Tarfin Tarım A.Ş., 2017 yılında Mehmet Memecan tarafından kurulmuştur. 2017 yılının Nisan ayında BIC Angels’ın melek yatırımı ile ilk sermaye yatırımını almıştır. 2018 Eylül ayında Wamda Capital, Collective Spark gibi yerel ve uluslararası fonların katılımı ile ikinci sermaye yatırımı sürecini tamamlamıştır.
2020 Eylül’de ise Global fintech fonu Quona Capital’ın liderliğini üstlendiği yatırım turuna Raiffeisen Bankası’nın girişim sermayesi fonu Elevator Ventures, dünyanın lider tarım girdileri üreticilerinden Syngenta Group’un girişim sermayesi fonu Syngenta Ventures ve Tarfin’in mevcut yatırımcıları Collective Spark Fund ve Wamda’nın desteği ile $5 mio tutarında üçüncü yatırım süreci gerçekleşmiştir. Aldığı sermaye yatırımı ile bilançosunu kuvvetlendiren Tarfin, yeni tarım sezonunda veri bilimine, mobil teknolojilerine ve ekibine yaptığı yatırımları katlayarak Türkiye ve Doğu Avrupa’da daha fazla çiftçiye ulaşmayı hedeflemektedir.
Türkiye’de tarıma sağladığı destek ile dikkat çeken Tarfin, 2019 yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) “Yatırım Öncesi Hazırlık Programı” kapsamında finansal raporlama ve bağımsız denetim konularında teknik destek almıştır. Şirket 2018 senesi itibariyle yıllık bağımsız denetimden geçmektedir.
Tarfin 2020 senesinde de Avrupa Komisyonu’nun İstihdam ve Sosyal İnovasyon Programı (The Employment and Social Innovation – EaSI) altında mikro-finans sağlayıcı şirketlere sunduğu teknik destek yardımına hak kazanmıştır.
Tarfin, tarım alacaklarını yapılandırılmış bir yatırım aracına dönüştürdüğü Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraçlarını yatırımcılar ile buluşturmaktadır. Tarımsal risk skorlama modeli tarafından onaylanmış çiftçilerin alacakları, bireysel ve kurumsal yatırımcılar ile buluşurken, yatırımcısına güvenli bir yatırımcı aracı sunmaktadır. Sağlanan fonlama ile Tarfin, tarım girdilerinin çiftçilerine de daha uygun fiyatlarla tarım girdilerinin ulaşmasını sağlamaktadır.
Tarfin özel olarak yapılandırılmış bu VDMK ihraçları ile kısa zamanda sermaye piyasalarının en prestijli yarışmalarından biri olan 4. TSPB Sermaye Piyasaları Ödülleri’nde 2018 ‘Özel Ödül’ ve Bonds and Loans Ödülleri 2019’da da “En İyi Yapılandırılmış Tahvil Ürünü” kategorilerinde ödüllere layık görülmüştür.
Tarfin’in çiftçiler için yarattığı yüksek değer bugüne kadar birçok yatırımcının dikkatini çekti. Bize güvenen yatırımcılarımız sayesinde başarılarımıza yenilerini eklemek için çalışıyoruz.
Quona Capital, gelişen pazarlarda büyüme aşamasındaki fintech girişimlerine odaklanan ve bu girişimlerin ölçeklendirilmesine destek olan bir girişim sermayesi fonudur. Quona hem gelişmekte olan hem de gelişmiş pazarlarda deneyim sahibi profesyonelleri ile, büyümeye odaklanmış, finansal kaynaklara ulaşımı arttırmak için yenilikleri teşvik etme potansiyeline sahip girişimcileri fon bünyesinde desteklerler. Quona, bugüne kadar Latin Amerika, Güney ve Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika'da finansal kaynaklara erişimi kısıtlı tüketici ve küçük işletmeleri destekleyen 30'dan fazla finansal teknoloji şirketine yatırım yapmış, desteklemiştir. Quona yatırımlarına mikro finans ve fintech etki-yatırım ekosisteminin lider kuruluşu Accion ile kurduğu stratejik ilişki ile başlamıştır. quona.com
Yara International ASA'nın girişim sermayesi şirketidir. Gıda ve tarım endüstrisinde bilim ve teknolojinin kesiştiği noktada yer alan girişimlere ve risk sermayesi fonlarına yatırım yapmaktadır. Yara misyonunu dünyayı sorumlu bir şekilde beslemek ve gezegeni korumak olarak belirlemiştir. 1905 yılında Avrupa'da ortaya çıkan kıtlığı çözmek için kurulan Yara, sektördeki tek global bitki besleme üreticisi olarak benzersiz bir konum oluşturmuştur. Yara, bitki besleme dikeyinde bütünleşmiş operasyonları, 60'tan fazla ülkede yaklaşık 17.000 çalışanı ile 2020 yılında 11,6 milyar dolar ciroya ulaşmıştır.
Raiffeisen Bank International’ın girişim sermayesi fonu olan Elevator Ventures, Orta ve Doğru Avrupa’daki fintech girişimleri odaklı olarak portföyünü genişletmektedir. Bölgedeki fintech ekosistemine olan inancını, Raiffeisen Bankası‘nın uzmanlığı ve kurumsal çözüm ortaklığı ile birleştiren Elevator Ventures, yatırım yaptığı girişimleri sektörlerinde lider konuma taşımayı hedeflemektedir
Syngenta Ventures, kökleri 250 yıldan daha uzun bir geçmişe sahip, dünyanın önde gelen tarım inovasyon şirketlerinden biri olan Syngenta Group'un kurumsal risk sermayesi (CVC) koludur. 100'den fazla ülkede 48.000 çalışanı ile küresel gıda güvenliği için çalışmakta ve sürdürülebilir bir üretim sağlanması için farklı ürünler ve teknolojiler yoluyla tarımı dönüştürmeyi amaçlamaktadır. 2009 yılında kurulan Syngenta Ventures, tarıma adanmış ilk kurumsal risk sermaye fonlarından biridir. Deneyimli yatırım profesyonelleri ve geniş, çeşitli yatırım portföyü ile Syngenta Ventures, kendisini günümüzün en aktif ve bilgili yatırımcılarından biri olarak kanıtlamıştır. Syngenta Ventures, Kuzey Amerika, Avrupa, Latin Amerika, İsrail, Hindistan ve Çin'de, yetiştiricilerin daha verimli olmasına yardımcı olurken tarımın geleceğini olumlu yönde etkilemeye yardımcı olma ortak temasıyla yatırımlar yapmaktadır. syngentaventures.com
Türkiye’de kurulan Collective Spark Fund erken aşama teknoloji girişimlerine odaklanmaktadır. Sektörlerinde değişime yol açma potansiyeli olan girişimlere odaklanan fon kendisini, girişimler için uzun vadeli ortak olarak konumlamaktadır. Girişimlerin başarıları için kritik olan farklı alanlarda en iyi uzman yeteneklere ve uygulamalı paylaşılan kaynaklara erişim sağlamaktadır.
Wamda, Wamda X programı ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde girişimcilik ekosistemlerindeki girişimleri medya, araştırma, marka kültürü gibi hem kurumsal hem de ihtiyaç duyulan farklı alanlarda danışmanlık hizmetleri sunarak desteklemeyi ve büyümeleri ölçeklendirmeyi hedefleyen bir yatırım sermayesi fonudur. Sektörden bağımsız olarak bölgede önde gelen teknoloji ve teknoloji etkin girişimlerin büyüme aşamalarında destek sağlayan, bölgenin en aktif yatırım kuruluşlarının Wamda Capital tarafından desteklenmektedir.