taboola

Gülleci Bulamacı Nedir?

Gülleci Bulamacı Nedir? 02.04.2024

Kireç ve kükürt bulamacı olarak özetleyebileceğimiz kalsiyum polisülfit, halk arasında gülleci bulamacı veya Kaliforniya bulamacı adıyla tanınıyor. Pestisit etkisi gösteren karışım, kabuklu bit, şeftali yaprak kıvırcıklığı ve kara leke üzerinde etki gösteriyor. Çok yönlü etkisi, kolay ulaşılabilir ve uygulanabilir olması ile fark yaratan gülleci bulamacı inorganik bir fungusit olarak sınıflandırılabiliyor. Birçok ilaca göre çevresel bakımdan daha güvenli görülen karışım, organik tarımda dahi tercih edilebiliyor. Özellikle elmada görülen karaleke hastalığına ve sert çekirdekli meyvelerde monilya hastalığı söz konusu olduğunda kullanımına izin veriliyor. Gülleci bulamacı faydasını fungus etkenlerinin solunumunu engellemesinden alıyor. Mitokondrilerde sentezlenen enzimler üzerinde elektron taşınımına mani olan madde, mantar sporlarını öldürerek mantar kaynaklı hastalıkların ortadan kaldırılmasına imkan tanıyor. Hedef dışı organizmalar için zehirsiz veya orta derecede zehir oluyor. Karışım öylesine etkili ki, yapılan çalışmalar, nano formülasyonunun domateslerde görülen fusarium acysporum gelişimini ve spor çimlenmesini engellediğini gösteriyor. Gülleci bulamacı nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir gibi başlıkları ele alacağımız yazımızda göreceğiniz alt başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Gülleci Bulamacı Nasıl Yapılır? 
  • Gülleci Bulamacı Faydaları Nelerdir? 
  • Gülleci Bulamacı Hangi Bitkilerde Kullanılır? 
  • Gülleci Bulamacı Ne Zaman Atılır? 

Tarfin Mobil ile tarımsal girdileri avantajlı fırsatlarla satın alabilirsiniz. Peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri sunan Tarfin, Türkiye’nin dört bir yanındaki yetkili satış noktaları ile hizmetinizde. Siz de hemen mobil uygulamayı indirin, girdi fiyatlarını karşılaştırın. Çiftçinin güvenilir yol arkadaşı Tarfin ile toprağınıza bereket katın!

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Gülleci Bulamacı Nasıl Yapılır? 

Harran Üniversitesi kaynaklarına göre, gülleci bulamacı için 10 litre suya, 3 kilogram kükürte ve 1,5 kilogram sönmemiş veya 3 kilogram sönmüş kirece ihtiyaç duyuluyor. Geniş bir kap içine alınan kükürt ve kirecin üzerine su ekleniyor. İyice karıştırılan karışım kaynatılarak kullanıma hazır hale getiriliyor. Gülleci bulamacı kaynarken üzerindeki köpük alınıyor ve taşma olasılığına karşı karışım ocaktan alınarak kaynamaya ara ara mola veriliyor. Ortalama 1,5 - 2 saat kadar kaynayan bulamaç, üzerinde ince bir köpük kalınca ocaktan alınıyor. Soğuyan karışımın dibe çöken tortusu süzülüyor ve plastik kapta saklanıyor. pH değeri 10,5-11 aralığında olan gülleci bulamacının kokusu kötü ve ağır olsa da faydaları nedeniyle bu emeğe değiyor. 

Gülleci Bulamacı Faydaları Nelerdir? 

Gülleci bulamacının faydaları dünya çapında binlerce çiftçi tarafından biliniyor ve karışım dünyanın dört bir yanında kullanılarak mantar hastalıklarına karşı ekinleri koruyor. Lime sülfür veya Kaliforniya bulamacı faydaları olarak araştırarak literatürdeki detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Peki gülleci bulamacının faydaları neler? 

  • Karışım domates ve asmada külleme hastalığı için kullanılıyor.
  • Asmada ölü kol ve bağda mildiyö olması durumunda yine gülleci bulamacından faydalanılıyor. 
  • Zeytinde pamuklu bit sorununa karşı kullanılıyor. 
  • Domateste yaprak küfü ve kurşuni küf sorunu bulamaç ile çözülebiliyor. 
  • Elma ve armutta görülen kara leke sorununa karşı bulamaç çözüm olabiliyor. 
  • Domateste bakteriyel yanıklık sorunu gülleci bulamacı faydaları ile ortadan kaldırılabiliyor. 
  • Pamuk zararlılarına, kabuklu bitlere ve bağ uyuzu gibi sorunlara karşı karışımın etkilerinden yararlanılıyor. 
Gülleci Bulamacı Nasıl Yapılır? 
  • Ceviz hastalıklarından antraknoza, bakteriyel yanıklık ve ceviz uç nekrozuna karşı etki gösteriyor. (Kaynak)
  • Ülkemizdeki çiftçilerin böcek zararına karşı, dönüşümlü olarak iki yıl elma sirkesi iki yıl gülleci bulamacı ile koruma etkisi sağladığı biliniyor. Tuta ve uçucu böceklere karşı kullanılan karışım, püskürtme yolu ile uygulanıyor. 
  • Karışım ağaçlarda yaprak dökümü sonrasında yaraların kapanması için kullanılabiliyor.
  • pH derecesi düşük olduğu için toprağın pH derecesinin düşmesine katkı sağlayabiliyor. 

Gülleci Bulamacı Hangi Bitkilerde Kullanılır? 

Hastalık ve zararlılarda mücadele için kullanılan gülleci bulamacı, sebzelerde, meyvelerde, bağcılıkta ve zeytincilikte tercih ediliyor. Özellikle domates, ceviz, üzüm, elma, armut, pamuk üretiminde bitkileri korumak için Kaliforniya karışımına başvurulabiliyor. Gülleci bulamacının faydalarından yararlanmak için farklı sebze-meyve türlerinde özel uygulamalar yapılabiliyor. Örneğin sebzelerde bulamaç çoğunlukla damla sulama ile beraber veriliyor. Meyve ağaçlarında don zararından korunmak için bulamacın dibinde kalan tortu ağaç gövdesine sürülerek ağacın soğuklardan korunmasına da destek olunuyor. 

Gülleci Bulamacı Ne Zaman Atılır? 

Dünya çapında kullanılan Kaliforniya bulamacı, aynı bordo bulamacı gibi kış sezonunda kullanılıyor. Fungal aktivitelerin engellenmesine yardımcı olan kükürt ve kireç karışımı, insektisidal etkisi için de tercih edilebiliyor. Gülleci bulamacı ne zaman kullanılır sorusuna vereceğimiz yanıtları net bir tavsiye olarak almamalı, iklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak değerlendirdikten ve ayrıntılı bilgi için il/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ettikten sonra uygulamaya geçmelisiniz: 

  • Gülleci bulamacı kış aylarında üreyecek mantar sorunlarına ve böcek yuvalarına karşı etki gösteriyor. Özellikle zeytin yetiştiriciliği yapılırken aralık ayından önce uygulamanın daha çok fayda getirdiği belirtiliyor. Bu nedenle ilaçlanacak ağaçlarda zeytin toplama işlemlerini aralık ayına kadar bitirmek gerekiyor.
  • Meyvelerde büyüme döneminde gülleci bulamacı uygulanıyor. Örneğin incir meyvesi mayıs ve haziran aylarında büyüdüğü için bu dönemde uygulama gerekiyor. 
  • Zeytin sineği zararlısı için yaz aylarında uygulama yapılıyor. 
  • Hasat tarihinden 1 ay önce yeniden uygulama gerekiyor. Özellikle meyvelerde, olgunlaşma sırasında kabukta yeniden mantar sporları üreyebildiği için bu uygulama önem taşıyor. Kalite düşüklüğü, meyve dökümü ve iç kısımlarda bozulmaya neden olan mantarlar, uygulama sayesinde ölüyor. Bu da meyvenin zarar görmeden kalitesini koruması ve doğanın ilaçlamadan etkilenmemesi anlamına geliyor. 
  • Sebzelerde koruma için çiçekler yok olduktan sonra uygulama yapılıyor. 
Gülleci Bulamacı Hangi Bitkilerde Kullanılır? 

Bordo ile gülleci bulamacı karıştırılır mı?

Hayır, farklı tarım ilaçları olan bordo ve gülleci karışımları birbirine karıştırılmamalıdır. Farklı dönemlerde ve aralıklarla kullanılmalıdır. İki karışımı karıştırmanın zehirlenmeye sebep olabileceği biliniyor. Bu nedenle ayrı ayrı uygulama yapmalı, iki uygulama arasında en az 15-20 gün bırakmalısınız. Daha sık aralıkla uygulama yaparsanız ağacın yanmasına, sararmasına sebep olabilirsiniz.

Gülleci bulamacı bordo bulamacı yerine kullanılabilir mi?

Hayır. Bordo bazik bir etkiye sahip, gülleci bulamacı ise asidik özellik gösteriyor. Birini diğerinin yerine kullanmak uygun olmasa da, farklı zaman ve koşullarda ikisini de uygulamayı tercih edebilirsiniz.

Hastalık veya zararlı yoksa gülleci bulamacı uygulanmalı mı?

Gülleci bulamacı, meyve ağaçları, sebze yetiştiriciliğinde ve bağcılıkta hastalık varsa uygulanmalı yoksa uygulanmamalıdır.

Gülleci bulamacı böcek öldürür mü?

Bulamacın böcekler üzerinde uzaklaştırıcı etkisi vardır.

Gülleci bulamacının yapılışı sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Gülleci bulamacı yaparken cildinize temas etmemesine özen göstermelisiniz. Kaynatma sırasında ateşe temas etmemeye özen göstermeli ve karışımın taşmasına mani olmalısınız. Kükürt ve kireç içeren karışımı kaynarken solumamalı, mümkünse solunum yolunu ve cildi koruyacak aksesuarlar kullanmalısınız. Eldiven, gözlük ve maske kullanımı ile kendi sağlığınızı ve güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Ayrıca ısıl işlem sırasında hayvanların ve çocukların ortamda bulunmaması gerekiyor. İşlem sonrası karışımın soğumasını beklerken mutlaka ulaşılması zor alanlarda tutmalı, depolama sırasında ise güneşe temas etmemesine özen göstermelisiniz.

Gülleci bulamacı kullanım oranları nedir?

Gülleci bulamacının kullanım oranı hazırlanan karışımın yoğunluğuna göre değişiyor. Genellikle zeytinde %1 oranını geçmeden uygulama yapılıyor. Birinci doz uygulamada soğuk bölgelerde 100 litre suya 3 litre gülleci bulamacı kullanılıyor. Çiçeklenme öncesi ikinci uygulamada 100 litre su içine 1.5 litre bulamaç eklenerek uygulamaya geçiliyor. Baharda yapılan uygulamada ise 100 litreye 1 litre gülleci karışımı eklenerek zararlı ve hastalık mücadelesi gerçekleştiriliyor. Kısaca özetlemek gerekirse, su ile %1-2.5 oranında seyreltilerek verilen ilaç, asidik olmayan tüm bileşiklerde kullanılabiliyor.

Gülleci bulamacı nasıl saklanır?

Gülleci bulamacının güneş görmeyen ve serin bir yerde saklanması gerekiyor.

share

Benzer Haberler

Toprak Piresi Nedir?
14.02.2023
Toprak Piresi Nedir?

Toprak piresi bitkilerle beslenen bir zararlı türü. Genellikle hayvan piresi ile karıştırılsa da aslında farklı bir böcek. Toprak piresi nedir hemen öğrenin!

Devamını oku
Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?
23.05.2022
Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?

Diskaro, toprak işlemek için kullanılan araçlardan biridir. Diskaro nedir, diskaro çeşitleri nelerdir detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Tıklayınız.

Devamını oku
Besi Geliştirme Yemi 15 Protein Nedir? Ne İşe Yarar?
30.09.2021
Besi Geliştirme Yemi 15 Protein Nedir? Ne İşe Yarar?

Besi geliştirme yemi 15 protein içeriyor. Besideki hayvanın ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan besi geliştirme yemi hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku