taboola

Bordo Bulamacı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bordo Bulamacı Nedir? 31.05.2021

İlk olarak 19. yüzyılda Fransa'nın Médoc bölgesinde üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçiler tarafından hırsızları uzaklaştırmak için kullanılan kireç ve bakır sülfat bazlı karışım, Bordeaux Üniversitesi'ndeki bir profesör tarafından hastalıklara karşı etkili olmasının keşfiyle bugünkü kullanımı ile karşımıza çıkıyor. Bağ mildiyösünü önlediği keşfedilen mavi yeşil karışım, daha sonra ilaç olduğunu fark eden profesör nedeniyle Bordeaux yani bordo bulamacı adıyla tanınıyor. 

İçerisinde %98 bakır sülfat yani göztaşı bulunduran karışım bir de kireç içeriyor. Hem bakteriyel hem de fungal hastalıklara karşı koruma vadediyor. Sonbahar mevsiminde, hasat sonrasında ve ilkbahar aylarında çiçek gözleri uyanmadan kullanılıyor. Bu uygulamalar, bir sonraki yıl olabilecek potansiyel hastalıklara karşı ağaçları koruma altına alıyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Anadolu Gazetesi’nde Dr. Mevlüt Şahin tarafından kaleme alınan köşe yazısına göre, bordo bulamacının etkileri:  

  • Çiçeklenmeyi birkaç gün geciktiriyor. Bu sayede don riskine karşı ağaçların dayanıklılığına katkı sağlıyor. 
  • Samsun Tarım İl Müdürlüğü’nün haberine göre, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında karaleke ve ateş yanıklığı hastalığına karşı koruyucu olan ilaç, sert çekirdekli meyve ağaçlarında ise bakteriyel kanser, yaprak delen ve dal yanıklığı hastalığına karşı kullanılıyor.  Eriklerde cep hastalığı, şeftalide yaprak kıvırcıklığı, cevizde antraknoz- yosunlaşmalar için bordo bulamacına başvuruluyor. Domateste mildiyö, bağlarda mildiyö ve ölü kol gibi hastalıkları önlüyor.  
  • Zeytinde görülen Armillaria kök çürüklüğü, Rosalinia kök çürüklüğü ve Verticilium hastalığına karşı kullanılabiliyor. 

Bordo Bulamacı Nasıl Yapılır?

Piyasada hazır halde bulunabildiği gibi hammaddeleri ayrı ayrı alınarak karıştırılabilen ve çiftçilerimiz tarafından da hazırlanabilen karışım, ekonomik olması ve kolay uygulanması nedeniyle hemen hemen herkes tarafından kullanılıyor. 

Gelibolu Ziraat Odası’nın paylaştığı bilgilere göre, 1 kilogram bordo bulamacı için gerekli malzemeler: 

  • 1 kg göztaşı
  • 1 kg sönmüş veya 0,5 Kg sönmemiş kireç 
  • 1 adet 100 lt’lik kap 
  • 1 adet 50 lt’lik kap 
  • Süzmek için tülbent
  • Karıştırmak için bir sopa 

Kapların plastik, ağaç fıçı, beton olması gerekiyor. Bordo bulamacı yapımında demir, saç, teneke gibi malzemeler kullanılamıyor. Bordo bulamacı hazırlanırken öncelikle göztaşı 50 litre su alan bir kapta eritiliyor. Kireç suda söndürülüyor veya sönmüş kireç seçiliyor, 100 litrelik fıçıya süzülerek aktarılıyor. Su ilave edilerek 50 litreye tamamlanıyor. İlk kapta hazırlanan 50 litrelik gözyaşı taşı solüsyonu, kireçli su üzerine yavaş yavaş dökülüyor. Yavaşça ve karıştırılarak yapılan işlemin ardından açık mavi bir bulamaç elde ediliyor. Bu oranlarla 1 kilogramlık bordo bulamacı yapılabiliyor. 

Bordo bulamacı hazırlarken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanıyor: 

  • Bulamaç yapılırken asla göztaşı üzerine kireçli su dökülmüyor. Her zaman göztaşı eritilmiş suyun yavaşça kireçli suya ilave edilmesi gerekiyor. 
  • Sönmemiş kireç kullanılıyorsa muhakkak eritilip süzülmesi öneriliyor. Erimemiş bir taş, toprak veya kalıntı varsa çıkarılarak bir o kadar daha kireç eklenmesi ve yeniden eritilmesi gerekiyor. 
  • Bordo bulamacı asla ilaçla karıştırılmıyor. 
  • Bordo bulamacı atılmasının ardından ilaçlama aletinin tamamen temizlenmesi tavsiye ediliyor. 
  • Bulamacın yapıldığı gibi kullanılması önem arz ediyor. 
  • Ekinlerde ve toprakta ihtiyaç fazlası element olmasına neden olabiliyor. Bu da toprağa ve ekine zarar veriyor. 
  • Bakır sülfatın insan bünyesine zarar verebildiği biliniyor. Göz, cilt ve solunum sistemi ile temas, bedende tahrişe, zehirlenmelere, akciğer fibrozis gibi hastalıklara, yaralanmalara neden olabiliyor. Bu nedenle bordo bulamacı uygulamaları sırasında çiftçilerimizin koruyucu kıyafet, eldiven ve maske kullanmaları önem arz ediyor. 
Bordo Bulamacı Nasıl Yapılır?

Bordo Bulamacı Ne Zaman Atılır?

Ziraat Mühendisi Sadettin Özger’in Gelibolu Ziraat Odası ile paylaştığı bilgilere göre, 

  • Bordo bulamacı, meyve ağaçlarına sonbaharda yaprakların dörtte üçü veya tamamı döküldüğünde %2’lik doz ile uygulanıyor. İlkbaharda uygulanacağında ise gözler uyanmadan 1 hafta kadar önce %1-1.5’luk doz yeterli görülüyor. 
  • Uyanmaya başlayan bağlarda, sürgün boyları bir karışa ulaştığında bordo bulamacı atılabiliyor. 
  • Zeytinde halkalı leke hastalığına karşı, sürgün öncesinde şubat ayında %1.5, çiçek açmadan önce nisan ayında ise %1 oranında uygulama gerçekleştiriliyor. Zeytin dal kanseri varsa, ilk ilaçlama aralık ayı sonunda, hasadın ardından %2 ile yapılıyor. İkinci ilaçlamada şubat sonundaki don zararından sonra %2 düzeyinde, 3. ilaçlamada ilkbaharda yağmurlar öncesinde %1 oranında ve 4. ilaçlamada sonbahar yağmurlarından önce %2 bordo bulamacı veriliyor. 
  • Elma ve armutta karaleke hastalığı olduğunda, dal sıracası bulunan bölgelere %2, bulunmayan kısımlara %1 uygulama yapılıyor. Çiçek gözleri çıktığında birinci ilaçlama gerçekleştiriliyor. 
  • Bağlarda ölü kol hastalığı durumunda, durgun dönemde, budamanın ardından %4 oranında uygulama yapılıyor. Bağ antraknozunda sürgünler 20 cm civarına olduğunda 0.5 oranında, çiçeklenme öncesinde %1 düzeyinde, çiçeklenmenin hemen ardından %1.5’luk oranda, bordo bulamacı veriliyor. Bağ mildiösü karşısında ise sürgünler 25 cm boya ulaştığında devrede 0.5 oranında, sonraki ilaçlamalarda ise etki süresine bakılarak %1 ve 1.5 düzeyinde bordo bulamacı kullanılıyor. 
  • İncirde çelik marazı varsa, budama sonrası %2 oranında uygulama yapılıyor. 
  • Kiraz dal yanıklığında yaprakların dökülmeye başladığı, sonbahar döneminde %1 ile birinci ilaçlama yapılıyor. Sonrasında ilkbaharda gözler uyanırken %0.6 oranında ikinci ilaçlama gerçekleştiriliyor. 

Bordo Bulamacı Hangi Ağaçlara Atılır? 

Bordo bulamacı, sert ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarına, zeytine, üzüm bağına, gül, taflan, pittosporum gibi odun gövdeli peyzaj bitkilerine kullanılabiliyor. Sebzelerde bordo bulamacı kullanımı karşımıza çıkıyor. Bordo bulamacı karışımı; domatese, patatese, karpuz, kavun ve salatalık gibi kabakgillere verilebiliyor. 

Bordo Bulamacının Etkileri Nelerdir?

Çoğunlukla yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında kullanılan bordo bulamacı birçok hastalığa karşı etki gösteriyor. Bordo bulamacının etkileri nelerdir diye sorulduğunda uzunca yanıt vermek gerekiyor. Çünkü ürün hem bakterilere hem de mantar kaynaklı hastalıklara karşı önlem olarak kullanılabiliyor. Örneğin, bakteriyel kanser, yaprak delen, dal yanıklığı gibi hastalıklara karşı önlem oluşturuyor. Bunun yanında eriklerde cep hastalığı sorununa, şeftalide yaprak kıvırcıklığına, cevizde antraknoza ve yosunlaşmaya karşı etkili olduğu biliniyor. Özellikle etmeni bakteri veya mantar olan hastalıklarda, etmenin ağaca girebileceği yerlere sürülen bulamaç girişe engel oluyor. Bu nedenle çoğunlukla yaralardan, çiçek gözlerinden, yaprak gözlerinden girişlere karşı gövdeye ilaçlama yapılıyor. Ancak hastalıkların bulaştığı ağaçlarda maalesef tedavi mümkün olmuyor. Bu nedenle bordo bulamacının koruyucu etkisi tarımsal üretim için oldukça mühim. Ayrıca bulamacın organik tarımda da kullanılabilmesi avantaj sağlıyor. 

Bordo bulamacının etkilerinin görülebilmesi için doğru zamanlarda, uygun tekniklerle, yeterli yoğunlukta uygulanması gerekiyor. Bunun yanında belirli aralıklarla tekrarlama da gerekli görülüyor. Hastalıklara karşı adeta bir kalkan gibi kullanılan bordo bulamacı, tarımsal üretimin daha verimli ve kaliteli olmasına destek oluyor. Çünkü bakteriyel ve mantar kaynaklı hastalıklar verimi ve kaliteyi azaltarak çiftçilerimize zarar veriyor. Bu hastalıklardan korunmak çok yıllık bitkilerin sağlığının korunmasını sağlarken çiftçilerimizin maddi zararını da önlüyor. 

Bordo bulamacının etkileri için açıklamamızı kısaca özetlemek gerekirse: 

  • Bordo bulamacı ne işe yarar diye düşünüyorsanız, öncelikle don riskine karşı kullanıldığını hatırlatmalıyız. Çünkü bordo bulamacı kullanmak çiçeklenmenin gecikmesini sağlıyor. Böylelikle ağaçların dona ve soğuk havaya karşı dayanıklılığı artıyor. 
  • Çekirdekli yumuşak meyve ağaçlarının maruz kaldığı birçok hastalık, ağaçların yaralarından, gözlerinden giren etkenlerden kaynaklanıyor. Girişi önleyen bulamaç sayesinde ağaçların hastalanması önlenebiliyor. 

Bordo Bulamacı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiftçilerimiz tarafından bordo bulamacı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ve hazırlarken önem gösterilmesine ihtiyaç duyulan noktalar var. 

  • Bulamacı, yapraklı dönemde yapmamalısınız. 
  • Hazırlık esnasında önce kireçli su, üzerine göztaşı eritilen su koymalısınız. Eğer sırayı karıştırırsanız bordo bulamacının yapısının bozulduğunu ve karışımın ideal kıvamda olmadığını görebilirsiniz. 
  • Bulamacı kullanmadan önce mutlaka bir tülbent aracılığıyla süzmelisiniz. Böylelikle ilaçlamada kullanacağınız aletin tıkanmasını engelleyebilirsiniz. 
  • Eğer sönmemiş kireç kullanıyorsanız, erime sonra mutlaka süzme işlemi yapmalısınız. Eğer erimeyen taş veya toprak görürseniz, kalan miktar kadar kireci yeniden tartıp eritmeye gayret etmelisiniz. 
  • Bordo bulamacını tek olarak kullanmalı ve hiçbir ilaçla karıştırmamalısınız. 
  • Tatbik sonrası, ilaçlama aletini temizlemeyi unutmamalısınız. 
  • Bordo bulamacını hazırladıktan hemen sonra kullanmalısınız. Eğer bekletirseniz yapışma oranının değiştiğini ve uygulamanın zorlaştığını görebilirsiniz. 
  • Uygulaması sırasında koruyucu önlemler almalısınız. Koruyucu maskeler, eldivenler, kıyafetler giymelisiniz. Zira ürünün içeriğinde yer alan göztaşı insan sağlığına zararlı olabiliyor. Bunun önüne geçmek için hem hazırlık hem de tatbik sırasında önlem almayı ihmal etmemelisiniz. 
  • Uygulama sonrasına yağış veya rüzgar başlarsa, uygulamayı tekrar etmelisiniz. Yağmur, don, rüzgar veya kar gibi etkenler, uygulamanın hemen sonrasında görüldüğünde ürün etkisini kaybedebiliyor. 
  • Bordo bulamacını ağaçlara yukarıdan aşağı doğru ve yeterli miktarda uygulamalısınız. En doğru işlem tekniği yıkama olarak kayıtlara geçiyor. 
  • Ayrıca ağaçların yaralı kısımlarına uygulamayı çok daha dikkatli gerçekleştirmeniz gerekiyor. 

Bordo bulamacı kullanırken dikkat edilmesi gerekenlere özen göstererek sorunsuz olarak süreci tamamlayabilir, bulamaçtan tam verim alabilirsiniz. Ayrıca uygulaması sırasında kullandığınız aletlerin temiz kaldığını, tam performans ile çalıştığını fark edebilirsiniz. 

Uygulamaya geçmeden önce yeterli yoğunlukta karışım hazırladığınıza ve doğru zamanda uygulama yaptığınıza emin olmalısınız. Örneğin bordo bulamacının kullanıldığı bazı hastalıklar ve kullanım detayları şöyle: 

  • Elma ve armut kara lekesi hastalığında dal sıracası olan yerlerde %2 oranındaki, olmayan yerlerde %1 oranındaki bordo bulamacı kullanılabiliyor. Çiçek gözleri henüz yeni kabarmaya başladığında ilaçlamayı tercih edebilirsiniz. 
  • Armut meyvesinde görülen memeli pas hastalığı söz konusu olduğunda, çiçek tomurcukları patlamak üzereyken %1’lik bordo bulamacı ile ilaçlama yapabilirsiniz. 
  • Ateş yanıklığı söz konusu olduğunda ağaçların durgun döneminde, %2’lik bordo bulamacı kullanmalısınız.
  • Şeftalide yaprak kıvırcıklığı hastalığı olduğunda tomurcuklar kabarmaya başladığında %2’lik bordo bulamacı uygulayabilirsiniz. 
  • Kiraz dal yanıklığında, sonbahar mevsiminde yaprak dökümü başladığında %2’lik bordo bulamacı ile birinci ilaçlamayı, ilkbaharda gözler uyanırken %0.6’lık ikinci ilaçlamayı yapabilirsiniz. 
  • Kirazlarda yaprak delen hastalığı için sonbaharda yaprak dökümü sonrası %3’lük karışımla ilk ilaçlamayı yapabilirsiniz. Takiben ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce %1’lik ikinci ilaçlamaya geçebilirsiniz. 

Bordo Bulamacı Nasıl Saklanmalıdır?

Resmi kaynaklara göre, bordo bulamacını hemen kullanmayacaksanız karışıma şeker ekleyerek 10 gün kadar muhafaza edebilirsiniz. 100 litre bordo bulamacı için 200 gram kadar şeker veya 1 litre yağsız süt kullanmak yeterli oluyor. Böylelikle “Bordo bulamacı nasıl saklanmalıdır” sorusu yanıtlanıyor ve işlemler sonucu 10 gün süreyle bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Ancak doğru muhafaza koşulları sağlanmadığında, bulamacın bozulduğunu fark edebilirsiniz. Tüm bu bilgilere ek olarak bordo bulamacının her zaman kullanım anında hazırlanması gereken bir ürün olduğunu hatırlatmak istiyoruz. 

Bordo Bulamacı Fiyatları

Bordo bulamacı fiyatı, ürünlere göre değişiklik gösteriyor. Bulamacın kalitesi, su veya toz formunda olması, paket gramajı fiyatı belirleyen faktörlerden bazıları. Ancak büyük gramajlı paketlerde ürün almak, birim fiyatta her zaman avantaj sağlıyor. Bunun yanında uygulama yapacağınız mevsime, uygulama aracına, ihtiyacınız olan miktara göre en uygun bordo bulamacını seçmelisiniz. Sizin için en uygun olan bordo bulamacı fiyatlarını ürün kalitesine, içeriğine, kullanım yöntemine göre değerlendirmelisiniz. Bu bağlamda fiyat/performans avantajı sağlayan seçeneklerden dilediğinizi tercih ederek en avantajlı ürünleri bulabilirsiniz. 

Sebzelerde Bordo Bulamacı Ne Zaman Atılır?

Bordo bulamacı, sebzelerde yaygın olarak kullanılan bir fungisit olduğu için bitki hastalıklarının önlenmesi ve kontrolünde etkili olabiliyor. Bordo bulamacının sebzelerdeki kullanım zamanı ise bitki türüne, hastalık baskınlığına ve iklim koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.

Genel olarak, sebzelerde bordo bulamacı kullanımı, bitkilerin büyüme dönemine ve hastalıkların yayılma riskine bağlı olarak gerçekleşebiliyor. Peki sebzelerde bordo bulamacı ne zaman atılır?

Her sebze türü için bordo bulamacının kullanım zamanı ve uygulama dozajı farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle, bordo bulamacının kullanılacağı sebze türüne ve bölgesel yetiştirme koşullarına bağlı olarak uzman önerilerine başvurmak her zaman önemli oluyor.  Siz de uzman kontrolünde uygun kullanım talimatlarına dikkat ederek bitkilere göre zaman ayarlaması yapabilirsiniz.

Bordo bulamacı gibi tarımsal ihtiyaçlarınız için Tarfin Mobil’i tercih edebilirsiniz. Farklı ürünleri uygulama üzerinden kolaylıkla karşılaştırmanıza yardımcı olan Tarfin, satış noktaları üzerinden hızlı ve güvenli alışveriş yapabilmenize imkan tanıyor. Ödeme kolaylığı sağlayan özel sistemi ile çiftçilerimizin tercihi olan Tarfin, peşin veya vadeli, hemen veya hasatta ödeme kolaylıklarıyla avantaj vadediyor. 

Tüm bunlar dışında sıvı kükürt nedir ne işe yarar? ya da mastitis meme iltihabı nedir gibi konuları merak ediyorsanız Tarfin blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Göztaşı ile bordo bulamacı arasındaki fark nedir?

Bordo bulamacı karışımı, %98 bakır sülfat, yani göztaşı içeriyor. Ayrıca karışımın içerisine belli oranda kireç de katılıyor. Açık mavi renk alan karışım, ideal çözelti formunu aldığında uygulamaya geçilebiliyor.

Bordo bulamacı formülü nedir?

Yüzde 1 oranında bordo bulamacı için 1000 gram göztaşı ve 0.500 gram sönmemiş kireç tercih ediliyor. Yüzde 1.5’luk bordo bulamacı için 1,500 gram göztaşı ve 0,750 gram sönmemiş kireç, yüzde 2’lik bordo bulamacı için  2,000 gram göztaşı ve 1,000  gram sönmemiş kireç kullanılıyor. Yüzde 3’lük bordo bulamacı hazırlamak için  3,000 gram göztaşı ve 1,500 gram sönmemiş kireç, yüzde 4’lük bordo bulamacı için  4,000 gram göztaşı ve 2,000 gram sönmemiş kireç, %5’lik bordo bulamacı için 5,000 gram göztaşı ve 2,500 G. sönmemiş kireç yeterli oluyor.

Bordo bulamacı nasıl kontrol edilir?

Bordo bulamacının iyi hazırlandığından emin olmak için turnusol kağıdı kullanılabiliyor. Kırmızı turnusol kağıdı karışıma batırıldığında maviye dönüyorsa bulamacın kıvamı doğru anlamına geliyor. Kırmızı renkte kalıyorsa, karışımın içine biraz daha kireçli su ilave edilmesi gerekiyor. Eğer turnusol kağıdı yoksa, 3-5 cm boyundaki parlak bir çivi kullanılıyor. Bulamacın içine batırılan parlak çivi, 5 dakika kadar bekletiliyor. Çivide esmer kırmızı bir leke varsa, biraz daha kireçli su ekleniyor. Eğer leke yoksa karışım kullanılabilir anlamına geliyor.

share

Benzer Haberler

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
14.04.2021
Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çilek yetiştiriciliği nasıl yapılır konusu hakkında detaylı bilgi sizlerle. Çilek yetiştiriciliği için aradığınız tüm yanıtları yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını oku
Mehmet Akgöz: “Eskiden Faizli Alışverişe Mecburduk. Şimdi Gelir Korumalı Paket ile İçim Rahat”
13.10.2023
Mehmet Akgöz: “Eskiden Faizli Alışverişe Mecburduk. Şimdi Gelir Korumalı Paket ile İçim Rahat”

Tarfin, Ankara'da Mehmet Akgöz ile söyleşti. Gelir Korumalı Paket'ten yararlanan çiftçimiz, görüşlerini bizlerle paylaştı.

Devamını oku
Sorgum Yetiştiriciliği
08.04.2024
Sorgum Yetiştiriciliği

Sorgum yetiştiriciliği hakkındaki ipuçları yazımızda. Sıcak iklim bitkisi olan sorgum sudan otu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Devamını oku