taboola

Tarım Dünyasında Emekçi Bir Kadın: Gülgün Acar

Gülgün Acar 06.03.2021

Tarfin Tarım, her ay deneyimli ve değerli satış noktalarını okurlarına tanıtıyor. Çiftçilerimizin bilgi edineceği, satış noktalarının kendini tanıtacağı ve ilham vereceği söyleşilerimizin bu ayki konuğu sayın Gülgün Acar. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başarılı satış noktamızla sizleri tanıştırmaktan gurur duyuyoruz. 

Gülgün Acar, tarım kooperatiflerinde geçen uzun çalışma yıllarının ardından topraktan ve tarımdan kopamadığını ifade ediyor. Kendi işletmesini açtığını ve sevgiyle verdiği emeğin karşılığını, zaman içinde kazandığı başarıyla aldığını vurguluyor. Tarıma hakimiyeti, geniş çevresi ve çalışkanlığıyla Bolu’da tarım alışverişlerinde akla gelen ilk adreslerden biri olmayı başaran Gülgün Acar, bugün Demir14 Tarım ile hizmet vermeye devam ediyor. 5 kişinin çalıştığı işletmesiyle bölge istihdamına katkı sunuyor. Zirai aletten tohuma, gübreye, yeme ve ilaca kadar tüm tarım alışverişlerinde çiftçilerine  en kaliteli ürünleri ulaştıran Gülgün Hanım, tarım alanındaki kariyerini kendi başına inşa ettiğinin altını çiziyor. Annesi ev hanımı, babası başkomiser olan Acar’ın, ailesinde herhangi bir tarım deneyimi bulunmamasına karşın, azmi başarıyı getiriyor. Kendisi işletme fakültesinden mezun olduktan sonra yolu tarımla kesişiyor ve bir daha da ayrılmıyor. Gülgün Acar’ın çiftçilerimizi aydınlatacak notlarını, öneri ve bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Tarım sektöründe kadın olmak nasıl bir deneyim sizin için? 

Kooperatif deneyimi, tarımı ve toprağı öğrenmemi sağladı. Başlangıçta dezavantaj gibi görülse de bu alanda kadın olmanın birçok faydasını yaşıyorum. Çiftçilerimiz kadınlar ile muhatap olduğunda daha kibar davranıyor. Ödemelerde, alacakların tahsilatında daha dikkatli oluyor. 15 senedir ciddiyetle işimi yapıyorum ve çiftçilerimize sorunsuz bir şekilde yardımcı oluyorum. 

Sizin de bulunduğunuz Bolu bölgemizde hangi ürünlerin ekildiğini bizimle paylaşır mısınız? 

Bölgemizde büyük araziler mevcut değil, ancak küçük arazilerde bile herkes tarlasını işlemeye devam ediyor. Bölünmüş de olsa tarımsal üretim sürüyor. Buğday, arpa, yulaf, mısır, patates ekiliyor. Bir senede dört hasat yerine, ot ekimi ile genellikle iki hasat yapıyorlar. Buğday ekiliyorsa tek hasat alınıyor. Bolu, tarımsal üretimde geniş ekin yelpazesine sahip, bu sayede çiftçilerimize toprağı değerlendirme imkanı sunuyor. 

Bölgenizdeki hayvancılık faaliyetleri neler, bu konuda çiftçilerimize tavsiyeleriniz var mı? 

Bolu’da az sayıda büyük çiftlik var ancak küçük işletmelerde en az 10 baş hayvan yetiştirmeye devam ediliyor. Burada çiftçilik yapan insanların, muhakkak hayvancılıkta da çalışması oluyor. Otlak, yayla ve mera alanı bakımından bölgenin verimli olması çok büyük avantaj sağlıyor. Hayvancılığa ve tarıma daha çok yatırım yapılması gerektiğini, bu alanda el birliği ile güçlenmenin önemli olduğunu düşünüyorum. 

Tarımda yeni teknolojiler nasıl olacak, çiftçilerimizin hangi teknolojileri takip etmelerini önerirsiniz? 

Bolu’da biraz geriden gelinse de son teknoloji makinelerin kullanımı yaygınlaşıyor. Ancak akıllı tarım sistemlerinin kullanımından henüz söz edemiyoruz. Toprakların sensörlerle tahlil edilmesi, yazılımlarla takibi henüz Bolu’da mevcut değil. Ben çiftçilerimize toprak analizlerini ihmal etmemelerini, mineralli organik gübrelerle toprağı beslemelerini tavsiye ediyorum. 

Tarımla ilgili genç çiftçilere önerileriniz var mı? 

Eğer tarım arazisi varsa, gençlerin tarım yapmasını istiyoruz. Bolu’da özellikle ot ekimini tavsiye ediyoruz. Gübre konusunda organik seçenekleri kullanmalarını öneriyoruz. 

Tarım sektöründe gelişim sağlayacak, planladığınız bir projeniz var mı? 

Çiftçilerimizin her ihtiyacını karşılamak hedefimiz. Bolu’nun 15 kilometre doğusunda  yer alıyoruz. Burada çiftçimizin her şeyi elinin altında bulabilmesi, her istediği ürüne, en kaliteli ve ekonomik seçeneklere ulaşabilmesi hedefimiz. Bunun için her gün yılmadan çalışmaya devam ediyoruz. Çiftçilerimizi mutlu etmek, toprağımıza bereket kazandırmak en önemli projem. 

Tarfin hakkında düşünceleriniz neler? 

Ben bu işe ilk girdiğimden bu yana hep “Allah’ım bana nasip et, çiftçilerimize ihtiyaçlarını zamanında vereyim, hasatta ödeme alayım. Kimse zor durumda kalmasın, herkes emeğini bereketlendirebilsin.” diye dua ediyordum. Tarfin, bu hayalimi gerçekleştiriyor. 

Tarfin’i çiftçiye nasıl anlatıyorsunuz, nasıl geri dönüşler alıyorsunuz? 

Diğer kredi sistemlerinde, çiftçilerimiz ne ödeyeceğini, ne zaman ödeyeceğini bilmeden alışveriş yapmak zorunda kalıyordu. Tarfin’de ne ödeyeceğini, ne zaman ödeyeceğini biliyor, bu çok önemli bir fark. Bunun yanında hemen alışveriş onaylanıyor, vakit kaybı olmadan çiftçilerimizin ihtiyaçları karşılanıyor. Çiftçilerimiz ödemelerini diledikleri vadede, en yakın banka şubesine giderek ya da hemen telefondan yapılabiliyor. Tarfin’i bu bilgilerle anlatarak çiftçilerimize sunduğumuzda hem çiftçilerimiz mutlu oluyor hem de biz tahsilatımızı gerçekleştirebilmiş oluyoruz. Ben Tarfin’den memnunum, gelen dönüşlerde de aynı memnuniyet ifade ediliyor. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir mesajınız var mı? 

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Ben 59 yaşındayım ve ömrüm mücadele ile geçti. Ne elde ettiysem, hep kendi emeğimle elde ettim. Kadın olmaktan çok mutluyum. Kadınların çalıştıklarında, inandıklarında ve kendilerine güvendiklerinde elde edemeyeceği bir şey olmadığını biliyorum. 

Demir14 Tarım

Yeniçaydurt Köyü Merkez Mahalle No 25/1 Yeniçaydurt Merkez Mah. Merkezköyler, Merkez / Bolu

Telefon: 0 (532) 280 28 21

share

Benzer Haberler

Dap Gübresi Nedir? Ne İşe Yarar?
31.01.2021
Dap Gübresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Dap gübresi nedir, nasıl kullanılır sorularının yanıtları Tarfin'de. Dap gübresi içeriği gibi dap gübresi hakkında merak ettiklerinizi Tarfin yanıtlıyor.

Devamını oku
En Verimli Sera Sulama Sistemleri
23.02.2021
En Verimli Sera Sulama Sistemleri

En verimli sera sulama sistemleri hangileri? Otomatik sera sulama sistemlerinin avantajları neler? Tüm sorularınız Tarfin Blog'ta yanıtlanıyor.

Devamını oku
Toprak Nasıl Oluşur?
20.12.2021
Toprak Nasıl Oluşur?

Toprak oluşumu uzun zaman alan farklı süreçlerin toplamından meydana geliyor. Toprak oluşumunda etkili faktörleri keşfedin.

Devamını oku