taboola

Rezene Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Rezene Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 11.11.2023

Anason bitkisini anımsatan kokusu, besleyici içeriği ve ince sap kısmıyla tanıyabileceğiniz rezene bitkisi faydaları yeniden keşfediliyor. Tohum, yaprak ve kök kısmı farklı şekillerde tüketilebilen bitki, uçucu yağ üretiminde de başrolde. Bununla beraber görünür hale gelen rağbet, rezene yetiştiriciliğine olan merakı da artırıyor. Doğrudan tarlaya ekimi yapılabilen rezene bitkisinin nasıl yetiştirildiğine dair detayları yazımızda bulabilirsiniz. Rezene yetiştirirken ihtiyaç duyacağınız girdileri ise Tarfin avantajlarıyla sipariş vermeniz mümkün! Siz de Tarfin Mobil ile girdi fiyatlarını hemen karşılaştırabilir ve en avantajlı fiyatları hızla görebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz girdileri size en yakın Tarfin yetkili satış noktası üzerinden sipariş verebilir, peşin veya hasat vadeli ödeme imkanları sayesinde rahat bir nefes alabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanında Tarfin ile toprağına bereket katan çiftçilerimiz arasında yer almak için hemen Tarfin ile tanışmalısınız. Yazımızda bulacağınız başlıklar; 

  • Rezene Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak İstekleri Nasıldır? 
  • Rezene için Toprak Hazırlığı Nasıl yapılır? 
  • Rezene Yetiştiriciliği için Ekim Nasıl Yapılır? 
  • Rezene Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Yapılır? 
  • Rezene Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Yapılır? 

Peki rezene yetiştiriciliği nasıl yapılır? 1000 dane ağırlığı 3.5 ile 8.7 gram arasında değişen rezene doğrudan doğruya tarlaya ekilebildiği gibi çelikle de yetiştirilebiliyor. Rezene yetiştirirken en çok dikkat edilmesi gereken nokta toprak hazırlığı: İyi hazırlanmayan toprak ciddi verim kaybına neden oluyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Rezene Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak İstekleri Nasıldır? 

Derin topraklarda yetiştirilebilen rezene bitkisi, özellikle kireç bakımından zengin olan toprakları tercih ediyor. Bunun yanında yüksek nem bitki için iyi değil. Çok fazla nem olmayan alanlarda yetiştirilebilen ekin, geç olgunlaşması ile tanınıyor. Bu nedenle ılıman iklimlerde, sonbaharı uzun olan alanlarda rezene yetiştiriciliği tavsiye ediliyor. Ayrıca humus bakımından zengin olan, kumlu - tınlı topraklar da rezene yetiştiriciliği için öneriliyor. 

Rezene bitkisi için en uygun sıcaklık değerleri 16 ile 18 derece arasında bitkinin 24 derecenin üzerinde ve 7 derecenin altında gelişimi yavaşlıyor. -4 derece soğukta ise donarak ölüyor. Ayrıca sıcaklıklar arttığından çiçek ve dane tutumunda zayıflama meydana geliyor. Bu nedenle ekin, ılıman bölgelerde yetiştiriliyor. Ekimi ise genellikle sıcaklıklar 20 derece civarında olduğu zamanlarda yapılıyor. (Kaynak)
 

Rezene Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak İstekleri Nasıldır? 

Kışların ılık geçtiği yerlerde yaz hariç her dönem rezene yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Kışın sert geçtiği yerlerde ise erken ilkbaharda rezene üretimi tercih ediliyor. Sonbahar döneminde hasat almak için yaz ortasında veya yaz sonunda tekrar dikim yapılması öneriliyor.

Rezene için Toprak Hazırlığı Nasıl yapılır? 

Rezene yetiştiriciliği öncesinde toprak sonbaharda diskaro ve tırmık ile kışa hazırlanıyor. İlkbaharda ilk tava gelen toprak yeniden sürülerek keseklenmesi engelleniyor. Bu tırmıklama işlemi rezene yetiştiriciliğinde verimin sırrı oluyor. Direkt toprağa ekilerek yetiştirilen rezeneler, kesekli toprakta maalesef yetişemiyor ve zarara neden oluyor. Bu nedenle rezene tarımı yapacaksanız mutlaka toprak hazırlığına özen göstermelisiniz. 

Rezene Yetiştiriciliği için Ekim Nasıl Yapılır? 

Kaynaklara göre, rezene uygun toprak hazırlığının ardından mibzer ile veya elle ekilebiliyor. Ancak tohumlar küçük olduğundan mibzerle ekimin çok daha verimli olduğunu not düşmeliyiz. 2-3 cm kadar derinliğe, 50-60 cm sıra arası mesafe ile ekilen rezene tohumları, dekara 1,5 ile 3 kilogram arasında veriliyor. Elle ekimde dekar başına ekilen tohum miktarı 4-5 kilogram arasında değişiyor.

Rezene için Toprak Hazırlığı Nasıl yapılır? 

Rezene fidesi yetişme süresi ise sezona ve sıcaklığa bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ortalama 30 ile 60 gün arasında hazır olan rezene fideleri için dikim sıklığı metrekarede 10-15 bitki olacak şekilde hesaplanıyor. Bu da 30-40 cm sıra arası ve 25-30 cm sıra üzeri mesafe anlamına geliyor. Eğer daha dar alan ayrılırsa bitki ağırlığında azalma görülüyor. Birim alan verimi artıyor ancak kültür süresi maalesef uzuyor. Bunun yanında sık dikim çiçeklenme riskinde de artışa neden oluyor. Eğer olması gerekenden derine fide ekerseniz, istenmeyen uzunlamasına gelişmeye yol açabileceğinizi de aklınızda tutmalısınız. 

Rezene Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Yapılır? 

Rezene yetiştiriciliğinde dekar başında 4 ile 6 kilogram arasında azot, 4.5-7 kilogram kadar P2O5 ve 8-10 kilogram K2O verilmesi öneriliyor. Genel olarak rezene bitkisine ahır gübresi verilmesi önerilmiyor. İyi bir verim için doğru gübreleme ve düzenli sulama yeterli. Kuraklık sürgün oluşumuna yol açacağından bitkinin bakımına özen göstermeyi ihmal etmemelisiniz. 

Rezene Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Yapılır? 

Rezene hasadı ağustos-eylül ayları arasında gerçekleştiriliyor. Bu dönemde meyveler büyüme olgunluğuna ulaşmış, tohumlar balmumu kıvamına gelmiş ve eter içeriği en yüksek seviyeye erişmiş oluyor. Hasat işleminin kuru hava koşullarında yapılması gerekiyor. Bitkinin kökü, başın biraz altından kesilerek topraktan ayrılıyor. Dıştaki yaprak sapları başın 4-8 cm üzerinden kesiliyor, böylece içteki genç yapraklar korunuyor. Satışa sunulacak rezenelerin temiz, sağlam, kahverengi leke veya eziklik içermemesi ve iç kısımları taze ve dolgun görünmesi önem taşıyor. Hasadın gecikmesi durumunda odunlaşma ve dış yapraklarda çatlaklar oluşabiliyor. Bu da pazar değerini düşürüyor. 

Rezene tohumları çeşidine ve yetiştirme sezonuna bağlı olarak 75-125 gün içinde hasat edilebiliyor. Meyveler sararmaya başladığında bitkinin gövdesi biçiliyor. Bu işlem sabahın erken saatlerinde, bitki henüz yumuşakken veya akşam saatlerinde gerçekleştiriliyor. 

Rezene Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Yapılır? 

Rezene hasat edildikten sonra, orak makinesi kullanılarak biçiliyor. Tarlada kurumaya bırakılıyor. Ardından biçerle harman edilerek dane ve saları ayrılıyor. Temizlenen rezenenin tohumları yaygı üzerine seriliyor ve gölgede ara sıra karıştırılarak kurutuluyor. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra tohumlar selektörlerden geçiriliyor ve sınıflandırılıyor. Tane halindeki rezeneler kuru, serin ve havadar binalarda depolanıyor. Sonrasında çuvallar halinde ayrılarak pazara sunuluyor. 

Başlıca Rezene Zararlıları ve Hastalıkları Nelerdir?

Uygun dönemlerde ilaçlama yöntemiyle rezene hastalıkları ve zararlılarıyla mücadele etmek mümkün. Rezene yetiştiriciliğinde sık rastlanan zararlılar arasında sarı renkli hortumlu böcek, tipula oleracea, agrotis, yaprak biti ve havuç sineği yer alıyor. Başlıca rezene hastalıkları ise Plasmopara Nivea, Corcospora Foenicula, Uromyces, Sclerotinia Scherotiorum, Lygus Campestris Kalmi, karaleke, külleme ve mavi küf olarak sıralanıyor. 

Rezene nerede yetişir?

Rezene bitkisi doğal olarak Kuzey Anadolu bölgemizde yetişiyor. Ancak günümüzde Ege bölgesinde ve hemen hemen tüm bölgelerimizde rezene yetiştiriciliği yapılıyor. Doğal olarak daha çok kayalık ve kurak yerlerde yetişen bitkinin Türkiye’deki doğal türü dünyadaki en kaliteli cinslerden biri olarak tanımlanıyor. Bugün hem yabani hem de adaptasyona uğramış farklı rezene türlerini coğrafyamızda bulabilirsiniz. Öyle ki Kuzey Anadolu’da yol kenarlarında dahi rezene bitkisini görmeniz mümkündür.

Rezene bitkisinin faydaları nelerdir?

Gaz söktürücü ve göz kuvvetlendirici olarak nam salan rezene bitkisi, sindirimi de kolaylaştırıyor. Ayrıca iyi bir yatıştırıcı olan ekin, süt artmasına, karın ağrısına karşı da etki gösteriyor. Rezene bitkisinin hem yemekleri yapılıyor, hem de tohumları çay olarak tüketiliyor. Ayrıca yağ endüstrisinde, kozmetik sektöründe, gıda sanayinde, sabun ve likör yapımında yine rezene bitkisinden yararlanılabiliyor. Rezene ülkemizde severek tüketildiği gibi yurt dışına da satılıyor.

Rezene kaç yıllıktır?

Doğada çok yıllık olan rezene bitkisi, sebze olarak yetiştirildiğinde tek yıllık özellik gösteriyor. Tohumu için yetiştirildiğinde ise iki yıllık oluyor.

share

Benzer Haberler

Varroa Nedir ve Mücadelesi Nasıl Yapılmalıdır?
05.04.2024
Varroa Nedir ve Mücadelesi Nasıl Yapılmalıdır?

Varroa jacobsoni oudemans etkeninin neden olduğu varroa hastalığı nedir, varroa hastalığı ile nasıl mücadele edilir öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Toprak Piresi Nedir?
14.02.2023
Toprak Piresi Nedir?

Toprak piresi bitkilerle beslenen bir zararlı türü. Genellikle hayvan piresi ile karıştırılsa da aslında farklı bir böcek. Toprak piresi nedir hemen öğrenin!

Devamını oku
İnekler Kaç Ayda Yavru Doğurur?
28.10.2022
İnekler Kaç Ayda Yavru Doğurur?

İneklerde üreme hakkında bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. İnekler kaç ayda doğurur, doğum nasıl olur bilgi almak için tıklayınız.

Devamını oku