kenelerle mücadele gerekiyor. 
  • Her sağım sonrasında memeleri temizlemeli ve memede süt bırakmamalısınız.  

İnek hastalıklarını engellemek için bu noktalara dikkat edebilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.07.2021
Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Patlıcan yetiştiriciliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilir biliyor musunuz? Patlıcan yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak özelliklerini hemen öğrenin.

Devamını oku
Her Zaman Yediğimiz Gizli Zehirli Bitkiler
28.08.2021
Her Zaman Yediğimiz Gizli Zehirli Bitkiler

Her zaman yediğimiz gizli zehirli bitkileri tanıyor muyuz? Her gün soframıza gelen bitkilerin öteki yüzünü sizlere tanıtıyoruz.

Devamını oku
Tarfin’den 2022-2023 tarım sezonunun ilk VDMK ihracı
19.10.2022
Tarfin’den 2022-2023 tarım sezonunun ilk VDMK ihracı

Tarfin’den 2022-2023 tarım sezonunun ilk VDMK ihracı hakkında merak ettiğiniz bütün detaylara bu yazımızda ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku