taboola

Ananas Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ananas Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 10.08.2021

Tropikal meyveler arasında kategorize edilen ananas, dünyada özellikle Hawai adaları, Filipinler, Malezya, Tayland, Brezilya gibi ülkelerde üretiliyor. Dünyanın en fazla ananas üreten ülkesi ise Hindistan olarak biliniyor.  Ananas comosus adıyla literatürde yer alan meyve, plantae alemi, magnoliophyta bölümü, liliopsida sınıfı, poales takımı, bromeliaceae familyası, ananas cinsine ait görülüyor. Özellikle sıcak ülkelerde ananas yetiştiriciliği yapılıyor. 16. yüzyıl itibarıyla Avrupalılar tarafından keşfedilen meyve, daha sonra tüm dünyaya yayılarak subtropikal alanlarda da yetiştirilmeye başlanıyor. Anavatanı Güney Amerika olan ananaslar, ilk bakışta bir süs bitkisini andırıyor. Ortalama 90 cm büyüklüğünde, rozet yapraklı olan bitki, konik başlı meyveler veriyor. İri ve hoş kokulu meyveler veren ananasların meyvelerinin üst kısmında bir demet sık yaprak yer alıyor. 

Ananas yetiştiriciliği tohum, çelik ve ayırma ile gerçekleştiriliyor. Tohumla üretim pek tercih edilmiyor ancak ıslah çalışmaları için kullanılıyor. Çiftçilerimiz, çoğunlukla ananası çelik ile yetiştiriyor. İşlem için önce meyvenin üstünde yer alan taç sürgünleri, derim sırasında veya öncesinde alınıyor. Bu işlem esnasında keskin bir bıçak kullanabilirsiniz. Sonra kuruması için birkaç gün bekleniyor. Topraksız perlit karışımda bekletilen veya kumlu köklendirme ortamına dikilen ananas taç yapraklarının üzerine naylon geçirilebiliyor. İdeal sıcaklığın 23 derece olması ve aydınlık ortam sağlanması gerekiyor. Köklendirme yoluyla yapılan üretimde, sislemeye gerek duyulmuyor. Yaklaşık 1 ayda köklenme gerçekleştikten sonra, dip sürgünler, içinde büyüme kompostu olan saksılara alınıyor.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Ananas Yetiştiriciliği Türkiye'de Nerelerde Yapılır?

Ananas Türkiye’nin özellikle batı ve güney kısımlarında üretiliyor. Ananas yetiştiriciliği için Akdeniz iklimi oldukça uygun özellik gösteriyor. Antalya, Mersin ve Adana illerinde ananas yetiştiriciliğine sıklıkla rastlanıyor. İklim ve toprak seçiciliği nedeniyle, bol su isteği olduğundan, Türkiye’nin her yerinde ananas yetiştiriciliği yapmak maalesef mümkün görünmüyor. 

Ananas Yetiştirme Koşulları Nelerdir?

Ananas yetiştirmek için uygun iklim ve toprak koşulları ekinin oldukça seçici olduğunu gösteriyor. Sıcaklık isteği sıcak ve ılık iklimi işaret ediyor. Ananasın sağlıklı gelişimi için sıcaklığın 18 - 29 derece arasında olması gerekiyor. Meyve oluşumu için özellikle bahar aylarında yüksek sıcaklık isteği baş gösteriyor. Yazın ananas yetiştiriciliği yapılan yerlerin 33 derece sıcaklığa ulaşması şart görülüyor. Ananaslar için kışın en düşük sıcaklığın 16 derece olması önem taşıyor. Çok soğuk yerlerde ananaslar zarar görüyor. Ayrıca, çiçek oluşturmak için sıcaklık isteği, en az 20 derece ölçülüyor. 

Bakımı oldukça kolay olan ananaslar için optimum nispi nem miktarı %60-70 oluyor. Meyve artırmak için yüksek nem gerekiyor. Ancak çiftçilerimiz nem ihtiyacını karşılarken zaman zaman mildiyö sorunu yaşayabiliyor. Bu konuda ananas yetiştiriciliği yapmak isteyenler uyarılıyor. 

Ananas yetiştirme alanlarının aydınlık ve güneşli olması önem taşıyor. Yaz aylarında çok güneş alanlarda yapraklar yanabileceğinden dikkatli olunması konusunda çiftçilerimiz ikaz ediliyor. 

Çok yıllık bir bitki olan ananas, humus açısından zengin, iyi drenajlı topraklarda daha iyi yetişiyor. Kumlu, ağır ve çok hafif özellikteki topraklar, ananas yetiştiriciliği için ideal görünmüyor. Ayrıca, hafif kumlu toprakta yetiştirme yapıldığında, daha erken meyve verdiği görülüyor. Ancak bu durumda meyvelerin küçük olması verimi düşürebiliyor. Ağır topraklarda ananas ekimi yapıldığında genellikle havasızlık nedeniyle meyveler çürüyor. Ananas yetiştirilecek toprağın pH dengesinin 5.5-6 aralığında olması gerekiyor. Organik madde oranı ise %2 hesaplanıyor. Ananas yetiştirilecek toprak hazırlık için pulverize ediliyor. Dikimden önce işlenerek havalandırılıp, hazırlanıyor. 

Ananas Yetiştirmek İçin Gerekli Teknikler Nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Bahçecilik ders notlarına göre, ananas genellikle ekinlerin kök ve kök boğazlarında yer alan dip sürgünlerden çoğaltılıyor. Dip sürgünler ilk kısımda anlattığımız şekilde alındıktan sonra ortalama 3 ile 20 ay boyunca bakılarak büyütülüyor. 

Tohum ile yapılan üretimde, önce fide yetiştiriliyor. İlkbaharda (genellikle mart-nisan aylarında) harç doldurulan saksılara ekilen tohumlar, çimlendiriliyor. Her saksıya 2-3 tohum atılıyor, gelişenlerden 1 veya 2 tanesi saksıda bırakılıyor ve yetiştiriliyor. O yıl büyüyen fideler, bir sonraki yıl ilkbaharda esas yerlerine dikiliyor. 

Ananas fidelerinin en iyi dikim zamanı ilkbahar ve sonbahar oluyor. Fideler kullanılan dikim materyaline göre 5-10 cm derinliğe, ahır gübresi eşliğinde dikiliyor. Üzerine siyah polietilen örtülerek yabancı otların kontrolü sağlanıyor. Toprak derinliğinin 60-70 cm arasında olması, ananas kök sisteminin 40-50 cm’yi geçmemesi gerekiyor. Damla sulama gibi yöntemlerle sulanan ananasa, özellikle Ağustos itibarıyla uyandırma suyu ve kış yağışları başlayana kadar düzenli nem desteği veriliyor. Ayrıca eğer hasat döneminde yağışlar yeterli gelmiyorsa yine sulama ile destek sağlanıyor. 

Ananas yetiştiriciliği sırasında kuruyan veya çürüyen yapraklar ekinden budanarak uzaklaştırılıyor. Kesim sırasında bitkiye zarar vermemek önem taşıyor. Yara açıldığı durumda, kesilen dalın çürüdüğünü veya ananasın hastalandığını görebilirsiniz. 

Ananas Yetiştiriciliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Ananas yetiştiren çiftçilerimiz, üretim sırasında karşılaştıkları en önemli zararlıların sümüklü böcekler ve kabuklu bitler olduğunu belirtiyor. Yaprak ve sürgünleri kemirerek ekine zarar veren sümüklü böcekler, toplanıp yok edilebiliyor. Ayrıca kimyasal mücadele için ilgili insektisit ilaçlar, zehirli yem şeklinde verilerek zararlılardan kurtulunabiliyor. Koşnil adı verilen kabuklu bitler ise yaprak ve saplarından öz suyu emerek besleniyor. Ayrıca tatlı bir madde salgılayarak fumajin mantarlarının artmasına neden olabiliyor. Mücadele verilmediği takdirde yaprakların kuruduğuna, sararıp döküldüğüne şahit olabilirsiniz. Kabuklu bitlerden kurtulmak için uygun ilaçlar uygulamayı ihmal etmemelisiniz. 

Ananasta görülen hastalıkların çoğu fazla sulamadan kaynaklanıyor. Kök çürüklüğü, görülen hastalıkların başında geliyor ve fazla nemle aktive oluyor. Suya çok maruz kalması, ekinde kök çürüklüğü oluşturabiliyor. Çoğunlukla kök çürümesi meyve çürüklüğünü de beraberinde getiriyor. Hastalık ilerlediğinde kökün büyük kısmını ve yaprakları kesmek gerekebiliyor. 

Mantar kaynaklı sorunların yaşanması halinde fungusit kullanılarak sporların ölmesi sağlanabiliyor. 

Ananas yetiştiriciliği yaparken tüm tarım girdisi ihtiyaçlarınıza Tarfin Mobil ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kolay başvuru adımlarıyla bölgenizdeki ürünlerin fiyatlarını karşılaştırabilir, Türkiye’nin dört bir yanındaki 600’ü aşkın Tarfin yetkili satış noktalarından destek alabilirsiniz. Siz de Tarfin ile toprağına bereket katan binlerce mutlu Tarfin çiftçisinden biri olabilirsiniz!

Ananas Yetiştiriciliğinde Hasat ve Depolama Nasıl Yapılır?

Ananaslar, yakın yerlerde pazarlanacaksa tam olgunluk döneminde hasat ediliyor. Eğer uzak pazarlara götürülecekse %80 olgunlukta kesilerek hasat tamamlanıyor. Ananas hasadı için bir bıçak kullanmak yetiyor. Çiftçilerimiz meyve sapını 5-7 cm meyve üzerinde bırakacak şekilde, taç yaprakları temizleyerek ananasları kesiyor. Ancak meyvede zedeleme hızlı çürümeye neden olabileceğinden bu işlem sırasında özen gerekiyor. Ananas yetiştiriciliğinde hasat zamanı temmuz-ağustos aylarını gösteriyor. Kesimi 8-12 ay arasına yaymak mümkün görülüyor. Eğer yeterli olgunlaşmaya ulaşmadan ananas kesilirse, meyve üzerinde ağaçsı hamuru gelişebiliyor. Çiftçilerimizin bu konuda dikkatli olması gerektiği belirtiliyor. Ananasları depolarken, soğutma derecesi olgun ve yarı olgun meyveler için 7-10 derece arasında belirleniyor. Göreli nemin ise %85-95 arasında olması gerekiyor. Bu sıcaklık ve nem oranlarında depolama ve nakliye sağlanıyor. Saklama süresi 2-4 hafta arasında değişiyor. Hava alabilecek ambalaj kullanılması meyve sağlığı için önem taşıyor.

share

Benzer Haberler

Semizotu Nasıl Yetiştirilir?
25.03.2024
Semizotu Nasıl Yetiştirilir?

Semizotu ülkemizde yabani olarak yetiştiği gibi semizotu yetiştiriciliği de yapılıyor. Semizotu nasıl yetişir, toprak hazırlığı nasıl yapılır hemen keşfedin.

Devamını oku
Australorp Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
29.04.2022
Australorp Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Australorp tavuklar, hijyen koşullarında muhafaza edildiğinde yüksek verim sunuyor. Australorp tavuk cinsi hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Devamını oku
Mehmet Akgöz: “Eskiden Faizli Alışverişe Mecburduk. Şimdi Gelir Korumalı Paket ile İçim Rahat”
13.10.2023
Mehmet Akgöz: “Eskiden Faizli Alışverişe Mecburduk. Şimdi Gelir Korumalı Paket ile İçim Rahat”

Tarfin, Ankara'da Mehmet Akgöz ile söyleşti. Gelir Korumalı Paket'ten yararlanan çiftçimiz, görüşlerini bizlerle paylaştı.

Devamını oku