Tarımsal faaliyetler sırasında ihtiyaç duyulan toprak düzeltme araçlarının başında tesviye küreği gelir. Toprağın tesviye edilmesini sağlayan kürekler, yol veya kanal açma ihtiyaçları için temel gereksinimlerden biridir. Tesviye küreği kullanarak tarlaların eşit bir şekilde sulanabilmesi için gerek duyduğunuz düzlüğü sağlayabilirsiniz. Bunun yanında su kanalı ihtiyacınız varsa, belli bölgeleri eğimlendirerek bu bölgelerde birikme sağlamanız mümkün oluyor. Kısaca toprak üzerinde kontrol sağlamaya yardımcı olan tesviye küreği gibi aletler sayesinde, yüksek bölgelerin susuz kalmasını, istemediğiniz alanlarda su birikmesini önleyebilirsiniz. Tesviye işlemi sayesinde yanlış sulama sonucu meydana gelebilecek erozyona da mani olabilirsiniz. Daha fazla bilgi isterseniz kısaca bahsettiğimiz tesviye küreği nedir konusunu biraz daha detaylandıran yazımızdan faydalanabilirsiniz. Tarfin yalnızca bilgi kaynağı olarak değil, avantajlı tarımsal girdi alışverişi imkanı sunan Tarfin Mobil ile de yanınızda! Peşin veya hasat vadeli tarımsal alışverişe imkan tanıyan Tarfin Mobil üzerinden size yakın Tarfin yetkili satış noktalarının ürün fiyatlarını görüntüleyebilir, sipariş için ilk adımı atabilirsiniz. Seçtiğiniz ürünleri, ilgili yetkili satış noktasından sipariş verdikten sonra size uygun ödeme imkanını değerlendirebilir, ihtiyaçlarınızı ertelemeden rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Siz de Tarfin ile tanışın, Türkiye’nin dört bir yanındaki mutlu Tarfin çiftçilerimiz arasında yerinizi alın!
Tesviye küreği nedir konulu yazımızda bulacağınız diğer başlıklar:
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.- Tesviye Küreği Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
- Tesviye Küreği Özellikleri
- Tesviye Küreği Nedir, Nerelerde Kullanılır?
- Tesviye Küreği Faydaları Nelerdir?
- Tesviye Küreği Bakımı
Tesviye Küreği Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Toprağın tesviye edilmesini mümkün kılan tesviye küreği, birden çok işlemi yapabilmesi nedeniyle fonksiyonel bir tarım aleti olarak gösteriliyor. Örneğin bir tesviye küreği ile kar küreyebilir, ahır temizleyebilir, toprak dolgusu yapabilir ve toprak alanları düzleyebilirsiniz. Elbette her fonksiyon için daha uygun olan bir tesviye küreği çeşidi var. Tesviye küreği temelde iki ana gruba ayrılıyor. Asılır tip ve çekilir tip tesviye kürekleri. İki ana başlığı ise şu seçeneklerle çeşitlendirmek mümkün, (Kaynak)
- Asılır Tip Tesviye Küreği
- Pimli ve Kilitli Tesviye Küreği
- Çift Dönerli Tesviye Küreği
- Hidrolik Tek Yönlü Tesviye Küreği
- Hidrolik Çift Yönlü Tesviye Küreği
- Çekilir Tip Tesviye Küreği
- Lazerli Tesviye Küreği
- Diğer tesviye makinesi çeşitleri
- Land-plane (Uzun şaseli düzeltici)
- Skreyper
- Skreyper-Floor (Mesnetli tesviye küreği)
- Floot Plane (Kısa şaseli düzeltici)
Tesviye küreği nedir diye sorduğunuzda ülkemizde çoğunlukla tesviye makinelerinden ziyade, greyderlerin hareket sistemine göre asma/çekme fonksiyonu kazanan veya kendi yürüyen motorlu aletler karşınıza çıkıyor. Çekme özelliğindeki tesviye kürekleri günümüzde yerini motorlu greyderlere bırakıyor. Asma tip ise hala kullanılıyor ve daha çok tarımsal faaliyetlerde kullanılıyor. Bu aletler ile kazılmış toprağı taşıyabilir, hafif tesviye yapabilir, toprağı bir yere sürükleyebilir, küçük sıralama kanalları açabilir veya temizleyebilirsiniz.
Tesviye Küreği Özellikleri
Tesviye kürekleri zaman zaman sert zeminlerde, zor şartlarda kullanılabiliyor. Bu nedenle toprakla temas eden kısımlarının yıpranmaya karşı dayanıklı olması gerekiyor. Benzer şekilde tesviye küreği bıçaklarının kolay aşınması bekleniyor ve buna engel olmak için bıçaklar ekstra sert malzemelerden imal ediliyor.
Klasik tesviye küreği yan ve üst noktalardan traktörün üç nokta askı aksamına bağlanıyor. Ayarlı ara kollar uygun konuma getirilerek bıçak arası ayarı yapılıyor. Yön açısı mandalının küreme yönüne doğru belirlenmesinin ardından sabitleme yapılıyor. Özel boyalarla boyanarak yapışmazlık kazanan tesviye küreği bıçaklarının, kürenecek materyallere dayanıklı eğim ve mukavemette olması gerekiyor.
Hidrolik kumandalı tesviye küreği de klasik sistem ile aynı şekilde işliyor. Sadece hidrolik tesviye kürekleri, hortum ve liftler ile traktörlerin hidrolik sistemine bağlanıyor. Liftler küreğin yön açısını ayarlarken, bu liftler kumanda kolu ile kontrol ediliyor.
Lazerli tesviye küreğinin özellikleri diğerlerinden biraz daha farklı. Bu modeller, çeki gözü, hidrolik sistem, elektrik sistemi ve lazer aksamından oluşuyor. Çeki gözü aracılığıyla aşağı yukarı hareket kazanılıyor. Hidrolik yağ devresi ise tesviye küreği bıçağının inip kalkmasına yardımcı oluyor. Pozisyon kontrolü, yönlendirme ve durma sağlayan soketler, arkadan aydınlatma düzeni ile donatılarak elektrik sistemi ile bağlanıyor. Lazer sistemi ise lazer ışını yayarak zemine paralel sinyaller gönderiyor. Kontrol kutusu sayesinde değerlendirilen sinyallere göre tesviye küreği bıçağı kaldırılıyor.
Tesviye Küreği Nerelerde Kullanılır?
Tesviye küreği kullanarak ve toprağın araziden tesviyesini sağlayarak birçok fayda elde edebilirsiniz. Eğer su tarla yüzeyinde gölleniyor ve yer yer birikinti yapıyorsa, tavaların su derinliği yer yer değişiyorsa bu aletleri kullanabilirsiniz. Diğer taraftan, karıklı sulama için kullandığınız karıklardan su taştığını görüyorsanız veya tarlanın bazı kısımlarının daha çabuk kuruduğunu fark ediyorsanız yine tesviye işlemi yapabilirsiniz. Tarlanızda karık veya tavalarda suyun farklı hızlarda, derinliklerde aktığını gözlemleyebilirsiniz. Düzenli bir hız ve derinlik sağlamak için, toprak erozyonunu önlemek için tesviye işleminden faydalanabilirsiniz.
Tesviye Küreği Faydaları Nelerdir?
Arazinizdeki düzeltme işlemlerini tesviye küreği vasıtasıyla kolaylıkla yapabilir, sulama verimini artırabilirsiniz. Bu sayede,
- Sulamayı daha kısa sürede, daha az işçilik masrafı ile tamamlayabilirsiniz.
- Erozyonu kontrol ederek kuraklaşmanın önüne geçebilirsiniz.
- Uygun ekim derinliğini daha kolay kontrol edebilirsiniz.
- Gölleşme nedeniyle oluşan birikintiler, mantar hastalıklarına kapı aralıyor. Tesviye küreği yardımıyla engel olacağınız birikmeler sayesinde ekinlerinizi mantar hastalıklarından koruyabilirsiniz.
- Drenaj problemini ortadan kaldırabilirsiniz.
- Daha elverişli sürüm, tohum yatağı hazırlama, çapa, hasat ve ürün kalitesi elde edebilirsiniz.
- Derine sızmanın azalması ile beraber besin maddelerinin topraktan yıkanmasının önüne geçebilirsiniz. Sorunun azaldığını toprak analizi ile net olarak görmek mümkün oluyor.
- Tesviye küreği ile yapacağınız etkili yüzey drenajı sayesinde tuzluluk sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
Tesviye küreği faydaları bir hayli fazla. Dolayısıyla hemen her tarımsal arazide bu aletten faydalanılıyor. Yalnız tesviye küreği kullanırken dikkat etmeniz gerekenler var. Örneğin küreklerin bakımını yaparken aletin kapalı olmasına özen göstermelisiniz. Temizlik ve bakım sırasında iş güvenliği için gerekli kıyafet ve aksesuarları mutlaka gitmelisiniz. Çalışma sırasında tarlaya gidip gelirken hidrolik boruları, tüm bağlantıları, pompa ve şanzıman kombinasyonlarını takmalısınız. Açık haldeki borular, kablolar yolda zarar görebileceğinden bu noktayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz
Tesviye Küreği Bakımı
Uzun ömürlü ve ilk günkü performansını koruyan aletler için düzenli bakım önemli. Tesviye küreği bakımı için iş öncesi ve sonrasında yerine getirmeniz gereken adımlar var. Eğer klasik bir alet kullanıyorsanız tesviye küreği bıçağı ve bağlantılarını kontrol etmelisiniz. Körelen veya aşınanları düzeltmeli, değiştirmelisiniz. Bağlantılarda gevşeme veya kopma olduğunda ihmal etmeden yenilemeniz gerekiyor. Son olarak bağlantı gresörlerine yağ basmayı unutmamalısınız. Bir diğer model olan hidrolik tesviye küreği kullanıyorsanız liftler ve hortumları çalışma öncesi ve sonrası aşınmaya, yağ sızdırmaya karşı kontrol etmelisiniz. Eğer delinen hortum veya yıpranan liftler varsa değiştirmelisiniz. Lazerli tesviye küreği bakımı ise biraz daha detaylı bir şekilde yapılıyor. Gresörlüklere yağ eklemeyi, hidrolik silindir üzerindeki grasörlüğe her çalışma sonrası yağ basmayı, yapı elemanlarını kontrol etmeyi, yağ deposunda eksilme varsa tamamlamayı, hava borularındaki havayı eşitlemeyi unutmamalısınız. Yine tesviye küreği bıçaklarını aşınmaya ve kırılmaya karşı kontrol etmeyi, lazerli tesviye küreğini kuru bir yerde, bakımlı bir şekilde muhafaza etmeyi unutmamalısınız.